Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 24.11.2017.

Posted in Vijesti

VARAŽDIN-SRAČINEC – Alen Leverić novi je predsjednik županijske organizacije  Hrvatske narodne stranke Varaždinske županije Odlučilo je to preko 250 delegata na  Izbornoj skupštini Županijske organizacije HNS-a održanoj u petak 24. studenoga u Domu kulture u Sračincu.  Izbornoj skupštini nazočio je i v.d. predsjednika HNS-a, potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag  Štromar. Za zamjenike predsjednika županijske organizacije  Hrvatske narodne stranke Varaždinske županije izabrani su Goran Habuš i Marijan Škvarić.

ZAGREB – U Zagrebu će se uskoro prometom upravljati automatski. U prijedlogu gradskog proračuna za sljedeću godinu koji će se naći pred zastupnicima na sljedećoj sjednici Gradske skupštine, posebnu stavku predstavljaju sredstva za poboljšanje prometne situacije u metropoli. U planu je do 2020. godine omogućiti  da se s jednog mjesta upravlja većim prometnicama i križanjima u Zagrebu. Točnije planira se postavljanje kamera za brojenje automobila što bi  olakšalo usklađivanje semafora.

KARLOVAC – Nakon što su ovog ponedjeljka, 20. studenog 2017. godine, Ugovor o darovanju zgrade bivše vojne ambulante u Karlovcu za proširenje Doma za starije i nemoćne „Sv. Antun“ potpisali ministar državne imovine Goran Marić i župan Karlovačke županije Damir Jelić, danas, 24. studenog 2017. godine tim je povodom u Karlovcu boravila i ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić. Zgrada bivše vojne ambulante, formalno je prenesena na Karlovačku županiju s ciljem da se prenamijeni za potrebe korisnika koji boluju od Alzheimerove bolesti, te da se uz nju, obnovi i spomenuti Dom. Ministrica Murganić danas je održala sastanak sa županom Jelićem, gradonačelnikom Karlovca Damirom Mandićem te predstavnicima ministarstava i REGEA-e. Na sastanku je rečeno da će se obnova obje zgrade financirati sredstvima Europske unije, također, prilagodit će se potrebama pacijenata koji boluju od određenih oblika demencije i energetski se obnoviti. Prema procjenama obnova će iznositi oko milijun eura.

ZAGREB – Sinoć je u Zagrebu svečano dodijeljen „Bijeli grozd“, nagrada u vinskom turizmu. O najboljem proizvođaču vina s područja Hrvatske odlučivali su sami konzumenti i to njih više od 500, kako eno-gastro kritičara tako i prosječnih ljubitelja vina. Rezultati su podijeljeni na četiri regije: Bregovitu Hrvatsku, Dalmaciju, Istru i Kvarner te Slavoniju i Podunavlje. Ukupni pobjednik natjecanja je Vinarija Vuglec breg, koja je prvo mjesto osvojila i u kategoriji Bregovita Hrvatska. „Čestitam svim nagrađenima. „Ovo je najnoviji u nizu sjajnih primjera koji potvrđuju kakav ogroman iskorak su napravili zagorski vinari, koji za svoja vina osvajaju nagrade i priznanja i na priznatim inozemnim ocjenjivanjima i festivalima. To nam daje dodatan poticaj da kroz mjere promocije ukupne turističke ponude Krapinsko-zagorske županije, na posebno mjesto stavimo i naše sjajne vinare“, rekao je Željko Kolar, župan Krapinsko-zagorske županije.

ČAKOVEC/MALA SUBOTICA – U službenom posjetu Međimurskoj županiji danas, 24. studenog 2017. godine, boravi ministar unutarnjih poslova RH Davor Božinović. U Čakovcu se najprije sastao s međimurskim županom Matijom Posavcem i pomoćnicom ministrice demografije, socijalne politike i mladih Majom Vučinić Knežević, s kojima je razgovarao o suradnji na unapređenju sustava isplate socijalnih naknada, koju prima više od 5 tisuća korisnika, a koji će pratiti i izmjena Zakona o socijalnoj skrbi te Kaznenog zakona. Župan Posavec kaže da u Međimurju postoje dugogodišnje težnje da se uvede red u trošenje socijalnih naknada i na taj način stanje sigurnosti u županiji podigne na još veću razinu. Obzirom da neki oblik socijalne naknade u Međimurju prima i velik broj pripadnika romske nacionalne manjine, ministar Božinović smatra da se ovim pitanjima mora pristupiti interresorno, odnosno da na donošenju mjera rješenja mora raditi više ministarstava i drugih dionika te da će se o prvim konkretnim mjerama razgovarati ponovno u Međimurju već u siječnju iduće godine. Nakon sastanka u sjedištu Županije ministar u pratnji župana i pomoćnice ministrice, u Maloj Subotici prisustvovao je obilježavanju Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

ZAGREB – Goran Pauk, župan Šibensko kninski ponovno je izabran za predsjednika Hrvatske zajednice županija. Odlučeno je to na današnjoj 17. sjednici skupštine Hrvatske zajednice županija. U ovom dvogodišnjem mandatu – kako je rekao Pauk – fokus i interes zajednice županija i njega kao predsjednika i dalje ostaje isti – raditi na decentralizaciji države u segmentima u kojima je to moguće. S tim ciljem zajednica županija, kako kaže Pauk, nametnula se Vladi kao partner pa će početkom prosinca u Šibeniku biti održan još jedan sastanak predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i svih župana. Uz to, u godinama koje dolaze cilj zajednice županija bit će – nastavio je Pauk – i dalje realizirati projekt otvoreni proračun. Za potpredsjednika Hrvatske zajednice županija jednoglasno izabran župan Istarske županije Valter Flego dok su u nadzornom odboru zamjenik Zadarskog župana Šime Vicković, zamjenik župana Vrovitičko podravske županije Mario Klement, i zamjenik Koprivničko križevačkog župana Ratimir Ljubić.

ZAGREB – Zagrebačka Ilica i ove godine našla se na listi najatraktivnijih ulica svijeta za poslovanje. Naša najduža ulica zauzela je 41. mjesto po cijeni najma. Godišnji najam jednog metra četvornog prostora je 840 eura, što je više nego prošle godine pa je Ilica na ovoj listi napredovala za dva mjesta. U okvir je uzeto 68 gradova, a prvo mjesto sa 28 262 eura po metru četvornom zauzela je newyorška Peta avenija.

VARAŽDIN – Više je aktivnosti kojima Varaždinska županija sljedeće godine želi popularizirati domaće, izvorno bučino ulje. Istaknuto je to na radnom sastanku župana Radimira Čačića, njegovog zamjenika Tomislava Paljaka i pročelnika županijskog upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Dragutina Vinceka s predstavnicima 22 obiteljska poljoprivredna gospodarstva iz županije, koji se bave proizvodnjom bučinog ulja i koštica. U proračunu Varaždinske županije za 2018. godinu planirano je 500 tisuća kuna samo za promociju Varaždinskog bučinog ulja, a iz županije su  predstavnike OPG-ova pozvali da se uključe u osmišljavanje aktivnosti kojima će promovirati bučino ulje s ciljem da se poveća njegovo korištenje i potrošnja.

KOPRIVNICA – Jedinstvenom parlaonicom „Usudi se, pokreni se! Reci NE nasilju!“ Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Koprivničko-križevačke županije danas je obilježilo Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. U parlaonici su sudjelovali predstavnici Županije i Županijske skupštine, udruga, institucija i škola, a predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Koprivničko-križevačke županije Verica Rupčić ističe kako se na ovaj način još jednom upozorava i potiče pitanje nasilja nad ženama i borbe protiv njega. U današnjem pilot projektu parlaonice „Usudi se, pokreni se! Reci NE nasilju“ bolje argumente, prema ocjeni komisije kojom je predsjedala pročelnica županijskog ureda za zdravstveno-socijalne djelatnosti Željka Koluder Vlahinja, imala je afirmacijska grupa koja je bila protiv nasilja nad ženama.

KRAPINA – Rezultate natječaja za izradu Idejnog urbanističko-arhitektonsko-krajobrazno-likovnog rješenja Spomen obilježja smrtno stradalim i umrlim braniteljima u Domovinskom ratu s područja Krapinsko-zagorske županije u krapinskom Parku Janka Draškovića objavila je Udruga ratnih veterana 2. gardijske brigade „Gromovi“, podružnica Krapinsko-zagorske županije i Društvo arhitekata Varaždin. Na natječaj je pristiglo 17 radova, a odabrano rješenje će poslužiti kao stručna pologa za potrebnu projektno-tehničku dokumentaciju, te realizaciju spomen obilježja. Prva nagrada u iznosu od 10 tisuća kuna dodijeljena je radu Filipa i Krešimira Romića, druga nagrada dodijeljena je radu arhitekata Mirka Buvinića, Mirele Bošnjak i Maje Furlan Zimmermann, a treća nagrada radu Mie-Martine Hren i Tomislava Konjevode. Inače procijenjena okvirna vrijednost projekta Spomen obilježja iznosi pola milijuna kuna za uži obuhvat zahvata.

PRELOG – Tradicionalni susret gospodarstvenika “Gospodarski forum 2017.” bit će održan danas, 24. studenog 2017. godine, u gradu Prelogu. Uz izložbeni dio foruma, u okviru susreta bit će riječi o financijskim instrumentima HAMAG- BICRO-a, bespovratnim sredstvima za suradnju malih i srednjih poduzeća u okviru B- light projekta Razvojne agencije Međimurja, bit će riječi i o zapošljavanju osoba s invaliditetom, zaštiti osobnih podataka i drugim aktualnim temama namijenjenim gospodarstvenicima. Završna svečanost Gospodarskog foruma bit će prilika i za održavanje svečane sjednice Gospodarskog vijeća HGK- Županijske komore Čakovec s početkom u 17,30 sati, na kojoj će biti dodijeljene Zlatne plakete čakovečke komore.

DESINIĆ – Međunarodna izložba umjetničkih djela pod nazivom ‘Umjetnošću i ljepotom protiv predrasuda’, u organizaciji Udruge ratnih veterana Domovinskog rata ‘Crne mambe’ i Udruge specijalne jedinice policije ‘Barun’ iz Zlatara, predstavljena je publici ovog petka, 24. studenog 2017. godine u idiličnoj atmosferi dvorca Veliki Tabor u Desiniću. Brojne uzvanike, privukle su izložene sklupture renomiranog autora Marijana Zajeca Ko-Zea, slike Damira Medvešeka i fotografije Morgana Matijevića, a uz brojne druge autore, tu su i djela engleskog slikara Charija Delafelda. – Jako sam ponosan što izlažem u ovom prostoru i što je odaziv na izložbu tako velik – rekao je autor Zajec te dodao da se nada kako će što više ljudi iskoristiti priliku i razgledati u Taboru spomenuta umjetnička djela. Izložba ostaje otvorena do ove nedjelje, a nakon toga, kako su istaknuli organizatori, namjera je u narednim godinama dodatno ju obogatiti i predstaviti i u drugim gradovima Hrvatske. Današnjem svečanom otvorenju prisustvovao je župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, a zanimljiva i vrijedna djela razgledao je i fotograf Stephan Lupino.

KRIŽEVCI – Inicijativa za vraćanje ureda Agencije za plaćanja u poljoprivredu, ribarstvu i ruralnom razvoju u Križevce pokrenuta je na prijedlog Grada Križevaca, a potpisali su je i koprivničko-križevački župan Darko Koren, te načelnici četiri okolne križevačke općine. Grad Križevci spremni su osigurati prostor i uvjete za rad ureda Agencije u Križevcima, te potpisnici inicijative od Agencije očekuju razumijevanje za ovu problematiku. U uredu Agencije u Koprivnici rade i brojni Križevčani, pa bi se otvaranjem ureda u Križevcima, umjesto plaćanja putnih troškova iz državnog proračuna, osigurala sredstva za rad, napominju potpisnici inicijative.

DONJA STUBICA – Tradicionalno Ocjenjivanje i izložba meda Krapinsko-zagorske županije, 16. po redu, održat će se u subotu, 25. studenog 2017. godine u Donjoj Stubici. Ove godine na ocjenjivanje je pristiglo 68 uzoraka meda od 57 pčelara, a od toga, 25 uzoraka dobit će zlatnu, 26 srebrnu, i 17 uzoraka brončanu medalju. Ove godine ni jedan uzorak meda nije isključen. Inače, izložba se održava svake godine u drugoj općini ili gradu na području županije a sve prema dogovoru pčelarskih udruga.

ZAGREB – Svečano proglašenje pobjednika projekta „Najljepši školski vrtovi“ održat će se u danas, 24. studenoga 2017. godine u  koncertnom studiju Zvonimir Bajsić HRT-A na zagrebačkom Prisavlju. U projektu sudjeluju učenici osnovnih i srednjih škola, učeničkih domova, djeca iz dječjih vrtića te polaznici centara za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju, a cilj je promidžba organske poljoprivrede, uzgoj izvornog i domaćeg bilja, prepoznavanje ljepote vlastitog krajolika te povratak tradicijskim vrtovima od najranije dobi. U ime Zagrebačke županije proglašenju će nazočiti župan Stjepan Kožić.

ZAGREB – Nakon uspješnog ovogodišnjeg izdanja Zagrebačkog maratona na kojem je nastupilo oko 10 tisuća trkaća te je su oboreni i rekordi maratona koji se trči centrom Zagreba, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić održao je s predstavnicima Zagrebačkog atletskog saveza radni sastanak. Kako bi se dodatno popularizirao Zagrebački maraton kao i zdrav život kroz trčanje dogovoreno je kako će od iduće godine na jezeru Bundek biti organizirana utrka za učenike zagrebačkih osnovnih i srednjih škola te studente. – Te dvije utrke bi bile u proljeće kao uvod u Zagrebački maraton, najavio je Marko Jakopović, predsjednik Zagrebačkog atletskog saveza.

ZAGREB – U maloj dvorani Doma sportova u tijeku je 25. memorijalni međunarodni stolnoteniski turnir Antun Tova Stipančić. Turnir na kojem ove godine nastupa više od 600 stolnotenisača iz 15 zemalja svečano je otvorio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Turnir se održava u znak sjećanja na Antuna Stipančića jednog od najuspješnijih stolnotenisača na svijetu. „Svjetske velesile stolnog tenisa Koreja, Japan i Kina nisu imale šanse protiv Antuna Tove Stipančića, čovjeka rođenog za stolni tenis“, naglasio je Zlatko Pospiš, predsjednik Hrvatskog stolnoteniskog saveza.

loading