Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 24.12.2018.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Na glavnom zagrebačkom trgu, Trgu bana Josipa Jelačića, Zagrepčani i njihovi gosti mogli su probati prigodni hrvatski blagdanski objed – bakalar. Kao i protekle dvije godine, tako je i ove Grad Zagreb organizirao podjelu besplatnih obroka bakalara. Riječ je o već tradicionalnoj akciji koja iz godine u godinu u samom središtu Zagreba okuplja brojne Zagrepčane kao i njihove goste iz Hrvatske, ali i cijelog svijeta. „Jadan je čovjek koji u svom srcu nema mjesta za drugog čovjeka. Budimo, kako je rekao Papa Franjo, sredstvo milosrđa onima koji su u potrebi“, poručio je gradonačelnik Milan Bandić. Ove je godine Grad Zagreb osigurao 10 tisuća porcija bakalara.

ZAGREB – Pravi božićni duh na zagrebačkom Adventu  posebno se osjeća na Kaptolu, gdje Zajednica Cenacolo ispred Katedrale priređuje žive jaslice, prikaz Isusovog rođenja i prvih trenutaka života. Scenografija prikazuje Isusovu rodnu štalicu i rodno mjesto Betlehem, a u predstavi sudjeluju Sveta obitelj, mudraci, pastiri, domaće životinje itd. Likove utjelovljuju nekadašnji članovi zajednice Cenacolo, koji poručuju da su jaslice simbol i njihovog rođenja, jer su se u zajednici ponovno rodili. Žive se jaslice na Kaptolu održavaju svakodnevno do 27. prosinca te 1. i 6. siječnja u tri termina, od 16,15 sati, 17,00 i 19,00 sati.

KOPRIVNICA – Čelnici Koprivničko-križevačke županije danas, u ponedjeljak, 24. prosinca 2018. godine, uručili su novčane donacije predstavnicima osam raznih udruga i odgojnih ustanova koje rade i brinu o osobama s intelektualnim teškoćama. Među ustanovama koje su danas dobile sredstva je i koprivnički Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Podravsko sunce, a edukacijska rehabilitatorica Centra Ljubica Živko kaže kako će dobivena sredstva iskoristiti za dodatno opremanje logopedskog kabineta koji koriste vanjski korisnici, predškolci i učenici s područja Koprivnice i Koprivničko-križevačke županije, a nabavit će testove za dijagnostiku i tablet. U suradnji s poslovnom bankom, Koprivničko-križevačka županija donirala je 40 tisuća kuna, svakoj od institucija po pet tisuća kuna, ističe župan Darko Koren. Institucije će, kako je istaknuto, donacije koristiti za nabavku materijala za brojne aktivnosti, provedbu raznih projekata i programa te nabavku specijaliziranog i didaktičkog materijala.

VARAŽDIN – Caritas Varaždinske Biskupije, odnosno Pučku kuhinju, posjetili su danas, na Badnjak, župan Varaždinske županije Radimir Čačić i posebna savjetnica Natalija Martinčević te zajedno sa varaždinskim biskupom mons. Josipom Mrzljakom i ravnateljem biskupijskog Caritasa Antom Šolom sudjelovali u tradicionalnoj podjeli blagdanskog objeda.  U Pučkoj kuhinji svakodnevno se hrani veliki broj korisnika o kojima brine dvadesetak volontera koji uz pomoć župa diljem biskupije, brojnih tvrtki, poduzetnika i raznih udruga, kao i Grada Varaždina te Varaždinske županije i drugih gradova i županija na području biskupije pomažu ljudima kojima je potrebna pomoć.

ZAGREB –  U organizaciji zagrebačkog gradonačelnika, Milana Bandića, u prostorima Stranke rada i solidarnosti održano je tradicionalno predbožićno druženje – humanitarna božićna kava. Cilj ovogodišnjeg prikupljanja priloga je uređenje majčinskog odjela u Caritasovoj „Kući ljubavi“ za trudnice i nezbrinute majke s novorođenčadi i djecom do tri godine.

KOPRIVNICA – Prijem za članove Županijske skupštine, saborske zastupnike, gradonačelnike, načelnike općina i ravnatelje županijskih ustanova upriličili su čelnici Koprivničko-križevačke županije predvođeni županom Darkom Korenom i predsjednikom Skupštine Željkom Pintarom. Župan Koren naglasio je kako je godina na izmaku bila prilično turbulentna, te dodao kako svi u konačnici imaju isti cilj, a to je dobrobit zajednice u kojoj se živi. Predsjednik Skupštine Pintar naglasio je kako je skupština donijela važne odluke za dobrobit građana, dok se u ime nazočnih saborskih zastupnika obratio Željko Lacković koji je naglasio kako su zastupnici i dalje spremni na suradnji s Koprivničko-križevačkom županijom i županijskim ustanovama na realizaciji brojnih projekata.

ČAKOVEC – Potpisivanje Ugovora o stipendiranju sa studentima koji su ostvarili pravo na dodjelu stipendije Grada Čakovca, a polaznici su preddiplomskih, integriranih i diplomskih studija, održano je danas, 24. prosinca 2018. godine u čakovečkoj Gradskoj vijećnici. Ugovore sa 16 studenata koji su ostvarili najveći broj bodova na rang listi u ime Grada Čakovca potpisao je gradonačelnik Stjepan Kovač. Riječ je o financijskoj potpori koja studentima mnogo znači te je, imajući to u vidu, grad Čakovec nanovo povećao visinu stipendija pa ona za studente koji studiraju u Čakovcu i Varaždinu iznosi 400, odnosno 500, a za studente u ostatku Hrvatske i inozemstvu je 900 kuna, pojasnio je gradonačelnik Kovač. Inače, grad Čakovec stipendiranje studenata provodi punih 18 godina, kroz taj je period dodijeljeno 1953 stipendije i utrošeno 34 milijuna kuna. U ovoj pak akademskoj godini stipendije nastavlja koristiti tristotinjak studenata, a odobreno je i 90 novih stipendija.

KRAPINA – Podjela humanitarnih paketa hrane u sklopu projekta “Humanitarni paket za središnju Hrvatsku”, koji se financira iz sredstava Fonda europske pomoći za najpotrebitije – FEAD, koji je odobrilo Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, održava se ovih dana u skladišnom prostoru Gradskog društva Crvenog križa Krapina. Nositelj projekta je Hrvatski Crveni križ, dok je GDCK Krapina jedan od partnera. Tijekom provedbe jednogodišnjeg projekta, najugroženijim građanima tri puta će biti dodijeljeni paketi prehrambenih namirnica, te jedanput paketi higijenskih potrepština, kako bi im se pomoglo u osiguravanju osnovnih životnih uvjeta. Krapinski Crveni križ je zaprimio ukupno 320 paketa za korisnike zajamčene minimalne naknade i korisnike koji su trenutno u potrebi, a paket dobiva svaki član obitelji.

ZAPREŠIĆ/VRBOVEC – Žive jaslice u vrbovečkom Gradskom parku do 30. prosinca svakog dana organizira Zajednica mladih „Vitius“. Prikaz živih jaslica počinje u 18,30 sati. Tradicionalno prikaz živih jaslica organiziran je i u Zaprešiću, na Trgu Ivana Pavla II, i to 26. i 27. prosinca od 18,00 sati.

loading