Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 24.05.2018.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Na dnevnom redu sjednice Skupštine Grada Zagreba u četvrtak, 24. svibnja 2018. godine nalazi se 27. točaka. Zastupnici će u drugom čitanju raspravljati o izmjenama Poslovnika Gradske skupštine kojom se želi skratiti trajanje sjednica koje u ovom sazivu traju i po nekoliko dana. Na dnevnom redu ujedno se nalazi i izmijenjeni Plan gospodarenja otpadom, strateški dokument kojeg Zagreb nema od 2015. godine, a u narednih šest godina odredit će smjer prikupljanja i zbrinjavanja otpada u hrvatskoj metropoli. Iako gradski zastupnici na 11. sjednici nisu prihvatili Plan gospodarenja otpadom, gradonačelnik je samo mjesec dana nakon predložio novi, izmijenjeni plan. Tako se novi Prijedlog plana gospodarenja otpadom od prethodnog razlikuje u tome što su lokacije za odlagalište građevinskog otpada u Podsusedu i kompostana u Brezovici izostavljene iz dokumenta. No kako su te lokacije i dalje uvrštene u prostornom planu kao odlagališta otpada, gradonačelnikov Plan gospodarenja otpadom i dalje izaziva veliki interes javnosti te brojne kritike ekoloških udruga, stanovnika Podsuseda, Resnika i Brezovice te skupštinske oporbe. Gradski zastupnici će ponovno raspravljati i o smanjenju plaća pročelnicima i savjetnicima gradonačelnika.

ČAKOVEC – U Velikoj vijećnici Međimurske županije u Čakovcu danas je održana sjednica Županijske skupštine Međimurske županije. Iako je oporba na čelu sa zastupnicima HDZ-a napustila sjednicu zbog, kako tvrde, zatrpavanja opsežnim materijalima koje ne stignu do samog početka sjednice pročitati pa tako niti analizirati, ona se nastavila jer je kvorum postignut. Tako je danas ipak većinom glasova usvojen izviještaj o izvršenju Županijskog proračuna za 2017. godinu. Župan Matija Posavec kazao je da je u 2017. godini, usprkos brojim izdacima za predfinanciranje EU projekata, Županija uspjela ostvariti višak od 7 milijuna kuna. Pored toga, na današnjoj je sjednici podržana i Odluka kojom Međimurska županija osniva ustanovu „Razvojno- edukacijski centar za metalsku industriju- Metalska jezgra- Čakovec“, a koji će se, zahvaljujući EU projektu, smjestiti u prostor bivše čakovečke vojarne.

VELIKA GORICA – Sportsku dvoranu Srednje škole u Velikoj Gorici, koju koriste učenici ekonomske, gimnazije i strukove te Zrakoplovne škole Rudolf Perešin ovog četvrtka, 24. svibnja obišao je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić. Razgovaralo se o kratkoročnim i dugoročnim planovima uređenjima dvorane i škole, a sada će u što skorijem roku Zagrebačka županija osigurati 180 tisuća kuna za nužnu sportsku opremu – rekao je župan Stjepan Kožić. Radi se o internetu, koševima i još nekoj sportskoj opremi koja je nužna za organizaciju natjecanja brojnih velikogoričkih sportskih klubova –  kaže ravnatelj škole Stjepan Kos.U popravke i adaptacije se kontinuirano ulaže, a kako je naglasio župan Kožić pripremljen je i projekt energetske obnove cijele škole i dvorane vrijednosti gotovo 29 milijuna kuna, za što se očekuje raspisivanje natječaja Ministarstva graditeljstvakako bi se povukla bespovratna sredstva. Uz to, u idućim godinama u županijskom proračunu osigurat će se i oko 3 milijuna kuna za dodatnu opremu dvorane.

ZAGREB – Svečano otvorenje Znanstvenog simpozija „Prevencija zloćudnih tumora kože, Grad Zagreb, dobar primjer prakse“ održava se u Školi narodnog zdravlja „Andrija Štampar“. Na simpoziju će biti govora o utjecaju UV zračenja na kožu (fotostarenje), suvremenim dijagnostikama tumora kože i njegove prevencije, fotoprotektivnom ponašanju, ali i mnogim drugim temama.

ZABOK – Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske tradicionalno organizira Dane otvorenih vrata udruga koji se ove godine održavaju od 24. do 26. svibnja. Poseban naglasak ove godine je na predstavljanju rada udruga u lokalnoj zajednici, stoga se manifestacija predstavlja i na događanju „Suradnja Županije s civilnim društvom“. Predstavljanjem rada Savjeta za razvoj civilnoga društva Krapinsko-zagorske županije i Strategije razvoja civilnog društva Krapinsko-zagorske županije u četvrtak, 24. svibnja 2018. godine u Zaboku je promovirati primjer dobre prakse institucionalnog i strateškog okvira te modela suradnje na lokalnoj razini. Na događanju je biti predstavljena i Deklaracija o suradnji županija i organizacija civilnoga društva u Republici Hrvatskoj, a kao prvi u Hrvatskoj župan Željko Kolar, svečano je potpisao Deklaraciju u ime Krapinsko-zagorske županije. Tom prilikom je istaknuo, kako je iznimno ponosan na udruge koje djeluju u Krapinsko-zagorskoj županiji, a svojim vrijednim aktivnostima obogaćuju život Zagoraca.

VARAŽDIN – Povodom Dana otvorenih vrata udruga, koji tradicionalno već nekoliko godina organizira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske, brojne će se udruge u Varaždinu tijekom današnjeg i sutrašnjeg dana, 24. i 25. svibnja 2018. godine, predstaviti javnosti u svojim prostorima. Građani mogu obići Udrugu savjetovališta “Uz tebe sam”,  Hrvatsku udrugu leukemija i limfomi- Podružnica Varaždin, Društvo multiple skleroze Varaždinske županije, Udrugu za zaštitu prava potrošača “Varaždinski potrošač”, Klub žena Varaždin, Udrugu udomitelja za djecu i mlade Varaždinske županije, Humanitarnu udrugu “Bedem ljubavi” Varaždin, Društvo psihologa Varaždin, Udrugu roditelja, udovica i djece poginulih branitelja Domovinskog rata, Radioamatersku udrugu SLOGA Varaždin i mnoge druge.

ZAGREB – Salon mladih- Panoptikon prema koncepciji Mirne Rul bit će otvoren u Domu hrvatskih likovnih umjetnika u četvrtak, 24. svibnja u 19,00 sati. Salon mladih već se tradicionalno održava svake dvije godine, a ovo je njegovo 34. izdanje. Povodom 150. godišnjice djelovanja Hrvatskog društva likovnih umjetnika i 50. godišnjice postojanja, ovogodišnji će Salon, između ostalog, obilježiti i kontinuitet njihova postojanja. Izložba ostaje otvorena do 26. lipnja.

KOPRIVNICA – Hrvatska obrtnička komora  24. i 25. svibnja organizira u Koprivnici 11. Susret trgovaca. U sklopu skupa „Mali trgovci-velika važnost za hrvatskog gospodarstvo“ održat će se radni dio skupa koji će okupiti brojne predstavnike struke, koji će u sklopu programa koji obuhvaća najaktualnije trgovačke teme, moći razmijeniti mišljenja i iskustva. Kroz radni dio susreta razmatrat će se teme od iznimne važnosti za trgovačku struku. Mogućnosti korištenja sredstava iz EU fondova, psihologija i prava potrošača, ali i trgovaca, upoznavanje obrtnika sa zakonskim obvezama prema Zakonu o zaštiti na radu samo su neke od njih.

HRUŠEVEC KUPLJENSKI – U sklopu 21. Dane Hruševca Kupljenskog, koji će se održati od petka, 25. do nedjelje, 27. svibnja održat će se smotra folklora, nastup zborova i puhačkih orkestara koju organizira tamošnji KUD.Kroz tri dana pripremljeni su nastupi KUD-ova, dječjih folklornih skupina, pjevačkih zborova i puhačkih orkestara, te bogat zabavni program. Kroz tri dana bit će ovdje više od 930 izvođača iz Zagrebačke,  Krapinskog zagorske i Varaždinske županije, Grada zagreba i Slovenije. Manifestacija 21. Dani Hruševca Kupljenskog održat će se pod pokroviteljstvom Grada Zaprešića.

JASTREBARSKO – Sorta jagode Raurica najukusnija je sorta koju uzgajaju članovi Udruge proizvođača jagoda Zagrebačke županije „Jagodni prsten“ i Udruge uzgajatelja jagoda grada Zagreba – odlučio je tako žiri u sklopu tradicionalnog potrošačkog ocjenjivanja jagoda koje je održano u Jastrebarskom. Inače, ove je godine ocijenjeno 15 sorti.

STUBIČKE TOPLICE – Mali ulični festival, nova ljetna manifestacija, koja će se od 8. do 10. lipnja odvijati u središtu Stubičkih Toplica, najavljen je na pres konferenciji danas, 24. svibnja 2018. godine. U tri dana trajanja u centru Stubaka posjetitelje manifestacije očekuje šarenilo boja, glazbe i hrane, mnoštvo uličnih zabavljača i performera te na kraju svakog dana koncert renomiranih izvođača. Glavni motiv organizatora, Radnog tijela za turizam i promidžbu Općine Stubičke Toplice i Turističke zajednice, je stvoriti harmoničan spoj modernog i tradicionalnog, ističe načelnik Josip Beljak, a domaćin  i interaktivni vodič cjelokupnog događanja bit će glumac Adam Končić u ulozi gospona Stubaka.

loading