Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 24.08.2018.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Spomenik prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu bit će postavljen u Ulici Hrvatske bratske zajednice na mjestu granitne piramide Branka Silađina postavljene 1994. godine u povodu 900. obljetnice osnutka Zagrebačke biskupije i Grada Zagreba. Spomenik će biti izgrađen prema rješenju akademskog kipara Kuzme Kovačića, a ponude za njegovu izradu i uređenje okoliša oko spomenika bit će otvorene u rujnu, istaknuo je u petak, 24. kolovoza 2018. godine gradonačelnik Milan Bandić. Granitna piramida bit će premještena 2 kilometra južnije, na livadu kod Muzeja suvremene umjetnosti. Postavljanje spomenika, premiještanje piramide i uređenje okoliša koštat će oko 4 milijuna i 100 tisuća kuna.

ZAGREB – Zavod za hitnu medicinu grada Zagreba dobit će novih 55 vanjskih defibrilatora koji bi trebali još više ubrzati pružanje prve pomoći unesrećenima. Riječ je o uređajima koji će biti razmješteni po frekventnijim mjestima u gradu, moći će ih koristiti građani u žurnim situacijama – sve do dolaska ekipa hitne pomoći, istaknula je ravnateljica Nastavnog zavoda za hitnu medicinu grada Zagreba Silvija Hunyadi Antičević. Novih 55 vanjskih defibrilatora osigurat će Grad Zagreb. U Zavodu za hitnu medicinu grada Zagreba djeluje 69 T1 timova s liječnikom, tehničarom i vozačem, 10 T2 tima s tehničarom i vozačem te T3 tim na motociklima, koji su zajedno prošle godine imali više od 90 tisuća intervencija. Prosječno vrijeme dolaska na mjesto nesreće T1 i T2 timova je 7 minuta i 19 sekundi, a motociklista oko 5 minuta i 56 sekundi.

KRAPINA – Svečano obilježavanje 420. obljetnice od zasjedanja Hrvatskog sabora na Starom gradu u Krapini obilježit će se ovu nedjelju u 19, 30 sati uz koncert Đanija Stipaničeva u jedinstvenoj atmosferi Starog grada. – U vrijeme najvećih turskih osvajanja, upravo u Krapini su se donosile najznačajnije odluke tog vremena, a to treba obilježiti – istaknuo je u razgovoru za Radio Kaj krapinski gradonačelnik Zoran Gregurović. Ulaz za posjetitelje je besplatan, a u slučaju lošeg vremena program će se održati u Festivalskoj dvorani u Krapini.

ZAGREB – Zagrebačka županija osigurala je 1.080.000 kuna bespovratnih sredstava za dodjelu potpora za razvoj i unapređenje lovstva. Javni poziv za dodjelu sredstava je otvoren do 30. studenog. Korisnici županijske potpore mogu biti lovozakupnici i koncesionari zajedničkih te državnih lovišta, poljoprivredna gospodarstva koja se bave uzgojem pernate divljači i zeca običnog, a koja su upisana u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava te imaju prebivalište odnosno sjedište na području županije, uz uvjet da se proizvodnja za koju traže potporu također odvija na području županije. Potpore će se dodjeljivati za uzgoj, unos i zaštitu divljači i lovišta, za izradu dokumentacije za razvoj i unapređenje lovstva te povećanje kvalitete infrastrukture u lovištima.Najviši ukupni godišnji iznos potpore koju jedan korisnik može ostvariti iznosi do 100.000 kuna.

VARAŽDIN – Završna konferencija projekta „Pri DruŽi se – prirodoslovno, društveno životno“ održava se danas u županijskoj palači u Varaždinu. U projektu čiji je cilj poticanje kreativnosti i stvaralaštva srednjoškolskih učenika, sudjelovala su 53 učenika Gospodarske škole Varaždin. Nositelj projekta kojeg je sufinanciralo Ministarstvo znanosti i obrazovanja  je udruga URIP – Udruga za razvoj građanskog društva i poduzetništva, a partneri su Gospodarska škola Varaždin i Varaždinska županija.

ZAGREB – Nakon kraće ljetne stanke, Puhački orkestar ZET-a u suradnji s gradskom Turističkom zajednicom započinje novi niz promenadnih koncerata i to u subotu, 25. kolovoza te 1. i 8. rujna. Koncerti u Parku Maksimir, kod glavnog ulaza s Maksimirske ceste, počinju u 11 sati.Zagrebačke melodije, uključujući i one iz filma “Tko pjeva zlo ne misli”, kao i domaći i strani šlageri, najbolja su pozivnica za koncerte u ritmu orkestra bogate i duge tradicije.

ZAGREB – Četrdesetu obljetnicu postojanja društva svečanim mimohodom obilježit će ove subote, 25. kolovoza DVD Prečko. Tom prigodom bit će održan mimohod vatrogasaca kroz ovo zagrebačko naselje i to ulicama Slavenskog, Tijardovićeva, Dekanići, Prečko, Petrovaradinska, Jarnovićeva. Nakon mimohoda u dvorištu DVD Prečko bit će održana svečana sjednica.

DONJA DUBRAVA –  Dane Dobravskog ljuka i ekološke proizvodnje u dvorištu Doma kulture Zalan, u subotu 25. kolovoza, organiziraju Općina Donja Dubrava i Duga, društvo za biološko-dinamičko gospodarenje Čakovec. Program počinje u 10,00 sati, a od 12,00 sati sve posjetitelje očekuje degustacija jela od ljuka i ostala tradicijska jela, dok je u 15 sati predavanje o ljekovitostima i nutritivnim svojstvima luka i predstavljanje udruge. Nakon predavanja, započinje kulturno zabavni program.

 KOPRIVNICA – Vinari iz Koprivničko-križevačke županije, Goran Kostanjevac i Marijan Matočec, osvojili su srebrna odličja na najvećem i najutjecajnijem vinskom natjecanju Decanter u Londonu. Tim povodom u sjedištu Koprivničko-križevačke županije boravila je zastupnica francuskih sajmova za jugoistočnu Europu Tatjana Matijašević Medos te je s čelnicima Županije predvođenim županom Darkom Korenom i Zajednice druga vinogradara, vinara i voćara razgovarala o mogućnostima predstavljanja vinarstva Koprivničko-križevačke županije na sajmu Vinitech Sifel u Bordeauxu. Stoga će u narednom razdoblju biti definirane mogućnosti nastupa županijskih vinara na tom sajmu.

loading