Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 25.02.2020.

Posted in Vijesti

ČAKOVEC – Na tragu kvalitetne i dugogodišnje suradnje, Sporazum o sufinanciranju projekata i aktivnosti Obrtničke komore Međimurske županije u 2020. godini potpisali su danas, 25. veljače 2020. godine, župan Međimurske županije Matija Posavec i predsjednik županijske Obrtničke komore Boris Lukovnjak. Riječ je o Sporazumu kojim se osigurava 70 tisuća kuna za nastup 30-tak međimurskih obrtnika na osam sajmova u zemlji i inozemstvu. Uz stipendiranje učenika, koji se školuju za deficitarna obrtnička zanimanja, ovaj projekt te niz drugih mjera, Međimurska županija želi istaknuti važnost obrtništva kao značajnog pokretača daljnjeg gospodarskog razvoja Međimurja, rekao je župan Matija Posavec. Rezultati svega toga vidljivi su kroz protekle tri godine kada je zaustavljen trend zatvaranja obrta te je broj obrtnika na području Međimurske županije, primjerice, prošle godine povećan za 91 obrt što je rast od 7%.

 

ZAGREB – S ciljem jačeg poticanja obrtništva, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić je danas, 25. veljače 2020. godine, uručio 72 stipendije za školsku godinu 2019./2020. učenicama i učenicima koji se obrazuju za deficitarna zanimanja za potrebe obrtništva te učenicima koji se obrazuju za medicinske sestre, odnosno tehničare opće njege. Temeljem natječaja, stipendije je dobilo 67 učenika srednjih škola za deficitarna zanimanja koja su iznimno tražena na tržištu rada, poput alatničara, bravara ili elektroinstalatera te pet učenika i učenica koji se školuju za medicinske sestre i tehničare. „Dok je ovakvih stipendija bit će i zagrebačkog obrtništva“, naglasio je gradonačelnik Milan Bandić.

ZAGREB – Raspisani su javni natječaji za programe i projekte udruga civilnog društva u Gradu Zagrebu u 2020. godini. Radi se o 12 poziva, među ostalim, udrugama iz područja socijalnog i humanitarnog značenja, zatim udruga iz područja zaštite životinja, poljoprivrede, šumarstva i lovstva, iz područja razvoja mreže socijalnih usluga usmjerenih prioritetnim korisničkim skupinama, iz područja rada mladih, braniteljskih udruga, udruga iz područja održive energetske politike, zaštite potrošača itd. Detaljne informacije dostupne su na mrežnoj stranici grada. Rok za podnošenje prijava je 6. ožujka.

VARAŽDIN – Konferencija na temu projekata energetskih obnova zgrada poliklinike, psihijatrije te mikrobiologije i rentgena Opće bolnice Varaždin, ukupne vrijednosti 17 milijuna i 863 tisuće kuna, održana je ovog utorka, 25. veljače 2020. godine. Na konferenciji su bili potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske te ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar, župan Varaždinske županije Radimir Čačić i njegovi zamjenici Tomislav Paljak i Robert Vugrin. Projektima se želi unaprijediti energetska učinkovitost zgrada uz istovremeno korištenje obnovljivih izvora energije, a ostvarit će se smanjenje godišnje potrošnje primarne energije za više od 70%  i smanjenje emisije CO2 za više od 80%. Obnova podrazumijeva, ne samo promjenu stolarije i izradu novih fasada, nego i izolaciju potkrovlja, ugradnju solarnih panela i posebnih toplinskih crpki. – To je kompleksan projekt koji uključuje i promjenu rasvjete te elektro instalacija – istaknuo je ravnatelj bolnice Nenad Kudelić i dodao da će energetskom obnovom biti povećana kvaliteta prostora za pacijente, ali i za djelatnike. Predviđen završetak radova je u kolovozu 2020. godine.

KOPRIVNICA – Kao i u protekle tri školske godine, Koprivničko-križevačka županija i u aktualnoj školskoj godini provodi projekt „Svi u školi, svi pri stolu 4“ kojim se osigurava prehrana dijela učenika koji žive ili su u riziku od siromaštva, istaknuto je prilikom početne konferencije projekta održane ovog utorka, 25. veljače 2020. godine u sjedištu Koprivničko-križevačke županije. Učenici uključeni u projekt od početka školske godine dobivaju jedan topli obrok dnevno u školskoj kuhinji, što je iznimno važno i pohvalno, ističe ravnateljica Osnovne škole Mihovila Pavleka Miškine Đelekovec Sonja Vuljak. U projekt je uključeno 17 osnovnih škola kojima je Koprivničko-križevačka županija osnivač, a besplatna prehrane osigurana je za 861 učenika koji žive ili su u riziku od siromaštva, kaže župan Darko Koren te dodaje kako je u stopostotnom iznosu sufinanciran sredstvima Fonda europske pomoći za najpotrebitije i vrijedan je 871 tisuću kuna.

ZAGREB – Ove godine posebno slavljeničko 20. izdanje međunarodnog Naj, naj, naj festivala u zagrebačkom kazalištu ŽAR ptica održavat će se od srijede, 26. veljače do nedjelje, 1.ožujka u sklopu velikog projekta #naNAJače protiv vršnjačkog nasilja i bit će donatorskog karaktera. Prihod od ulaznica je namijenjen za sufinanciranje školskih projekta protiv vršnjačkog nasilja u OŠ Bartula Kašića Zadar, OŠ Mihovila Pavlonovića Metković, OŠ Jure Turića Gospić, OŠ Ivana Rangera Kamenica i u OŠ Glina. Tijekom Festivala održavat će se i radionice o vršnjačkom nasilju za djecu i roditelje, koje će voditi psiholozi iz Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba.

ZAGREB – Za dodjelu potpora manifestacijama značajnim za turističku ponudu Zagrebačke županije u 2020. godini raspisan je javni natječaj u ukupnom iznosu od milijun kuna. Maksimalna potpora iznosi 100.000 kuna po pojedinom korisniku. Pravo na potporu mogu ostvariti javne ustanove, gradovi i općine, turističke zajednice i udruženja obrtnika, registrirani na području županije gdje i organiziraju manifestaciju. Podnositelj zahtijeva može prijaviti i ostvariti potpore za najviše dvije manifestacije, a potpora može iznositi do 75 posto prihvatljivih troškova manifestacije za javne ustanove, ustanove u kulturi, turističke zajednice i udruženja obrtnika. Gradovi i općine mogu ostvariti od 60 do 100 posto iznosa vrijednosti projekta ovisno o indeksu razvijenosti jedinice lokalne samouprave. Prijave se podnosu isključivo putem sustava ePrijave do 10. ožujka 2020. godine.

BJELOVAR – Grad Bjelovar kroz dvije godine postao je najtransparentniji grad u Hrvatskoj: putem aplikacije Transparentnost dostupne su sve uplate i isplate iz gradskog proračuna, smanjena je nepotrebna administracija i birokracija za gospodarstvenike i potencijalne investitore, a idući su koraci prilagodba lokalnih ustanova i poduzetnika digitalizaciji i novim tehnologijama te nastavak poticanja poduzetničke kulture kroz stimulacije poput dodjele nagrade od 100 tisuća kuna za najbolju start-up ideju. Sve o atraktivnim mjerama, razvojnim učincima koje gradski proračun omogućuje te stimulacijama za poticanje poduzetništva doznat će se na konferenciji u utorak, 3. ožujka u Kulturnom i multimedijskom centru Bjelovar.

STUBIČKE TOPLICE – Poziv studentima i studenticama medicine s područja Krapinsko-zagorske županije na sastanak koji će se održati 7. ožujka 2020. godine u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice, uputio je župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar. Prvi sastanak studenata medicine s područja Krapinsko-zagorske županije s županijskim vodstvom te ravnateljima zdravstvenih ustanova kojima je Krapinsko-zagorska županija osnivač održan je u rujnu prošle godine, a ovog puta studenti će biti upoznati sa stanjem, ulaganjima, uvjetima i prednostima rada u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice te trenutnim potrebama za pojedinim specijalizacijama u Krapinsko-zagorskoj županiji.

KOPRIVNICA – Grad Koprivnica proveo je postupak jednostavne nabave za izradu projektne dokumentacije za izgradnju rotora na raskrižju DC2 i DC41 u Koprivnici te je za izradu dokumentacije izabrana tvrtka iz Varaždina koja će taj posao obaviti za 196 tisuća kuna. Radi se o T-raskrižju na jugozapadnom ulazu u Koprivnicu, kod nadvožnjaka preko željezničke pruge. Izgradnja rotora krenut će paralelno sa sanacijom nadvožnjaka. Uz taj rotor gradit će se još jedan, i to na vrlo frekventnom raskrižju Ulice braće Radića, Ivana Sabolića i Starog Brežanca.

loading