Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 24.-25.02.2018.

Posted in Vijesti

ZABOK/ZAGREB – SDP je u petak poslijepodne u Zaboku, a potom i u Zagrebu, u središnjici stranke, za svoje članove organizirao raspravu o glavnim odrednicama nacrta novog programa stranke „Za dobro društvo” na kojoj je sudjelovao i predsjednik SDP-a Davor Bernardić, priopćeno je iz stranke.  Komentiravši aktualne političke događaje u zemlji, Bernardić je ustvrdio kako je Hrvatska već dulje zapela u glibu, a kako trenutačna Vlada građanima ne nudi nikakvo rješenje niti viziju bolje budućnosti, navodi se u priopćenju SDP-a.  „Novi program danas je program za SDP, a sutra za cijelu Hrvatsku, koja je već dulje ekonomski slaba, obrazovno zastarjela, socijalno podijeljena i infrastrukturno zapuštena”, rekao je Bernardić. Dodao je da SDP ima kvalitetne ljude i plan za ekonomski rast, demografsku obnovu i za zaustavljavanje iseljavanja mladih.

ZAGREB – Nova turistička mobilna aplikacija Pozdrav iz Zagreba vodi  sve zaljubljenike u zagrebačke trgove i ulice u povijesnu šetnju gradom na 10 odabranih lokacija. Aplikacija je besplatna, dostupna na hrvatskom i engleskom jeziku i  jednostavna za upotrebu te nakon što je korisnik preuzme može odabrati staru ili novu kartu grada i prošetati Zagrebom istražujući deset najljepših lokacija. Pritom se može poslati ili podijeliti čak 50 razglednica s obitelji ili prijateljima. Aplikacija je izrađena u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici uz podršku Turističke zajednice Grada Zagreba. Taj jedinstveni kulturni i turistički proizvod povezuje stare karte, razglednice, fotografije i znanje stručnjaka o kulturno-povijesnoj baštini hrvatske metropole.

KRAPINA – Turistička zajednica Krapinsko-zagorske županije osmislila je Zagorje card>, besplatnu karticu koja vrijedi pet dana. Tijekom tog  razdoblja može se koristiti 10% popusta na usluge u tri kategorije – kultura, gastronomija, kupališta/SPA. U projekt su se uključili brojni zagorski restorani, terme i muzeji koji su navedeni na web stranaici TZ Krapinsko-zagorske županije visitzagorje.com.

ZAGREB – Zajednica kulturno-umjetničkih udruga Zagrebačke županije raspisala je javni poziv za dodjelu 350 tisuća kuna za financiranje putnih troškova kulturno-umjetničkim udrugama za gostovanja u Republici Hrvatskoj i inozemstvu. Prijave se primaju do utroška sredstava, a najkasnije do 15. prosinca 2018. godine. Pravo prijave imaju članice Zajednice sa sjedištem i područjem djelovanja na području Zagrebačke županije. Udruge mogu prijaviti jedan odlazak na gostovanje u Republici Hrvatskoj te jedno gostovanje u inozemstvo. Maksimalni iznos koji se može prijaviti po jednom projektu je 10 tisuća kuna.

KOPRIVNICA – Zajednički projekti u narednom razdoblju bili su tema razgovora predsjednice Udruženja obrtnika Koprivnica Irene Kovačić i tajnice Jasmine Markota s ravnateljem Muzeja grada Koprivnice Robertom Čiminom. Predstavnice Udruženja zanimalo je jesu li sve cehovske zastave iz fundusa Muzeja restaurirane pri čemu su ponudile suradnju u prikupljanju sredstava za restauraciju ukoliko muzejski izvori nisu dovoljni. Na sastanku je dogovorena suradnja na obradi naknadno prikupljene građe o tradicijskim frizurama Podravine kako bi se dodala, vrlo vjerojatno, u postojeću brošuru Tradicijske frizure Podravine koja je rađena u suradnji ove dvije institucije. Ravnatelj Muzeja Čimin predstavio je projekt obnove Obrtničke kuće  u ulici Đure Estera u Koprivnici, a Udruženje obrtnika pristalo je biti partner u projektu.

ČAKOVEC – Odbor za dodjelu javnih priznanja Skupštine Međimurske županije raspisao je Pozivni natječaj za podnošenje prijedloga za dodjelu Nagrade „Zrinski“ Međimurske županije za 2017. godinu. Ova najviša županijska nagrada dodjeljuje se građanima, djelatnim skupinama, trgovačkim društvima, ustanovama, udrugama građana i drugim pravnim osobama koje žive ili djeluju na području Međimurske županije i to za životno djelo, za rezultate ostvarene u prethodnoj godini ili u duljem vremenskom razdoblju u djelatnosti gospodarstva, znanosti i obrazovanja, kulture, zdravstva i socijalne skrbi te zaštite okoliša i drugih javnih djelatnosti. Prijedlozi se Odboru podnose u pisanom obliku, najkasnije do 28. veljače.

PREGRADA – Skupština udruge „Kostelska pištola – Keglevićeva straža“ održat će se ove subote, 24. veljače 2018. godine u Pregradi. Keglevićeva straža Kostel je počasno-povijesna postrojba Krapinsko-zagorske županije, osnovana 2001. godine unutar Kluba “Kostelska pištola”, a danas ima oko 30 aktivnih i 50 pričuvnih pripadnika.

VARAŽDIN – U proslavu 8. veljače – Prešernova dana, kulturnog praznika u Republici Sloveniji posvećenog najvećem slovenskom pjesniku, već tradicionalno se uključuju Slovensko kulturno društvo Nagelj i Hrvatsko-slovensko društvo prijateljstva Varaždin. U sklopu Prešernovih dana, oni će ove subote,  24. veljače 2018. godine, u varaždinskom kazalištu organizirati besplatnu izvedbu predstave “Aleksandrinke”. U predstavi će nastupiti Društvo za očuvanje kulturne baštine Aleksandrinka, Društvo žena Prvačine i Prosvjetno društvo France Bevk Prvačina – Prvačka pleh muzika, a svoj je dolazak najavila i  Aleksandra Pivec, državna tajnica Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu. Početak predstave je u 17,00 sati.

ZAGREB – Premijerom predstave Kein Licht. skladatelja Philippea Manouryja koja se održala koncem 2017. godine, Zagreb se ucrtao na kartu najjačih opernih scena u Europi. Operno djelo Kein Licht. osvojilo je prestižnu nagradu FEDORA koja se dodjeljuje za najbolje nove europske operne kreacije. Publika će u ovom koncertu, sufinanciranom sredstvima programa Europske unije Kreativna Europa,moći uživati u nedjelju, 25. veljače od 11,00 sati u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu.

JASTREBARSKO – Dječji folklorni festival „Moje kolo malo“ u organizaciji KUD-a Desinec bit će održan u subotu, 24. veljače 2018. godine, u kinodvorani u Jastrebarskom. Početak je u 17,00 sati.

ZAGREB – Posljednja ovogodišnja Egzotična zima u Zoološkom vrtu grada Zagreba posvećena je glumi u životinjskom svijetu. Edukativni program održat će se u subotu i nedjelju, 24. i 25. veljače 2018. godine, od 11,00 do 15,00 sati. Na koje se sve načine životinje maskirajući štite i čime se služe da zavaraju neprijatelja, posjetitelji Egzotične zime doznat će u Tropskoj kući.

ZAPREŠIĆ – Promocija 7. INA Rallya Kumrovec, održava  se ove subote, 24. veljače 2018. godine u trgovačkom centru u Zaprešiću, gdje su izložena vozila aktualnih prvaka Hrvatske u rallyu Krisztiana Hidega i Istvana Kereka te prvaka Hrvatske u rallyu u klasi povijesnih automobila Marka Ota Juričeva Martinčeva i Sande Tolić. Promocija je cjelodnevna i posjetitelji osim izloženih vozila mogu dobiti informacije o prvom natjecanju Prvenstva Hrvatske u autorallyu. Sedmo izdanje međunarodnog natjecanja – INA Rallyja Kumrovec održat će se 2. i 3. ožujka 2018. godine u Kumrovcu, a svoj dolazak već je najavilo 56 posada iz sedam zemalja.

loading