Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 24.11.2016.

Posted in Vijesti

ZAGREB –  Pred zagrebačkim gradskim zastupnicima za tjedan dana, u četvrtak 01. prosinca naći će se, u prvom čitanju, drugi najveći proračun u Hrvatskoj. U sljedećoj, 2017. godini zagrebački proračun će iznositi 9 milijardi i 140 milijuna kuna što je za 3,31 posto više u odnosu na tekuću godinu. Unatoč ukupnom povećanju gradski uredi za zdravstvo, branitelje, socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom dobit će manje. Više novca će se sliti u  blagajne ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada, imovinsko pravne poslove  te u blagajnu ureda za obrazovanje, kulturu i sport. Iz njihovog proračuna 126 milijuna kuna bit će izdvojeno za mjeru roditelj odgojitelj što je na sjednici skupštinskog odbora za kontrolu kao nedopustivo komentirala SDP-ovu Silva Žele koja je pozvala gradonačelnika da te novce preusmjeri u obnovu i modernizaciju škola. Više novca bit će izdvojeno i za rad mjesne samouprave, kako bi mjesni odbori samostalno donositi odluke o prioritetima na svom području. U proračunu za sljedeću godinu izdvojena su sredstva i za naknadu za novorođenčad, za život uz odlagalište, otplatu duga blokiranima te za besplatne priključe za vodu, prijevoz i udžbenike. Pročelnik gradskog ureda za financije, Slavko Kojić rekao je kako je proračun akt koji se može mijenjati te očekuje amandmane koji će proračun učiniti boljim. Sam proračun zastupnici će izglasavati na sjednici prije Božića.

ZAGREB – Grad Zagreb prije mjesec dana dobio je 700 milijuna kuna iz sredstava Europske unije. Tim novcem bit će realizirana 104 projekta diljem grada. Između ostaloga uredit će se pogon Jedinstva, obnoviti Etnografski, Tehnički i Prirodoslovni muzej te će se sagraditi novi centar URIHO-a. S realizacijom projekata, a koje odobri Ministarstvo regionalnog razvoja moglo bi se započeti već krajem sljedeće godine.

STRAHONINEC – Ugovor o nastavku izgradnje školske sportske dvorane Osnovne škole Strahoninec potpisan je danas u prostorijama te međimurske općine. Radi se o ugovoru teškom 4,3 milijuna kuna koji će omogućiti završetak druge faze na izgradnji objekta na korist 320 učenika spomenute Osnovne škole. Radovi na izgradnji dvorane započeli su 2014. godine, a za nastavak izgradnje odabran je održivi model financiranja- Općina će se kreditno zadužiti uz podršku Vlade RH za pet milijuna kuna, od čega će kredit sa 60 posto sredstava otplaćivati Međimurska županija, kaže župan Međimurske županije Matija Posavec. Po završetku izgradnje, školska sportska dvorana u Strahonincu će imati oko 1170 četvornih metara površine.

ZAGREB – Grad Zagreb raspisao je natječaj za projektnu dokumentaciju za izgradnju tramvajske pruge od Kvaternikovog trga dok Velike Kosnice. Natječajem vrijednim 3 milijuna kuna  planira se gradnja u 4 etape. U prvoj će se napraviti pruga u Radničkoj, u drugoj pruga u Heinzelovoj te na koncu trasa od Kvaternikovog trga do Zvonimirove. Kada radovi budu gotovo od Kvatrića do zračne luke trebat će 33 minuta, a tramvaj bi išao svakih 9 minuta te bi se zaustavljao na 12 tramvajskih stanica. Inače na relaciji Velika Gorica-Zagreb dnevno putuje 25 tisuća građana.

VARAŽDIN – Radovi na rekonstrukciji zajedničkih prostora, ovih će dana započeti u zgradi bivše škole Tomislav Špoljar u Varaždinu. Ova je zgrada u lipnju ove godine dana na korištenje varaždinskim udrugama. Radovima vrijednim 122 tisuće kuna, koji će trajati nešto više od mjesec dana, rekonstruirat će se sanitarni čvorovi u prizemlju, a dvije prostorije na prvom katu bit će spojene u jednu koja će korisnicima služiti za održavanje većih skupova, skupština i slično. Predviđena je i zamjena rasvjetnih tijela na stepeništu zgrade.

ĐURĐEVAC – Obavljena je primopredaja zgrade bivšeg Općinskog suda u Đurđevcu. Zgradu je u ime grada Đurđevca preuzela pročelnica Ureda gradonačelnika Jadranka Švaco, a ključeve joj je predala predsjednica Općinskog suda u Koprivnici, Lidija Vuljak. Grad je zgradu dobio na korištenje nakon potpisivanja ugovora sa Središnjim državnim uredom za upravljanje državnom imovinom, a radi javnog uvida u podatke prikupljene katastarskom izmjerom s istovremenom obnovom zemljišne knjige. Zgrada je tako nakon tri godine traženja sve do kraja provedbe javnog uvida dodijeljena Gradu Đurđevcu bez naknade. Od odlaska djelatnika suda u Koprivnicu prije nekoliko godina, zgrada je bila prazna i bez namjene, a ovako će barem na kratko, otvoriti svoja vrata za potrebe ovog izuzetno važnog projekta.

ZAGREB – Marin Čilić, naš prvi tenisač reprezentacije i drugi igrač Argentine DelBonis igraju prvi meč finala Davis cup u zagrebačkoj Areni ovog petka, 25. studenog od 14,00 sati. Ovaj par, kao prvi izvučen je na današnjem ždrijebanju za Finalni susret najprestižnijeg svjetskog teniskog natjecanja koje se igra ovog vikenda u Zagrebu, a uz Čilić u hrvatskoj reprezentaciji igraju još Ivo Karlović. Ivan Dodig i Franko Škugor. Drugi susret finala igrat će popularni „Div sa Šalate“ Ivo Karlović i Delporto, a za igru parova za subotu najavljeni su Ivan Dodig i Franko Škugor. Zadnjeg dana, natjecanja, u nedjelju, 27.studenog prvi meč igraju dva najjača igrača reprezentacija, Čilić i Delporto te nakon toga Karlović i DelBonis. Za finale Davis cupa u Zagrebu rasprodane su sve ulaznice, a koliko je ovo značajan sportski događaj pokazuje i više od 200 akreditiranih novinara. Podsjećamo, Hrvatska teniska reprezentacija ovaj naslov osvojila je 2005. godine u Bratislavi.

ZAGREB – URIHO – Ustanova za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, uoči obilježavanja svog dosad najznačajnijeg jubileja – 70. rođendana, danas je u Zagrebu predstavila spomen-knjigu „Sedamdeset godina zaštitnog zapošljavanja“. Spomen knjiga donosi povijesni presjek razvitka ustanove, danas najvećeg i najznačajnijeg pravnog subjekta u RH u kojem se provodi profesionalna rehabilitacija, osposobljavaju djeca i mladež s teškoćama u razvoju i zapošljavaju osobe s invaliditetom. Inače, URIHO zapošljava 509 radnika, od čega 58% osoba s invaliditetom, a velika obljetnica Ustanove obilježit će se na Međunarodni dan osoba s invaliditetom, u ponedjeljak, 28. studenog.

BEDEKOVČINA – Akciju “Igračka jedna prijatelja vrijedna” u kojoj tijekom blagdana djeci iz obitelji slabijeg imovinskog statusa daruju igračke, već tri godine organizira bedekovčanska udruga mladih (BUMA). Ovogodišnja akcija započela je jučer i traje do 2. prosinca, a osim igračaka građani mogu pokloniti i druge sitnice poput knjiga i higijenskih potrepština. Donacije se sakupljaju u Osnovnoj školi Bedekovčina, Područnoj školi Poznanovec, Dječjem vrtiću Bedekovčina, Osnovnoj školi Stjepana Radića Brestovec Orehovički te u Područnoj školi Orehovica.

ZAGREB – Stručni skup „Kultura697“ koji će se održati ovog petka, 25. studenog u prostorijama Veleučilišta Baltazar u Zagrebu, organiziraju Zagrebačka županija i Veleučilište Baltazar Zaprešić. Cilj Stručnog skupa je izvijestiti sve relevantne čimbenike u kulturi na području Županije, djelatnike u kulturi, predstavnike kulturno umjetničkih udruga, kao i sve ostale zainteresirane dionike u kreiranju kulturnog života, te donositelje odluka na lokalnoj, odnosno regionalnoj razini, o tijeku izrade Strategije kulturnog razvoja Zagrebačke županije, u čije stvaranje su aktivno uključeni. Početak je u 9,00 sati.

loading