Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 24.10.2018.

Posted in Vijesti

HVAR – Tijekom prvog dana najznačajnije turističke manifestacije Dani hrvatskog turizma koji se ove godine odvijaju u Gradu Hvaru na otoku Hvaru, održana su dva stručna skupa na kojima se govorilo o trendovima u svijetu kreativnih industrija, odnosno povezanosti filma i turizma te prepoznatljivosti Hrvatske na tržištu Sjedinjenih Američkih Država.

ZAGREB – Grad Zagreb priključio se humanitarnoj akciji Prijenosni inkubator za Zagorje koju organizira Udruga Ponos Domovine, a pod pokroviteljstvom je Krapinsko-zagorske županije. Cilj akcije je prikupljanje sredstava za kupovinu novog prijenosnog inkubatora za rodilište Opće bolnice Zabok koja godišnje ima oko 750 poroda. Kako je istaknula zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije, Jasna Petek, suradnja županije i Grada Zagreba zasigurno jamči uspjeh ove humanitarne akcije kojom će više od 20 godina stari prijenosni inkubator zamijeniti novi moderni uređaj. „Zagreb i Zagorje vole se obostrano, ne tajno već javno i uvijek smo jedni druge pomagali i uopće ne sumnjam da ćemo ovu humanitarnu akciju odlično zajedno odraditi“, rekla je Petek. „Ovime pomažemo najranjivijim članovima društva i zajedno doprinosimo humanosti i solidarnosti“, istaknuo je gradonačelnik Bandić.

ZAGREB – Za akademsku godinu 2018./2019.  Grad Zagreb dodijelit će  95 stipendija za izvrsnost studentima znanstveno-istraživačkih i 5 stipendija studentima umjetničkih sveučilišnih studija. Stipendija se dodjeljuje za 12 mjeseci, odnosno pet mjeseci, ako u tom roku prema nastavnom planu fakulteta za koji je stipendija odobrena, završava nastavni plan korisnika, računajući od 1. listopada ove godine. Stipendija iznosi 55% prosječne neto plaće u Gradu Zagrebu za razdoblje I.-VIII. mjeseca 2018. Kriteriji za utvrđivanje liste kandidata za dodjelu Stipendije su uspjeh u studiju te znanstveni i stručni radovi u struci tijekom studija. Natječaj  je raspisan 18. listopada i traje 15 dana od dana objave na web stranici Grada Zagreba. Nakon završetka školovanja stipendist je obvezan zaposliti se i raditi na području Grada Zagreba odnosno, uz suglasnost davatelja stipendije na području Republike Hrvatske, najmanje onoliko vremena koliko ju je primao.

RAKOVEC – Završeni su radovi vrijednosti 1,6 milijuna kuna  na izgradnji novog kružnog toka u centru općine Rakovec, koji je ove srijede, 24. listopada 2018. godine u promet pustio župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić istaknuvši kako županija već godinama pomaže projekte u malim sredinama koje to ne bi mogle same te time nastoji povećati kvalitetu života i zadržati žitelje na ruralnim prostorima. Investiciju su zajednički financirali Zagrebačka županija preko ŽUC-a i općina koja je za to izdvojila 212 tisuća kuna. Kako je naglasila načelnica općine Brankica Benc ovo je vrlo značajan projekt jer se kružni tok nalazi u samom centru općine i u blizini škole čime se poboljšava regulacija prometa i sigurnost djece.  Ujedno je proširena cesta i postavljena nova ograda uz mjesno groblje tako da je cjelokupna investicija iznosila 2,1 milijuna kuna.

ZAGREB – Započela je isplata 5.314.000 kuna bespovratnih potpora za 148 poduzetnika koje će Zagrebačka županija dodijeliti temeljem provedenog natječaja za poticanje razvoja poduzetništva u ovoj godini. Potpore se dodjeljuju za početak poslovanja poduzetnika, dok se kapitalne pomoći dodjeljuju za povećanje konkurentnosti za proizvodne i za neproizvodne djelatnosti. Ukupno je zaprimljeno 268 zahtjeva, od kojih je odobreno 148 potpora. Bodovne liste i informacije o dodjeli subvencija mogu se pogledati na mrežnoj stranici Zagrebačke županije.

VARAŽDIN – Predstojeći  Dan dobrovoljnih darivatelja krvi obilježen je i u Varaždinskoj županiji. U srijedu, 24. listopada 2018. godine, na Odjelu za transfuzijsku medicinu varaždinske bolnice krv je darivao župan Varaždinske županije Radimir Čačić, a u Varaždinskoj županiji već tradicionalno,  u suradnji sa županijskim Društvom crvenog križa organiziranje  prijem za višestruke darivatelje krvi.

ZAGREB – Gradonačelnik Milan Bandić sa suradnicima obišao je danas, 24. listopada 2018. godine, ledenu dvoranu Doma sportova gdje su završeni radovi na zamjeni strojarnice te dotrajale rashladne stanice i postrojenja za proizvodnju i održavanje leda te piste klizišta. Vrijednost radova je oko 16 milijuna kuna.

ZAGREB – Pripreme za premještanje postojeće automodelarske piste s Knežije u Novi Zagreb, na prostor istočno od jezera Bundek bliže se kraju. Javni natječaj je objavljen 2017. godine te je izabrano idejno rješenje prema kojem će biti izgrađen tematski park Bundek u sklopu kojeg će biti izgrađena većom i suvremenija automodelarska pista od sadašnje na Knežiji. Planirana izgradnja automodelarske piste s dvije staze za različite vrste natjecanja s pratećom infrastrukturom i tribinama ima punu podršku predsjednika Gradske skupštine, Andrije Mikulića, koji od lipnja 2016. godine inicira susrete u Gradskoj upravi koji za cilj imaju premještanje postojeće automodelarske piste u Novi Zagreb.

DONJA DUBRAVA – Ove je godine, u suradnji Grada Iloka s općinom Donja Dubrava te Međimurskom županijom na Principovcu postavljen spomenik prvom poginulom branitelju Domovinskog rata iz Međimurske županije, Predragu Jurčecu. Postavili su ga branitelji iz Donje Dubrave koji su čamcima plovili od Međimurja do Iloka kako bi uz spomenik postavili i Dravsko kamenje. U znak zahvalnosti na čuvanje uspomene i sjećanja na Predraga Jurčeca, Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata podružnice Donja Dubrava upriličila je i prigodnu svečanost kako bi se Zahvalnicima odužila zaslužnima za izradu spomen obilježja te kontinuiranoj podršci i pomoći djelovanju Udruge.

ZLATAR – Povodom obilježavanja Europskog dana pravosuđa, države članice Vijeća Europe tradicionalno organiziraju Dan otvorenih vrata, s ciljem približavanja pravosudnog sustava građanima. U suradnji s Ministarstvom pravosuđa Dan otvorenih vrata organizirat će i Općinski i Prekršajni sud u Zlataru u četvrtak, 25. listopada 2018. godine, u vremenu od 12,00 do 14,00 sati. Svi zainteresirani imat će priliku obići prostorije suda, informirati se o načinu rada na sudu, sudjelovati u predstavljanju eSpisa i eOglasne ploče suda te postavljati pitanja vezana uz rad suda te prava i dužnosti građana vezano uz ostvarivanje prava na sudsku zaštitu. Dolazak na Dan otvorenih vrata treba najaviti pozivom na broj telefona: 049/426-860 ili slanjem upita na e-mail melita.mustac@oszl.pravosudje.hr.

KOPRIVNICA – Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica provelo je još jednu akciju prikupljanja donacija za koprivničku Socijalnu samoposlugu. Prikupljeno je 130 kilograma raznih prehrambenih namirnica, najviše brašna, tjestenine i riže te 44 komada higijenskih potrepština. Sve prikupljeno i ovoga će se puta podijeliti korisnicima Socijalne samoposluge koji svake srijede dolaze po pakete s osnovnim prehrambenim namirnicama i higijenskim potrepštinama.

ZAGREB – Treća izložba radova učitelja likovne kulture Grada Zagreba „ULK 3“, nastale u suradnji s Hrvatskim školskim muzejom,  bit će otvorena u srijedu, 24. listopada u 19,00 sati. Likovni pedagozi i učitelji likovne kulture kroz svoja umjetnička djela u crtežu, slici, grafici, skulpturi i keramici pokazat će način rada, razmišljanja i neiscrpnog kreativnog stvaranja. Na izložbi sudjeluje 25 autora, a izložba je otvorena do 6. studenog 2018 godine.

loading