Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 25.01.2018.

Posted in Vijesti

OROSLAVJE – Predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović, za boravka u Krapinsko-zagorskoj županiji, mimo protokola, u četvrtak 25. siječnja 2018. godine, otišla u Oroslavje, gdje je toga dana rano ujutro u velikom požaru stradalo skladište tvornice Aquafilcro. – Čujem kako je ovdje u Zagorju već solidarnost na djelu te su drugi ponudili tvornici svoj skladišni prostor dok se ne snađu – izjavila je predsjednica i izrazila svu potporu Upravi, ali i radnicama i radnicima izrazivši nadu kako će se kroz nekoliko dana normalizirati radni uvjeti i nastaviti s proizvodnjom. Profesionalne vatrogasne postrojbe i oroslavski DVD obavili su sjajan posao, uspjeli spriječiti širenje požara na zgradu i pogone, tako da je šteta minimalna u odnosu na ono što se moglo dogoditi, istaknuo je župan Željko Kolar. Podsjetimo da je tvornica Aquafilcro, koja proizvodi konce, u listopadu prošle godine u rad pustila nove strojeve, vrijedne više od 2,5 milijuna eura.

ZAGREB – Radovi na izgradnji nove moderne tržnice Dubec počeli su ovog četvrtka, 25. siječnja kod tamošnjeg okretišta tramvaja. Radi se o tržnici otvorenog tipa sa 2.000 četvornih metara natkrivenog i 6.000 četvornih metara otvorenog prostora na kojem će biti izgrađeno 60 modula, od čega će 52 kioska biti za trgovce. Izgradnja nove moderne tržnice za čiju je gradnju Grad Zagreb osigurao 6,6 milijuna kuna uskoro počinje kod okretišta Dubec. Uz lokal, predviđen je prostor za mali trg, pozornica za koncerte, igralište za djecu i razni ugostiteljski objekti. Vrijednost radova, koji će trajati tri mjeseca je 8 milijuna kuna. Na novu tržnicu Dubec preselit će se i obrtnici koji su prodavali tekstil na tržnici Borongaj, čime smo riješili njihov problem preseljenja,  istaknuo je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

KOPRIVNICA – Koprivničko-križevačka županija, županijsko Kulturno vijeće i PORA Razvojna agencija Podravine i Prigorja u suradnji s Ministarstvom kulture organizirali su danas info dan o Pozivu na dostavu projektnih prijedloga „Kultura u centru – potpora razvoju javno-civilnog partnerstva u kulturi“. Ovaj poziv je još jedna mogućnost kako bi se kulturna scena podigla na jednu višu razinu, s primarnim usmjerenjem na jačanje suradnje organizacija civilnog društva i javnog sektora. Otvoren je do 28. veljače, a alokacija iznosi 50 milijuna kuna, dok je najmanji iznos bespovratnih sredstava koji se dodjeljuje 300 tisuća i najveći 2,5 milijuna kuna. Zamjenik koprivničko-križevačkog župana Ratimir Ljubić vjeruje kako će udruge i institucije iz Podravine i Prigorja biti iznimno uspješne u povlačenju sredstava iz ovog Poziva.

ZAGREB – Velikom izložbom na Zagrebačkom velesajmu u paviljonima 7 i 7A u Noć muzeja uključio se i Zagrebački holding. Na gotovo 3.000 četvornih metara prostora izložbom starih fotografija te vrijednih predmeta iz povijesti Zagreba, predstavit će povijest svojih djelatnosti koja seže čak do 14. stoljeća. Kako je tema ovogodišnje manifestacije sport, kroz Zagrebačke športske priče predstavit će i tradiciju sportskog djelovanja zaposlenika dugu gotovo jedno stoljeće. Do ove izložbe vozit će izvanredna autobusna linija Mažuranac – MSU – Zagrebački velesajam, koja će kretati s Mažuranićevog trga svaki puni sat, počevši od 18,00 do 24 sata. Autobusi će sa Zagrebačkog velesajma kretati u razmaku od sat vremena s prvim polaskom u 18,30 sati te zadnjim polaskom u 0,30 sati.

VARAŽDIN – U radnom posjetu Gradu Varaždinu boravit će danas  izaslanstvo Kraljevskog ratnog zrakoplovstva Velike Britanije. Britanski časnici u Varaždin dolaze kako bi se upoznali s uvjetima na varaždinskom aerodromu, u sklopu najavljenog nastupa Kraljevskog ratnog zrakoplovstva u programu međunarodnog letačkog mitinga. Za izaslanstvo Kraljevskog ratnog zrakoplovstva bit će organiziran prijam u varaždinskoj Gradskoj vijećnici,  a tijekom boravka u Varaždinu britanski časnici razgledat će i aerodrom Varaždin.

ČAKOVEC – Poziv za predlaganje projekata i programa udruga civilnog društva za financijsku potporu iz Proračuna Međimurske županije za 2018. godinu objavljen je na županijskoj web stranici. Na natječaj se svojim projektima mogu javiti udruge građana koje su registrirane i djeluju na području Međimurske županije, koje svoju djelatnost usmjeravaju na provođenje projekata kojima se zadovoljavaju potrebe njihovih članova te društvene zajednice u cjelini, a koji su usmjereni na razvoj civilnog društva. Na raspolaganju je 450 tisuća kuna, a najmanji iznos potpora je tisuću, dok je najveći iznos po pojedinom projektu 30 tisuća kuna. Rok za podnošenje prijava je 1. ožujak.

KOPRIVNICA – Četvrtom od 10 sastanaka  i sklopu projekta „Pristup mikrofinanciranju za malo i srednje poduzetništvo“ u Koprivnici,  nazočio je i zamjenik koprivničko-križevačkog župana Ratimir Ljubić. Projekt je odobren u sklopu programa suradnje INTERREG EUROPE, traje pet godina i financira ga Europski fond za regionalni razvoj u ukupnoj vrijednosti od 1,6 milijuna eura, a uz PORU Razvojnu agenciju Podravine i Prigorja, sudjeluje još osam partnera i sedam europskih zemalja, dok je vodeći partner iz Mađarske.

KRAPINA – Predstojeća Noć muzeja, u petak, 26. siječnja 2018. godine, obilježit će se brojnim događanjima u muzejskim i drugim kulturnim institucijama diljem Krapinsko-zagorske županije, a posebno atraktivan program priprema se u Krapini. Naime, Krapinčani i gosti imat će priliku sudjelovati u sadržajima na čak tri lokacije te, budući da se manifestacija ove godine održava pod geslom Muzeji i sport – brže, više, jače sudjelovati u utrci kroz grad – “Crna kraljica“. Program pod nazivom “Svjetski prvak kod krapinskog pračovjeka” održat će se u Muzeju krapinskih neandertalaca. U Galeriji grada Krapine bit će prezentiran sport u gradu Krapini kroz izložbe i demonstracije sportova, a po prvi puta ove godine, događanjima će se priključiti i Muzej oldtimera Presečki koji će prikazati rekonstrukciju Cadillaca. Program će se odvijati i na ulicama Grada Krapine, gdje će na šest lokacija biti postavljeni panoi s prezentacijom duge tradicije sporta. Posebna atrakcija za posjetitelje bit će dva oldtimer autobusa koji će ih prevoziti s lokacije na lokaciju.

SVETI IVAN ZELINA – Vatrogasci Blaževdola dobili su navalno vatrogasno vozilo, vrijedno 1,497 milijuna kuna što će pridonijeti učinkovitosti intervencija, ali i sigurnosti samih vatrogasaca.Novo vozilo vlasništvo je VZ-a Svetog Ivana Zeline. Najviše novca za njegovu nabavu – 90% osigurao je Grad Zelina, dok je Zagrebačka županija, preko županijske Vatrogasne zajednice, osigurala preostalih 10%. – Lani su na požarištima bila i vozila muzejske vrijednosti, a to je ono čime se vatrogasci ne bi trebali služiti –  rekao je župan Stjepan Kožić, dodavši da Zagrebačka županija cijeni rad svojih vatrogasaca te stoga za njihove aktivnosti i nabavu neophodne opreme godišnje izdvaja preko 3,5 milijuna kuna.

loading