Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 24.07.2019.

Posted in Vijesti

ČAKOVEC – Nakon 15 godina, sjednica Vlade Republike Hrvatske održat će se sutra Međimurju, a tim povodom  konferenciju za novinare održali su danas, 24. srpnja 2019. godine, dužnosnici međimurskog HDZ-a na čelu sa Darkom Horvatom, ministrom gospodarstva i predsjednikom HDZ-a Međimurske županije. Sjednica Vlade u Čakovcu bit će 11. sjednica Vlade izvan Zagreba, posjetila je saborska zastupnica Sunčana Glavak napomenuvši kako nikada u Međimurje nije došlo više novca nego za Vlade HDZ-a. Tome u prilog govori i aktualna realizacija niza projekata u vrijednosti od 686 milijuna kuna čemu treba pridodati i one koji će biti realizirani temeljem sutrašnjih odluka. U ovom trenutku sredstvima strukturnih fondova u Međimurju je otvoreno 11 gradilišta dječjih vrtića, grade se dva sportska parka, izvodi 1. faza zaobilaznice Čakovca, rekonstruira se Stari grad Zrinski i dograđuje Županijska bolnica, a sa sutrašnjim danom u Međimurje stižu projekti  ukupne vrijednosti preko 3 milijarde kuna najavio je ministar i predsjednik ŽO HDZ-a Darko Horvat. Na današnjem užem kabinetu dogovoreno je i uvrštenje točaka te donošenje odluka temeljem kojih će Hrvatske ceste preuzeti obvezu pripremiti svu potrebnu dokumentaciju za izgradnju spojene ceste i novog mosta između Murakeresztura i Kotoribe, a Vlada će u dvogodišnjem mandatu preuzeti obvezu pripreme i izgradnje Centra za odgoj i obrazovanje u gradu Čakovcu. Sjednica Vlade održat će se u bivšoj vojarni u Čakovcu prostoru koji je prije 15 godina darovan Međimurskoj županiji, a prethodit će joj obilazak Preloga, Murskog Središća i Čakovca.

ZAGREB – Polaganjem kamena temeljca započela je izgradnja dječjeg vrtića u Vrbanima koji je predviđen za smještaj 200 djece u 12 odgojnih skupina. Vrijednost investicije, kako samih građevinskih zahvata tako i opremanja dječjeg vrtića, je nešto veća od 31 milijun kuna s uračunatim PDV-om. „Ovo nam puno znači jer je to prvi objekt takve namjene u naselju Vrbani II.“, rekao je Nikola Fabrio, predsjednik Vijeća Mjesnog odbora Vrbani. Izgradnjom Dječjeg vrtića Vrbani dodatno će se podići standard predškolskog odgoja u Zagrebu, naglasio je gradonačelnik, Milan Bandić. „Očekujem da će djeca u vrtić krenuti za 12 mjeseci te da će građani ovog djela grada biti sretni“, istaknuo je gradonačelnik Bandić.

ZAGREB – Jezero Bundek nije pogodno za kupanje. Kako kažu iz grada, vjerojatni razlog je kratkotrajno zagađenje vode crijevnim enterokokom zbog izrazito niskog vodostaja i visoke temperature zraka. Privremena zabrana kupanja na jezeru Bundek trajat će dok dva uzastopno redovitoanalizirana uzorka vode ne budu ocijenjena najmanje ocjenom „dobro“.

ČAKOVEC – Ako je suditi po broju izlagača i drugih sudionika te velikom interesu koji već sada vlada, ovogodišnje 55. Porcijunkulovo moglo bi oboriti sve dosadašnje rekorde, rečeno je na konferenciji za novinare održanoj danas, 24. srpnja 2019. godine, u čakovečkoj Gradskoj vijećnici. Program ovog, Top događanja u Hrvatskoj, najavili su gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač, pomoćnica direktora Turističke zajednice grada Čakovca Boška Ban Vlahek i gvardijan Franjevačkog samostana u Čakovcu fra Željko Železnjak. Uz glavni i sad već nadaleko prepoznatljiv simbol Porcijunkulovog, ulicu mamrela ili kišobrana te niz atraktivnih slikovitih instalacija, tu su i rukotvorine, autentični suveniri i tradicijski proizvodi više od 300 izlagača. U 6 dana trajanja Porcijunkulovo objedinjuje najbolje što Međimurje nudi, rekao je gradonačelnik Stjepan Kovač pa je realno za očekivati da će prošlogodišnja brojka od 300.000 posjetitelja biti nadmašena. Okosnica svega je proslava blagdana Gospe od Anđela, uz tradicionalnu trodnevnicu, te procesiju i misu na hrvatskom slovenskom i mađarskom jeziku na sam blagdan 2. kolovoza. Porcijunkulovo će se održati od 30. srpnja do 4. kolovoza.

KOPRIVNICA – U Općini Peteranec na lokaciji u Sigecu koprivnička je Podravka završila prvu fazu projekta navodnjavanja poljoprivrednih površina u Koprivničko-križevačkoj županiji, a sustav navodnjavanja za uzgoj povrća predstavljen je u srijedu, 24. srpnja 2019. godine. Projekt navodnjavanja poljoprivrednih površina definiran je kroz više faza i obuhvaća oko 200 hektara poljoprivredne proizvodnje na lokaciji Sigetec u Općini Peteranec, naglašava predsjednik Uprave koprivničke kompanije Marin Pucar, dok župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren ističe kako županija ima programe kojima se subvencionira i sufinancira projekt navodnjavanja te je u planu da se ti programi još više promoviraju i koriste. Cilj je da se na ovoj lokaciji u Sigecu u sustav navodnjavanja uključe i ostali poljoprivrednici te postanu novi kooperanti koprivničkog prehrambenog diva.

ZAGREB – Prosječna neto plaća zaposlenih u Zagrebu za travanj ove godine iznosila je 7.472 kune, što je za 0,7 posto manje nego za ožujak, a 3,3 posto više nego za travanj prošle godine, podaci su Odjela za statistiku Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada Zagreba. U odnosu na prosječnu plaću na razini Hrvatske, koja je iznosila 6.434 kune, prosječna zagrebačka neto plaća isplaćena za travanj bila je viša za 1.038 kuna, objavio je Večernji list. Najviša je prosječna neto plaća za travanj u Zagrebu bila u financijskim uslužnim djelatnostima, osim osiguranja i mirovinskih fondova, gdje je iznosila 12.443 kune te u vađenju sirove nafte i prirodnog plina – 11.750 kuna. Nasuprot tomu, najniža prosječna neto plaća bila je 4.134 kune u djelatnosti proizvodnje odjeće.

KRAPINA – Gradsko vijeće Krapine na posljednjoj je sjednici donijelo rebalans proračuna prema kojem je planirani proračun povećan za 7 milijuna i 430 tisuća kuna te sada iznosi 64 milijuna i 800 tisuća kuna. – Povećali su se prihodi od proreza na dohodak, a u proračun su ugrađene i pomoći koje je Grad dobio za projekta od Ministarstava, EU fondova, rekao je gradonačelnik Zoran Gregurović. Na povećana sredstva može raćunati Dječji vrtića Gustav Krklec za opremanje novog prostora koji se dograđuje, dok se kod osnovnih škola najveće povećanje odnosi na sufinanciranje nabave radnih bilježnica te je za obje škole ukupno predviđeno 340 tisuća kuna.

KOPRIVNICA – Dobrovoljna vatrogasna društva koja djeluju na području grada Koprivnice dobila su vatrogasnu opremu koju je nabavila Vatrogasna zajednica Grada Koprivnice. Gradska dobrovoljna vatrogasna društva, njih 11, dobilo je, među ostalim, pet mlaznica, jednu razdjelnicu s ventilom, četiri nosača za cijev, četiri držača za cijev, tri vatrogasna aparata. Vatrogasna zajednica Grada Koprivnice kontinuirano ulaže u opremu, a ove godine dobit će još opreme koja im je potrebna za rad na intervencijama ili natjecanjima.

VARAŽDIN – U tijeku je asfaltiranje nadvožnjaka u Gospodarskoj ulici, pored Varteksova stadiona. Radovi na sanaciji jednog od prometno najfrekventnijih nadvožnjaka u Varaždinu započeli su sredinom travnja. Rok za izvođenje radova je 105 dana i sve bi trebalo biti završeno okvirno do 10. kolovoza.

loading