Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 24.08.2017.

Posted in Vijesti

VARAŽDIN/KOPRIVNICA – Predsjednik Vlade Andrej Plenković posjetio je danas Grad Varaždin. U  Gradskoj vijećnici predsjednik Vlade Andrej Plenković sastao se s gradonačelnikom Varaždina Ivanom Čehokom, županom Varaždinske županije Radimirom Čačićem, predsjednikom Gradskog vijeća Damirom Habijanom, predsjednikom Županijske skupštine Alenom Runcem te zastupnicama i zastupnicima u Hrvatskom saboru. Nakon toga, predsjednik Vlade krenuo je u obilazak 19. Špancirfesta, prvog uličnog festivala u Hrvatskoj. U pratnji predsjednika Vlade bio je i potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek te ministar turizma Gari Cappelli. Nakon Varaždina, predsjednik Vlade Andrej Plenković posjetit će i Koprivnicu, gdje će se sastati sa županom Koprivničko-križevačke županije Darkom Korenom i njegovim zamjenicima Darkom Sobotom i Ratimirom Ljubićem, predsjednikom Županijske skupštine Željkom Pintarom i gradonačelnikom Koprivnice Mišelom Jakšićem.

KOPRIVNICA – Nakon boravka u Varaždinu, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković posjetio je i Koprivnicu, gdje je u sjedištu Koprivničko-križevačke županije održao radni sastanak sa županom Darkom Korenom i suradnicima te gradonačelnikom Koprivnice Mišelom Jakšićem. Razgovarali smo o bitnim projektima za podravsko-prigorski kraj, poput nastavka gradnje brze ceste, završetku priprema za Regionalni centar za gospodarenje otpadom Sjeverozapadne Hrvatske Piškornica te o javno-privatnom partnerstvu u školstvu, kazao je župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren. Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković potvrdio je kako se nastavlja projekt brze ceste i RCGO-a Piškornica te sve što se odnosi na pomoć Vlade po pitanju javno-privatnog partnerstva u školstvu. Osvrnuo se i na Renesansni festival, koji počinje upravo večeras, te naglasio kako se nada da će i ovo, 12. izdanje manifestacije privući veliki broj turista u narednim danima u Koprivnicu.

NOVI VINODOLSKI – Djecu iz Vojvodine i djecu tražitelje međunarodne zaštite koja, u organizaciji grada Zagreba, ljetuju u odmaralištu Crvenog križa grada Zagreba u Novom Vinodolskom posjetio je danas zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Predsjednik izvršnog odbora hrvatskog nacionalnog  vijeća u Subotici, Darko Sarić Lukendić istaknuo je kako ove godine u Vinodolskom ljetuje 80-ak djece koja pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku u Srbiji. Dio je to projekta koju već petu godinu financiraju i realiziraju grad Zagreb, Crveni Križ i nacionalno vijeće, a s ciljem boljeg upoznavanja domovine.  Uz djecu iz Subotice u Vinodolskom su i djeca iz Irana, Sirije, Azerbajdžana, Afganistana – njih 23. Kako je rekao ravnatelj crvenog križa grada Zagreba Petar Penava u okviru sedmodnevnog besplatnog ljetovanja djeca imaju 24-satni stručni pedagoški nadzor i zdravstvenu skrb, kao i brojne obrazovne, kulturne, zabavne i sportske programe. Inače, ove godine Grad je izdvojio oko 2,5 milijuna kuna za ljetovanje oko 1900 djece iz obitelji slabijeg socijalnog stanja, djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom, djecu branitelja kao i ljetovanje djece iz drugih gradova hrvatske i susjednih zemalja.ZAGREB –  Kao i na cijelom području Hrvatske, i u Zagrebačkoj županiji u protekom razdoblju bilježi se turistički bum, odnosno znatno povećanje dolazaka i noćenja turista. Tako je u dolascima zabilježeno povećanje od 16 % u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, a u noćenjima 13% više. U strukturi gostiju čak je 70 % inozemnih od čega najviše Nijemaca, Nizozemaca i Bugara, te 30% domaćih , rekla je  direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije Ružica Rašperić. Bogatstvo i ljepota prirodne i kulturne baštine i brojne manifestacije razlog su sve većeg broja izletnika na području Zagrebačke županije. Tako će predstojeći vikednd biti u znaku gurmanskih delicija, u Vrbovcu „Kaj su jeli naši stari“ te u općini Križ u subotu, 26. kolovoza popularna manifestacija slastica „Kriški oblizeki“.

BEDEKOVČINA/LOBOR/ZABOK/VELIKO TRGOVIŠĆE – Lokacije na području Bedekovčine, Lobora, Zaboka i Velikog Trgovišća gdje su u tijeku završni radovi na izgradnji vodovodne mreže, ukupne vrijednosti 1,25 milijuna kuna, koje izvodi Zagorski vodovod obišao je danas župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar. Živjeti u ovako prekrasnom dijelu Zagorja a ne imati pitku vodu u 21. stoljeću je za ne vjerovati – izjavio je župan Kolar te dodao da je županija napravila prioritet na kojem će i dalje raditi. Krapinsko-zagorska županija je izdvojila oko 420 tisuća kuna za ovu godinu, a za iduću će to isto ponuditi i drugim distributerima na području županije. Oko milijun kuna osigurat ćemo za takve akcije, da se manja naselja mogu priključiti na distribucijsku mrežu – dodao je župan Kolar.

KRAPINA – Javni poziv sa zainteresiranom javnošću o postupku donošenja Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o dodjeli stipendija učenicima srednjih škola i studentima, objavila je Krapinsko-zagorska županija. Svake godine se u proračunu Županije planira oko milijun kuna te se u skladu s Pravilnikom dodjeljuje 60-ak učeničkih i 60-tak studentskih stipendija. Na taj način je od 1993. godine pa do 2016. županijske stipendije dobilo oko 750 učenika i 750 studenata. Provedba samog javnog poziva za dodjelu stipendija te prijedlozi s tržišta rada županije pokazuju da bi se trebalo napraviti nekoliko glavnih korekcija, te bi na taj način njegova primjena/realizacija bila još kvalitetnija i više na usluzi potencijalnim dobitnicima stipendija. Svoja mišljenja i očitovanja zainteresirani mogu u pisanom obliku na propisanom obrascu poslati na adresu Krapinsko-zagorske županije, do 07. rujna 2017. godine.

HLEBINE – Novoasfaltiranu cestu na području Hlebina obišli su koprivničko-križevački župan Darko Koren sa suradnicima te načelnice Općine Hlebine Božice Trnski i ravnatelja Županijske uprave za ceste Dragutina Guzalića. Radi se o dvije dionice, duge 1.200 i 600 metara koje su zbog dotrajalosti starog asfalta presvučene novim slojem, što će značajno doprinijeti sigurnosti prometa na hlebinskom području. Načelnica Trnski istaknula je značaj saniranih dionica za sigurnost mještana te zahvalila Koprivničko-križevačkoj županiji i ŽUC-u na radovima ukupne vrijednosti 1,1 milijun kuna.

ČAKOVEC – Početna konferencija trogodišnjeg programa „Ponudimo više“ održana je jučer u čakovečkoj zgradi Scheier. Nositelj programa je Društvo osoba s tjelesnim invaliditetom Međimurske županije, a partneri Međimurska županija, Hrvatski zavod za zapošljavanje- Područni ured Čakovec te Grad Prelog, dok je projekt dobio podršku Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. U sklopu projekta „Ponudimo više“, kojem je cilj stvaranje uvjeta za povećanje kvalitete života i prevencija institucionalizacije osoba s invaliditetom, osmišljene su aktivnosti na način da svaka osoba bez obzira na dobnu skupinu može za sebe pronaći barem jednu aktivnost za koju će imati određeni interes, a nastavit će se i s uslugom poludnevnog boravka te ujedno osnovati i volonterski klub koji razvija inkluzivno volontiranje. Konferencija je bila i prilika za predstavljanje rezultata humanitarne akcije „Za dječji osmijeh“, tijekom koje je prikupljeno više od 40 tisuća kuna te su osigurana sredstva za kupnju digitalnog logopedskog seta i vibrofona, kao i didaktičke opreme.

VARAŽDIN – Druga međunarodna sportsko-obrazovna konferencija,  koju organizira Druga gimnazija Varaždin, započela je danas u prostorijama Skupštinske dvorane Županijske palače u Varaždinu. Konferencija je organizirana u sklopu Natječaja za potporu međunarodnoj suradnji osnovnih i srednjih škola sa školama iz europskih zemalja koje ne sudjeluju u Programu za cjeloživotno učenje i u okviru projekta „PEARLS“, a namijenjena je učenicima i nastavnicima srednjih škola i sportskih gimnazija zemalja iz regije. Konferenciju je otvorio zamjenik župana Varaždinske županije Tomislav Paljak, koji je pozdravio sve okupljene učenike i nastavnike, posebice one iz susjedne BiH koji će boraviti do kraja konferencije u Varaždinu kod svojih varaždinskih školski kolega iz 2. Gimnazije. Inače, u sklopu Konferencije održat će se radionice u tri modula: Slobodno vrijeme učenika i školski sport, zatim Mobilnost i poduzetničke kompetencije nastavnika u 21. stoljeću te Zdravi životni stilovi, a jedan od predavača je i varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok. Konferencija će potrajati do ove subote.

ZAGREB – Natječaj za najuzorniju seosku ženu Zagrebačke županije za 2017. godinu otvoren je do 31. kolovoza. Najuzornija seoska žena Zagrebačke županije treba imati između 25 i 65 godina, biti hrvatska državljanka, koja živi na selu, uživa ugled u svojoj sredini, ima lijepo uređeno kućanstvo i poljoprivredno gospodarstvo, proizvodi poljoprivredne proizvode i/ili rukotvorine i/ili stvara umjetnička djela. Ujedno treba biti poznati borac za razvitak i napredak društvenog, kulturnog i gospodarskog života, obitelji i zajednice te treba pomagati drugim ženama raznim savjetima i idejama, a da do sada nije sudjelovala na natjecanju za Izbor najuzornije hrvatske seoske žene. Prve tri izabrane uzorne seoske žene na županijskom izboru, bit će ujedno i predstavnice Zagrebačke županije na državnom Izboru za najuzorniju hrvatsku seosku ženu za 2017. godinu, koji će se ove godine održati 14. listopada u Karlovcu, u Karlovačkoj županiji.

loading