Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 24.06.2019.

Posted in Vijesti

ZELENJAK – Krapinsko-zagorska županija se već tradicionalno prisjeća datuma od iznimne važnosti za stvaranje suvremene Hrvatske države, rečeno je ovog ponedjeljka, 24. lipnja 2019. godine na obilježavanju Dana državnosti kod spomenika Hrvatskoj himni u Zelenjaku gdje je delegacija Krapinsko-zagorske županije položila vijence i zapalila svijeće sa sve poginule branitelje. – Hrvatska uz simbole državnosti ima i spomenik himni, te da su jedan od najznačajnijih njezinih simbola upravo branitelji – istaknuo je župan Željko Kolar. Uz župana Kolara, njegove zamjenike Jasnu Petek i Anđelka Fereka Jambreka, na obilježavanju su bili i potpredsjednik sabora Siniša Hajdaš Dončić, predsjednica županijske skupštine Vlasta Hubicki te predstavnici gradova i općina, MUP-a, braniteljskih udruga i vatrogasnih zajednica županije.

VARAŽDIN – Povodom Dana državnosti Republike Hrvatske izaslanstvo Varaždinske županije danas je, predvođeno zamjenicima župana Tomislavom Paljakom i Robertom Vugrinom, položilo vijenac i zapalilo svijeću kod Križa branitelja na Gradskom groblju Varaždin. Dan državnosti se obilježava 25. lipnja, na dan kada je 1991. godine Hrvatski sabor donio ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske proglašavajući je samostalnom i neovisnom državom, a posebno veliki doprinos stvaranju moderne hrvatske države dali su upravo hrvatski branitelji što se nikad ne smije zaboraviti, posjetio je zamjenik Paljak. Čestitavši pak Dan državnosti zamjenik Paljak je pozvao sve građane Varaždinske županije da sutra ponosno istaknu hrvatske zastave te druga nacionalna obilježja. Uz izaslanstvo Varaždinske županije, vijence su položili i predstavnici Grada Varaždina,  Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista Varaždinske županije te Policijske uprave Varaždinske.

ČAKOVEC – Nakon gotovo 15 godina u  Čakovcu će ponovno biti održana sjednica Vlade RH. Tim povodom radni sastanak s ministrom gospodarstva, poduzetništva i obrta Vlade Republike Hrvatske Darkom Horvatom danas, 24. lipnja 2019. godine, održao je župan Međimurske županije Matija Posavec sa suradnicima te zamjenikom gradonačelnika Čakovca Zoranom Vidovićem. Između gotovo stotinjak točaka dnevnog reda za očekivati je donošenje odluka i zaključaka od vitalnog značaja za Međimurje. Međimurska županija najveći je investitor u Međimurju kada se uzmu u obzir projekti energetske obnove, investicija u zdravstvu, školstvu i kulturi, čije sufinanciranje premašuje izvorni proračun Županije. S  toga je intencija da Vlada preuzme dio obveza, a kako bi se moglo krenuti s realizacijom drugih važnih investicija, kaže župan Matija Posavec. Ovakvo nastojanje podržava i ministar Horvat prema čijim riječima će se za projekte koji imaju definirane izvore financiranja naći sredstva kroz državne ili europske izvore, a za one kod kojih to nije slučaj sredstva bi se trebala osigurati u rebalansu ili Proračunu za 2020. godinu. Sjednica Vlade održat će se u prostoru bivše vojarne u Čakovcu.

ZAGREB – U povodu Dana državnosti Republike Hrvatske, u ponedjeljak, 24. lipnja, u krugu Zagrebačkog električnog tramvaja na Remizi, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić položio je vijenac i zapalio svijeću kod Spomenika poginulim i nestalim braniteljima – djelatnicima ZET-a.Vijence su položili i izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske Ante Deur, predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Drago Prgomet, predstavnici Uprave ZET-a i Udruga branitelja grada Zagreba i Zagrebačkog holdinga. Podružnica ZET-a imala je naveći broj branitelja od svih zagrebačkih udruga, njih više od 1.300, od kojih je 13-ero poginulo.

ZAGREB – Po deveti put Fantastic Zagreb Film Festival donosi najbolje i najaktualnije naslove znanstvene fantastike, trilera i suspensa, filmova strave, dokumentaraca te kultnih klasika. Već tradicionalni filmski festival bit će održan od 27. lipnja do 7. srpnja na ljetnoj pozornici Tuškanac kao i u Kinu Tuškanac. „U 11 festivalskih dana očekuju nas brojne filmske poslastice od Golih u sedlu, Ratnika podzemlja, Dine, Dr. Strangelovea do Aliena koji ove godine slavi 40 godina“, najavio je Stjepan Hundić direktor Fantastic Zagreb Film Festivala. Ono po čemu je Fantastic Zagreb poseban su projekcije na Medvedgradu, no zbog najave renovacije utvrde ovo je prva godina da festival nije održan na obroncima zagrebačke gore.

ZAGREB – Natječaj za prikupljanje prijava za dodjelu potpora male vrijednosti za preradu i trženje u poljoprivredi u ovoj godini raspisao je Grad Zagreb. Potpore se dodjeljuju se iz proračuna Grada Zagreba kao bespovratna novčana sredstva u obliku subvencija, za što je ukupno osigurano 2,3 milijuna kuna. Ukupan iznos potpora male vrijednosti dodijeljen jednom poduzetniku za sve aktivnosti ne smije prelaziti iznos od 300.000 kuna tijekom bilo kojeg razdoblja od tri fiskalne godine. Prijava na natječaj, koji je otvoren do 16. kolovoza,  podnosi se na obrascu koji se može preuzeti u Gradskom uredu za poljoprivredu i šumarstvo, Avenija Dubrovnik 12 i PU Sesvete, Trg D. Domjanića 4, svakog radnog dana od 9,00 do 15,00 sati, a dostupan je i na internetskoj stranici Grada Zagreba.

ZAGREB – Zagrebačka Čistoća je započela podjelu spremnika za biootpad i paketa vrećica građanima koji stanuju u stambenim zgradama. Paketi vrećica sadržavaju vrećice za odlaganje plastične i metalne ambalaže 13 besplatnih vrećica volumena 60 litara, za polugodišnje razdoblje odnosno 2 vrećice po mjesecu i biorazgradive vrećice za odlaganje biootpada 26 besplatnih vrećica volumena 30 litara, za polugodišnje razdoblje po 1 vrećica tjedno. Pakete vrećica dijele djelatnici pošte. Učestalost odvoza biootpada je jedanput tjedno po gradskim četvrtima. Odvoz biootpada za građane koji žive u stambenim zgradama započinje u ponedjeljak, 24. lipnja, odnosno po primitku spremnika za biootpad. Učestalost odvoza plastične i metalne ambalaže u žutim vrećicama je dva puta mjesečno u svakoj gradskoj četvrti, a odvoz također započinje 24. lipnja ove godine.

IVANEC – Punkt posebnog dežurstva opće/obiteljske medicine Doma zdravlja Varaždinske županije ponovno je dostupan u zgradi Doma zdravlja u Ivancu. Posebno dežurstvo organizirano je subotama od 15 do 20 sati te nedjeljom i praznikom od 8 do 20 sati. Dežurat će tim opće/obiteljske medicine i to u vrijeme kad ordinacije opće i obiteljske medicine ne rade. Ovime će biti osigurana bolja dostupnost zdravstvene zaštite stanovnicima šireg ivanečkog i lepoglavskog područja. Riječ je o drugom punktu posebnog dežurstva u Varaždinskoj županiji. Naime, posebno dežurstvo opće/obiteljske medicine Dom zdravlja organizira i u Varaždinu, u krugu Opće bolnice Varaždin u zgradi broj šest, također subotama popodne, nedjeljom i praznikom.

KLANJEC – Da dugi niz godina Krapinsko-zagorska županija vodi odgovornu zdravstvenu politiku te da kontinuirano ulaže u noviju i moderniju opremu, istaknuo je župan Željko Kolar, ovog ponedjeljka, 24. lipnja 2019. godine u Klanjcu prilikom primopredaje vozila koja je Dom zdravlja Krapinsko-zagorske županije nabavio za Službu sanitetskog prijevoza i za potrebe Mobilnog palijativnog tima. Sveukupni iznos utrošen za kupnju tri sanitetska vozila i jednog vozila za Mobilni palijativni tim, koja se raspoređuju u Ispostave Klanjec, Pregrada i Donja Stubica, je je milijun i 23 tisuće kuna, od čega je 380 tisuća kuna iz decentraliziranih sredstava, a Dom zdravlja Krapinsko-zagorske županije je iz vlastitih sredstava izdvojio 643 tisuće kuna. Uz župana Kolara, primopredaji su prisustvovali i predsjednica županijske skupštine Vlasta Hubicki, gradonačelnik Klanjca Zlatko Brlek te ravnateljica Doma zdravlja Krapinsko-zagorske županije Nada Dogan. – Za iduću godinu ćemo napraviti veći investicijski ciklus kojim ćemo financirati nabavu od 6 do 9 vozila kako bi mogli sva vozila starija od deset godina stavili izvan funkcije – rekao je župan Kolar.

KOPRIVNICA – Održana je druga sjednica Organizacijskog odbora 15. Dana povrća Koprivničko-križevačke županije koju je vodio predsjednik Zdravko Matotan, a prisustvovao joj je i zamjenik župana Darko Sobota. Manifestacija će se održati u subotu, 6. srpnja, stručna predavanja održat će se u jutarnjim satima prije svečanosti otvorenja koja je planirana u 9,45 sati. U planu je i promotivno-prodajna izložba na koprivničkom Zrinskom trg te nagrađivanje najljepše uređenih izlagačkih prostora, a kao i svake godine bit će organiziran obilazak poljoprivrednika koji se bave povrtlarskom proizvodnjom. Koprivničko-križevačka će županija u sklopu manifestacije predstaviti nove mjere subvencije proizvodnje povrća, a svi zainteresirani za sudjelovanje prijaviti se mogu do srijede, 26. lipnja u Upravnom odjelu za gospodarstvo, komunalne djelatnosti i poljoprivredu Koprivničko-križevačke županije.

ČAKOVEC – Prvi tjedan ljetnih školskih praznika brojni čakovečki školarci iskoristili su za sportske aktivnosti koje im 14. godinu za redom u sklopu projekta “Svaki tjedan sport jedan” organizira Zajednica sportskih udruga Čakovca. Prvog tjedna đaci su na ponudi imali tri kampa: plivanje, kickboxing i odbojku. Inače, kampove djeca iz čakovečkih škola plaćaju 80 kuna, a iz drugih dijelova Međimurja 150 kuna. Za to dobivaju mogućnost neograničenog broja dolazaka na sportske kampove, osvježenje i majicu. Pokrovitelj kampova, koji su zamišljeni da pruže školarcima kvalitetno, sportsko i provođenje ljetnih praznika pod stručnim nadzorom je Grad Čakovec. Drugu godinu za redom kvalitetu kampova prepoznao je i Središnji državni ured za šport koji ih sufinancira s 84.750 kuna. Ovog tjedna na rasporedu su kampovi iz rukometa i odbojke na pijesku.

BEDENICA – U općini Bedenica pripremljeni su projekti u vrijednosti oko 150 milijuna kuna, koji bi mogli biti  realizirani u roku od šest do osam godina, rekao je načelnik općine Slavko Cvrlja nadodajući da su projekti od koji se puno očekuje gradnja kanalizacije, rekonstrukcija državne ceste od Komina do Konjšćine, gradnja školske sportske dvorane, rekonstrukcija i prenamjena zgrade stare škole u kulturni centar, rekonstrukcija vatrogasnoga spremišta i uređenje prostorija za liječnika obiteljske medicine te rekonstrukcija nerazvrstanih cesta. Od realiziranih projekata istaknuo je završetak radova na groblju, posebno gradnju potpornoga zida, gdje je uz pomoć Zagrebačke županije i Ministarstva regionalnog razvoja, u radove uloženo 2,3 milijuna kuna.

loading