Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 24.10.2917,

Posted in Vijesti

ZAGREB –  Sjednica zagrebačke gradske skupštine bit će održana u četvrtak, 26. listopada 2017. godine. Pred gradskim zastupnicima naći će se 32 točke dnevnog reda, a na najzanimljiviju – rebalans proračuna osvrnuli su se predsjednik skupštine Andrija Mikulić i gradski SDP-ovci. Predloženim rebalansom proračun će biti umanjen za 70 milijuna kuna. Takav prijedlog, kojim se značajno smanjuju sredstva za kapitalne projekte, podržat će gradski HDZ-ovci. Predsjednik skupštine Andrija Mikulić istaknuo je kako će sredstva zbog objektivnih razloga kao što su rješavanje imovinsko pravnih odnosa biti preraspodijeljena i iskorištena na najbolji mogući način. Za gradski SDP-ovce sporno je što se sredstva uglavnom preraspodjeljuju na plače zaposlenika najvećim dijelom u uredu gradonačelnika. Osim o rebalansu proračuna gradski zastupnici će na sljedećoj sjednici raspravljati  na inicijativu oporbe o prijedlogu izmjena i dopuna zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi.

ZAGREB – U sklopu službenog posjeta izaslanstva njemačkog grada Mainza Zagrebu povodom obilježavanja 50. obljetnice prijateljstva dvaju gradova na sjevernoj strani zgrade Gradske uprave, svečano je otvoren Parka mira i solidarnosti. Riječ je o parku sa šetnicom koji je okružen stupovima na kojima se vijori 45 zastava s grbovima gradova prijatelja Zagrebu. Park su svečano otvorili gradonačelnik Mainza, Michael Ebling, i zagrebački gradonačelnik, Milan Bandić. – Ovime Zagreb svjedoči ne samo da je multikulturalan, multietičan i multikonfesionalan nego da je i istinska europska metropola koja širi vibraciju dobrog susjeda i dobrog prijatelja – istaknuo je Bandić. U sklopu obilježavanja 50. godina prijateljstva, gradonačelnici Zagreba i Mainza vozili su se i prigodno oslikanim niskopodnim tramvajem koji je pušten u promet 4. rujna. 2017. godine.

ZAGREB – Povodom 23. svehrvatskog sportskog natjecanja invalida Domovinskog rata održanog u Makarskoj od 13. do 15. listopada 2017. godine, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić ugostio je u Gradskoj upravi sportsku postavu hrvatskih ratnih vojnih invalida grada Zagreba koji su sveukupni pobjednici natjecanja. Kako ističe predsjednik zagrebačke Hvidre, Ante Tandara, sportaši grada Zagreba iz godine u godinu nižu uspjehe na ovom nacionalnom natjecanju ratnih vojnih invalida. Iduće godine svehrvatsko sportsko natjecanja invalida Domovinskog rata bit će održano u Vukovaru, a 2019. godine domaćin natjecanju bit će Zagreb.

KOPRIVNICA – Kroz naredne četiri godine, Koprivničko-križevačka županija je u suradnji s partnerima osigurala 56 pomoćnika u nastavi za 62 učenika u 16 osnovnih i šest srednjih škola nad kojima ima osnivačka prava. „Prilika za sve 3“ jedan je od najznačajnijih projekata u obrazovanju u posljednjih nekoliko godina, naglašava koprivničko-križevački župan Darko Koren. Vrijedan je 10,1 milijuna kuna, sredstvima Europskog socijalnog fonda financira se 95%, odnosno 9,6 milijuna kuna, dok Koprivničko-križevačka županija financira 5%, odnosno 507 tisuća kuna.

ČAKOVEC – Projekt revitalizacije Perivoja Zrinskih u Čakovcu predstavljen je na danas održanoj konferenciji za medije u čakovečkoj Gradskoj vijećnici. Smješten u gradskom središtu, Perivoj predstavlja spomenik parkovne arhitekture s estetskom, kulturno-povijesnom i odgojno-obrazovnom vrijednošću. Kako bi zasjao u svom najboljem izdanju, valja ga obnoviti, govori gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač i dodaje da se u park nije ulagalo značajnija sredstva u posljednjih 40- ak godina. Ovaj projekt revitalizacije obuhvaća sječu bolesnog i samoniklog bilja te sadnju novog, a isto tako će se obnoviti rasvjeta te urediti fontana. Projekt revitalizacije započinje u studenom, potrajat će dvije godine, a vrijednost mu je oko dva milijuna kuna.

ZAGREB – Grad Zagreb uskoro će krenuti u nabavu potražnih pasa koji bi u slučaju potresa trebali pomoći u izvlačenju i spašavanju iz ruševina. Kako je rekao pročelnik gradskog ureda za upravljanje u hitnim situacijama Pavle Kalinić, Zagreb raspolaže sa  odgovarajućom opremom za spašavanje i sa 700 obučenih osoba, a jedino što nedostaje su potražni psi. Kada će oni biti nabaviti i koliko njih – nije poznato.

ČAKOVEC/ DONJI KRALJEVEC – U tijeku su posljednje pripreme za 12. međunarodni voćarski sajam u Donjem Kraljevcu, koji će se održati 03. i 04. studenog 2017. godine u sportskoj dvorani tamošnje Osnovne škole. U organizaciji Općine Donji Kraljevec, Međimurske županije i Centra dr. Rudolf u prvom planu sajma i dalje će biti proizvođači, eko proizvođači i biodinamičari sa svojom proizvodnjom i različitim pristupima, najavio je na danas, 24. listopada 2017. godine održanoj konferenciji za medije u Čakovcu pročelnik županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo Darko Radanović. Pod geslom „Slatke tajne voća i voćnih prerađevina“, nikad brojniji izlagači voćari će na sajmu predstaviti svoje primarne i sekundarne proizvode i prerađevine, kaže ravnateljica Centra dr Rudolf Steiener Dijana Posavec. I ove godine na Sajmu će biti nagrađena najbolja voćna vina, no po prvi puta ocjenjivat će se i vrste voćnog piva, pa će svi posjetitelji po prvi će puta moći kušati i tzv. Steinerovo pivo i Steinerov kolač. Središnje događanje u okviru sajma bit će okrugli stol s temom vezanom uz EU fondove, a na primjeru susjedne Slovenije predavanje o iskorištavanju EU novca održat će dr. Petar Zadravec, najavio je načelnik Općine Miljenko Horvat i dodao da na okruglom stolu očekuju i predstavnike Ministarstva poljoprivrede. Ulaz na Sajam voćarstva bit će besplatan.

ZAGREB – Raspisan je Javni natječaj za dodjelu gradskih prostora na korištenje udrugama. Natječajem se nudi 28 gradskih prostora u svim zagrebačkim kvartovima, od Dubrave do Črnomerca, odnosno od Novog Zagreba do Remeta. Najviše je prostora u samom centru grada. Najveći prostor od 370 metara četvornih smješten je u ulici Pavla Harza, a najmanji od svega 14 metara četvornih u Remetinečkoj cesti te je namijenjen udrugama koje se bave socijalnim i humanitarnim radom. Rok za podnošenje pisanih prijava je 15. studenog 2017. godine.

VARAŽDIN – Varaždinsko gradsko vijeće sastat će se danas poslijepodne, a među najzanimljivijim točkama dnevnog reda, bit će rasprava o kupnji bivše Varteksove robne kuće u centru grada.  Da bi grad došao u vlasništvo ove vrijedne nekretnine, odnosno kuće Ritz, koja je zaštićena kao spomenik kulture,  potrebno je izdvojiti 11 milijuna i 600 tisuća kuna. Grad će taj novac osigurati kroz HBOR-ov  kreditni program kreditiranja infrastrukturnih ulaganja.  U zgradu će, kako se planira, biti preseljena Gradska knjižnica i čitaonica „Metel Ožegović“ koja već godinama radi u neadekvatnom prostoru.

ČAKOVEC – U Županijskoj bolnici Čakovec danas u podne će biti upriličeno potpisivanje ugovora s izvođačima radova na rekonstrukciji prostora rađaone i neonatologije. Radi se o još jednom projektu od vitalne važnosti za Županijsku bolnicu Čakovec, koji omogućuje podizanje kvalitete usluge svim međimurskim pacijentima. Ugovore s predstavnicima izvođača radova potpisat će ravnatelj bolnice Robert Grudić, a potpisivanju će prisustvovati i župan Međimurske županije Matija Posavec, predsjednik Županijske skupštine Mladen Novak i saborski zastupnik Darko Horvat.

KRIŽEVCI – Grad Križevci objavio je na svojim internet stranicama nacrt proračuna za narednu te njegove projekcije za iduće dvije godine uz poziv svim zainteresiranim građanima da svoje prijedloge, mišljenja i primjedbe vezane uz proračun  dostave do petka, 10. studenog 2017. godine. Svaki Križevčanin može predlagati nove projekte i istovremeno predložiti koji bi od trenutno navedenih projekata u nacrtu Proračuna za 2018. izbacio kako bi proračun Grada bio u skladu s financijskim okvirima.

ZABOK – Manifestacija „Dani Ksavera Šandora Gjalskog“ koja se u Zaboku održava u tjednu, kada je Gjalski rođen, počela je 23. listopada 2017. godine otvorenjem izložbe Vatroslava Kuliša u Velikoj galeriji grada Zaboka. Autor se predstavlja radovima velikog formata iz 2016., iz ciklusa „Centrpetalne fuge“, koje još nije izlagao u Hrvatskoj pa je izložba u Zaboku prva galerijska prezentacija tog novog ciklusa. Dane Gjalskog je otvorio župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, ističući kako Zabok ovom manifestacijom zauzima visoko mjesto na kulturnoj karti Zagorja. Posjetitelje narednih dana očekuju mnogobrojni kulturni programi, a središnji događaj je dodjela književne Nagrade Gjalski koju će na završnoj svečanosti u subotu, 28. listopada  primiti Kristian Novak za roman „Ciganin, ali najljepši“.

ZAGREB –  Gradovima i općinama Zagrebačka županija je uputila  javni poziv za prijavu programa/projekata za financiranje nove katastarske izmjere. Za to je osigurano milijun kuna.Pravo na podnošenje prijava imaju jedinice lokalne samouprave koje u svojim razvojnim programima, planovima i proračunu za ovu godinu imaju planirana sredstva za financiranje kandidiranih projekata, pod uvjetom da taj isti projekt ne sufinancira drugi upravni odjel Zagrebačke županije. Projekte gradova i općina I. i II. stupnja razvijenosti Zagrebačka županija će sufinancirati do 100 posto iznosa, dok će jedinice lokalne samouprave III., IV. i V. stupnja razvijenosti sufinancirati do 80%, 60%, odnosno 50% vrijednosti projekta. Javni poziv je otvoren do iskorištenja sredstava, najkasnije do 1. prosinca

KRAPINA – Projekcija filma „MA-MA“, koju organizira Europa Donna Krapina i krapinsko Pučko otvoreno učilište, održat će se u četvrtak, 26. listopada 2017. godine u Krapini. Sav prihod od prodaje ulaznica ide za kampanju „Darujmo ružičasti život“ kojom se prikupljaju sredstva za kupnju aparata za intraoperativno zračenje. Inače, Europa Donna Hrvatska radi na podizanju svijesti žena Europe o raku dojke, promiče edukaciju, rano otkrivanje, medicinsku i psihosocijalnu rehabilitaciju, palijativnu skrb kao i na povećanju sredstava za istraživanje same bolesti, a za spomenuti aparat svojim su aktivnostima do sada prikupili oko 1,3 milijuna kuna.

loading