Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 24.-25.03.2018.

Posted in Vijesti

ZAGREB- Brojnim javnozdravstvenim akcijama ove subote, 24. ožujka 2018. godine u Zagrebu je obilježen Dan narcisa – dan posvećen oboljelima od raka dojke te isticanju važnosti prevencije i ranog otkrivanja bolesti. Program obilježavanja započeo je obilaskom pacijentica u Klinici za tumore zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i ministra zdravstva Milana Kujundžića. I ovoga puta svi su naglasili značaj samo pregleda i odazivanja na preventivne preglede te mamografiju. Nakon toga zagrebački gradonačelnik Milan Bandić obišao je tri lokacije na Cvjetnom trgu, Zrinjevcu i Trgu bana Jelačića gdje su obilježavanje Dana narcisa organizirale Udruga Pogled iz novog kuta – life (P.I.N.K.), Europa Donna Hrvatska, Udruga SVE za NJU te Hrvatska liga protiv raka i Grad Zagreb –odnosno Gradski ured za zdravstvo.

GORNJE JESENJE – Više od 200 sudionika okupilo se u subotu, 24. ožujka 2018. godine na 16. Sportskim susretima obrtnika Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije, održanim u sportskoj dvorani Osnovne škole Jesenje. Obrtnicima su ovakvi susreti i druženja važni, nakon napornog rada i prilika su za opuštanje,ali i razmjenu iskustava, rekao je na otvorenju manifestacije predsjednik Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije i potpredsjednik Hrvatske obrtničke komore Davor Pleško. Zagorskim obrtnicima na njihovim sportskim susretima se pridružio i predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec kojem je Udruženje obrtnika Krapina, organizator manifestacije,  matično udruženje, a otvorio ju je župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, ističući posebno dobru suradnju Županije i zagorske Obrtničke komore:

ZAGREB – Hrvatski orkestar harfi i Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije, pod ravnanjem maestra Mirana Vaupotića,  održat će koncert u KD Vatroslava Lisinskog u subotu, 24. ožujka 2018. godine. Na programu su, između ostalog, suvremena djela iz najpoznatijih mjuzikla te filmska glazba, uz pokoji dragulj hrvatskih skladatelja. Početak je u 19,30 sati.

ZAGREB –  Središnja manifestacija obilježavanja „Ljubičastog dana“  –  dana pružanja podrške i solidarnosti osobama s epilepsijom, koji se tradicionalno u svijetu obilježava 26. ožujka, na zagrebačkom Europskom trgu bit će održana u nedjelju, 25. ožujka od 11,00 do 14,00 sati . „Ljubičasti dan“ proglašen je najutjecajnijim danom posvećenim podizanju svjesnosti o epilepsiji,  a i ove godine bit će održan program „Bicikliraj za epilepsiju!“ . U 12,00 sati počinje povorka biciklista koja kreće sa Europskog trga. Ovogodišnja manifestacija održat će se pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović  i Gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića.

VELIKA GORICA – Udruga edukacijom protiv raka dojke Zagrebačke županije tradicionalno organizira humanitarnu akciju obilježavanja „Dana narcisa“ koja će se održati u subotu, 24. ožujka 2018. godine u gradovima i općinama Zagrebačke županije u vremenu od 8,00 do 12,00 sati. Središnja akcija prodaje narcisa održat će se u Velikoj Gorici, zatim u Dugom Selu, Ivanić-Gradu, Jastrebarskom, Samoboru, Svetom Ivanu Zelini te Svetoj Nedelji. Također, akcija će se provoditi i u Brdovcu, Klinča Selima, Krašiću, Križu, Lukarišću, Maloj Buni, Mraclinu, Pokupskom, Pušći, Stupniku i Ščitarjevu.

ZAGREB- Brojnim javnozdravstvenim akcijama ove subote, 24. ožujka 2018. godine u zagrebu je obilježen Dan narcisa – dan posvećen oboljelima od raka dojke te isticanju važnosti prevencije i ranog otkrivanja bolesti. Program obilježavanja započeo je obilaskom pacijentica u Klinici za tumore zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i ministra zdravstva Milana Kujundžića. I ovoga puta svi su naglasili značaj samo pregleda i odazivanja na preventivne preglede te mamografiju.Nakon toga zagrebački gradonačelnik Milan Bandić obišao je tri lokacije na Cvjetnom trgu, Zrinjevcu i Trgu bana Jelačića gdje su obilježavanje Dana narcisa organizirale Udruga Pogled iz novog kuta – life (P.I.N.K.), Europa Donna Hrvatska, Udruga SVE za NJU te Hrvatska liga protiv raka i Grad Zagreb –odnosno Gradski ured za zdravstvo

ZAGREB- Novi prostor Udruge za sindrom Down – Zagreb na Hrgovići 59 na Jarunu u Hrgovićima 59, u povodu obilježavanja Svjetskog dana sindrom Down, ove subote, 24. ožujka 2018. godine otvorio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.Radi se o kvalitetno opremljenom prostoru gdje se provodi niz aktivnosti. Inače, udruga potiče rad s obiteljima te stručnim osobama kako bi se brže i bolje rješavale pojedinačne potrebe svake osobe s DS-om.

VARAŽDIN – Portugalska violončelistica Izabel Vaz i pijanist Vasco Dantas, predstavit će se  u nedjelju, 25. ožujka 2018. godine u Varaždinu koncertom pod nazivom „ Večer portugalske glazbe“. Njihov nastup, uz potporu portugalskog Ministarstva kulture, organizira Koncertni ured Varaždin. Nedjeljni koncert počet će u 19,00 sati u velikoj koncertnoj dvorani HNK u Varaždinu. Dodajmo i kako će dan ranije, u subotu 24. ožujka, jedna od vodećih portugalskih violončelistica Isabel Vaz nastupiti kao solistica uz Zagrebačke soliste u palači Dverce u Zagrebu.

ČAKOVEC – U Izložbenom salonu Muzeju Međimurja Čakovec otvorena je izložba Zbirka Bali – supružnika Snježane i Dragutina Balija. Radi se o donedavno nepoznatoj kolekciji slika, među kojima se nalaze i rijetko viđena djela Slave Raškaj, Bukovca, Medovića, Kraljevića, Murtića i mnogih drugih hrvatskih umjetnika unazad stotinjak godina. Dio zbirke će zbog svog obima biti otvoren i u Centru za kulturu Čakovec. U Muzeju će izložbu posjetitelji moći pogledati do 29. travnja, a u Centru za kulturu do 06. svibnja.

KOPRIVNICA – Na središnjem koprivničkom trgu postavljena je tradicionalna izložba velikih pisanica „Ususret Uskrsu“. Izložbu organiziraju Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije i Grad Koprivnica, a posjetitelji mogu razgledati pisanice koje su oslikane ranijih godina te one koje nakon izložbe odlaze na svoja odredišta. Na oslikavanju pisanica ove je godine sudjelovalo osam umjetnika, a ostaje otvorena do 27. ožujka 2018. godine.

KRAPINSKE TOPLICE – U organizaciji Zajednice amaterskih kulturno-umjetničkih udruga Krapinsko-zagorske županije i KUD-a “Zlatko Baloković”, ove subote, 24. ožujka 2018. godine, u Krapinskim Toplicama će se održati 24. Smotra folklora Krapinsko-zagorske županije. Na Smotri  će nastupiti 210 izvođača iz sedam kulturno-umjetničkih društava, koji će se predstaviti pjesmama i plesovima Hrvatskog zagorja, a posjetiteljima će se prezentirati i tradicijska baština Moslavine, Posavine te Gradišća. Selektorica, prema kriterijima Hrvatskog društva folklornih koreografa i voditelja, je Senka Jurina koja će u prosudbenom postupku odrediti najuspješniju izvedbu zagorskog folklora, najuspješniju izvedbu koreografije koja obrađuje hrvatsku folklornu građu izvan Zagorja i najuspješniju praizvedbu.

 

loading