Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 24.12.2019.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Petu godinu za redom Grad Zagreb na Trgu bana Jelačića ovog utorka, 24. prosinca 2019. godine organizirao je podjelu besplatnog bakalara. Riječ je o već tradicionalnoj akciji koja iz godine u godinu u samom središtu Zagreba okuplja brojne Zagrepčane kao i njihove goste iz Hrvatske, ali i cijelog svijeta. O spravljanju tradicionalnog blagdanskog objeda već uobičajeno brine Ustanova Dobri dom. Okupljenima ovaj specijalitet dijelio je i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Grad Zagreb i Ustanova Dobri dom ove su godine podijelili 10 tisuća porcija bakalara.

ZAGREB- Temeljem Odluke o socijalnoj skrbi Grada Zagreba, besplatne ZET  kupone za2020. godinu, mogu preuzeti umirovljenici čiji su ukupni prihodi jednaki ili manji od 3.200 kuna mjesečno, kao i osobe starije od 65 godina koji nisu korisnici mirovine i čiji su ukupni prihodi jednaki ili manji od 3.200 kuna mjesečno te osobe koje imaju status roditelja njegovatelja. Kuponi se, osim na prodajnim mjestima ZET-a, mogu preuzeti i na kioscima Tiska i iNovina.

VARAŽDIN – Lani je u Varaždinu, kao sjedištu Varaždinske županije poslovalo 2.020 poduzetnika koji su zapošljavali 20.086 osoba, što je u odnosu na 2017. godinu povećanje od 1,6%, podaci su FINA-e. Poduzetnici Varaždina prošle su godine ostvarili rast ukupnih prigoda od 7,3% i rast ukupnih rashoda od 6,8%. S ostvarenih 14,4 milijarde kuna prihoda u 2018. godine, udio poduzetnika Varaždina u ukupnim prihodima Varaždinske županije iznosi 26,5 milijardi kuna, odnosno 54,1%. Prosječna mjesečna neto plaća zaposlenih kod poduzetnika lani je iznosila 4.943 kune.

KRAPINA – Predstavljeni su rezultati mjere ‘Kreditom do uspjeha – kreditom do konkurentnosti’ na području Krapinsko-zagorske županije. Radi se o natječaju koji je počeo 2015. godine u suradnji s Ministarstvom gospodarstva, poduzetništva i obrta, a u mjeru su uključene kreditne banke koje provode subvencioniranje kredita poduzetnicima. Poduzetnici tako dobivaju 4 % subvencioniranja kamate za proizvodne djelatnosti, a 3% ako je riječ o uslužnoj djelatnosti. Ove godine su odobrene dvije kvote, prva iznosi 29,4 milijuna kuna, a druga 10 milijuna kuna. – Ukupno smo kroz ove godine imali kvotu od 139,9 milijuna kuna koji su poduzetnici iskoristili – istaknula je pročelnica za gospodarstvo Sanja Mihovilić. Od uvođenja ove mjere u nekoliko godina potporu je iskoristilo 80 poduzetnika koji su investirali 192,6 milijuna kuna, a novozaposleno je 226 osoba. – Naša županija je prva ugovorila mjeru sa svim općinama i gradovima i postigla dogovor s devet banaka – dodao je zamjenik župana Anđelko Ferek Jambrek. – Ovakav angažman oko povlačenja iz ove kreditne linije nam garantira ulaganje u gospodarstvo i u idućoj godini – naglasio je župan Željko Kolar, dodajući da ulaganje u nove tehnologije znači povećanja proizvodnje ali u konkurentnost na hrvatskom i europskom tržištu.

ZAGREB – Za Upravni odjel za zdravstvo i socijalnu skrb Zagrebačke županije u proračunu za 2020. godinu  predviđeno je 13,31 posto Izvornog proračuna, odnosno 65 milijuna kuna. U idućoj godini planira se dovršetak energetske obnove ispostave doma zdravlja u Zaprešiću. Projektna dokumentacije za energetsku obnovu zgrade doma zdravlja u Samoboru je spremna, a pri kraju ju i za zgrade u Ivanić-Gradu i Velikoj Gorici. I u 2020. godini isplaćivat će se 1.000 kuna za svaku novorođenu bebu, a u uvedena je i nova demografska mjera – sufinanciranje smještaja djece u vrtiću u općinama nižeg indeksa razvijenosti za što je osigurano 3 milijuna kuna. Panirane su i nove mjere s ciljem zadržavanja liječnika i to subvencije kamata na stambene kredite, sufinanciranje troškova stručnog usavršavanja, financiranje specijalizacija, edukacija patronažnih sestara u domu zdravlja itd.

ČAKOVEC – Čestitku stanovnicima Međimurske županije u povodu blagdana Božića i Nove godine uputio je župan Međimurske županije Matija Posavec. Iza nas je još jedna, za Međimurje uspješna godina, kaže župan Posavec i ističe da se uvijek može još bolje, više i predanije. Naš narod dobri duh Božića u sebi čuva od pamtivijeka i prenosi ga svojim običajima s generacije na generaciju čuvajući i njegujući našu međimursku kulturu i tradiciju. Želim vam da najradosniji kršćanski blagdan, sada kad nam je zbog složenih gospodarskih i društvenih prilika još potrebnija bliskost i toplina, provedete u miru, u krugu obitelji i prijatelja. Od srca, svim Međimurkama i Međimurcima, želim blagoslovljen Božić i sretnu Novu 2020. godinu, poručuje župan Posavec.

KOPRIVNICA – Prigodno druženje povodom predstojećih blagdana za zaposlenike upravnih tijela Koprivničko-križevačke županije, kojem su po prvi puta prisustvovali i zaposlenici Ureda državne uprave, održao je župan Darko Koren sa suradnicima. U prigodnom govoru župan Koren je izrazio zadovoljstvo suradnjom i radom zaposlenika Županije te funkcioniranjem upravnih odjela te dodao kako će 2020. godina biti izazovna s obzirom na proces reforme javne uprave u kojoj je kruna preuzimanje poslova ureda državne uprave te integracija zaposlenika u sustav Županijske uprave.

BJELOVAR – Članice Socijalne zadruge „Pružimo ruke“ te Klub žena Bjelovar posjetile su žene i djecu u Sigurnoj kući u Bjelovaru kako bi im uljepšale božićne i novogodišnje blagdane. Darovale su im prigodne poklone te razne prehrambene i higijenske potrepštine.

loading