Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 24.10.2016.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Pozivam sve svoje kolege – gradonačelnike i načelnike općina u Hrvatskoj da prepoznaju značaj žena i ženskog poduzetništva. Neka mu daju potporu, ne sam deklarativnu nego i konkretnu, neka postavljaju žene na upravljačke dužnosti, neka ih ne „guraju“ iz infrastrukture vlasti i neka shvate koliki je značaj žena u javnom djelovanju – kazao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić tijekom predstavljanja i najave Kongresa poduzetnica jugoistočne Europe koji će se pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske gđe Kolinde Grabar Kitarović i Grada Zagreba, održati u glavnom hrvatskom gradu na Dan žena, 8. ožujka 2017. godine. Najavljeno je i kako će uz potporu Grada 2020. godine biti organiziran Kongres poduzetnica Europe, a Zagreb postati europska prijestolnica ženskog poduzetništva svakog nadolazećeg 08. ožujka.

ZAGREB – Zagrebačka županija bespovratno će dodijeliti 130.000 kuna pčelarskim udrugama na svom području za prihranu pčelinjih zajednica čiji je opstanak ugrožen nepovoljnim klimatskim prilikama. Natječaj za dodjelu spomenutih sredstava otvoren je do 25. listopada. Korisnici županijske donacije mogu biti organizacije poljoprivrednih proizvođača koji se bave pčelarskom proizvodnjom odnosno pčelarske udruge, koje imaju sjedište na području županije, a čiji su članovi nositelji odnosno odgovorne osobe upisani u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava u Zagrebačkoj županiji, te imaju prebivalište odnosno sjedište na području Županije. Obrasci su dostupni na web-u Zagrebačke županije, a prijava se šalje u  Upravni odjel za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo.

ČAKOVEC/ DONJI KRALJEVEC – Međunarodni voćarski sajam, koji će biti održan u petak i subotu, 4. i 5. studenog u sportskoj dvorani u međimurskoj općini Donji Kraljevec, najavili su na danas održanoj konferenciji za medije u Čakovcu predstavnici organizatora- Međimurske županije, Općine Donji Kraljevec i Centra dr. Rudolf Steiner. Sajam će ove godine okupiti mnoštvo izlagača, voćara iz svih krajeva Hrvatske, koji će, uz posjetitelje, tijekom ova dva dana, besplatno moći sudjelovati na brojnim edukativnim i savjetodavnim radionicama, ali i prisustvovati okruglom stolu na temu „Krah hrvatskog voćarstva ili prilika za novi početak“, koji će biti održan 4. studenog nakon svečanog otvorenja sajma. Sajam će ove godine biti održan po 11. puta i nudi mnoštvo novina, poput izložbe i ocjenjivanja voćnih vina, najavio je zamjenik župana Zoran Vidović. Inače, ovu voćarsku sajmenu manifestaciju podržava i Ministarstvo poljoprivrede, a očekuje se da će ju otvoriti novi ministar Tomislav Tolušić.

KRIŽEVCI – Održana je početna konferencija projekta „Pomozimo jedni drugima II“ kojim su u križevačkim Osnovnim školama Ljudevita Modeca i Vladimira Nazora, te Centru za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Križevci osigurani pomoćnici u nastavi. Kroz projekt je osigurano 17 pomoćnika u nastavi za isto toliko djece s poteškoćama u praćenju nastave, kaže gradonačelnik Branko Hrg te ističe kako će se na ovaj način doprinijeti većoj integraciji učenika s teškoćama u razvoju u društvo, povećanjem kvalitete njihovog obrazovanja u osnovnim školama na području Grada Križevaca. Projekt je vrijedan 907 tisuća kuna, Europski socijalni fond sufinancira 835 tisuća, grad Križevci 72 tisuće kuna, a traje do kraja lipnja naredne godine.

ZAGREB – Država je raspisala natječaj za sufinanciranje obnove zgrada. Stanari mogu dobiti čak 60 posto novca za termofasade, zamjenu stolarije, ugradnju razdjelnika ili čak zamjenu kompletnog sustava grijanja, ali i za prilagodbu zgrade osobama s invaliditetom. Natječaj je otvoren do 16. siječnja. Važno je naglasiti da se na ovaj natječaj u Zagrebu ne mogu javiti vlasnici zgrada koje se nalaze u centru grada, a  zaštićene su kao kao kulturna dobra ili kao povijesna cjelina. Za realizaciju ovog projekta osigurano je 152 milijuna kuna.

ZAGREB – Do sada je 3 tisuće Zagrepčana zatražilo besplatnu legalizaciju priključaka za vodu. Akciju je još u srpnju pokrenuo zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, kako bi se ilegalce spojilo na gradski vodovod koji bi napokon pačali račune za vodu. Za realizaciju ovoga projekta u sljedeće dvije godine izdvojit će se 42 milijuna kuna, a prema nekim procjenama  broj ilegalnih priključaka prelazi je 25 tisuća.

VARAŽDIN – S radom su počeli Centri izvrsnosti Varaždinske županije iz matematike, fizike, informatike, kemije, hrvatskog jezika, poduzetništva, biologije, komunikacije, novih tehnologija i rukometa. Ove godine će Centre  polaziti 839 učenika osnovnih i srednjih škola s kojima će raditi 115 mentora. Centri izvrsnosti Varaždinske županije inače,  pokrenuti su još  2007. godine s ciljem poticanja interesa kod učenika osnovnih i srednjih škola te unapređivanja rada s učenicima, a polaznici postižu iznimne rezultate i osvajaju nagrade na državnim i međunarodnim natjecanjima. Centri djeluju na šest županijskih srednjih škola, a Varaždinska županija za sve polaznike Centara osigurava prijevoz na nastavu subotom te prehranu.

ČAKOVEC – Međimurska županija jedna je od ugroženijih županija u Hrvatskoj, kada je u pitanju opasnost od poplave. Rijeke Mura i Drava sve više prijete izlijevanjem iz korita, zbog čega je Vatrogasna zajednica Međimurske županije izrazila potrebu za osuvremenjivanjem opreme i tehnologije svojih Dobrovoljnih vatrogasnih društava. U sličnoj situaciji nalaze se i mnoge druge hrvatske županije, te im je Hrvatska vatrogasna zajednica odlučila pomoći nabavkom vatrogasnih čamaca za spašavanje. Radi se o osam čamaca čija ukupna vrijednost iznosi oko 817 tisuća kuna. Čamci su dugi šest, a široki dva metra i podnose opterećenje do 1.700 kilograma.

KOPRIVNICA – Upravni odbor Saveza Alpe Jadran odobrio je prijaviteljima iz Koprivničko-križevačke županije 10.720 eura za zajedničke projekte. Iznos je dodijeljen za projekt „Alpe Adria Srce naive 2017.“Udruge hlebinskih slikara i kipara naive, zatim projektu „Iz bakine škrinje“Zajednice KUD-ova Koprivničko-križevačke županije te projektu Festival mladih pisaca Umjetničke organizacije „Artikulacije“.Sredstva su odobrena i  DVD-u Virje za Kup Svetog Martina, Udruzi za pomoć osobama s intelektualnim teškoćama „Latice“ za program pod nazivom „Novi izazovi za djecu s potrebama u razvoju“, te Udruzi osoba s invaliditetom „Bolje sutra“ Grada Koprivnice za projekt „Ples na moj način“. U protekle dvije godine za projektne aktivnosti u Koprivničko-križevačkoj županiji Savez je odobrio 44.570 eura, a samo u ovoj godini, 23.120 eura. Novi natječaj bit će raspisan u proljeće 2017.godine.

ZABOK  – Kulturna manifestacija Dani Ksavera Šandora Gjalskog počinje danas u Zaboku u Velikoj gradskog galeriji izložbom Dalibora Paraća, jednog od najvećih modernih hrvatskih slikara mediteranskog pejzaža, ali i teme ženskog akta u pejzažu. Nastavljač je tradicije Ignjata Joba, Petra Lubarde, kao i Otona Glihe i Frane Šimunovića. Zabočka izložba koja se otvara danas u 18,00 sati, u sklopu manifestacije Dani Gjalskog, prva mu je veća izložba, nakon 2009. godine, koja prema odabranim djelima ima karakter manje kritičke retrospektive.

loading