Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 24.07.2018.

Posted in Vijesti

ĐURMANEC – Dugoočekivanu sportsku dvoranu na dvije etaže, za osam mjeseci dobit će Osnovna škola Đurmanec. Naime ugovor o radovima na dovršenju izgradnje, vrijedan ukupno 11 milijuna i 73 tisuće kuna, potpisali su danas, 24. srpnja 2018. godine župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar i predstavnik izvođača radova. Dvoranu će financirati Krapinsko-zagorska županija, a sastoji se od prizemlja s borilištem površine 1240 metara četvornih, prvog kata s gledalištem i popratnim sadržajem. – Prostor će osim škole koristiti lokalne udruge i ostali stanovnici Đurmanca, jer je namjera da se dvorana maksimalno koristi i da škola bude centar društvenih događanja – rekao je župan Kolar. Dvorani se najviše vesele učenici koji su do sada nastavu tjelesne kulture imali u improviziranoj učionici ili vani, a izgradnjom ove dvorane podići ćemo standard života naših mještana – rekao je načelnik Đurmanca Damir Belošević.

ZAGREB – Treća skupina djece iz obitelji slabijeg socijalnog statusa u organizaciji grada Zagreba otputovala je jutros, 24. srpnja 2018. godine na besplatno ljetovanje u odmorište Cvrčak u Dugoj Uvali. Mališane na sedmodnevno ljetovanje ispratio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Riječ je o tradicionalnom programu kojeg Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom provodi svake godine kako bi se djeci i mladima iz obitelji s malim primanjima omogućio boravak na jadranskoj obali. Inače, Grad Zagreb će ove godine organizirati ljetovanje za 1600 djece iz obitelji slabijeg socijalnog statusa, djece s poteškoćama u razvoju te osoba s invaliditetom.

ZAGREB – Donacija u iznosu od 305 tisuća kuna uručena je Klinici za dječje bolesti Zagreb, a sredstva su namijenjena za kupnju digitalnog EMNG uređaja s evociranim potencijalima i nadogradnju digitalnog EEG sustava. Donacija je dio pomaganja nacionalnom projektu Ministarstva zdravstva “Praćenje djece s neurorizicima”, pokrenutog 2007. godine. Inače, radi se o trećoj donaciji spomenutoj Klinici, uključujući ranije donirani EEG uređaj i opremu za senzornu sobu.

ZAGREB/ZABOK – Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, objavila je, u ponedjeljak, 23. srpnja 2018. godine, imena 25 strukovnih škola koje su imenovane Regionalnim centrom kompetentnosti. – Za reformu strukovnoga obrazovanja ovo je ključan korak za raspodjelu milijardu kuna osiguranih iz EU fondova, rekla je ministrica Divjak ističući kako centri kompetentnosti donose novu opremu strukovnim školama, nove smještajne kapacitete za učenike i učitelje, više konkretne prakse za učenike, ulazak učenika u svijet rada, tijesnu suradnju s poslodavcima te edukaciju učitelja. U konkurenciji je bila 41 strukovna škola, a s područja Krapinsko-zagorske županije bile su prijavljene dvije škole – Srednja škola Krapina za centar kompetentnosti u području elektrotehnike i Srednja škola zaboku u području turizma i ugostiteljstva, a Regionalnim centrom imenovana je Srednja škola Zabok.

VARAŽDIN- Varaždinska županija je na javni poziv Ministarstva znanosti i obrazovanja kandidirala dva centra kompetentnosti, a nakon ocjenjivanja kandidatura, donesena je odluka prema kojoj se Centrima kompetentnosti imenuju obje – Srednja škola „Arboretum Opeka“ Marčan za sektor poljoprivrede i Srednja Medicinska škola Varaždin u sektoru zdravstva. Ukupno 25 strukovnih škola s područja čitave Hrvatske odabranih za regionalne centre kompetentnosti raspodijelit će ukupno oko milijardu kuna iz EU fondova. Budući da se radi o oko 50 milijuna kuna po školi, u Varaždinsku županiju stiže nešto više od 100 milijuna kuna. Sredstva su namijenjena za izgradnju i obnovu infrastrukture, nabavu opreme, edukaciju nastavnika, razvoj strukovnih programa i financiranje cjeloživotnog učenja.

KOPRIVNICA – Obrtnička škola Koprivnica odabrana je kao centar kompetencije za elektrotehniku i računalstvo. Za uređenje prostora matične i škole partnera, nabavku potrebne opreme i uređenje praktikuma na raspolaganju je 50 milijuna kuna, kaže župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren. Centar kompetencije u Obrtničkoj školi Koprivnica, dodaje Koren, služit će obrazovanju redovitih učenika i radnika koji dolaze iz gospodarskog sektora. Inače, Koprivničko-križevačka županija na natječaj za centre kompetencije prijavila je dvije škole: u sektoru poljoprivrede Gospodarsku školu Križevci, a u sektoru elektrotehnike Obrtničku školu Koprivnica koja je i odabrana za centar kompetencije.

ČAKOVEC – Za projekt „Impuls za 54+“, čiji je nositelj Međimurska županija, a partneri Kulturno umjetničko društvo Mura, Matica umirovljenika Međimurske županije i Knjižnica „Nikola Zrinski“ Čakovec, odobreno je gotovo milijun kuna bespovratnih EU sredstava. Projekt će, kroz biblioterapiju, radionice sviranja tambure, pjevanja i folklora te značajne organizacijske pomake u Matici umirovljenika, obuhvatiti 110 ljudi starije životne dobi s područja Međimurja koji će tako dodatno oplemeniti svoju svakodnevicu, rekao je na konferenciji za novinare danas, 24. srpnja 2018. godine, župan Matija Posavec. Župan Posavec, tom je prilikom potpisao i Sporazume o financiranju s Maticom umirovljenika Međimurske županije, Savezom udruga umirovljenika i starijih osoba Međimurske županije te Udrugom umirovljenika Prelog.

ČAKOVEC – Tehnička škola Čakovec imenovana je Regionalnim centrom kompetentnosti iz sektora strojarstva, odlukom o imenovanju regionalnih centara kompetentnosti u strukovnom obrazovanju ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak. Nakon niza uspješno provedenih projekata apliciranih za sredstva EU fondova, Regionalni centar kompetentnosti ovom Odlukom konkurira za dobivanje čak 48 milijuna kuna bespovratnih sredstava osiguranih iz EU fondova kojima će se ulagati u znanstvenu izvrsnost i infrastrukturu strukovnog obrazovanja u Međimurju, rekao je, uz ostalo, župan Međimurske županije Matija Posavec na konferenciji za novinare održanoj danas, 24. srpnja 2018. godine, ispred Tehničke škole Čakovec.

ZAGREB – Za svako novorođeno dijete u 2018. godini  Zagrebačka županija dodijelit će 1000 kuna jednokratne novčane pomoći. Zahtjev za ostvarenje prava novčane jednokratne pomoći za novorođenčad podnosi se u roku 4 mjeseca od dana rođenja djeteta. Pravo na jednokratnu novčanu pomoć može ostvariti jedan od roditelja, samohrani roditelj te  roditelj iz jednoroditeljske obitelji koji je državljanin Republike Hrvatske s prijavljenim prebivalištem na području Zagrebačke županije najmanje godinu dana. Postupak pokreće podnositelj Zahtjeva s kojim novorođeno dijete živi u zajedničkom kućanstvu. Obrazac Zahtjeva kao i sve dodatne informacije nalaze na web stranici Zagrebačke županije. Zagrebačka županija ove je godine osigurala ukupno 270 tisuća kuna na temelju broja novorođenih u 2016. godini. Krajnji rok za podnošenje zahtjeva  je 10. siječnja 2019. godine.

VARAŽDIN – „Starije osobe u sustavu socijalne skrbi“ bila je tema sjednice Savjeta za socijalnu skrb Varaždinske županije. Članovi savjeta posebno su pohvalili projekt „Zaželi“ kojeg je predstavio ravnatelj Društva Crvenog križa Varaždinske županije Nebojša Buđanovac. Cilj je projekta pomoći starijim osobama u obavljanju jednostavnijih kućanskih poslova poput održavanja okućnice, kuhanja i donošenja lijekova. Kroz program je zaposleno 29 gerontodomaćica koje skrbe o 145 starijih osoba diljem županije. Predstojnica regionalnog varaždinskog ureda HZZ-a, Branka Šaško istaknula je kako poslodavci sve više zapošljavaju starije osobe kao i osobe s invaliditetom, dok je ravnatelj Caritasa Varaždinske biskupije naveo kako im je prihvaćen projekt vezan za osiguravanje hrane za siromaše vrijedan oko 2 milijuna kuna.

VIRJE/DRNJE – Radove na energetskoj obnovi zgrada osnovnih škola Profesora Franje Viktora Šignjara u Virju i Frana Koncelaka u Drnju obišli su čelnici Koprivničko-križevačke županije predvođeni županom Darkom Korenom. U obje škole planirane su energetske obnove cjelokupnih ovojnica zgrada, zamjena rasvjete učinkovitijom, obnova kotlovnica i grijaćih tijela kao i postavljanje mogućnosti za korištenje obnovljivih izvora energije preko sunčanih kolektora. Nositelj oba projekta je Koprivničko-križevačke županija.  Obnova u Virju vrijedna je gotovo šest,  a u Drnju 2,8 milijuna kuna i u najvećem su dijelu financirane sredstvima EU fondova.

loading