Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 25.01.2019.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Posjetom istočnom dijelu svoj trodnevni boravak u Zagrebačkoj županiji u petak, 25. siječnja  završila je predsjednica RH-a Kolinda Grabar Kitarović. U Gradskoj vijećnici Ivanić-Grada održala je sastanak s gradonačelnicima Ivanić-Grada, Vrbovca, Svetog Ivane Zeline i Dugoga Sela i s načelnicima općina Brckovljani, Rugvica, Kloštar Ivanić, Križ, Bedenica, Dubrava, Gradec, Farkaševac, Preseka i Rakovec te se susrela s građanima i predstavnicima udruga. U Ivanić-Gradu je obišla Specijalnu bolnicu Naftalan i gradilište u sklopu bolnice, a u Vrbovcu  se susrela s udrugom žena „Vrbovečka pera“ i obrtnicima s vrbovečkog područja. Uslijedio je susret s mještanima općine Rakovec i posjet Bedenici. Posjetom vatrogascima DVD Sveti Ivan Zelina i susretom s predstavnicima Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije predsjednica Grabar-Kitarović započela je posjet Svetom Ivanu Zelini, gdje je posjetila i Udrugu Srce – Udrugu djece s teškoćama u razvoju, osoba s invaliditetom i njihovih obitelji. Trodnevni boravak u Zagrebačkoj županiji Predsjednica je završila u Dugom Selu susretom s građanima te prigodnim programom učenika Glazbene škole Dugo Selo i KUD-a Preporod. – Moram se zahvaliti svim načelnicima i gradonačelnicima iz županije na toplom dočeku kroz ova tri dana, ali i svemu što smo izmijenili govoreći o problematici ove županije, razvojnim projektima i planovima – istaknula je Grabar Kitarović.

ZAGREB – U povodu obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta, izaslanstvo Grada Zagreba predvođeno gradonačelnikom Milanom Bandićem u petak, 25. siječnja položilo je vijence i zapalilo svijeće kod spomenika Mojsiju na groblju Mirogoj. „Prije 1941. godine u Zagrebu je živjelo oko 11 tisuća Židova, a ustaški teror preživjelo je njih 2 tisuće. Uvijek treba to spominjati da se više nikada ne ponovi i nikad nikome ne dogodi“, istaknuo je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

ZAGREB – Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić danas je simbolično, rukovanjem bagerom, započeo radove na izgradnji sljemenske žičare te položio kamen temeljac. Četiri su faze ovog projekta, nakon rekonsturkcije pruge od Mihaljevca do Dolja, uklanjanja stare žičare te donošenja urbanističkog  plana uređenja Vršne zone krenula je izgradnja nove žičare. Dužine 5.017 metara visinske razlike 724 metra s 4 postaje i 34 nosivih stupova imat će kapacitet od 1.500 putnika na sat sa ukupno 84 mjesta od čega 10 sjedećih. Vrijednost radova je 299 milijuna 790 tisuća 853 kune. Uz to, zagrebački graodnačelnik Bandić najavio je tunel kroz Medvednicu koji će spajati Zagreb i Hrvatskog zagorje, istaknuo kako se već projektira umjetno jezero na Krumpirištu te će gondola u budućnosti biti napravljena od ciljne crte s bistranjske strane do Pila.

ZAGREB – Nakon Osijeka u petak, 25. siječnja 2019. godine u Zagrebu, na Zagrebačkom velesajmu, po treći put, je održan skup Dani poslova u turizmu. Riječ je o tradicionalnom susretu poslodavaca i zainteresiranih za rad u turizmu koji organiziraju Ministarstvo turizma i Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava te Hrvatski zavod za zapošljavanje. Cilj je bolja promocija ugostiteljsko-turističkih zanimanja i turizma kao atraktivnog sektora koji pruža mogućnost zapošljavanja te povezivanje potencijalnih poslodavaca s nezaposlenim osobama koje se na jednom mjestu mogu informirati o mogućnostima za zapošljavanje i razvoj karijere u sektoru turizma i ugostiteljstva. „Cilj ove Vlade je osigurati domaću radnu snagu zato i radimo ovakve manifestacije. U Zagrebu se ove godine okupilo preko 80 poslodavaca i očekujemo više od pet tisuća posjetitelja“, rekao je Marko Pavić, ministar rada i mirovinskog sustava. Nakon Osijeka i Zagreba, Dani poslova u turizmu 01. veljače sele u Split.

ČAKOVEC – Sjajni turistički rezultati zabilježeni su protekle godine na području grada Čakovca. Naime, ostvareno je 25.675 noćenja što je porast od 55, 36% u odnosu na 2017. godinu. Pri tom poraste bilježe i strani i domaći turisti u dolascima i noćenjima. Tako su, u istom razdoblju strani turisti ostvarili 7.040 dolazaka i 14.629 noćenja što je porast od 45,36 odnosno za 76, 08%. Domaći turisti ostvarili su 4.837 dolazaka što je porast od 21,72%  i 11.046 noćenja što je za 34,41 % nego godinu dana ranije. Razlozi za to zasigurno leže u činjenici što Grad Čakovec trenutno ima 2 vrhunska hotela, u samom centru grada, što je dodatno povećalo smještajne kapacitete, ali i u nizu atraktivnih sadržaja pri čemu svakako valja izdvojiti kulturno- turističku manifestaciju “Porcijunkulovo” koja je 2018. godine uvrštena na listu TOP događanja Hrvatske od strane Hrvatske turističke zajednice.

IVANEC – Prijem za Ivančanina Nikolu Jelića, najboljeg malonogometnog suca na svijetu, upriličio je danas, 25. siječnja 2019. godine, u ivanečkoj Gradskoj vijećnici gradonačelnik Milorad Batinić. Naime, najbolji malonogometni sudac na svijetu, prema ocjeni novinara i to drugi put za redom, je Nikola Jelić koji je zahvaljujući futsalu proputovao 14 zemalja dijeleći pravdu na brojnim utakmicama, a o svom putu do ovakvog uspjeha kaže kako je plod velikog rada i odricanja. Nikola je već treći sudac iz Hrvatske koji se može pohvaliti titulom najboljega na svijetu. Zadar Ima Modrića, Varaždin Dalića, a Ivanec Jelića primijetio je gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić na današnjem prijemu te mu čestitao i poželio puno uspjeha u daljnjoj  karijeri.

IVANEC – Ugovor o dodjeli bespovratnih 526.495 kuna, iz Europskog fonda za regionalni razvoj,  za sufinanciranje energetske obnove društvenog doma Lančić – Knapić stigao je na adresu Grada Ivanca. Uz gradonačelnika Milorada Batinića, ugovor su potpisali ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš, a time je Grad dobio mogućnost da krene u realizaciju projekta. Ukupna vrijednost projekta energetske obnove doma u Knapiću je 1.080.357 kuna, a Grad Ivanec osigurat će 553.862 kuna. Zahvaljujući europskim i gradskim sredstvima, društveni dom u Knapiću bit će energetski obnovljen od poda do krova.

KOPRIVNICA – Objavljeni su javni pozivi za financiranje javnih potreba Grada Koprivnice. U proračunu Grada za ovu je namjenu osigurano 1,3 milijuna kuna, a objavljeni su natječaji za sufinanciranje programa i projekata udruga građana i civilnog društva u kulture te poziv za sufinanciranje manifestacija u organizaciji udruga građana kao i za prijevoz. Iz Grada Koprivnice najavljuju kako će do kraja siječnja biti raspisani javni pozivi za tehničku opremu, sufinanciranje programa i projekata u kulturi samostalnih umjetnika i ostalih te organizacija civilnog društva u kulturu za područje dramske i izvedbene umjetnosti. Sve potrebno za javne pozive dostupno je na Internet stranicama Grada Koprivnice.

KRAPINA – Odlukom Športske zajednice Krapinsko–zagorske županije, najbolji sportaši seniori za 2018. godinu su streljačica Mihaela Oborovečki i savate boksač Luka Lešković. U kategoriji juniora najbolji su plivačica Tesa Novak i kickboxer Ivan Bertić, dok će za najperspektivnije sportaše u kategoriji od 10 do 14 godina biti nagrađeni tenisačica Lana Preis i plivač Patrik Erceg. Najbolja momčad je Košarkaški klub Zabok, a najbolja ženska ekipa Plivački klub Olimp iz Zaboka. Najbolji sportaš iz ekipnih sportova je košarkaš Antonio Črnjević, a najbolji sportaši izvan županije su kuglašica Klara Sedlar i nogometaš Josip Posavec. Nagradu za fair play primit će Streljački savez Krapinsko – zagorske županije, nagrade za razvoj sporta Dražen Dinjar i Saša Kundih, a nagrade za životno djelo Branko Piljek i Stjepan Ranogajec. Svečana dodjela priznanja održana je u petak, 25. siječnja, u Krapini.

loading