Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 24.-25.11.2018.

Posted in Vijesti

ZELENJAK – Povodom 28. obljetnice osnutka jedinice za posebne namjene MUP-a RH, danas, 24. studenog 2018. godine, delegacije Krapinsko–zagorske županije i Općine Kumrovec položile su vijenac i zapalile svijeće kod spomenika Lijepoj našoj u Zelenjaku. Uz župana Željka Kolara, obilježavanju su prisustvovali i izaslanik predsjednice RH, Kolinde Grabar Kitarović predsjednik Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi Krešimir Maretić, prvi zapovjednik Posebne jedinice policije Kumrovec 1990. godine Neven Martić te drugi. Odavanje počasti organizirano je u čast postrojbe dragovoljaca koja je u studenom 1990. godine formirana u Kumrovcu i bila jedna od pet postrojbi koje su u to vrijeme formirane u okviru MUP-a.  – Tada je bilo 320 dragovoljaca, a 28. obljetnica je od velike važnosti, jer svi ljudi, bez obzira na to što su otišli i u ostale postrojbe, osjećaju jednu pripadnost ovoj postrojbi – objasnio je Martić. – Ovo je najmanje što smo mogli napraviti, jedan znak pažnje za mlade ljude koji se nisu vratili svojim domovima – nadovezao se župan Željko Kolar.

ZAGREB – Svjetla nade – naziv je radionica izrade glinenih lampi za djecu i odrasle u Arheološkom muzeju u Zagrebu ove subote, 24. studenog 2018. godine. U ovo predblagdansko vrijeme u suradnji s Indijskim kulturnim centrom Zagreb, gluhoslijepa umjetnica Sanja Fališevac i Arheološki muzej organiziraju radionicu svjetla nade izradom tradicionalnih glinenih lampi kojima ljudi diljem Indije prizivaju nadu u svoje domove kada se slavi veliki indijski blagdan Divali. Predavanje na temu Viđajanagar: kraljevska Indija u subotu od 18,00 sati u zagrebačkom Arheološkom muzeju održat će  Marijana Janjić.

ZAGREB- Izložba „Najljepše priče časne sestre Samuele“ otvorena je ove subote, 24. studenog u zagrebačkom Etnografskom muzeju. Na retrospektivnoj izložbi časne sestre Samuele predstavljeni su odabrani umjetnički radovi, njih 40-ak, koji uprizoruju sve atribute božićnog slavlja, od najvećih i najmanjih jaslica do kreativnih borova i božićnih ukrasa izrađeni od prirodnih materijala, komušine, sijena, bambusa, školjaka…. Izložba je upotpunjena prizorima najvažnijih momenata Isusovog života prema Evanđeju, pa time ostvaruje i edukativnu komponentu. Ova izložba ujedno je i prvo događanje sadržajima i programima bogatog Adventa u Zagrebu koji će ove godine trajati od 1. prosinca do 6. siječnja 2019. godine, rekla je prilikom otvorenja zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević. Izložba časne sestre Samuele u zagrebačkom Etnografskom muzeju moći će se razgledati do 15. siječnja 2019.

ZAGREB –  Zagreb VINOcom 2018., 13. po redu, međunarodni festival vina i kulinarstva, traje do ove subote 24. studenoga 2018. godine u Zagrebu. Na festivalu se prezentiraju i degustiraju vina, održavaju suvremene eno-gastro edukacije za ljubitelje vina i hrane, a predstavlja se i veliki broj vinara s područja Zagrebačke županije.

KOPRIVNICA – Ove se nedjelje, 25. studenog 2018. godine, u Koprivnici održavaju izbori za Vijeća mjesnih odbora. Biraju se članovi za 18 mjesnih odbora u Gradu Koprivnici. Gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić podsjeća da su Vijeća mjesnih odbora produžena ruka Gradske uprave. Birališta će u Koprivnici ove nedjelje biti otvorena od 07,00 do 19,00 sati.

ČAKOVEC – Prigodnim svečanim koncertom Županijski tamburaški orkestar “Stjepan Bujan Stipić” iz Čakovca obilježit će svoj značajan jubilej, odnosno 20 godina djelovanja. Koncert je na rasporedu u nedjelju, 25. studenog 2018. godine, s početkom u 18,00 sati u Centru za kulturu Čakovec. Inače, od prvog javnog nastupa krajem 1998. do danas orkestar je nastupao diljem Lijepe naše i u okolnim zemljama, a na državnim smotrama i natjecanjima osvajao visoke nagrade te se svrstao među najbolje hrvatske tamburaške orkestre.

VARAŽDIN – Varaždinski folklorni ansambl obljetničkim će koncertom u HNK u Varaždinu u subotu 24. studenog 2018. godine, proslaviti 20 godina rada. Ansambl će izvesti 10 folklornih točka iz svih dijelova Hrvatske. Koncert počinje u 19,30.

ZAGREB – Koncert nematerijalne kulturne baštine RH-a, 4. Farkašijada bit će održana u dvorani narodnog sveučilišta Sesvete ove nedjelje, 25. studenog 2018. godine od 18,00 sati. Uz KUD „Zora“ nastupit će Folklorni ansambl „Zagreb-Markovac“, KUD Ivan Vitez Trnski iz Nove Rače i slovenski KUD „Božo Račić“.

loading