Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 24.06.2016.

Posted in Vijesti

ZLATAR BISTRICA – Uz blagdan zaštitnika župe sv. Ivana Krstitelja, u Zlatar Bistrici je u petak 24. lipnja 2016. godime obilježen Dan općine. Svečanost je počela blagoslovom potpuno obnovljenog središnjeg križa na groblju u Lovrečanu, nakon čega je u župnoj crkvi služena sveta misa. U nazočnosti mnogih uzvanika održana je svečana sjednica Općinskog vijeća, a program je nastavljen u večernjim satima druženjem mještana, uz glazbu, besplatni grah i bogatu ponudu svih zlatarbistričkih udruga. Već po tradiciji, sve završava velikim Ivanjskim krijesom. Subota je u znaku 4. memorijalnig turnira limača “Marijan Jurec Šika”, s 20-tak ekipa najmlađih nogometaša s područja Krapinsko-zagorske i susjednih županija.

IVANEC – Sudjelovanje na ovogodišnjem Ivanečkom gospodarskom sajmu, u čijem se sklopu održava i Festival poduzetništva, obrtništva i OPG-ova „Moja poduzetna Hrvatska“, koji u suradnji s Gradom Ivancem organizira Poslovni dnevnik, ove je godine potvrdilo rekordnih 83 poduzetnika, obrtnika, OPG-ova i udruga. Ivanečki gospodarski sajam održava se po sedmi put na Trgu hrvatskih Ivanovaca.image

ZAGREB – Svečanim koncertom Simfonijskog orkestra i Zbora Hrvatske radiotelevizije, pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović i uz potporu gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića, na Trgu kralja Tomislava, ove subote, 25. lipnja, obilježit će se  u 19,30 Dan državnosti Republike Hrvatske. Zagrepčani i gosti metropole na koncertu će imati priliku uživati  u veličanstvenoj izvedbi nagrađivanog hrvatskog pijanista Aljoše Jurinića, finalista najprestižnijih svjetskih natjecanja te Marka Martinovića, ovogodišnjeg hrvatskog predstavnika na Euroviziji mladih glazbenika koji je na europskim pozornicama pokazao kako se svira tradicijski hrvatski instrument: tambura bisernica. Nastupaju i solisti Martina Gojčeta Silić mezzosopran i Leon Košavić bariton, koji će publici predstaviti ulomke iz hrvatskih opera Mila Gojsalića, Jakova Gotovca i Nikole Šubića Zrinjskog, Ivana pl. Zajca, uz nezaobilazno Simfonijsko kolo Jakova Gotovca. Uz čestitke građanima Hrvatske zagrebački gradonačelnik  Milan Bandić poziva sugrađanke i sugrađane da dođu na koncert u što većem broju kako bismo što dostojanstvenije obilježili taj veliki dan. Na istom prostoru nakon koncerta bit će organizirano i gledanje nogometne utakmice europskog Prvenstva između Hrvatske i Portugala.

ZAGREB – Konačni broj natjecatelja i sudionika na Europskim sveučilišnim igrama Zagreb-Rijeka 2016., najvećoj sportskoj manifestaciji u Republici Hrvatskoj, do koje je  još preostalo 20 dana, poznat je. Igre će tako okupiti preko 4781 natjecatelja, koji će predstavljati 403 sveučilišta iz 41 zemlje. Sa službenim osobljem i volonterima čiji je značaj nemjerljiv, brojka sudionika Igara penje se do gotovo 8000. Inače, otvorenje igara bit će 13. srpnja na ŠRC Mladost u 21,00 sat pod redateljskom palicom Krešimira Dolenčića, a ulaz na ceremoniju bit će besplatan. Igre će u Zagrebu i Rijeci trajati do 25. srpnja.

ZAGREB – Novouređenom šetnicom Dubravkin put prošetao je jutros zagrebački gradonačelnik Milan Bandić sa suradnicima. Od Tuškanca do Cmroka od sada se može jednom od najljepših šetnica u Zagrebu – rekao je tom prilikom gradonačelnik Bandić. Uređena je šetnica u dužini od 1.500 metara, izgrađeno je 700 metara kanala za slivne vode i protok potoka, odvezena su suha stabla, sanirane su postojeće klupe i postavljena je drvena ograda uz korito potoka.  Radovi, u vrijednosti od 3,7 milijuna kuna, započeli su  prošle godine i završeni su prije roka  –  rekao je pročelnik Gradskog ureda za prostorno uređenje Dinko Bilić. Dodamo da su u završnoj fazi i radovi na uređenju Ljetnog kina Tuškanac. A sve bi trebalo biti gotovo do 17. srpnja kada počinju projekcije pod vedrim nebom.

ZAGREB – Čestitku povodom praznika Dana državnosti uputio je građanima zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Uz spomen na sve žrtve onih koji su podnijeli najveći teret, naših branitelja i njihovih najbližih, ali i svih onih generacija koje su sanjale slobodnu i samostalnu Hrvatsku, moderna Hrvatska bez obzira na težak početak, kako navodi u čestitki zagrebački gradonačelnik, ne smije odustati od  cilja, te se ne smije uništiti optimizam i vjera u vlastite mogućnosti. Znanje i potencijal da budućnost učinimo boljom imamo, a ono što nam treba je samo više zajedništva, rada i solidarnosti, spremnosti da radom i znanjem, promičući dijalog i toleranciju, cijeneći vlastite sposobnosti, povijest i tradiciju, pokažemo svoje domoljublje i privrženost zajednici, ističe zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

ZAGREB – Građani od sada, svakog petka  od 12,00 do 13,00 sati mogu izravno komunicirati s menadžmentom Zagrebačkog holdinga. Putem posebne linije u sklopu platforme Pozivnog centra i broja 072 500 400 građani mogu telefonskim putem razgovarati s čelnim ljudima određenog poslovnog područja.  Sugovornici, odnosno predstavnici podružnica će se izmjenjivati, a njihova raspoloživost na telefonskoj liniji bit će unaprijed najavljena. Tako će danas na upite građana odgovarati predsjednica Uprave ZGH Ana Stojić Deban.

ZAGREB – Što se tiče postupka legalizacije bespravno izgrađenih objekata u Zagrebačkoj županiji do sada je od ukupno 46 tisuća zaprimljenih zahtjeva riješeno  24 tisuće.  U postupku rješavanja je 13 tisuća zahtjeva, a prosječni prihod po riješenom zahtjevu je pao. Prihod je manji i iz razloga što se sada uglavnom radi na legalizaciji pomoćnih objekata što po zahtjevu iznosi oko 100 kuna. Najveći problemi su financijske naravi,  jer se sve teže naplaćuju rješenja za legalizaciju, a poneke JLS zanemaruju sam postupak donošenja i izdavanja tih rješenja. Inače, u usporedbi s drugima, Zagrebačka županija je na četvrtom mjestu i po broju i po postotku riješenih zahtjeva.

BERLIN/VARAŽDIN – Na svečanosti koju je Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Njemačkoj povodom Dana državnosti priredilo u Berlinu,  sudjelovalo je izaslanstvo Varaždinske županij,e predvođeno županom Predragom Štromarom. Varaždinska je županija tako dobila priliku da na svečanom prijemu kojem su u atriju Njemačke banke u Berlinu prisustvovale istaknute ličnosti iz njemačkog političkog, kulturnog te gospodarskog života, predstavi  svoju kulturno – turističku ponudu i gospodarske potencijale. Okupljenima, među kojima su bili njemački savezni ministar za ishranu i poljoprivredu Christian Schmidt, apostolski nuncij u Saveznoj Republici Njemačkoj nadbiskup Nikola Eterović, zastupnici u Bundestagu, predstavnici Grada Berlina i velik broj veleposlanika, Varaždinsku  županiju je predstavio župan Predrag Štromar.

ČAKOVEC – Dan državnosti bit će obilježen sutra u Međimurskoj županiji. Tim će povodom u 09,00 sati gvardijan čakovečkog franjevačkog samostana fra Željko Železnjak služiti Svetu misu za domovinu u župnoj crkvi Svetog Nikole biskupa u Čakovcu. Nakon mise, delegacije Međimurske županije, Grada Čakovca, Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata, Policijske uprave Međimurske, Hrvatske vojske, kao i različitih udruga civilnog društva te političkih stranaka, položit će vijence i zapaliti svijeće u Perivoju Zrinskih ispred Spomenika poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata. Okupljenima će se tom prigodom obratiti predsjednik Udruge dragovoljaca i branitelja Domovinskog rata podružnice Međimurske županije Stjepan Horvat te župan Međimurske županije Matija Posavec.

ĐURMANEC – Manifestacija “Dani Željka Pavića”, kojom se obilježava 25. godišnjica pogibelji prvog zagorskog branitelja koji je dao svoj život za obranu Domovine 1991. godine u Erdutu, održavaju se u petak i subotu, 24. i 25. lipnja 2016. godine u Đurmancu. Program je počeo paljenjem svijeća kod groba Željka Pavića, nakon čega je povorka krenula do njegovog spomenika, gdje je delegacije Ministarstva branitelja, Krapinsko-zagorske županije, Općine Đurmanec te zagorske Udruge ratnih veterana 1. gardijske brigade “Tigrovi” zapalila svijeće. Uslijedilo je  otvorenje likovne kolonije, druženje mještana s veteranima “Tigrova”, revijalna nogometna utakmica veterana “Tigrova” i predstavnika Općine, a potom i okrugli stol na temu “Domovinski rat – Željko Pavić”. U subotu, 25. lipnja nastavlja se likovna kolonija, dok će u 11,00 sati biti služena misa povodom Dana državnosti i sjećanja na Željka Pavića.

KOPRIVNICA – Zlatna povelja za izdavački poduhvat dodijeljena je koprivničkom Ogranku Matice hrvatske na glavnoj skupštini Matice u Sinju. Povelju su dobili za objavljivanje knjige „Zajedno, ali sam ili tako je govorio Arsen Dedić“, autora Mladena Pavkovića. To je druga Zlatna povelja koprivničkom Ogranku u posljednjih nekoliko godina, a prva je bila za „Sabrana djela Frana Galovića 1-6“ u redakciji akademika Milivoja Solara. Povelja Središnjice Matice hrvatske koprivničkom Ogranku javno je priznanje i pokazatelj kontinuiteta rada jednog od najaktivnijih matičinih organaka.

 

loading