Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 24.10.2019.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Dodijeljene su nagrade gradovima s najboljim ocjenama u sklopu projekta Gradovi za jednakost Hrvatskog pravnog centra i Udruge gradova. Među nagrađenima je i Grad Zagreb, a primajući nagradu zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Olivera Majić istaknula je, kako je bitno da se ovo nagrađivanje ne shvati kao rangiranje, već je važno 365 dana u godini, na razini pojedinca, ali i na razini gradske uprave i administracije, promicati suštinsku jednakost. Gradovi za jednakost inicijativa je kojom se promiču i identificiraju dobre prakse gradova na području ostvarivanja jednakosti među građanima, a osim Zagreba dobitnici nagrada su i Rijeka, Pazin, Zabok, Labin, Lepoglava i Petrinja.

VARAŽDIN – Zahvaljujući investiciji od 13 milijuna kuna i škola u Velikom Bukovcu napokon će dobiti uvjete za izvođenje nastave u jednoj smjeni. Preduvjet za to je danas, 24. listopada 2019. godine, potpisan Sporazum i ugovor o rekonstrukciji zgrade Osnovne škole Veliki Bukovec koji su u Županijskoj palači u Varaždinu, s izvođačem i nadzorom radova, potpisali župan Radimir Čačić, načelnik Općine Mali Bukovec Darko Marković i načelnik Općine Veliki Bukovec Franjo Vrbanić. Riječ je o radovima koje će zajednički financirati općine Veliki i Mali Bukovec te Varaždinska županija na koju otpada i najviše troškova, odnosno 9,7 milijuna kuna, rekao je župan Čačić. Zahvaljujući tome škola će dobiti 8 učionica, školsku kuhinju i druge potrebne prostore te dvodijelnu sportsku dvoranu u skladu sa školskim pedagoškim standardom. Ovo je jedna od četiri investicije ključne za izvođenje nastave u jednoj smjeni u cijeloj Varaždinskoj županiji te bi uskoro trebali uslijediti radovi na školama u Martijancu, Svetom Iliji, a potom i u Ivancu, najavio je župan Radimir Čačić. Inače, Osnovnu školu u Velikom Bukovcu pohađa 253 učenika i 48 djelatnika. Rok za završetak radova, temeljem danas potpisanog ugovora je 240 dana.

ZAGREB – Na zagrebačkom Bundeku ovog vikenda bit će održana tradicionalna, jesenska manifestacija „Kesteni i portugizec“ koja će okupiti domaće proizvođače iz Zagreba i Zagrebačke županije. U organizaciji Kulturno-umjetničkog društva Prepuštovec u subotu i nedjelju će na Bundeku biti održana kestenijada u sklopu koje će se predstaviti i 10-ak vinarskih udruga. – Manifestacija će biti održana na istočnoj strani jezera gdje će izlagači nuditi vino i kestene, a svoje proizvode prezentirat će i uzgajivači jabuka s područja Zagreba – rekao je Josip Lipar, predsjednik KUD-a Prepuštovec. Manifestacija će biti održana od 10,00 do 16,00 sati.

VRBOVEC – Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić obišao je ovog četvrtka, 24. listopada 2019. godine radove na energetskoj obnovi zgrade Srednje škole Vrbovec. Ukupna vrijednost ovog projekta iznosi 13,7 milijuna kuna, od čega bespovratna sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj iznose 6,3 milijuna kuna, dok je preostalih 7,4 milijuna kuna osigurala Zagrebačka županija. – Ovime će uvjeti rada za učenike i profesore biti mnogo kvalitetniji te će smanjenje emisije CO2 biti za gotovo 80%, a značajna će biti ušteda energije za grijanje za 74% odnosno 400 tisuća kuna godišnje- istaknuo je župan Stjepan Kožić. Uz ovu školu u tijeku je energetska obnova još tri škole, Srednje škole Velika Gorica, OŠ Stjepana Basaričeka u Ivanić Gradu te PŠ Rakov potok. Ukupna vrijednost svih tih radova je 62 milijuna kuna od čega su 27 milijuna europska sredstva, a 35 milijuna kuna je osigurala Zagrebačka županija.

KRAPINA – Odluku o dodjeli bespovratnih sredstava udrugama koje pružaju usluge pomoćnika u nastavi i stručno komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u razvoju za ovu školsku godinu donijelo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Oko 5 milijuna kuna bit će raspoređeno na 37 udruga, među kojima su i tri iz Krapinsko – zagorske županije. Udruzi invalida Bedekovčina tako je odobreno 41.076 kuna za pomoćnika u nastavi za jednog učenika, Udruzi distrofičara Krapina 60.213 kuna, također za pomoćnika u nastavi za jednog učenika, te županijsko Društvo multiple skleroze 499.038 kuna za pomoćnike u nastavi za devetero učenika.

KOPRIVNICA – Novi koprivnički Inkubator kreativnih industrija svečano je otvoren , u četvrtak, 24. listopada 2019. godine. Investicija je to vrijedna 13,5 milijuna kuna i u stopostotnom je iznosu sufinancirana sredstvima EU fondova. U prostoru koprivničkog Kampusa izgrađena je u potpunosti nova zgrada od 1.440 metara četvornih s 30 uredskih prostorija, coworking prostorom te prostorom za razne događaje i edukacije za 40 poduzetnika. Do sada je 10-ak poduzeća podnijelo zahtjev za korištenjem prostora u koprivničkom Inkubatoru kreativnih industrija i još ima slobodnih pet ureda, a prijave su i dalje u tijeku.

ČAKOVEC –  Akcija pod nazivom „Posadi i ti jedno stablo“ počela je u četvrtak, 24. listopada, a do nedjelje, 27. listopada 2019. godine na području Čakovca posadit će se oko 700 mladica raznih vrsta stabala. Akcija je danas počela u dječjim vrtićima Cvrčak i Cipelica koje je obišao gradonačelnik Stjepan Kovač. U petak, 25. listopada u dvorištu I. osnovne škole u Čakovcu u sklopu akcije, povodom 150. obljetnice škole, posadit će se spomen drvo.

BEREK – Radove na modernizaciji prometnice u mjestu Šimljanica u općini Berek u dužini od 2,5 kilometara, obišao je bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs. Vrijednost radova iznosi 3,3 milijuna kuna i u stopostotnom iznosu financira ih Županijska uprava za ceste Bjelovarsko-bilogorske županije. Riječ je o važnoj prometnici, koja nije obnavljana više od 25 godina, a dnevno njome prođe 3.500 vozila. Ukupno je u cestogradnju na području Općine Berek u proteklom razdoblju uloženo pet milijuna kuna, naglašava župan Damir Bajs.

JASTREBARSKO – Povodom Dana dobrovoljnih darivatelja krvi Društvo Crvenog križa Zagrebačke županije u četvrtak, 24. listopada organiziralo je svečanost u Kongresnom i banket centru u Jastrebarskom. Na svečanosti su podijeljene zahvalnice darivateljima krvi s područja Županije koji su 50, 75, 100 i više puta dali krv. Prisutne je u ime Zagrebačke županije pozdravila i zahvalila na njihovim plemenitim gestama zamjenica župana Nadica Žužak, istaknuvši kako su oni snaga koja ujedinjuje Zagrebačku županiju. Inače, u proteklih godinu dana dobrovoljni darivatelji krvi darivali su ukupno 11.732 doze ove dragocjene tekućine i time premašili plan za 932 doze.

loading