Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 24.05.2019.

Posted in Vijesti

KUMROVEC – Ministarstvo državne imovine svečano je u petak, 24.svibnja 2019. godine uručilo stadion u Razvoru, građen je za potrebe Univerzijade 1987. godine u vlasništvo Općini Kumrovec. Za Općinu Kumrovec i njezin razvoj današnji je događaj od iznimnog značaja. Nastavljamo sa stavljanjem u funkciju naših “mrtvih kapitala”, a sve kako bismo osigurali bolji život građanima naše općine, izjavio je tom prigodom Robert Šplajt, načelnik Općine Kumrovec.- U Ministarstvu državne imovine nastavljamo naš doprinos stavljanja u funkciju onih objekata koji dosad nisu predstavljali koristi za lokalnu zajednicu diljem Hrvatske, rekao je ministar državne imovine Goran Marić. I za ovaj objekt u Općini Kumrovec interes je pokazala kineska poduzetnica Jiang Yu koja je bila na današnjoj svečanosti. – S Općinom Kumrovec imamo kvalitetan partnerski odnos, a  želimo da stadion postane svjetski nogometni kamp, gdje bi se mogle pripremati, ne samo reprezentacije iz cijelog svijeta nego i nogometni klubovi. U tu priču bi bio uključen Spomen-dom Kumrovec koji bi bio u funkciji hotela, rekla je Jiang Yu.

ČAKOVEC – U nazočnosti brojnih uglednika, dobavljača i kupaca u petak, 24.svibnja 2019. godine je  u Čakovcu svečano otvoren novouređeni pogon Mesne industrije Vajda. O važnosti ove investicije za međimursko i hrvatsko gospodarstvo govorili su Tomislav Tolušić, potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, župan Međimurske županije Matija Posavec, Dragan Kovačević, potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za poljoprivredu i turizam, Igor Miljak, predstavnik Grupe Pivac i predsjednik Uprave PPK te Alen Kajmović, predsjednik Uprave Mesne industrije Vajda. Zahvaljujući ovom projektu, Vajda se danas može pohvaliti jednom od najsuvremenijih klaonica ne samo u Hrvatskoj, nego i regiji, a i ovo je pokazatelj da se rezultati ne postižu preko noći budući da je provedba projekta trajala tri godine. Ovo je ujedno i jedan od primjera pozitivnih trendova u Hrvatskoj, rekao je podpredsjednik Vlade i ministar Tomislav Tolušić podsjetivši da je u proteklih tjedan dana otvoreno nekoliko velikih investicija u području proizvodnje i jačanja poljoprivrede u vrijednosti oko 250 milijuna kuna.  Cilj ove investicije je dodatno jačanje liderske pozicije u sektoru proizvodnje svježeg svinjskog i junećeg mesa u Hrvatskoj kao i daljnje jačanje suradnje s domaćim OPG-ovima. Pri tom je važno naglasiti kako je gotovo svo meso iz domaćeg uzgoja, odnosno osigurava ga 90 kooperanata od kojih čak 35 njih s područja Međimurja, rekao je predsjednik Uprave Vajde Alen Kajmović. Projekt je ostvario bespovratnu potporu u iznosu od 22,67 milijuna kuna iz Programa ruralnog razvoja.

ZAGREB – S ciljem otvaranja novih radnih mjesta i daljnjeg razvoja obrta ministarstvo gospodarstva svečano je danas dodijelilo odluke o financiranju projekata za razvoj infrastrukture poduzetničkih zona za 46 jedinica lokalne samouprave. Riječ je o 270 milijuna kuna koji su osigurani iz europskih fondova za infrastrukturne projekte u poduzetničkim zonama od gotovo 430 milijuna kuna. „Ova sredstva dodijeljena su gradonačelnicima i načelnicima koji su spremni za borbu za razvoj poduzetništva u Hrvatskoj“, rekao je Darko Horvat, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta. Maksimalni iznos koji je grad ili općina mogla dobiti za razvoj infrastrukture svoje poduzetničke zone iznosio je 10 milijuna kuna, a ovisio je o kvaliteti samog projekta i stupnju njegove izvršenosti. Uz Ministra Horvata su bili državni tajnici Ministarstva Nataša Mikuš Žigman, Mario Antonić i Zdenko Lucić, državna tajnica Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU Spomenka Đurić, ravnatelj SAFU-a Tomislav Petric, predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a Vjeran Vrbanec, pomoćnice ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Ana Mandac i Ivana Soić te gradonačelnici i načelnici jedinica lokalne samouprave koji su primili Odluke o financiranju.

KUMROVEC – Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar posjetio je ovog petka, 24. svibnja 2019. godine, Općinu Kumrovec i tom prilikom dodijelio odluke o sufinanciranju komunalnih projekata u brojnim zagorskim jedinicama lokalne samouprave u ukupnom iznosu od 2 milijuna i 900 tisuća kuna. Od gradova to su Klanjec i Zlatar te od općina Bedekovčina, Budinščina, Desinić, Gornja Stubica, Hraščina, Jesenje, Kraljevec na Sutli, Kumrovec, Marija Bistrica, Mihovljan, Petrovsko, Sveti Križ Začretje i Zagorska Sela.

ZAGREB – Sporazum o poslovnoj suradnji između Stomatološke poliklinike Zagreb i Klinike za dječje bolesti Zagreb potpisali su u petak, 24. svibnja u Stomatološkoj poliklinici ravnateljica Poliklinike Petra Nola Fuch i ravnatelj Klinike Goran Roić. -Ova dva medicinska centra izvrsnosti suradnjom će omogućiti još kvalitetniji nad standard za pacijente Klaićeve u rješavanju svih dentalnih trauma vrhunskih liječnika dentalne medicine zagrebačke Poliklinike- istaknuo je ravnatelj Klaićeve Goran Roić. vo je još jedan primjer dobre suradnje gradske i državne zdravstvene ustanove, što su ovom prilikom  potvrdili zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i ministar zdravstva Milan Kujundžić istaknuvši još jednom zajedničku suradnju na budućoj nacionalnoj Dječjoj bolnici.

ZAGREB – Prva hrvatska knjižnična aplikacija pod nazivom Zaki Book predstavljena je ovog petka, 24. svibnja 2019. godine na konferenciji za novinare u Knjižnici grada Zagreba na Svačićevom trgu. Radi se o novoj usluzi knjižnica posudbe e-knjige koju su u nazočnosti zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića predstavile   ravnateljica Knjižnica grada Zagreba Višnja Cej i voditeljica Gradske knjižnice Ismena Meić. – U aplikaciju se ulazi članskim brojem i PIN-om, koji svaki član može osobno zatražiti u bilo kojoj zagrebačkoj knjižnici, posuđuje se na 21 dan bez mogućnosti produženja te se odjednom mogu posuditi 2 naslova unutar kalendarskog mjeseca, a posuđeni naslovi mogu se čitati na 4 uređaja istovremeno – istaknula je ravnateljica Cej. Posudba e-knjige dostupna je starijima od 15 godina. U okviru konferencije  predstavljeno je i idejno rješenje za novu zgradu Gradske knjižnice na mjestu Paromlin te je izložena maketa zgrade koja bi trebala oživjeti kompleks industrijske kulturne baštine Paromlina.

ZAGREB – Osnovna škola Dobriše Cesarića i Mjesni odbor Bruno Bušić bogatim sportsko-rekreativnim, zabavno-glazbenim i gastronomskim programom proslavili su svoj dan. Bila je to prilika da se stanovnici Gradske četvrti Peščenica Žitnjak, bez obzira na godine starosti, zajednički druže. Manifestacije su nastale kao rezultat suradnje mjesnog odbora, Izviđača Bordo jedinica, Saveza umirovljenika Hrvatske – Peščenica Žitnjak i Erasmus plus programa, a sve pod pokroviteljstvom Grada Zagreba.

VARAŽDIN – Potpisan je ugovor za energetsku obnovu zgrade Ljekarne Varaždinske županije vrijedan gotovo 2 milijuna kuna. Na zgradi Ljekarne će biti rekonstruirana vanjska toplinska ovojnica, promijenjena će biti kompletna stolarija, rekonstruiran će biti sustav grijanja, hlađenja i ventilacije, kao i sustav rasvjete prostora i elektro-instalacija zgrade. Uštede toplinske energije za grijanje nakon provedbe projekta iznosit će 52,21 % godišnje. Zgrada Ljekarne Varaždinske županije u Kolodvorskoj ulici u Varaždinu, koja je izgrađena 1962. godine, bit će energetski obnovljena bespovratnim sredstvima iz EU i vlastitim sredstvima.

KOPRIVNICA – Međunarodna konferencija „Povijest okoliša rijeke Drave“ održava se u petak, 24. i subotu, 25. svibnja 2019. godine u Koprivnici. Prvog dana predviđeno je 16 referata međunarodnih stručnjaka iz povijesti, geografije, ekohistorije i drugih znanstvenih grana, dok je drugi dan stručna ekskurzija Podravinom. Ovaj međunarodni skup organiziraju Povijesno društvo Koprivnica, Društvo za hrvatsku ekonomsku povijest i ekohistoriju te Centar za komparativnohistorijske i interkulturalne studije zagrebačkog Filozofskog fakulteta, a sufinanciraju Koprivničko-križevačka županije i Savez Alpe-Adria. Stručnjaci iz Hrvatske, Slovenije, Mađarske i Francuske izlagat će o povijesti okoliša rijeke Drave.

ZAPREŠIĆ – Tradicionalna 15. izložba cvijeća Zagrebačke županije otvorena je u petak, 24. svibnja 2019. godine na Trgu Ivana Pavla II u Zaprešiću. Na izložbi izlaže 14 proizvođača cvijeća, trajnica, lončanica i začinskog bilja.- Zagrebačka županija njihov rad i proizvodnju pomaže subvencijama, a kroz 10-ak godina za to je izdvojeno oko 1,5 milijuna kuna- rekao je župan Kožić. Zaprešićki gradonačelnik Turk i predsjednik županijske Skupštine Damir Mikuljan pozvali su građane da posjete sajam i uživaju u bojama, ljepoti i mirisima cvijeća.   Izložba cvijeća je ocjenjivačkog, ali i prodajnog karaktera te se može posjetiti do nedjelje, 26. svibnja, svakodnevno od 10,00 do 20,00 sati.

KRAPINA – Pučko otvoreno učilište Krapina u petak 24. svibnja 2019. godine organiziralo je manifestaciju Dan Ljudevita Gaja i Hrvatskog narodnog preporoda. U Maloj dvorani POU Krapina  dodijeljene su nagrade za literarni natječaj „Ljudevit Gaj – njegovo djetinjstvo i školovanje u Krapini“ te „Legende i priče vezane uz Krapinu i krapinski kraj“. Prigodni glazbeni program pripremili su učenici Osnovne glazbene škole Krapina, a prezentirana je i radionica Gajevog dana učenika srednje škole Krapina.

loading