Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 24.11.2015.

Posted in Vijesti

MARIJA BISTRICA – Projekt ROK 4, čiji je cilj očuvati stare zanate prenoseći znanje majstora mlađim generacijama, predstavljen je na konferenciji za novinare danas u Mariji Bistrici. Također, bilo je govora i o predstojećem Adventu u Mariji Bistrici, u sklopu kojeg će 5. prosinca biti organizirana manifestacija ROK 4 – upoznajmo ljude i običaje Marije Bistrice, Štrigove, Šentjura i Kočevja. Advent u Mariji Bistrici tradicionalna je manifestacija podijeljena na četiri tematska vikenda; vikend duhovne glazbe, vikend starih zanata, vikend adventskih običaja te vikend medenjaka i gvirca. Manifestacija završava, sada već tradicionalnim, dočekom Nove godine u podne.

VARAŽDIN – Projekt MAPS –Bivša vojna imovina kao javni prostor sufinanciran kroz  program URBACT III od Europske komisije, Varaždin je početkom ove godine  prepoznao kao alat za revitalizaciju prostora bivše vojarne te inicirao stvaranje mreže gradova  s temom prenamjene vojnih nekretnina u javnu funkciju. U suradnji s Cartagenom iz Španjolske, mađarskim Sombathelyem i Piacenzom iz Italije, Varaždin je prijavio ovaj projekt koji je u konkurenciji od 99 projekata i odobren. Ovih je dana u Varaždinu Urbactov stručnjak iz Italije Luca Lanzoni koji je razgledao lokaciju bivše vojarne u Optujskoj ulici koja će kroz projekt, kako se planira, zaživjeti kao javni prostor. O projektu, uz gradonačelnika Gorana Habuša i  pročelnika gradskog upravnog odjela za komunalne djelatnosti  Maria Sambolca, na današnjem predstavljanju u gradskoj vijećnici govorili su i Emanuela Grđan, voditeljica projekta, te Urbactov stručnjak Luca Lanzoni.

ZAGREB – Opremu za civilnu zaštitu danas je u zagrebačkom Uredu za upravljanje u hitnim situacijama predstavio pročelnik Pavle Kalinić. Radi se jedinstvenoj i vrlo vrijednoj opremi, od 460 tisuća kuna, koju ima jedino zagrebačka Civilna zaštita, a to je uz već dva specijalna kontejnera za prijevoz i smještaj opreme i jednu prikolicu, još jedan specijalni kontejner za prijevoz i smještaj opreme koja se koristi za urbano spašavanje iz ruševina. Oprema je smještena u Jankomiru, Dubravi, Novom Zagrebu i Šestinskom vijencu za HGSS, a moći će se koristiti i za spašavanje u teškim prometnim nesrećama ili spašavanju zatrpanih od klizišta ili eksplozija. Grad Zagreb do kraja ove godine imat će u svih 17 gradskih četvrti osnovanu postrojbu civilne zaštite za spašavanje, a na raspolaganju je više od 2.500 dobrovoljaca.

ČAKOVEC – Bogat program manifestacije „Advent u Gradu Zrinskih“ koja će i ove godine spojiti crkveno i svjetovno, najavljen je danas u čakovečkoj Gradskoj upravi. Nastupi brojnih vokalnih sastava, zborova, KUD-ova, mažoretkinja, radionice i pričaonice za najmlađe posjetitelje, kao i bogat Božićni sajam samo su dio programa koji očekuje posjetitelje čakovečkog Adventa od 28. studenog do 26. prosinca. Sam Advent će formalno započeti paljenjem prve Adventske svijeće u subotu u 18,15 sati na Franjevačkom trgu, a završit će na Štefanje Božićnim koncertom župnih zborova u crkvi Sv. Nikole. Gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač ističe da će grad biti osvijetljen i uređen u skladu s najljepšim dobom godine, a cijela manifestacija imat će na kraju i humanitarnu notu.

ZAGREB – Međunarodna konferencija Zagreb Forum 2015 – Creative Cities & Europe održava se danas, treću godinu zaredom, u Maloj dvorani Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski. Brojni stručnjaci iz zemlje i inozemstva, razmijenit će iskustva s ciljem prijenosa znanja i tehnologije na globalnoj razini te povezivanja grada Zagreba s inovativnim partnerima iz Europske unije. Konferencija se održava u organizaciji Grada Zagreba, Razvojne agencije Zagreb i GFS Instituta.

ČAKOVEC – Tradicionalno godišnje savjetovanje koordinatora akcije Gradovi i općine – prijatelji djece održano je u zagrebačkoj Starogradskoj vijećnici. Tom je prigodom Povjerenstvo za odabir Naj-akcija gradova i općina obrazložilo svoje odluke o ovogodišnjim dobitnicima pohvala i povelja. Koordinacijski odbor akcije Grad Čakovec – prijatelj djece za Naj-akciju 2015. godine odabrao je projekt I. Osnovne škole Čakovec pod nazivom „Grad pozoja“. Projekt „Grad pozoja“ upućen je Središnjem koordinacijskom odboru akcije Gradovi i općine prijatelji djece te su sudionice u provedbi projekta Ivana Ričko Borović i Mira Žerjav, zaposlenice I. OŠ Čakovec, u petak primile Povelju za provedenu Naj-akciju „Grad pozoja“, kojom je poboljšan i uljepšan život djece.

KRAPINA – Pet novih zahtjeva poduzetnika koji su zatražili kredite u ukupnom iznosu od pet milijuna kuna odobrilo je Povjerenstvo Krapinsko-zagorske županije za dodjelu kredita iz linije „Kreditom do uspjeha – Kreditom do konkurentnosti“. Inače, Povjerenstvo je dosad pozitivno ocijenilo 43 zahtjeva, u ukupnom traženom iznosu od 61 milijun kuna, čijom je realizacijom planirano otvaranje 134 novih radnih mjesta. Ukupna kvota predviđena za poduzetnike i obrtnike s područja Krapinsko-zagorske županije u sklopu ovogodišnjeg natječaja iznosi 68 milijuna kuna, a kako su sredstva pred iskorištenjem, a interesa još ima, Županija je od Ministarstva poduzetništva i obrta zatražila povećanje kvote za još 15 milijuna kuna.

KOPRIVNICA – Koprivničko-križevačka županija uključila se prošle godine u projekt TOP 1000 HR poljoprivrede – internacionalizacija agrara, kojem je cilj predstaviti konkurentne poljoprivredne proizvođače. Koprivničko-križevačka županija sufinancirala je projekt s 25 tisuća kuna te aktivno sudjelovala u projektu koji je realiziran kroz Internet platformu, odnosno bazu podataka. Sa ciljem olakšanja kontakta poljoprivrednih proizvođača s potencijalnim otkupljivačima, kreirana je baza koja trenutno broji 1.174 proizvođača i u nju se mogu besplatno upisivati svi zainteresirani. Na području Koprivničko – križevačke županije trenutno su upisana 92 poljoprivredna proizvođača sa 2,913 ha površina, od toga je 8 eko proizvođača i 13 proizvođača koji se bave integriranom proizvodnjom.

ZLATAR – Nakon Pregrade, drugi ovogodišnji Poslovni uzlet na području Krapinsko zagorske županije, bit će održan ovog petka, 27. studenog u SŠ Zlatar. Radi se o besplatnoj edukaciji koja se pruža poduzetnicima, obrtnicima i vlasnicima Obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava kako bi pokrenuli, usavršili odnosno unaprijediti poslovanje i konkurentnost na domaćem ali i inozemnom tržištu. Svi zainteresirani mogu se prijaviti putem društvene mreže te web stranice poslovni.hr.

ZAGREB – Prvi ovosezonski snijeg razveselio je brojne Zagrepčane. Iako je na sljemenu palo 22 centimetara snijega to, kako ističe voditelj sljemenskog skijališta Drago Žiljak, nije dovoljno za skijanje. Za početak skijaške sezone potrebno je oko pola metra snijega. I dok se na sljemenu čekaju nove pahulje, za građane je otvoreno klizalište u Domu sportova i na Velesajmu.

GRDANJCI – Tradicionalni, 12. lovački bal održan je u Gradnjcima u organizaciji Lovačkog saveza Zagrebačke županije. Na prostoru županije 69 je zajedničkih otvorenih i 14 državnih lovišta s oko 3.500 lovaca. Posebne zahvale za unapređenje lovstva Lovački savez Zagrebačke županije ove je godine uručio Dunji Đurinac iz Ministarstva poljoprivrede, Ivanki Bišćan iz Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije te pročelnici Upravnog odjela Gordani Županac.

VARAŽDIN – Izaslanstvo Grada Pule predvođeno zamjenicom gradonačelnika Elenom Puh Belci, primljeno je u varaždinskoj gradskoj vijećnici.  Goste iz Pule primili su Vjeran Radelić, zamjenik gradonačelnika i Danijela Vusić, pročelnica UO za društvene djelatnosti. Izaslanstvo Pule najviše je bilo zainteresirano za iskustva Varaždina u izgradnji i održavanju gradskih bazena. Naime, Pula se sprema za izgradnju takvog sportskog i rekreacijskog objekta pa su joj iskustva drugih gradova koji su to već učinili vrlo korisna. Uz razgovore o bazenima, istaknuta je potreba za otvaranje i obnavljanje bolje suradnje između dva grada posebice na području društvenih djelatnosti. Naime, još 1979. godine gradovi Varaždin i Pula potpisali su povelju o prijateljstvu i suradnji.

RADOBOJ – Desetu obljetnicu postojanja Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije obilježit će u četvrtak, 26. studenog. Svečanost će biti održana u Edukacijsko – promidžbenom centru u Radoboju, a tom će prilikom biti predstavljena najvažnija postignuća Javne ustanove tijekom proteklog desetljeća, a ujedno će biti održana i dodjela priznanja pojedincima i predstavnicima ustanova koji su doprinijeli i pomogli pri osnivanju i razvoju ustanove. Među dobitnicima priznanja su ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić, ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar i predsjednica županijske Skupštine Vlasta Hubicki.

loading