Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 24.12.2016.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Nakon što je Zagreb postao sve poželjnije turističko odredište, krenulo se sa intenzivnom gradnjom novih smještajnih kapaciteta, ponajviše hotela. Do kraja 2018. godine bit će izgrađena čak četiri nova hotela. U tijeku su radovi na izgradnji hotela u Ilici, kod nekadašnje javne garaže Zagrebparkinga. Hotel će imati 3 zvjezdice i najmanje 45 soba. U Ilici se gradi i hotel sa 70 soba, slastičarnom, kafićem, restoranom, a u kompleksu će biti i poliklinika kao i dječji vrtić.  Na uglu Trga žrtava fašizma i Boškovićeve ulice, gradi se hotel visoke kategorije sa 62 sobe i predsjedničkim apartmanom. Gradit će se i u Maksimirskoj, a radovi bi trebali započeti u travnju iduće godine. Svi ovi hoteli trebali bi zadovoljiti trenutne turističke potrebe grada Zagreba za smještajem.

VARAŽDIN – Varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak, ujedno predsjednik Hrvatskog Caritasa, i ove godine na Badnjak, 24. prosinca, posjećuje pučku kuhinju Caritasa Varaždinske biskupije koja se nalazi u Varaždinu i u kojoj svakodnevno topli obrok prima više od 300 osoba teških životnih prilika. Prilika je to da biskup pruži podršku djelatnicima i volonterima u kuhinji i korisnicima kojih je iz godine u godinu sve više. U tradicionalnoj podjeli blagdanskog objeda, uz biskupa Mrzljaka sudjelovat će čelni ljudi Varaždinske županije i grada Varaždina.

ČAKOVEC – Ukupno 53 tisuće kuna Međimurska zaklada za obrazovanje Dr. Vinko Žganec i ove će godine dodijeliti u vidu potpora onim učenicima i studentima koji su tijekom svog školovanja postigli novu razinu izvrsnosti, ali i onima kojima je potpora neophodna zbog socijalnog statusa. Temeljem rezultata ostvarenih u školovanju  i prijave na natječaj Zaklade, ukupno 99-ero učenika obuhvaćeno je ovim ulaganjem Međimurske županije u mlade i obrazovanje. Naime Međimurska županija jedina je u zemlji koja ovakvim vidom potpora obuhvaća srednjoškolce, dok sam rad Zaklade služi kao direktni poticaj obrazovanju. Cilj je ovakvim projektima zaustaviti odlazak mladih iz Hrvatske, ali i povećati broj visokoobrazovanih osoba u Međimurju.

KOPRIVNICA – Novoopremljena informatička učionica otvorena je u koprivničkoj Osnovnoj školi Đuro Ester. Informatičku opremu vrijednu 90 tisuća kuna osigurao je Grad Koprivnica, a učionica je opremljena s 34 nova stolna računala. Budućnost razvoja, ne samo škole već i grada Koprivnice na učenicima je i zato je svako ulaganje u dodatno znanje velika čast, ali i prilika za stvaranje još bolje Koprivnice, ističe zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnika Mišel Jakšić. Informatika se u ovoj koprivničkoj školi predaje od četvrtog do osmog razreda, s time da je u četvrtim, izvannastavna aktivnost koju pohađa 50-ero učenika, a u višim razredima njih 193-oje.

ZAGREB – Župa blaženog Ivana Merza u Španskom od Badnjaka 24. do blagdana sv. Ivana, apostola i evanđeliste, u utorak 27. prosinca 2017. godine, uprizoruje pete tradicionalne žive božićne jaslice pod nazivom „Rođenje Božića u Španskom“. Na samom rubnom dijelu župe i naselja Špansko – križanje Zagrebačke avenije i Zagrebačke ceste, sami župljani, uz materijalnu pomoć dobrih ljudi, započeli su izgradnju pravog malog Betlehema. Isus, Marija i Josip, koje utjelovljuju tri obitelji sa svojim djetešcem (svaki dan jedna obitelj), anđeli i zvjezdice, pastirice i pastiri, uz čitače i župni zbor mladih, za sve posjetitelje pripremili su 25., 26. i 27. prosinca s početkom u 18,00 sati scensko uprizorenje. Jaslice će se moći svakodnevno razgledati od 24. do 27. prosinca od 10,00 do 20,00 sati. Osim razgledavanja jaslica, druženja sa „Sv. Obitelji“ i igranja sa životinjama djeca će imati priliku sudjelovati i u radionicama.

KLANJEC – Zahvaljujući trudu, entuzijazmu i kreativnosti franjevačke mladeži prvi put u župi Navještenja Blažene Djevice Marije u Klanjcu ove će godine biti uprizorene žive jaslice. Naime, FRAMA će prije ovogodišnje polnoćke pripremiti scenski prikaz živih jaslica, u dvorištu ispred franjevačkog samostana na Badnjak u 22,30 sati.

ZAGREB – Svečani koncert „Božić u Ciboni“ tradicionalno će biti održan u ponedjeljak, 26. prosinca od 20,00 sati u Košarkaškom centru Dražen Petrović. Održava se već 28. put uzastopce na blagdan sv. Stjepana, a posjetitelji će i ove godine moći uživati u izvedbama tisuću vrhunskih glazbenih umjetnika i impresivnih zborova. Koncert se održava pod pokroviteljstvom gradonačelnika Grada Zagreba, u suradnji sa Zagrebačkom nadbiskupijom, Košarkaškim klubom Cibona, Centrom za kulturu i informacije Maksimir te Hrvatskom radiotelevizijom.

KRAPINA – Tradicionalni Božićni koncert „Radujte se narodi“ i ove godine, 23. put za redom, organizira se u crkvi svete Katarine u Krapini na Štefanje, 26. prosinca 2016. godine s početkom u 18,30 sati. Koncert organizira Zbor Bolji svijet, čiji članovi i nastupaju zajedno s Mješovitim zborom crkve svete Katarine, Župnim zborom svetog Nikole biskupa, Zborom  župe Petrovsko, Prijateljima franjevaca, Miljenkom Golubom, Valentinom Žlaburom, učenicima Glazbene škole, KUD-om Ilirci te Folklornom skupinom Viline. Gošće koncerta su sopranistica Klasja Modrušan te glumica Biserka Ipša koja će kazivati prigodne stihove.

ZLATAR BISTRICA – U skladu s 23-godišnjom tradicijom, Kulturno umjetnička edukacijska udruga Kaj iz Zlatar Bistrice i ove godine organizira Božićno-novogodišnji koncert, koji će se održati na Štefanje, 26. prosinca, s početkom u 18,00 sati u zlatarbistričkom Domu kulture. U realizaciji koncerta sudjeluju sve sekcije udruge Kaj i vokalni solisti, a u goste im dolazi Ženska vokalna skupina “Dora” iz Zlatara. Na Štefanje će svoj tradicionalni Božićni koncert održati i Puhački orkestar Petrovsko Špoljari. Koncert se već nekoliko godina održava u krapinskoj Festivalskoj dvorani, a tako će biti i u ponedjeljak, 26. prosinca s početkom u 16,00 sati. Uz članove Puhačkog orkestra nastupaju i solisti  Iva i Ella Ranogajec Inkret, Maja Hršak, Krunoslav Jazbec, Filip Kranjčec i Krunoslav Horvat te KUD Dragutin Domjanić Vugrovec, KUD Kaj Slatina i Dopisništvo Zvonca iz Petrovskog.

LEPOGLAVA – Tradicionalni Božićni u ponedjeljak, 26. prosinca 2016. godine, na blagdan sv. Stjepana  organizira se u Lepoglavi. U sportskoj će dvorani nastupiti Limena glazba Lepoglava,  Ženski zbor “Collegium Artisticum”, Tamburaški orkestar “Biseri” iz Kamenice te solisti Marija Hodalj i Mario Đura. Koncert pod pokroviteljstvom Grada Lepoglave u suorganizaciji s Turističko kulturno-informativnim centrom organizira Turistička zajednica grada Lepoglave, a početak je u 18,00 sati.

loading