Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 24.09.2015.

Posted in Vijesti

VARAŽDIN – Predstavnici Grada Sankt Peterburga ovog tjedna borave u Republici Hrvatskoj, a danas su posjetili i Varaždinsku županiju. Šesteročlano izaslanstvo za obrazovna pitanja Sankt Peterburga, koje vodi zamjenica predsjednice Odbora za obrazovanje Sankt Peterburga Irina Aleksandrovna Aslanjan, se u varaždinskoj Županijskoj palači susrelo sa zamjenikom župana Varaždinske županije Alenom Kišićem. Suradnja tog grada i naše županije se do sada odvijala u sklopu projekta učenja ruskog jezika u Drugoj gimnaziji Varaždin, što tu školu čini jedinstvenom u Hrvatskoj, ističe Kišić. Nastavak suradnje temeljit će se na radu s djecom s posebnim potrebama, ali i darovitom djecom u vidu razmjene učenika, ali i njihovih profesora.

kk djurđevacĐURĐEVAC – Najmlađi stanovnici grada Đurđevca, djeca u Dječjem vrtiću Maslačak, u četvrtak 24. rujna 2015. godine, na poklon su dobili veliki komplet tradicijskih drvenih igračka, proizvedenih u Mariji Bistrici, u Hrvatskom zagorju. Nastavlja se tako hrvatski odgojno obrazovni projekt Dajmo djeci korijene i krila, kojega zajedno provode Etnografski muzej iz Zagreba i Radio Kaj.

Širom Hrvatske, od Zagorja, Međimurja i Prigorja, preko Zagreba, Slavonskog Broda, Vukovara, Rijeke i Dubrovnika, djeca se u vrtićima upoznaju s hrvatskom kulturnom baštinom i hrvatskim tradicijskim vrijednostima.

Tradicijske drvene igračke najmlađima u Đurđevcu uručio je gradonačelnik Đurđevca Željko Lacković, a primila ih je ravnateljica Dječjeg vrtića Maslačak, Martina Bunta.

Igračke su uvrštene na UNESCO-vu reprezentativnu listu zaštićene kulturne baštine. Do sada je projektom obuhvaćeno 50 vrtića širom Hrvatske, a projekt su podržale tvrtke Narodne novine i Janaf.

Podjelu drvenih igračaka u Đurđevcu omogućio je Grad Đurđevac.   Valerija Osrečak Ključarić u ime Narodnih novina, partnera projekta, uručila je poklon djeci komplet crtaćeg pribora.

MARIJA BISTRICA – Radovi na obnovi ambulante u Mariji Bistrici počeli su danas. Nada Dogan, ravnateljica Doma zdravlja KZŽ, je istaknula da je vrijednost radova 2.100.000 kuna, a Vlasta Hubicki, predsjednica Upravnog vijeća Doma zdravlja KZŽ, da će Marija Bistrica nakon završetka radova dobiti energetski učinkovitu ambulantu koja će biti osjetno jeftinija za održavanje. Radovi uključuju promjenu krovišta, novu PVC stolariju i uređenje vanjske fasade. Rok dovršetka radova je devedeset dana.

VARAŽDIN – Završna konferencija projekta ”Osiguravanje pomoćnika učenicima u školama Varaždinske županije”, a ujedno i uvodna konferencija projekta ”Veliki za male” održana je danas u Županijskoj palači u Varaždinu. Predstavljeni su projektni rezultati i iskustva sudionika projekta u kojem se učenicima s posebnim odgojno-obrazovnim potrebama uključenima u redovne odgojno-obrazovne programe osnovnih i srednjih škola osigurala adekvatna podrška u nastavi u vidu 92 pomoćnika. Također, najavljen je i novi projekt ”Veliki za male” s istim ciljem, putem kojeg je ove godine osiguran 61 asistent, ističe župan Varaždinske županije Predrag Štromar. Vrijednost projekta je oko 2,5 milijuna kuna, a financira se iz Europskog socijalnog fonda i Varaždinske županije.

ZAGREB – Policijska uprava zagrebačka u ožujku je započela s formiranjem posebnog šaltera s mogućnošću zaprimanja zahtjeva za osobne isprave na „terenu“ za teško pokretne, nepokretne i građane starije životne dobi. U funkciji je tzv. „mobilni šalterski ured“ koji ima mogućnost realizirati zahtjeve građana u blizini njihova doma. Tako je danas od 9,00 do 15,00 sati ured na raspolaganju građanima u Gradskoj četvrti Peščenica-Žitnjak, Mjesni odbor Kozari Bok, dok je 25. i 28. rujna u Gradskoj četvrti Trnje, na Trnjanskoj Savici.

ČAKOVEC – Javni poziv za prikupljanje prijedloga programa i projekata svih korisnika proračuna Grada Čakovca iz područja društvenih djelatnosti za financiranje za 2016. godinu, objavljen je na mrežnim stranicama grada Čakovca. Projekte iz područja odgoja i obrazovanja, kulture, tehničke kulture te socijalne skrbi i zdravstvene zaštite, kao i sporta, na natječaj mogu prijavljivati organizacije civilnog društva te druge pravne i fizičke osobe. Ukupna planirana vrijednost natječaja je 1.800.000,00 kuna. Najmanji iznos financijskih sredstava koji se može prijaviti i ugovoriti po pojedinom projektu je tisuću kuna, a najveći 100 tisuća kuna. Natječaj je otvoren do 07. listopada.

KRAPINA – Ciljane aktivnosti vezane uz konzumiranje alkoholnih pića, zabranu noćnih izlazaka osobama mlađim od 16 godina kao i davanje alkoholnih pića maloljetnicima provode Policijski službenici PU krapinsko-zagorske u suradnji s inspekcijom Ministarstva turizma i djelatnicima Carinske uprave Krapina. Nadzire se i zabrana prodaje duhanskih proizvoda maloljetnicima, zabrana upravljanja vozilom mladog vozača, ako u organizmu ima opojnih droga ili alkohola. Tijekom prva dva vikenda u rujnu u četiri ugostiteljska objekta zatečeni su maloljetnici koji su konzumirali alkohol te su zbog počinjenog prekršaja vlasnicima objekata naplaćene novčane kazne. Evidentirane su i četiri maloljetne osobe u vrijeme zabrane noćnih izlazaka, u prometu su zatečena tri mlada vozača koji su u organizmu imali alkohol i jedan maloljetnik koji je upravljao osobnim vozilom prije stjecanja tog prava.

ZAGREB – Predsjednik Savjeta mladih Zagrebačke županije Tin Bregović predložio je da se članovi Savjeta mladih odazovu na edukaciju o kohezijskim i strukturnim fondovima Europske unije, koju provodi Regionalna razvojna agencija Zagrebačke županije, u suradnji s Ministarstvom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.
Na sjednici je donesena odluka o suradnji s Udrugom gradova Republike Hrvatske i Zakladom Friedrich Ebert koje zajednički provode obuke Savjeta mladih diljem Republike Hrvatske.

loading