Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 24.09.2019.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Šeste Dane Slavonije u Zagrebu, manifestaciju gospodarskog, turističkog, kulturnog i edukativnog karaktera, koju organizira Udruga branitelja proizvođača Panonija, a koja se održava pod pokroviteljstvom Grada Zagreba, ovog utorka, 24. rujna na Trgu bana Jelačića otvorio je gradonačelnik Milan Bandić. – Ponosan sam što su Slavonci danas ovdje, prije par dana Zagorci, jer ovaj Grad i ovaj Trg su centar svih građana Hrvatske i izvan nje, koji se proizvodima svojih ruku djelu predstavljaju i tako će biti ubuduće – istaknuo je gradonačelnik Bandić. Na sajmu koji traje do subote, 28. rujna svoje proizvode predstavlja 100-tinjak izlagača. Građani svakodnevno mogu probati i kupiti slavonski čobanac i druge autohtone delicije, a u ponudi su i proizvodi tradicijskih obrta.

KRAPINA – Prijem za kinesku investitoricu Jiang Yu, čija je tvrtka ovog ljeta kupila zgradu bivše političke škole u Kumrovcu, upriličio je ovog utorka, 24. rujna 2019. godine u svom uredu župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar. Investitorica Yu upoznala je župana Kolara sa investicijama u županiji i njihovom tijeku. Konkretno, radi se o bivšoj političkoj školi u Kumrovcu te nekoliko projekata u Krapinskim Toplicama. Naime, kroz mjesec dana počet će prva faza rekonstrukcije hotela u Krapinskim Toplicama, čiji je djelomični vlasnik upravo tvrtka gospođe Yu. Također, predstavljeni su i projekti izgradnje novog hotela, staračkog doma i turističkih vila. – Krapinske Toplice su izuzetno bitne za naše planiranje je upravo tu želimo uspostaviti Centar tradicionalne kineske medicine – istaknula je investitorica Yu. Isto tako, na sastanku je rečeno da će bivša politička škola u Kumrovcu biti preuređena u Kongresni centar i hotel te će radovi biti gotovi već u kasno proljeće iduće godine.

ZAGREB – Javni poziv  za podnošenje prijedloga kandidata za članove
Povjerenstva za zaštitu prava pacijenata Grada Zagreba otvoren je do 1. listopada. Povjerenstvo ima pet članova, a imenuje ih Gradska skupština Grada Zagreba iz redova pacijenata, nevladinih udruga i stručnjaka na području zaštite prava pacijenata. Povjerenstvo se imenuje na mandat od četiri godine. Građani, udruge, građanske inicijative i druge pravne osobe su pozvani da podnesu prijedloge kandidata za članove Povjerenstva iz redova pacijenata, nevladinih udruga i stručnjaka na području zaštite prava pacijenata. Prijedlozi kandidata podnose se na propisanim obrascima koji su dostupni na mrežnim stranicama Grada Zagreba.

ZAGREB – S ciljem razgovara o potencijalima, mogućnostima, pozitivnim praksama i rješenjima za razvoj cjelogodišnjeg turizma u Hrvatskoj, Zagreb je po treći put domaćin konferencije „Može li hrvatski turizam 365?“ koji je okupio niz domaćih i stranih turističkih stručnjaka kao i predstavnika hotela, toplica, turističkih tvrtki i obrta, turističkih agencija, turističkih zajednica, općina i gradova. Ove godine naglasak je na kreativne i nove tehnologije koje olakšavaju putovanje i sami boravak na nekoj turističkoj destinaciji, a imaju i značajan marketinški potencijal. Kako je istaknuo ministar turizma Gari Cappelli, hrvatska će uvijek biti zemlja sunca i mora, no ulaganja u cjelogodišnji turizam te turističku ponudu kontinentalnog dijela zemlje, koji bilježi rast od gotovo 30 posto, pokazuju dobre rezultate. – U protekle dvije, tri godine više od 65 milijuna kuna smo uložili preko Ministarstva turizma u cikloturizam i ostale projekte koji potiču razvoj kontinentalnog turizma – rekao je ministar Cappelli.

 

ZAGREB – Izložba “Kapa dolje!- priča o (ne)pokrivanju glave” kojom se obilježava 100. obljetnica zagrebačkog Etnografskog muzeja bit će otvorena u utorak, 24. Rujna od 19 sati. Pokrivala za glavu predmeti su etnografske baštine Hrvatske, Europe i svijeta čime se ujedno promiče i nasljeđe potvrđeno na nacionalnoj i svjetskoj Listi nematerijalne kulturne baštine. Prvi predmeti u fundusu Etnografskog muzeja bile su upravo ženske kapice pa će se pričom o oglavlju ujedno otkriti i dio povijesti Muzeja.- Zanimljivo je što se izložbom po prvi puta predstavljaju neka od oglavlja iz fundusa muzeja, a uz to predstavljaju se stari tradicijski zanati klobučara te noviteti koji u suvremenom društvu također pokazuju značaj kapa i oglavlja- rekla je   voditeljica Odnosa s javnošću zagrebačkog Etnografskog muzeja Mirjana Drobina. Autorice izložbe, koja ostaje otvorena do prosinca 2020. godine su Aida Brenko, Vesna Zorić i Mareta Kurtin. Ovih dana na zagrebačkom Etnografskom muzeju završena je i obnova pročelja tako da je ova jedna od najljepših zagrebačkih zgrada secesije ponovo zasjala u punom sjaju.

KOPRIVNICA – Koprivničko-križevačka županija financijski je podržala projekt „Upravljanje primjenom antimikrobnih lijekova u Primarnoj zdravstvenoj zaštiti u Koprivničko-križevačkoj županiji“ kojim se javnost želi upozoriti na štetnost prekomjerne upotrebe antibiotika u liječenju, a projekt je predstavljen danas, 24. rujna 2019. godine. Projekt su predstavile autorice Darija Kuruc Poje iz Bolničke ljekarne OB „Dr. Tomislav Bardek“ Koprivnica, dr. Vesna Mađarić s Odjela infektologije koprivničke bolnice i dr. Vlatka Janeš Poje iz Službe za mikrobiologiju županijskog Zavoda za javno zdravstvo. Cilj projekta je, kako je istaknuto na predstavljanju, edukacijom liječnika i stanovnika Koprivničko-križevačke županije kako se antibiotici mogu i moraju odgovorno koristiti.

ČAKOVEC – Projekt Digitalna Hrvatska – digitalno društvo, bit će predstavljen u utorak, 24. rujna 2019. godine, kada pred zgradu Međimurske županije u 14,00 sati dolazi Digitalni autobus Večernjeg lista. Digitalni autobus je pokretni ured s tri info pulta – Digitalni građanin, Moja digitalna obitelj i Biznis/Moj posao –  koji pokrivaju elektroničko preuzimanje dokumenata, zahtjeve za izdavanje, poslovanje pravnih osoba te pristup nacionalnim bazama podataka. Suorganizator ovog projekta je Ministarstvo uprave Republike Hrvatske, pa će se i ministar Ivan Malenica te župan Međimurske županije Matija Posavec pridružiti Digitalnom busu u Čakovcu od 15,00 do 15,30 sati.

BJELOVAR – Bjelovarsko-bilogorska županija će osigurati sredstva kako bi svi učenici s teškoćama u razvoju imali pomoćnike u nastavi. U ovoj školskoj godini 88 učenika s teškoćama u razvoju imat će pomoćnika u nastavi, dok se za njih 11 čeka daljnje očitovanje Ministarstva znanosti i obrazovanja, no Bjelovarsko-bilogorska županija učinit će sve, kao i do sada, kako bi svi učenici, koji imaju na to pravo, imali pomoćnike u nastavi koji će biti financirani sredstvima EU, udruga ili županijskog proračuna, rekao je župan Damir Bajs.

VARAŽDIN – DVD Biškupec bio je najuspješniji na natjecanju vatrogasaca Varaždinske županije, s jednim prvim, dva druga i jednim trećim mjestom. Na natjecanju su nastupila 62 odjeljenja u pet natjecateljskih kategorija. U kategoriji Muški A, drugo mjesto pripalo je DVD-u Ludbreg, a treće mjesto DVD-u Donji Kneginec 1. U kategoriji Žene A, prvo mjesto osvojila je ekipa iz DVD-a Ščepanje, drugo mjesto DVD Biškupec, a treće mjesto DVD Varaždinske Toplice. Nagrade najboljima, između ostalih, uručio je i zamjenik varaždinskog gradonačelnika Zlatan Avar, a uz njega ceremoniji proglašenja rezultata prisustvovali su i župan Varaždinske županije Radimir Čačić, županijski vatrogasni zapovjednik Ivica Labaš, predsjednik Vatrogasne zajednice  Varaždinske županije Nedeljko Vukalović i predsjednik GVZ Varaždin Tomislav Bogović.

KOPRIVNICA – Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica provelo je još jednu akciji prikupljanja donacija za koprivničku Socijalnu samoposlugu u kojoj je ovoga puta prikupljeno oko 190 kilograma raznih prehrambenih namirnica za 53 komada higijenskih potrepština. Sve će donacije biti podijeljene korisnicima Samoposluge, gdje se svake srijede pozivaju obitelji s područja Koprivnice da preuzmu svoje pakete s osnovnim prehrambenim namirnicama i higijenskim potrepštinama.

RUGVICA – S ciljem upoznavanja osnovnoškolaca i mladih o potrebi razvoja ekološke poljoprivrede, za profesore osnovnih škola s područja Zagrebačke županije održana je radionica u sklopu projekta „Uvođenje i razvoj ekološke proizvodnje ljekovitog i začinskog bilja“. Domaćin prve radionice na kojoj se okupilo 19 predstavnika osnovnih škola bila je OŠ Rugvica u kojoj je predstavljen ogledni primjer školskog vrta u kojem će se najprije educirati nastavnici i rugvički učenici i to za uzgoj, doradu i preradu ljekovitog te začinskog bilja. Završetkom edukacije nastavnici će provoditi teoretsku i praktičnu nastavu u školskim vrtovima u svojim matičnim školama koje su zainteresirane za sudjelovanje u projektu, razvijajući kod djece praktične vještine i dodatna znanja o važnosti ekološke proizvodnje.

loading