Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 24.09.2018.

Posted in Vijesti

KRAPINA – U ponedjeljak, 24. rujna 2018. godine u Krapini je potpisan ugovor o javnoj nabavi radova za izgradnju Poslovno-tehnološkog inkubatora Krapinsko-zagorske županije, u poslovnoj zoni Krapina Nova – zapad. Ugovorna cijena radova iznosi 29,5 milijuna kuna s PDV–om. Ugovor su potpisali Željko Kolar, župan Krapinsko-zagorske županije i Zvonimir Galić, direktor tvrtke Zagorjegradnja. Rok izvođenja radova je 16 mjeseci.

Inkubator će imati 13 inkubacijskih prostora proizvodnih i uslužnih djelatnosti koji će biti modularno opremljeni da se mogu prilagoditi svakom poduzetniku za njegove potrebe. Također, postoji i opcija uspostave virtualnog  inkubatora, a tu će biti i inovativan laboratorij te centar za robotiku.  Usluge korištenja mreže mentora bit će osigurane svim poduzetnicima u Krapinsko-zagorskoj županiji – rečeno je prilikom potpisivanja ugovora. – Inkubator je neophodan za daljnji razvoj malog i srednjeg obrtništva i obrazovnog sustava na području županije – istaknuo je Kolar. Uz župana i zamjenika Anđelka Fereka Jambreka, na potpisivanju su bili i gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović, predsjednici Hrvatske obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije Davor Pleško i gospodarske komore, županijske komore Krapina Josip Grilec te ostali. Nositelj projekta je Krapinsko-zagorska županija dok je Grad Krapina darovao prostor od 8 tisuća 258 kvadrata zemljišta na kojem će biti izgrađen.

ZAGREB – Ministar turizma Gari Cappelli u ponedjeljak, 24. rujna 2018. godine je u Ministarstvu turizma predstavio novi paket turističkih zakona koji bi trebali omogućiti ravnomjeran turistički razvoj svih hrvatskih krajeva, te profesionalizirati, decentralizirati i depolitizirati sustav turističkih zajednica. Riječ je o Zakonu o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma koji bi trebao omogućiti objedinjavanje turističkih zajednica, a s ciljem boljeg brendiranja proizvoda i turističke ponude hrvatskih regija; Zakonu o turističkim pristojbama i Zakonu o članarinama u turističkim zajednicama koji bi trebali donijeti nove i pravednije načine raspodjele sredstava, te naplate boravišnih pristojbi i turističkih članarina. Prema prijedlogu zakona, gradovi i općine dobivali bi 65 % sredstava, županije 16 %, a Hrvatska turistička zajednica 20 % sredstava. Prijedlozi triju zakona trenutno su u fazi savjetovanja, a na snagu bi trebali stupiti 2020. godine.

ZAGREB – S ciljem pružanja pomoći starijim osobama u njihovim kućanstvima, omogućavanja ostanka u vlastitim domovima te postizanje višeg stupanja njege u okviru izvaninstitucionalnih zdravstvenih Usluga, Grad Zagreb u partnerstvu s Ljubljanom započinje provedbu projekta Integriran pristup skrbi za starije osobe u kući „CrossCare“. Riječ je o zajedničkom EU projektu institucija za brigu o starijim osobama Slovenije i Hrvatske vrijednom nešto više od 1 milijun eura. Grad Zagreb će na raspolaganje dobiti 170 tisuća eura koji će biti namijenjeni za unaprjeđenje kvalitete života korisnika Ustanove za zdravstvenu njegu u kući te tako smanjenje potrebe za hospitalizacijom.

ZAGREB – Osnovnu školu Vukomerec u čijoj je neposrednoj blizini prije desetak dana došlo do pucnjave, u ponedjeljak, 24. rujna 2018. godine, posjetio je gradonačelnik Milan Bandić sa suradnicima kako bi obišao radove postavljanja nove ograde, rasvjete, video nadzora škole i uređenja dvorišta. Postavljanjem novog sustava video nadzora koji bi trebao pojačati sigurnost u školi zadovoljni su i roditelji, ali i zaposlenici škole. No, usprkos pojačanim ophodnjama policije u Vukomercu i novopostavljenom video sustavu, dio djece još uvijek ne pohađa nastavu. Gradonačelnik Bandić je stoga uputio poziv roditeljima da pošalju svoju djecu u školu.

ČAKOVEC – Prijem za nagrađene međimurske reprezentativce u ribolovu, koji su osvojili brojna odličja na svjetskim sportskim natjecanjima, stručni stožer i voditelje, predvođene predsjednikom Saveza sportskih ribolovnih društava Međimurske županije Zoranom Pfeiferom, upriličio je danas u Maloj vijećnici Međimurske županije župan Matija Posavec. Inače, na području Međimurja ima 3800 registriranih ribolovaca, od kojih 358 natjecatelja, istaknuo je Pfeifer te zahvalio županu Posavcu, ali i roditeljima, posebice mladih sportaša, na velikoj podršci u bavljenju ovim prilično skupim sportom. Jednako tako, župan Matija Posavec, čestitao je nazočnim sportašima te im zahvalio na organizaciji Svjetskog prvenstva u ribolovu, održanom ove godine u Međimurju, a koje je u velikoj mjeri pridonijelo sjajnim turistički rezultatima, kakvi u najsjevernijoj županiji nisu zabilježeni proteklih 25 godina. Župan Matija Posavec, najavio je snažnu podršku Županije u pripremi i organizaciji Svjetskog klupskog prvenstva u ribolovu kojem će naredne godine domaćin biti grad Prelog.

ZAGREB – Jedan od najstarijih trgova u Novom Zagrebu, Trg Ane Rukavine u Trnskom, nakon šest mjeseci opsežnih radova u potpunosti je obnovljen. Radovi su obuhvatili izmjenu betonskih ploča kao i obnovu kompletne komunalne infrastrukture. „Obnovljena je oborinska odvodnja, uređena je hortikultura s urbanom opremom, postavljene su drvene klupe sa stolovima te su postavljeni novi spremnici za otpad“, rekao je Damir Đerzić iz Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju Grada i komunalne poslove. Vrijednost investicije je oko 2.3 milijuna kuna.

KOPRIVNICA – Udruga osoba s invaliditetom „Bolje sutra“ Grada Koprivnice provodi projekt Koprivita – socijalno poduzeće za proizvodnju tjestenine i proizvoda od koprive. Danas je, u ponedjeljak, 24. rujna 2018. godine, potpisan Ugovor o korištenju prostora u koprivničkom Kampusu. Dobivanje prostora nova je faza djelovanja socijalnog poduzetništva u Koprivnici, kaže predsjednica Udruge osoba s invaliditetom „Bolje sutra“ Grada Koprivnice Marija Mraz, dok direktor gradske tvrtke Kampus Igor Bajalica naglašava, kako je ugovor na pet godina, a Udruga će koristiti 202 metara četvorna prostora u nekadašnjem vojničkom restoranu u koprivničkom Kampusu. U Gradu Koprivnici posebno su ponosni na ovaj projekt, ističe gradonačelnik Mišel Jakšić jer će se njime omogućiti ravnopravnost osoba s invaliditetom na tržištu rada.

ZAGREB – EU projekt “ZG KOMPAS – KOMPetencije Aktivnih Sudionika obrazovanja“, provodi Pučko otvoreno učilište Zagreb u partnerstvu s Gradom Zagrebom, Zagrebačkim holdingom, Novim sindikatom i udrugom Zemljani – Are You Syrious? Cilj je razvoj i provedba prilagođenih programa osposobljavanja za nezaposlene osobe pripadnike ranjivih skupina te njihovo osnaživanje za aktivaciju i ulazak u svijet rada. Namijenjen je nezaposlenim mladim osobama do 29 godina starosti, ženama, osobama od 50 godina starosti ili više, te korisnicima zajamčene minimalne naknade i azilantima. Može se odabrati jedan od besplatnih programa osposobljavanja za kuhara, konobara, vrtlara, njegovateljicu starijih i nemoćnih osoba, gerontodomaćicu i dadilju. Upisi traju do 15. listopada.

ZAGREB – Zagrebački inovacijski centar u okviru EU projekta CrowdStream provodi pilot akciju kroz koju startupovima i društvenim poduzetnicima pruža podršku u pripremi i provedbi crowdfunding kampanje. Prihvatljivi prijavitelji su mlada trgovačka društva do godinu dana starosti registrirana na području Grada Zagreba iz kategorije mikro ili malog poduzetnika te društveni poduzetnici koji na ovaj način mogu ostvarite potporu u vrijednosti do 15 tisuća kuna. Prijave su otvorene do 9. listopada, u 13,00 sati putem prijamnog obrasca na stanici RAZE.

GRADEC – Uskoro treba početi gradnja dječjeg vrtića u općini Gradec. Za općinu  to je izuzetno važni projekt, u čiju je pripremu iz proračuna Zagrebačke županije dosad uloženo 300.000 kuna, a kroz Program ruralnog razvoja RH, za samu gradnju, osigurano bespovratnih gotovo 7,5 milijuna kuna. Prema riječima načelnice Ljubice Ambrušec ovih dana kreće se s gradnjom mrtvačnica u naseljima Pokasin i Buzadovec. Projekti su aplicirani na natječaj Zagrebačke županije i ukupno su  dobili 630.000 kuna.

VARAŽDIN – Policijska uprava varaždinska i ove godine u sklopu obilježavanja blagdana svetog Mihaela – Dana policije 29. rujna, planira  niz aktivnosti. Obilježavanje započinje već sutra, 28. rujna 2018. godine, u 08,00 sati polaganjem vijenaca na spomen obilježje stradalima u   Domovinskom  ratu na Gradskom groblju Varaždin, nastavlja se svetom misom u varaždinskoj katedrali te  polaganjem cvijeća u spomen sobi i kod spomen panoa Policijske uprave varaždinske, a svečana akademija u povodu Dana policije bit će sutra u 11,30 sati u HNK Varaždin.

KOPRIVNICA – Uprava koprivničkog Gradskog komunalnog poduzeća Komunalac donijela je odluku o otpisivanju dospjelih dugova fizičkih osoba, a otpisivat će se oni dugovi za koje je 4. kolovoza ove godine nastupila nemogućnost izvršenja osnove za plaćanje prema Zakonu o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima te kod kojih nenaplaćeni dug do 21. rujna ove godine iznosi do pet tisuća kuna. Dug se otpisuje samostalno, stupanjem na snagu odluke, bez podnošenja zahtjeva dužnika. O otpisu duga, koprivnički će Komunalac sam obavijestiti dužnike u roku od 60 dana od otpisa.

KRAPINA – Gradu Krapini dodijeljeno je 515 tisuća kuna iz Kohezijskog fonda za projekt Izobrazno – informativne aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom Grada Krapine te Općina Đurmanec, Jesenje, Petrovsko, Radoboj i Hum na Sutli. Cilj projekta koji će se provoditi dvadeset mjeseci je izgraditi svijest građana i educirati ih o važnosti odgovornog postupanja s komunalnim otpadom kako bi se smanjile količine odloženog otpada na odlagališta.

ČAKOVEC – Prijem za nagrađene međimurske reprezentativce u ribolovu, danas, 24. rujna 2018. godine, u 17,00 sati priređuje župan Matija Posavec. Prijemu će, uz reprezentativce koji su osvojili brojna odličja na svjetskim sportskim natjecanjima u ribolovu, stručni stožer i voditelje, prisustvovati i predsjednik Saveza sportskih ribolovnih društava Međimurske županije Zoran Pfeifer, a tom će prigodom župan nagraditi sportaše te im čestitati na ostvarenom uspjehu.

loading