Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 24.08.2016.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Gotovo 250 Zagrepčana koji nisu imali vodu ili su na mrežu spojeni ilegalno, već su u prvih tjedan dana predali zahtjeve da im Grad besplatno izvede priključak. Prema odluci, bit će im plaćeno sve do šahta uz vodomjer, no troškove šahta te cijevi do kuhinje i kupaonice moraju podmiriti sami. U Vodovodu i odvodnji objasnili su, da svaki zahtjev mora sadržavati kopiju katastarskog plana čestice, građevinsku dozvolu ili potvrdu Zavoda za katastar da je objekt sagrađen prije 1968., dokaz o vlasništvu i atest o nepropusnosti sabirne jame ako nije izgrađena kanalizacija. Uz besplatni priključak za vodovod, Grad pokriva i trošak izvedbe priključka na kanalizaciju, ako je ona provedena u ulici.

KRIŽEVCI – Program obilježavanja 17. rujna, Dana križevačkih branitelja Domovinskog rata i 25 godina preuzimanja vojarne danas je na sjednici donio Odbor za branitelje. 16. rujna položit će se vijenci na spomen obilježju kod Šumarije u Križevcima za poginule branitelje Miljenka Klobučara i Marija Jembreka, a istog dana održat će se i znanstveni skup „Bitka za vojarne – prva pobjeda u Domovinskom ratu“ te otvoriti izložba Hrvatski ratni crtež umjetnika Ivana Lackovića Croate. U jutarnjim satima, 17. rujna je prijem kod križevačkog gradonačelnika Branka Hrga i  potpisivanje povelje prijateljstva s gradom Novskom te otvorenjem Spomen sobe Domovinskog rata u križevačkoj knjižnici, dok je  središnja proslava u podne na Strossmayerovom trgu. Po prvi puta, od kada se slavi Dan križevačkih branitelja i preuzimanje vojarne, proslava se održava na otvorenom i očekuje se velik dolazak brojnih izaslanstava i branitelja, ističe gradonačelnik Branko Hrg.

KOPRIVNICA – Gospodarenje otpadom na primjeru Regionalnog centra za gospodarenje otpadom sjeverozapadne Hrvatske Piškornica bila je tema današnjeg radnog posjeta župana Zagrebačke županije Stjepana Kožića Koprivničko-križevačkoj županiji. Bila je to prilika da se iznese stručni dio realizacije ovog velikog projekta, ali i probleme na koje nailaze, kako bi se Zagrebačkoj županiji olakšala izgradnja njihovog centra, kaže koprivničko-križevački župan Darko Koren, a zagrebački župan Stjepan Kožić dodaje kako je dosta sličnosti između Regionalnog centra Piškornica i onog koji će se graditi u Zagrebačkoj županiji. Župani zagrebačke i koprivničko-križevačke županije na današnjem su sastanku dogovorili i kako će zajednički nastupiti prema Hrvatskoj zajednici županija da se pokrene rasprava o problematici gospodarenja otpada u Hrvatskoj te da se zauzmu jasna zajednička stajališta o tom problemu.

ZAGREB – Uskoro bi se moglo krenuti sa izgradnjom podvožnjaka koji će povezivati istočni i zapadni dio Trga dr. Franje Tuđmana. Naime, studija koju je od Fakulteta prometnih znanosti zatražio Grad Zagreb pokazala je da je ovaj projekt ekonomski isplativ i kako će se ovim projektom smanjiti gužve i prometno rasteretiti zapadni dio grada, ali i da će se smanjiti emisija ispušnih plinova. Ujedno će se sagraditi podzemna garaža sa 450 mjesta. Prema istoj ovoj studiji cijeli projekt mogao bi stajati oko 160 milijuna kuna, ali zadovoljava uvijete za sufinanciranje iz EU fondova.

KRAPINA – Zagorski gospodarski zbor, održat će se 24. godinu za redom, u vrijeme trajanja Tjedna kajkavske kulture, od 08. do 10. rujna. Organizatori ove značajne gospodarske manifestacije su Krapinsko-zagorska županija, Grad Krapina, Obrtnička komora Krapinsko-zagorske županije i Radio Kaj. Uz izlagače s područja Krapinsko-zagorske županije, na Zboru će biti prisutni i izlagači iz Zagreba, osam kajkavskih županija te susjedne Slovenije i Mađarske. Zemlja partner ove je godine Republika Slovenija, dok će Šibensko-kninska županija biti partner županija. Pripreme za Zbor su u punome jeku, zanimanje izlagača je iznimno veliko te prijave konstantno pristižu, a krajnji rok za prijavu je 31. kolovoz. Prvog dana trajanja ove gospodarske manifestacije bit će održan i Festival „Moja poduzetna Hrvatska“, prodajno-izložbena nacionalna manifestacija poduzetništva, obrta i OPG-a, te „Poslovni uzlet“ u organizaciji Poslovnog dnevnika, uz medijsko partnerstvo Radija Kaj.

ZAGREB – Dan roda obilježava se danas, 24. kolovoza, kako bi se upozorilo na opadanje njihovog broja zbog nestanka prirodnih staništa.  Rode većinu svog života provedu kraj čovjeka, gnijezde se u selima, a hrane na poljoprivrednim površinama te su dio identiteta hrvatskog sela. Zagrebačka županija i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurali su sredstva za provedbu projekta ”Zaštita i očuvanje bijele rode u 2016. godini” na području  županije. Ovim projektom se, osmu godinu za redom, vlasnicima objekata na kojima se nalaze gnijezda bijelih roda godišnje isplaćuje naknada za održavanje krovišta u iznosu od 700 kuna po gnijezdu. Svi vlasnici objekata koji na svom objektu imaju gnijezdo bijele rode, mogu se javiti do 31. kolovoza  u Javnu ustanovu Zeleni prsten radi prijave gnijezda.

VARAŽDIN – Ministar zdravlja Dario Nakić sa suradnicima posjetit će danas  Varaždinsku županiju. U sklopu posjeta obići će Opću bolnicu Varaždin,  gdje će s ravnateljicom Sanjom Zember i županom  Varaždinske županije Predragom Štromarom održati radni sastanak. U poslijepodnevnim satima ministar Nakić će obići i Specijalnu bolnicu za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice.

ČAKOVEC – S ciljem ostvarenja visokog i kvalitetnog prinosa svake kulture na poljoprivrednim površinama u Međimurskoj županiji te u svrhu praćenja stanja poljoprivrednog zemljišta i utvrđivanja preporuka za gnojidbu, Međimurska županija od 2014. godine provodi projekt „Kontrola plodnosti tla u Međimurskoj županiji“.  Kako bi pomogla krajnjim korisnicima ovog projekta vrijednog 225 tisuća kuna, svake godine okuplja sve veći broj jedinica lokalne samouprave u nadi da se briga za poljoprivredu proširi diljem županije. Ove su se godine u projekt uključila tri grada Čakovec, Prelog i Mursko Središće, kao i četiri općine Belica, Mala Subotica, Orehovica i Štrigova. S predstavnicima tih gradova i općina, kao i provoditeljem kontrole i uzorkovanja tla, jučer je sporazum potpisao međimurski župan Matija Posavec.

KOPRIVNICA – Radni sastanak s ravnateljima osnovnih škola održao je zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnika Koprivnice Mišel Jakšić. Tema je bila prvi dan nove školske godine. Tom prilikom Jakšić je istaknuo kako se i ove godine nastavlja model sufinanciranja udžbenika za osnovnoškolce, te napomenuo kako će učenike u školama dočekati i kompleti bilježnica. Među ostalim se na sastanku razgovaralo i o novoj opremi koje su škole dobile, a pomoći će u kvalitetnijem provođenju nastave te o Europskom tjednu kretanja, koji se kao i svake godine održava od 16. do 22. rujna.

loading