Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 24.07.2017.

Posted in Vijesti

STUBIČKE TOPLICE – U službenom posjetu općini Stubičke Toplice i načelniku Josipu Beljaku, danas je bio Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar sa suradnicima. Razgovarali su o čitavom nizu tema vezanih za Stubički kraj poput investicija u komunalnu infrastrukturu odnosno prometnice te razvoju Stubičkih Toplica u turističkom smislu. Kad je u pitanju projekt „Stubaki“ uskoro će se donijeti odluka hoće li se on nastaviti ili će županija sa koncernom Sunce raskinuti ugovor jer investitor Jako Adabak nije ispoštovao svoje obaveze. Tim više što za ulaganje u Stubičke Toplice postoji zainteresirani poduzetnik koji je spreman uložiti 50 milijuna eura – rekao je župan Željko Kolar.

ZAGREB – Sanirani sjeverni kolnik Slavonske avenije, dionicu  od III. Resnika do Ulice Siniše Glavaševića, rano jutros u promet je pustio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Radi se o dionici od 3.200 metara gdje je uklonjen stari te postavljena 2 sloja 5.100 tona novog asfalta, zamijenjeni su svi komunalni poklopci i slivničke rešetke te je iscrtana horizontalna signalizacija, rekao je  direktor tehničkih poslova Zagrebačkih cesta Josip Turković. Vrijednost radova iznosi 3,2 milijuna kuna.

ZAGREB – Unazad desetak godina Ulica Jankomir opterećena je intenzivnim prometom teških kamiona pa je  u vrlo je lošem stanju, što je rezultiralo današnjim početkom njezine sanacije. Radove na dionici dugoj 900 metara, od trgovačkog centra do Robnih terminala Zagreb, a potom i na odvojku Jankomir, rano jutros otvorio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.Do ponedjeljka, 31. srpnja djelatnici Zagrebačkih cesta uklonit će stari asfalt, postaviti 2 sloja novog, zamijeniti dotrajale betonske rubnjake, kao i kanalske poklopce i slivnike, iscrtati horizontalnu signalizaciju te kod odvojka za Ljubljansku aveniju, i Jankomir napraviti rotor. Planirana vrijednost radova je oko 2 milijuna kuna.

MARIJA BISTRICA – Područje Marije Bistrice, Zlatar Bistrice, Poznanovca i Svetog Križa Začretja jučer poslijepodne, 23. srpnja 2017. godine, pogodilo je olujno nevrijeme praćeno tučom. Tuča je padala nekoliko minuta, a puhao je i jak vjetar. U minulih mjesec dana ovo je treći put da je Krapinsko-zagorsku županiju zahvatilo nevrijeme praćeno tučom koja je nanijela znatne štete prije svega na vinogradima i poljoprivrednim kulturama.

VARAŽDIN – Među 23 hrvatska projekta za koja su odobrena sredstva u sklopu natječaja Razvoj poslovne infastrukture je i  Projekt Rekonstrukcija i obnova tehnološkog parka Varaždin. Riječ je o sredstvima od 16 milijuna i 502 tisuće kuna. O projektu i daljnjim aktivnostima u varaždinskoj gradskoj vijećnici  govorili gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok, direktor Tehnološkog parka Josip Borak, a bili su tu i predstavnici Razvojne agencije Sjever – DAN i Regionalne energetske agencije Sjever koji su partneri na projektu. U idućih 36 mjeseci obnovit će se stari dio zgrade Tehnološkog parka i rekonstruirati postojeći, a riječ je konkretno o dogradnji još dva kata, čime će se dobiti oko 3.400 novog prostora, što će povećati dostupnost poslovne poduzetničke infrastrukture malim i srednjim poduzetnicima na području Varaždina.

ZAGREB –  Zagreb će početkom sljedeće godine po 12. put biti domaćin najboljim svjetskim skijašima odnosno po 10. put skijašicama – rekao je to direktor organizacije sljemenske utrke, Vedran Pavlek nakon danas obavljenog tehničkog pregleda Crvenog spusta te istaknuo kako će se učiniti sve da bi se opravdalo ukazano povjerenje. Za nas kao organizatore to je izuzetno izazovno, ali za gledatelje i više nego atraktivno zaključio je Pavlek. Čelni ljudi FIS Svjetskog kupa zadovoljni su viđenim, a prema riječima direktor natjecanja Reno Fleiss-a, Sljeme je u ovom trenutku tehnički spremno za utrku. Ipak Fleiss ističe važnost izgradnje još jednog jezera kako ne bi, kao prijašnjih godina u zadnji tren dolazilo do otkazivanja utrka. Da će se na izgradnju jezera još malo pričekati rekao je gradonačelnik Milan Bandić istaknuvši kako će grad kao i prijašnjih godina sufinancirati utrku, no ove godine sredstva će biti još  izdašnija. Uz to i ove godine u centru Zagreba sve turiste i Zagrepčane očekuje,  kako kaže  Bandić posebna atrakcija.  Slika sa Sljemena će otići u 20 zemalja diljem svijeta, a sljemenska utrka je jedna od najgledanijih u FIS Svjetskom kupu. Sljedeće godine sljemenske utrke su na rasporedu 03. i 04. siječnja.

ČAKOVEC – Međimurske učenike koji su u školskoj godini 2016./2017. najuspješnije riješili ispit državne mature, primio je  danas župan Međimurske županije Matija Posavec. Riječ je o Giti Šarić i Dariji Zebec iz Ekonomske i trgovačke škole, te Sebastijanu Kocenu i Alojziju Košiću iz Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec. Prilikom prijema što će u 10 sati početi u maloj vijećnici Međimurske županije u Čakovcu, župan Posavec nagradit će učenike, čestitati njihovim mentorima i ravnateljicama, ali i dati informaciju o isplatama jednokratnih potpora studentima s područja Međimurske županije za ovu akademsku godinu.

KRIŽEVCI – Sufinanciranje prijevoza učenika srednjih škola, organiziranje posebnih vlakova i popusti za prijevoz na razna događanja u Križevcima, bile su teme sastanka gradonačelnika Marija Rajna s predstavnicima HŽ Putničkog prijevoza. Dogovoreno je među ostalim  kako će Grad i dalje za učenike srednjih škola s prebivalištem u Križevcima, a koji putuju u školu vlakom, subvencionirati troškove prijevoza u 20%-tnom iznosu mjesečne ili polumjesečne karte.

ČAKOVEC- Međimurske učenike koji su u školskoj godini 2016./2017. najuspješnije riješili ispit državne mature, primit će  danas župan Međimurske županije Matija Posavec. Riječ je o Giti Šarić i Dariji Zebec iz Ekonomske i trgovačke škole, te Sebastijanu Kocenu i Alojziju Košiću iz Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec. Prijem u maloj vijećnici Međimurske županije u Čakovcu, bio je prilika da  župan Posavec nagradi učenike, te  čestita njihovim mentorima i ravnateljicama. Dodavši kako će Međimurska županija nastaviti s ulaganjima u obrazovanje, župan Posavec, istaknuo  je i kako su krajem prošlog tjedna studentima s područja Međimurske županije isplaćene jednokratne županijske  potpore od 500 kuna za ovu akademsku godinu.  Potpore su primila  2182 studenta, za što je iz proračuna Međimurske županije isplaćeno milijun i 100 tisuća kuna

KOPRIVNICA – U sjedištu Koprivničko-križevačke županije danas je održan prijem za vatrogasce koji su proteklog tjedna sudjelovali u obrani Splita i okolice od požara. Na izvanrednoj dislokaciji proteklog tjedna u Splitsko-dalmatinskoj županiji boravilo je 29-ero vatrogasaca iz Podravine i Prigorja koji su pomagali u gašenju velikog požara otvorenog prostora, a Koprivničko- križevačka županija još se jednom pokazala kao jedna od najbolje organiziranih u vatrogastvu, složili su se zamjenik župana i načelnik stožera za zaštitu i spašavanje Ratimir Ljubić te zapovjednik Vatrogasne zajednice Koprivničko-križevačke županije Zvonimir Habijan, dok je župan Darko Koren zahvalio vatrogascima na dobrom poslu i položenom zahtjevnom ispitu spremnosti. Vatrogasci nastavljaju dalje sa svojim redovnim poslom, među kojima su i tradicionalne ljetne dislokacije diljem Jadrana.

KRAPINA – I dalje se bilježe dobri rezultati u turizmu na području Krapinsko-zagorske županije. Prema riječima voditeljice Ureda Turističke zajednice Krapinsko-zagorske županije Ksenije Tomić, broj noćenja je u porastu. U ovoj godini zabilježeno je 73.000 dolazaka gostiju, što je gotovo 17,5% više nego u istom vremenu prošle godine. Ostvareno je 164.000 noćenja, što je porast od 22%. – Ovi podaci pokazuju da je promocija na ciljanim tržištima bila uspješna. Posebno veseli činjenica da se gosti ponovno vraćaju i da se njihov boravak produžuje te sad prosječno traje i do pet dana, dok je ranije to bilo tri dana – ističe Ksenija Tomić.

ZAGREB – Djeca iz obitelji slabijeg imovinskog stanja, njih 140, otputovalo je jutros na sedmodnevno ljetovanje u Veli Lošinj odnosno Skradin u organizaciji grada Zagreba. Kako je rekla zamjenica pročelnice gradskog ureda za socijalnu zaštitu, Romana Galić cilj ovoga projekta je omogućiti da svako dijete vidi more. Tako će ispred ovoga ureda na ljetovanje otići 1100 djece slabijeg socijo-ekonomskog statusa i 400 osoba s invaliditetom. Sve njih tijekom besplatnog ljetovanja očekuje animacija tokom cijeloga dana, škola plivanja, zdravstvena njega i 24 satni nadzor. Kako je rekao gradonačelnik Milan Bandić u 17 godina na ljetovanje u organizaciji grada je otišlo oko 25 000 djece za što je izdvojeno 45 milijuna kuna, a sa istom politikom će se nastaviti i u godinama koje dolaze. Dodajmo da su u gradskom proračunu osigurana sredstva i za ljetovanje djece hrvatskih branitelja i civilnih žrtava Domovinskog rata. Tako je jutros na ljetovanje u Dom Crvenog križa u Novom Vinodolskom otišlo 60 djece, a ukupno će tijekom srpnja i kolovoza na ljetovanje 250 djece što je značajno manje nego prijašnjih godina. Stoga se u gradskom uredu za branitelje razmatraju druge mogućnosti pomoći obiteljima.

ZAGREB –  Defibrilatore, odnosno AVD uređaje u Gradskoj skupštini na Gornjem gradu te u Gradskoj upravi postavila je Zaklada „Hrvatska kuća srca“ u suradnji s Gradskim uredom za zdravstvo u sklopu akcije „Oživi me“. Projekt prevencije iznenadne srčane smrti primjenom automatskih vanjskih defibrilatora na području Grada Zagreba traje već niz godina s ciljem osiguravanja što većeg broja AVD uređaja na različitim lokacijama u gradu. U sklopu akcije educirano je 30 djelatnika Gradske uprave i Gradske skupštine te dvoje djelatnika gimnazije Tituš Brezovački koji su stekli potrebna znanja i vještine o osnovnim postupcima oživljavanja kao i za korištenje AVD-a. Defibrilatori su umreženi preko komunikacijskog ormarića sa zagrebačkom Hitnom pomoći koja otvaranjem ormarića dobiva informaciju gdje se slučaj iznenadne srčane smrti dogodio, a sve s ciljem što brže reakcije.

loading