Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 25.02.2019.

Posted in Vijesti

ZAGREB – U Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta  u ponedjeljak 25. veljače 2019. godine uručeno je gotovo 100 ugovora u sklopu projekta „Naukovanje za obrtnička zanimanja“, od sveukupno 190 potpora koje se dodjeljuju za poticanje gospodarskih subjekata za primanje učenika na naukovanje bespovratnim sredstvima iz fondova Europske unije (ESF). Ovaj projekt jedna je od dvije aktivnosti koje već treću godinu zaredom provodi Ministarstvo, unutar šireg projekta Poticanja obrazovanja za vezane obrte temeljene na sustavu naukovanja, čija je ukupna vrijednost 67,8 milijuna kuna.

Ugovore je svim prisutnim poduzetnicima i obrtnicima uručio ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, zajedno sa svojim suradnicima, državnim tajnikom Mariom Antonićem i pomoćnicom Anom Mandac. Iznos potpore koja se ostvaruje putem ovog projekta kreće se od 15 tisuća do 150 tisuća kuna, a pomoću dobivenih sredstava sufinancira se 80 posto iznosa za nagrade koju su gospodarski subjekti obvezni isplaćivati učenicima za vrijeme provedeno na naukovanju, kao i nagrade mentoru koje se kreću do maksimalnih 75 tisuća kuna.

ZAGREB – S ciljem još kvalitetnijeg rješavanja problematike siromaštva, kako u Zagrebu tako i u cijeloj Hrvatskoj, u Staroj gradskoj vijećnici započela je danas, 25. veljače 2019. godine, stručna konferencija Siromaštvo u urbanim sredinama, koju Grad Zagreb organizira u povodu obilježavanja 15. obljetnice osnivanja Ustanove Dobri dom. Konferencija je namijenjena nacionalnim i lokalnim donositeljima odluka iz područja socijalne politike, ustanovama socijalne skrbi, organizacijama civilnog društva i stručnjacima koji rade s osobama s iskustvom siromaštva i drugim ranjivim skupinama društva. Razmjenu iskustava kao i primjere dobre prakse u provođenju socijalnih programa predstavit će predstavnici Rijeke, Splita, Osijeka i Zagreba koji, kako ističe pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, Romana Galić, čini uistinu puno za najranjivije skupine te ljude na margini društva. – Cijeli paket socijalnih mjera Grada Zagreba koje se dotiču i zapošljavanja, stanovanja kao i demografske politike uzima između 20 i 27 posto proračuna što je oko dvije milijarde kuna, naglasila je pročelnica Galić.

BEDEKOVČINA – Humanitarni koncert koji je organizirala udruga „Svatko ima svoju priču”, na kojem se okupilo više od tisuću ljudi, a sve u cilju pomoći za  liječenje Martina Lešteka, učenika 8.razreda Osnovne škole Oroslavje održan je u Bedekovčini, u nedjelju, 24. veljače 2019. godine.  Martin redovito pohađa školu uz pomoć asistenta u nastavi, a za terapiju koja mu pomaže troškovi iznose gotovo 200.000 kuna godišnje. Na koncert su stigli brojni prijatelji i kolege, ali i uvaženi gosti poput župana Željka Kolara, predsjednice Županijske Skupštine Vlaste Hubicki i saborskog zastupnika Žarka Tušeka.  Župan Željko Kolar je istaknuo kako se Krapinsko – zagorska županija uvijek odaziva humanitarnim akcijama. – Uplatili smo 10.000 kuna, što će nadamo se pomoći Martinu i njegovoj obitelji za robotsku neurorehabilitaciju – rekao je župan Kolar i zahvalio mnogobrojnoj publici i svim izvođačima koji su sudjelovali na koncertu.

MURSKO SREDIŠĆE – Službeni radni sastanak između predstavnika Grada Mursko Središće i Občine Lendava, vezan uz zajedničku suradnju te mogućnost potpisivanja Sporazuma, održan je u ponedjeljak, 25. veljače 2019. godine, u multimedijalnoj dvorani Centra za kulturu “Rudar”. Sastali su se  su gradonačelnik  Murskog Središća Dražen Srpak, njegov zamjenik te predsjednik Gradskog vijeća, župan Občine Lendava Janez Magyar te predstavnici tamošnjeg gospodarstva, poljoprivrede, sporta, obrazovanja, odgoja, kulture, zaštite okoliša, turizma, komunalnog uređenja.

ČAKOVEC – Povodom „Dana sportske rekreacije Hrvatske“ članovima međimurske udruge Gardrože uručeno je Priznanje za organizaciju i provedbu sportsko-rekreacijskih natjecanja i aktivnosti „Sport za sve“ na lokalnoj razini i obilježavanje „26. Svjetskog dana sporta“ u 2018. godini. Prijem za članove udruge na čelu s predsjednicom Marijom Prekupec u Maloj vijećnici Međimurske županije upriličio je župan Matija Posavec. Građanima koji aktivno preuzimaju inicijativu u područjima od javnog interesa te time potiču pozitivne promjene u svojoj sredini treba pokazati poštovanje i dati punu podršku u njihovom radu, kazao je župan Posavec te im čestitao na brojnim hvalevrijednim projektima i trudu koji ulažu da Gardinovec izgleda lijepo i uredno. U 2018, Europskoj godini kulturne baštine, u suradnji s Muzejom Međimurja i općinom Belica postavili su spomen-ploču potočnom pralu na rukavcu Trnave u Gardinovcu.

IVANEC – Novu uslugu za poduzetnike, obrtnike, OPG-ove, zadruge te slobodna zanimanja kreira Poslovna zona Ivanec. Riječ je o besplatnom online katalogu poslovnih subjekata financiranom u sklopu EU projekta Poslovne zone Ivanec, čija je ukupna vrijednost 523.000 kuna, a od čega je bespovratnih 437.000 kuna. Radi se o jedinstvenoj web platformi, koja će predstavljati centralno mjesto promocije cjelokupnog ivanečkog gospodarstva, a omogućit će jačanje lokalne suradnje i partnerstva među ivanečkim poduzetnicima te lako pronalaženje klijenata i poslovnih partnera s domaćeg i inozemnog tržišta. Da bi se iskoristila ova jedinstvena prilika za promociju, potrebno je dostaviti podatke i time se uključiti u kreiranje prvog poslovnog imenika za područje grada Ivanca. Podaci i profili poslovnih subjekata bit će objavljeni na web adresi: www.ivanecbiz.com, a ogledni primjeri prvih objavljenih profila već su dostupni za pregled na navedenoj web stranici.

KRAPINA – Ova današnja dva potpisa su bitnija nego što se na prvi pogled čini, rekao je ovog ponedjeljka, 25. veljače 2019. godine župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar na potpisivanju ugovora o sufinanciranju rada županijskog Društva Crvenog križa i županijske Matice umirovljenika. Matica umirovljenika broji 25 udruga članica i oko 10 tisuća članova, a kontinuirano radi na poboljšavanju standarda života umirovljenika organizirajući sportske aktivnosti, tečaje informatike te povoljnija ljetovanja. Ugovorom im je županija osigurala 400 tisuća kuna, isti iznos kao i prošle godine. Društvo Crvenog križa ima 6 gradskih društava, sredstva će iskoristiti za kapitalne investicije, edukaciju djelatnika i nabavu nove opreme, a iz županijskog proračuna im je osigurano 390 tisuća kuna, od toga je 310 tisuća prema zakonskoj obavezi dok je 80 tisuća kuna za dodatne potreba. Ugovore su sa županom potpisali zamjenica predsjednika Matice umirovljenika Zdenka Grilec i ravnatelj Društva Crvenog križa Davor Šimunović. – Ove godine ćemo dokupiti prostor od 85 metara četvornih za rad Društva Crvenog križa, a upravo smo i u pregovoru sa vlasnikom prostora – istaknuo je na potpisivanju župan Kolar.

ZAGREB – Zagrebačka županija raspisala je javni poziv za financiranje rada udruga proizašlih iz Domovinskog rata kojima primarno djelovanje nije usmjereno na stjecanje profita, za koje iz posebnih propisa proizlazi da su neprofitne organizacije i koje su upisane u Registar neprofitnih organizacija da se prijave za financijsku podršku programima i projektima koji doprinose razvoju udruga proizašlih iz Domovinskog rata. Ukupna vrijednost ovogodišnjeg natječaja je 500.000 kuna. Financijska potpora za pojedini program/projekt može se odobriti u iznosu od najmanje 5.000 do najviše 80.000 kuna. Rok za podnošenje prijava  prijedloga projekata/programa je do četvrtka, 28. veljače. Detaljne informacije su na mrežnoj stranici Zagrebačke županije.

KOPRIVNICA – Održan je godišnji radni sastanak ravnatelja osnovnih i srednjih škola iz Koprivničko-križevačke županije, kojeg je sazvao župan Darko Koren. Župan Koren je zahvalio ravnateljima na uspješnoj i konstruktivnoj suradnji te naglasio kako je obrazovanje iznimno važno u formiranju hrvatskog društva, jer što je više kvalitetnih, obrazovanih i dobrih ljudi veće su šanse da će cijelo društvo biti takvo i bolje. U ime ravnatelja obratila se voditeljica Županijskog stručnog vijeća ravnatelja osnovnih škola, ravnateljica Osnovne škole Ivana Lackovića Croate iz Kalinovca Mirjana Bazijanec koja je poručila kako su sretni što Županija nastoji svih ovih godina pomagati i unaprjeđivati rad škola te kako se to osjeća po kvaliteti rada, boljim uvjetima, a ulaže se puno u gradnju i opremanje škola s ciljem osiguravanja što boljih uvjeta rada.

VARAŽDIN – Tribina pod nazivom „Predstavljanje mjera i aktivnosti Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta“, održana je u ponedjeljak, 25. veljače 2019. godine, u Varaždinu u organizaciji Zajednice poduzetnika i obrtnika HDZ-a Varaždinske županije. Raspravljalo se je o stanju gospodarstva u Varaždinskoj županiji, administrativnim mjerama rasterećenja gospodarstva, stanju na tržištu radne snage, potrebama gospodarstva za potporama i natječajima ministarstava i kompenzacijskim mjerama za izvoznike. U ime Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta na tribini su sudjelovali pomoćnica ministra Ana Mandac i državni tajnik Mario Antonić.

ZAGREB – U izdanju Muzičkog informativnog centra Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski danas, 25. veljače 2019. godine, predstavljena su notna izdanja djela slavnog hrvatskog skladatelja i dirigenta Borisa Papandopula. Riječ je o notnim izdanjima Druge simfonije te glasovirskih izvadaka iz Malog koncerta za pikolo i komorni gudački ansambl i Trostrukog koncerta za obou, klarinet, fagot i gudački orkestar. „Papandopulo nije bio samo skladatelj već u uspješni svjetski dirigent, organizator i ravnatelj Opere koji je ostavio dubok trag na hrvatski glazbeni život“, rekao je Davor Merkaš, urednik u Muzičkom informativnom centru Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski. Svečano predstavljanje notnih izdanja održano je na 113. obljetnicu rođenja Borisa Papandopula.

SVETI MARTIN NA MURI/DONJI KRALJEVEC – Bogatim programom ovih će dana u Međimurju biti obilježena 158. godišnjica rođenja dr. Rudolfa Steinera. Dio programa u subotu, 02. ožujka 2019. godine, odvijat će se u Termama Sv. Martin, a dio u Donjem Kraljevcu. Održat će se 2. BioGI Forum, a simboličnom sadnjom jabuke bit će otvoreni radovi u 1. biodinamičkom vrtu ukrasnoga bilja u Termama Sv. Martin, što je zajednički projekt Termi, Centra dr. Rudolfa Steinera, te Agronomskog fakulteta. Program će se nastaviti otkrivanjem interpretacijskih ploča kod rodne kuće dr. Steinera u Donjem Kraljevu te Steinerovom večerom uz bogat kulturno- umjetnički program.

loading