Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 25.01.2016.

Posted in Vijesti

ZAGREB – „Dan tržišta“, u organizaciji Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM), okuplja danas u Zagrebu predstavnike dionika tržišta elektroničkih komunikacija, poštanskih usluga i željezničkih usluga, kao i tijela državne uprave te gospodarstva i medija.

Radi se o trećem godišnjem skupu na kojem će biti predstavljene aktivnosti na tržištima koje HAKOM regulira, ciljevi HAKOM-a u budućem razdoblju, a održat će se i panel rasprava „Prednosti i prilike na jedinstvenom tržištu EU“. Predstavnici HAKOM-a, nezavisnog nacionalnog regulatornog tijela, u čijoj je nadležnosti regulacija ovih tržišta, osvrnuli su se na stanje tržišta i predstavili glavne pokazatelje iz prethodne godine te najavili smjerove razvoja i regulacije tržišta. HAKOM će i u ovoj godini dosljedno nastaviti s društveno odgovornom regulacijom tržišta te s drugim dionicima raditi na daljnjem razvoju tržišta elektroničkih komunikacija i poštanskih usluga, kao i na razvoju tržišta željezničkih prijevoznih usluga, koje je liberalizirano prije nepune dvije godine, istaknuo je u svom izlaganju dr.sc. Dražen Lučić, predsjednik Vijeća HAKOM-a.
KRAPINA – Priznanja za volonterski rad sedamnaestorici volontera, koji su u organizaciji Društva Crvenog križa Krapinsko-zagorske županije, prošle godine sudjelovali u rješavanju migrantske krize danas je u Krapini uručio krapinsko-zagorski župan Željko Kolar.  Ovo je najmanja gesta u znak zahvalnosti za njihov nesebičan trud, smatra župan te najavljuje skoro raspisivanje natječaja za naslov naj volntera županije. Inače, volonteri iz Krapinsko-zagorske županije još uvijek su aktivni i pomažu izbjeglicama pa tako u petak, 29. siječnja, sedma grupa od osam zagorskih volontera odlazi na sedam dana u Slavonski Brod. 

ZAGREB – Tradicionalni međunarodni nautički sajam pod sloganom „Ploviti, otkrivati, živjeti“ održat će se kao prva ovogodišnja sajamska priredba na Zagrebačkom velesajmu od 17. do 21. veljače. U jubilarnom 25. izdanju u četiri puna paviljona predstavit će se svjetski i domaći proizvođači brodova, jahti, jedrilica i drugih plovila kao i ostalog pratećeg pribora za vodene sportove, odjeće i obuće. Gotovo svi domaći brodograditelji koji uspješno opstaju na tržištu predstavit će nove modele hrvatskih škverova.Uz izlagači program, tu je i niz popratnih stručnih skupova, kao i izložba dva tradicijska hrvatska domaća broda. U paviljonu 10 a bit će postavljen 10 metarski bazen kako bi ronioci iz Hrvatske i inozemstva demonstrirali umijeće ronjenja te zainteresiranima omogućili isto. Inače, u istom terminu održava se i drugi sadržajno komplementaran sajam, Hotel&Gastroteh, 8. međunarodni sajam gastronomije, hotelsko ugostiteljske opreme, hrane, pića i gastronomskih inovacija.

VARAŽDIN – Na snazi je nova regulacija prometa vezana uz promjenu dopuštenih smjerova kretanja u Ulici Baruna Trenka kod raskrižja s Ulicom Branka Vodnika u Gradu Varaždinu. Sukladno preporuci Ministarstva unutarnjih poslova, Policijske uprave varaždinske, analizom stanja prometa na navedenom raskrižju, Grad Varaždin uveo je novu regulaciju prometa s ciljem povećanja sigurnosti i protočnosti prometa. Postavljena je nova vertikalna i horizontalna signalizacija, te se mole sudionici u prometu za pojačani oprez pri prolasku kroz navedeno raskrižje.

ĐURĐEVAC – Započelo je uklanjanje stambeno – poslovne zgrade u samom središtu Đurđevca, poznate kao Fišerovo i Kovačevo. Radovi obuhvaćaju isključivanje priključaka infrastrukture, uklanjanje zidova, dimnjaka, krovova i temelja, a zbog rušenja, postoji i mogućnost privremene regulacije prometa. Upotrebljivi materijali koristit će se za rekonstrukciju bedema oko Starog grada u sklopu projekta Revitalizacije utvrde te izgradnju etno sela u neposrednoj blizini. Grad Đurđevac je osigurao 165 tisuća kuna za radove, a završetak je planiran krajem veljače.

ZAGREB – Za predsjednika Gospodarsko socijalnog vijeća Zagrebačke županije izabran je Tomislav Kiš iz Hrvatske udruge radničkih sindikata, a dopredsjednici su dosadašnji predsjednik GSV-a, zamjenik župana Zagrebačke županije Rudolf Vujević i Vladimir Štarkelj iz Hrvatske udruge poslodavaca. Osnovano je Povjerenstvo za unapređivanje zaštite na radu, kao pomoćno tijelo GSV-a. Iz Zavoda za unapređivanje zaštite na radu, na čiju je inicijativu osnovano Povjerenstvo, poručili su kako s novim tehnologijama dolaze i novi rizici te kako radnicima treba omogućiti kvalitetan rad.

ČAKOVEC – Koncertna sezona, kao i nova proljetna sezona programa Tribine „Čakovec četvrtkom“ Centra za kulturu Čakovec započinje u veljači. Tribina će započeti 4. veljače u 20,00 sati izvedbom predstave Zagrebačkog gradskog kazališta Komedija „Bljesak zlatnog zuba“ u režiji Zorana Mužića.

loading