Skip to content

Manifestacija Krapinsko-zagorske županije 100% zagorsko 17. i 18. rujna 2021. u Zagrebu

Vijesti Radija Kaj, 25.01.2017.

Posted in Vijesti

KRAPINA – Prijem za predstavnike Policijske uprave krapinsko-zagorske, predvođene načelnikom Jakobom Bukvićem, danas je upriličio župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar. Bila je to prilika da župan Kolar zagorskim policijskim djelatnicima čestita na odličnim rezultatima, zahvaljujući kojima je prema određenim pokazateljima stanje sigurnost među najboljima, ako ne i najbolje u Hrvatskoj. – Sigurnost je nešto što se u posljednje vrijeme sve češće spominje i što priželjkuju stanovnici brojnih većih i razvijenijih sredina te stoga treba uputiti zahvalu i čestitke djelatnicima Policijske uprave – naglašava župan željko Kolar. Na novinarsko pitanje vezano uz eventualno ukidanje Policijske uprave Krapinsko-zagorske župan Željko Kolar ističe kako je njegov stav tu potpuno jasan, te da će, kao i župani svih ostalih županija, dok god postoji ovakav ustroj županija inzistirati i na županijskim upravama.

ZAGREB – Zagrebačka županija priopćila je u srijedu da će u ovoj godini s 550.000 kuna financirati usluge bolničkog liječenja u ivanićgradskoj Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju “Naftalan” za hrvatske branitelje, dobrovoljne vatrogasce i stanovnike s područja te županije oboljele od psorijaze. Medicinska rehabilitacija u trajanju od deset dana bit će osigurana za 90 hrvatskih branitelja, za što je osigurano 300.000 kuna. U prethodne četiri godine kroz rehabilitaciju je prošlo više od 250 branitelja.

ZAGREB – Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA) koordinator je međunarodnog projekta Novi načini financiranja energetske učinkovitosti u javnim zgradama – NEW FINANCE koji je pokrenut 1. studenog 2016. godine. Prvi sastanak projektnih partnera održava se danas i sutra u prostorijama Zagrebačke županije u Zagrebu. Projekt će pružati podršku donositeljima odluka iz javnog i financijskog sektora s ciljem pronalaska i primjene uspješnih strategija za mobilizaciju privatnog kapitala i bolju iskoristivost EU strukturnih fondova. Na taj način NEW FINANCE namjerava pokrenuti nova ulaganja u energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije u javnim zgradama. Kako bi se postigao taj cilj projekt će se usmjeriti na učinkovitu replikaciju uspješnih implementacijskih modela i aktivnosti umrežavanja ključnih dionika iz javnog i privatnog sektora.

ČAKOVEC – Međimurska županija i ove godine stipendira djecu hrvatskih branitelja. Župan Matija Posavec danas je na svečanosti u čakovečkoj zgradi Scheier predao ugovore o stipendiranju šezdeset i dvoje učenika osnovnih i srednjih škola, djecu međimurskih branitelja. Stipendiju dajemo već treću godinu zaredom, a za to iz županijskog proračuna godišnje izdvajamo 186 tisuća kuna, kaže Posavec i naglašava da su učenici s današnjim danom primili već polovinu ukupnog iznosa. Inače, stipendija mjesečno iznosi 300 kuna, a učenici je primaju sveukupno deset mjeseci.

ZAGREB – Zastupnik i potpredsjednik Skupštine Grada Zagreba, donedavni član HSS-a Nenad Matić, nakon izlaska iz stranke, s današnjim danom postaje nezavisni gradski zastupnik te će i dalje obavljati funkciju potpredsjednika Skupštine, a do raspuštanja Skupštine, sljedeća dva mjeseca, djelovat će u Klubu gradskih zastupnika nezavisne liste Milana Bandića. Kako objašnjava Matić s matičnom se strankom razišao zbog neslaganja s vodstvom stranke, a s njim je izašlo i nekoliko predsjednika i predstavnika vijeća gradskih četvrti te gradskih organizacija HSS-a, s kojima je, kako kaže, i osvojio gradski mandat te će s njima i nastaviti djelovati za dobrobit Zagrepčana.

ČAKOVEC – Druga poljoprivredna konferencija u Međimurju s temom „Upravljanje znanjem u poljoprivredi“, koju su zajednički organizirali Regionalna razvojna agencija Međimurja – REDEA i Međimurska županija, održana je danas u Tehnološko- inovacijskom centru Međimurje u Čakovcu. Poljoprivredna konferencija  je mjesto susreta međimurskih poljoprivrednih proizvođača i subjekata iz prehrambeno- prerađivačke industrije, kao i predstavnika državnih i lokalnih institucija te znanstvene zajednice. Cilj je bio pružiti poljoprivrednicima nova znanja neophodna za nastavak njihova poslovanja, kaže Valentina Hažić iz REDEA-e i dodaje da su ove godine poljoprivrednici prijavljeni iz Međimurja, ali i okolnih županija. Inače, među stotinjak sudionika, konferenciji je u ime Međimurske županije prisustvovao i župan Matija Posavec, najavivši nastavak svih poljoprivrednih županijskih potpora i u ovoj godini.

KOPRIVNICA – Koprivnica je domaćin višednevnog nacionalnog skupa „Poučavanje i učenje o holokaustu i sprečavanje zločina protiv čovječnosti“ koji je jučer poslijepodne svečano otvoren. Skup 14. godinu za redom organizira Agencija za odgoj i obrazovanje, povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, 27. siječnja. U tjednu u kojem se obilježava Dan sjećanja na žrtve holokausta, odavno više nije upitno želimo li se sjećati već koji oblik ta sjećanja uzimaju i koliko smo spremni daleko ići u suočavanju s vlastitom prošlošću i pokušajima da je razumijemo. 50-ak sudionika iz cijele Hrvatske i inozemstva do petka će imati prilike unaprijediti svoje vještine i znanja oko ljudskih prava i povijesti. Domaćin skupa je koprivnička Osnovna škola Đuro Ester, a skup završava u petak video konferencijom te posjetom Spomen-području Danica i komemoracijom. Skup je otvorio zamjenik koprivničko-križevačkog župana Ivan Pal, a goste je pozdravila i zamjenica koprivničkog gradonačelnika Melita Samoborec.

ZAGREB – Holdingova podružnica Zrinjevac ovih dana uređuje gradska zelenila. Naime, osim što po nalogu Gradskog ureda za obrazovanje uređuju dvorišta osnovnih i srednjih škola, traje i redoviti postupak orezivanja stabala. Kako objašnjava voditelj Zrinjevca Igor Toljan, orezivanje i uređivanje stabala iznimno je važno, s obzirom da je posljednjih tjedana bilo i snijega i leda i jakog vjetra, pa se takvi postupci provode u svrhu zaštite građana od nesretnih slučajeva. Tako se katkad orezuju ne samo bolesna ili potencijalno bolesna stabla već i ona zdrava, no takve se odluke donose isključivo po procjeni stručnjaka, poručuju iz Zrinjevca.

ZAGREB – Svi akteri važni za spašavanje u hitnim situacijama u Zagrebu, od područnog ureda zaštite i spašavanja, policije, vatrogasaca, Hitne medicinske pomoći, Crvenog križa, Gorske službe spašavanja pa sve do pasa vodića, sudjelovat će ove godine na terenskim vježbama . Vježbe će biti održane u travnju, svibnju, listopadu i studenom. Cilj vježbi je dodatno uvježbavanje i postizanje veće razine spremnosti hitnih službi.

ZAGREB – Istraživanje „O učenju 2015./2016.“ Instituta za društvena istraživanja provedeno je u 47 osnovnih škola Zagrebačke županije, točnije, sudjelovalo je 2.682 učenika četvrtih razreda i 2.601 učenika osmih razreda. Podaci pokazuju da 26,7% učenika osmih razreda želi nastaviti svoje obrazovanje u gimnaziji, 39,5% želi četverogodišnje strukovno obrazovanje, 10,6% trogodišnje strukovno dok je 23,2% učenika još uvijek neodlučno. Nakon završene srednje škole 69,6% učenika osmih razreda Zagrebačke županije želi nastaviti svoje školovanje na fakultetu.

KRAPINA – Brojne muzejske i druge kulturne institucije s područja Krapinsko-zagorske županije tradicionalno se uključuju u manifestaciju Noć muzeja. Četvrti put zaredom zanimljiv program za Noć muzeja, priređuju u Galeriji grada Krapine, a u petak, 27. siječnja 2017. godine on će, u suradnji sa Društvom za kajkavsko kulturno stvaralaštvo i Radijem Kaj,  biti u znaku Festivala kajkavskih popevki. Program započinje u 19,00 sati otvorenjem izložbe „Festival kajkavskih popevki Krapina“ nakon čega u 19,30 sati slijedi projekcija filma „Od Kaja do Fale“. U 21,00 sat predviđeno je druženje sa sudionicima dosadašnjih Festivala, a bit će tu Elvira Voća, Gabi Novak, Višnja Korbar, Radek Brodarec, Zdenka Kovačićek i Tanja Mršić. Koncert „Popevke za navek“ na kojem uz već spomenute izvođače nastupaju i brojni drugi, mlađe generacije, na rasporedu je u 22,00 sata.

KRIŽEVCI – Uređuje se još jedna učionica križevačke Osnovne škole Ljudevita Modeca, a za to su zaduženi učenici Srednje škole „Ivan Seljanec“. Riječ je o stručnoj praksi učenika zidarskog i tesarskog smjera. Tijekom zimskih praznika uređeno je pet učionica. U uređenju dvije pomagali su i roditelji, dok u ovoj srednjoškolci provode praksu. Time  će do kraja tjedna, kada je planiran završetak uređenja učionice, prizemlje zgrade dobiti novi izgled. Prema riječima ravnatelja škole Dražena Bokana tijekomljeta bit će uređen sanitarni čvor, a od nove školske godine bit će uveden i e-dnevnik. Školi sada predstoji uvođenje bežične Internet mreže, vrijednosti oko 50 tisuća kuna i nabavka opreme vrijedne oko 20 tisuća kuna, a sve to financirat će osnivač, grad Križevci.

VARAŽDIN – Današnji program Srijede u muzeju koji uz suorganizaciju  Društva povjesničara grada Varaždina i Varaždinske županije priređuje varaždinski gradski muzej, posvećen je Varaždinskoj županiji u razdoblju antike.  Na tu je temu predavanje pripremila, kustosica na Arheološkom odjelu varaždinskoga muzeja Lovorka Štimac-Dedić. Koliko je ulazak varaždinskog područja u sustav rimske provincije Panonije u 1. stoljeću promijenio dotadašnju sliku života domaćega stanovništva,  na predavanju će se interpretirati kroz prizmu materijalnih ostataka koji se čuvaju u Zbirci antičke građe Gradskog muzeja Varaždin. Predavanje će započeti u 19,00 sati u varaždinskoj palači Herzer.

loading