Skip to content

Manifestacija Krapinsko-zagorske županije 100% zagorsko 17. i 18. rujna 2021. u Zagrebu

Vijesti Radija Kaj, 25.03.2020.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Nakon nedjeljnog potresa koji je najveće štete napravio u Donjem i Gornjem Gradu te naseljima epicentra Markuševca, Čučerja, Kašine i drugih, za sve zgrade i kuće koje će dobiti oznaku privremeno neupotrebljivo ili neupotrebljivo, Grad Zagreb i Zagrebački holding oslobodit će plaćanja svih režija, pričuve i komunalne naknade, za što će se tražiti i odobrenje Gradske skupštine- rekao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić na konferenciji za novinare održanoj ove srijede, 25. ožujka 2020. godine u garaži Gradske uprave. Uz to, od Vlade će tražiti osnivanje zajedničkog radnog tima radi hitne izmjene Zakona o sanaciji posljedica potresa za Grad Zagreb i šire. Naime, po sadašnjem Zakonu privatne osobe štetu mogu nadoknaditi samo ukoliko su osigurane ili dobiti 5% naknade ukoliko je oštećenje veće od 60%. Nakon proglašenja prirodne katastrofe, Grad Zagreb, za sada bez vremenskog limita, poziva sve da prijave štetu putem maila, poštom ili na šest gradskih lokacija, a sve informacije kao i obrazac dostupni su na web stranici grada. Uz to, kako je naglasila zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević statičari su tu da samo procjene prvu ugrozu, slijedi procjena šteta i prijava koju privatne osobe moraju same napraviti nakon čega slijede mjeseci obnove. Uz to Grad Zagreb javnim pozivom poziva sve građevinske tvrtke da se uključe u sanaciju šteta. Građani koji su ostali bez krova nad glavom, zamjenica Pavičević Vukičević pozvala je da se jave u Studentsko naselje Cvjetno gdje je za sada smješteno više od 260 ljudi. Zagrebački gradonačelnik još jednom se zahvalio svima koji su tu u borbi protiv epidemije koronavirusa, ali i saniranju šteta od potresa, te je izrazio sućut obitelji smrtno stradale 15. godišnje djevojčice

ZAGREB – Iz Ureda gradonačelnika Zagreba, priopćebo je, da je, izvanrednim terenskim pregledom svih osam glavnih mostova, koji su u nadležnosti Grada, utvrđeno je da potres 22. ožujka nije nanio nikakve posljedice na njihove konstruktivne elemente i opremu, da im mehanička otpornost i stabilnost nije ugrožena te je dopušteno prometovanje. Radi se o Mostu slobode, Mostu mladosti, Jadranskom, Domovinskom i Podsusedskom mostu, starom i novom Jankomirskom te Savskom mostu, uključujući i nadvožnjake na lokaciji Slavonska – Držićeva.

KRAPINA – U Krapinsko-zagorskoj županiji ukupno je tridesetdvoje oboljelih od korona virusa, izvijestio je danas, 25. ožujka 2020. godine, na redovnoj konferenciji za medije u Krapini načelnik županijskog Stožera civilne zaštite, zamjenik župana Anđelko Ferek Jambrek. U odnosu na jučer, četiri su nova pacijenta, a 1345 osoba je u samoizolaciji i redovito se prate od strane MUP-a. – Najviše zaraženih pacijenata je s područja Krapine, Pregrade i Huma na Sutli, a među novooboljelima su isključivo kontakti već ranije zaraženih, rekao je ravnatelj Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana Tihomir Vančina. Županijski Zavod za javno zdravstvo do danas je kontaktirao 240 osoba koje su bile u bliskom kontaktu sa zaraženima te im je objašnjeno kako se trebaju ponašati, kako bi se izbjeglo daljnje širenje zaraze, naglasio je epidemiolog, dr. Ivan Lipovac. Anđelko Ferek Jambrek naglasio je kako je županijski Poduzetnički centar u svega dva dana zaprimio 69 zahtjeva zagorskih poduzetnika za pomoć oko pripreme dokumentacije kojom će se zatražiti pomoć vlade za prevladavanje krizne situacije. Također,tijekom jučerašnjeg dana i danas prijepodne na području Krapinsko-zagorske županije zaprimljeno je oko 570 zahtjeva za propusnicu za napuštanje mjesta prebivališta.

ČAKOVEC- Drugi slučaj zaraze koronavirusom zabilježen je na području Međimurske županije. Tim povodom danas je održana izvanredna konferencija za novinare županijskog Stožera civilne zaštite. Identitet zaražene osobe nije otkriven osim da je riječ o osobi koja radi u javnom sektoru i pretpostavka je da se je radeći na državnoj granici zarazio prilikom obavljanja posla. Osoba je radila do 17. ožujka, a od 18. ožujka je bila u samoizolaciji da bi 22. ožujka bila hospitalizirana. Tom prilikom napravljena su dva nalaza, od kojih je prvi bio negativan, a drugi pozitivan, izvijestio je župan Matija Posavec. Trenutno se ispituje gdje se drugo zaraženi zarazio te s kim je bio u kontaktu.

KOPRIVNICA – Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije u srijedu 25. ožujka održao je redovnu koordinaciju na kojoj su razmijenjene aktualne informacije o zdravstvenom stanju te provedbi mjera i odluka za sprječavanje koronavirusa na području županije. Načelnik Stožera Ratimir Ljubić je izvijestio kako je stanje nepromijenjeno te trenutno nema novooboljelih osoba od koronavirusa te se osvrnuo na provedbu Odluke o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u Republici Hrvatskoj kazavši kako se stanje na području Koprivničko-križevačke županije stabiliziralo.

VARAŽDIN – U Varaždinskoj županiji u posljednja 24 sata nema potvrđenih novih slučajeva zaraze koronavirusom. Do sada ima potvrđena 14 slučaja zaraze virusom COVID-19 od čega je je jedna osoba izliječena. – Također, nova tri pacijenta kojima je prvi bris negativan, što nam ulijeva optimizam da ovaj tjedan dobijemo potvrdu za nova tri izliječena – izvijestio je ove srijede, 25. ožujka 2020. godine načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije Robert Vugrin.  Do sada je testirano 182 uzorka i redovito na dnevnoj bazi testira se oko 15-ak uzoraka. I dalje je više od 900 osoba pod zdravstvenim nadzorom od čega su 88 kontakti zaraženih osoba u protekla 24 sata policija je provjerila 149 osoba s mjerom samoizolacije i ponovno utvrdila pet kršenja.

KRAPINA – Saborski zastupnik  iz Hrvatskog zagorja Žarko Tušek, izvijestio je medije da mu je predsjednik Vlade Republike Hrvatske potvrdio da će sanacija šteta uzrokovana potresom u Krapinsko-zagorskoj županiji biti dio cjelovite politike i odluka Vlade RH.  – Sanacija štete i obnova kuća na području općina Gornja Stubica i Marija Bistrica te na području grada Donja Stubica biti će dio cjelovite politike Vlade RH i odluka vezano uz sanaciju šteta uzrokovane potresima koji su u nedjelju pogodili grad Zagreb i Krapinsko-zagorsku županiju.

ZAGREB – Za Ured za upravljanje u hitnim situacijama izrađena je aplikacija „Prijava za pregled građevina nakon potresa“ koja je građanima dostupna za popunjavanje na gradskoj internetskoj poveznici te stranici Ureda. Na ovaj način bit će ubrzana procjena štete. Ured kao i sve službe i volonteri Civilne zaštite rade danonoćno, uz nesebičnu podršku volontera svih inženjerskih struka. Još jednom, mole građane za strpljenje, a timovi građevinara će obići građevine prema prioritetima.

KRAPINA – Sukladno Odluci o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u RH, ukoliko iz vitalnih obiteljskih razloga, poput pružanja skrbi djeci ili starijim osobama ili kupnje hrane i osnovnih potrepština građani moraju napustiti mjesto prebivališta ili stalnog boravišta trebaju se obratiti nadležnim stožerima civilne zaštite radi izrade propusnice.
Na stranicama gradova i općina s područja Krapinsko-zagorske županije objavljeni su obrasci zahtjeva u kojima građani trebaju obrazložiti potrebu izdavanja propusnice. Građane pozivaju da propusnice, uz detaljno obrazloženje njihove potrebe, zatraže pisanim putem na e-mail adrese Stožera civilne zaštite grada ili općine u mjestu prebivališta. Propusnica se izdaje na ime i prezime, s razlogom odobrenja i vremenom trajanja, ovjerena i potpisana od strane izdavatelja.

ČAKOVEC – Stožer civilne zaštite Grada Čakovca počeo je s izdavanjem propusnica koje se izdaju u najkraćem mogućem roku, no zbog izuzetno velikog broja zahtjeva, za obradu treba malo više vremena. Građane pozivaju da pozorno pročitaju tko ima pravu na propusnicu te da ukoliko ne zadovoljava uvjete, zamolbe niti ne šalju. Upozoravaju osobe koje nemaju prijavljeno prebivalište ili stvarno boravište na području Grada Čakovca, bez obzira što trenutno stanuju ili borave u Čakovcu, potvrdu trebaju zatražiti tamo gdje su prijavljeni. Građanima koji traže propusnice, skreće se pozornost da se točnost navedenih podataka u prijavi za izdavanje propusnice provjerava.

ZAGREB – Nakon niza potresa ugrožena su sva četiri tornja Crkve Krista Kralja na Mirogoju, a u mirogojskim Arkadama nema gotovo ni jedne neoštećene grobnice. Oštećene su ograde te popadali križevi, a na svim gradskim grobljima uništeno je pet tisuća grobova, od čega 1500 na Mirogoju. Sva groblja su zatvorena za posjete, a ispraćaji se održavaju u nazočnosti uže obitelji, dok je kretanje po grobljima moguće isključivo u pratnji djelatnika Gradskih groblja jer su sva groblja zaključana.

BJELOVAR – Na području Bjelovarsko-bilogorske županije je 721 osoba u samoizolaciji. Djelatnici Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske zaprimili su 81 dojavu građana o mogućim mjerama kršenja samoizolacije: 59 dojava je bilo s područja djelovanja Policijske postaje Bjelovar, po četiri na prostoru Policijskih postaja Daruvar i Grubišno Polje te po sedam na području Policijskih postaja Čazma i Garešnica. Policijski su službenici utvrdili 15 slučaja kršenja mjera samoizolacije: 11 ih je bilo na bjelovarskom području te po dva na garešničkom i grubišnopoljskom području.

ZAGREB – Društvo Crvenog križa Zagrebačke županije poziva sve osobe starije životne dobi i one koje trebaju pomoć s područja Zagrebačke županije da im se jave vezano za dostavu prehrambenih namirnica i lijekova. Brojevi telefona po gradskim društvima su za Dugo Selo 01 2753 130 i 5808 301, za Ivanić Grad 01 2883 001, za Jastrebarsko 01 6283 363, za Samobor 01 3361 681, za Sveti Ivan Zelinu 01 2060415 i 099 2060416, za Vrbovec 099 5344156 i 098 800 310 te za Veliku Goricu 01 6221 318.

IVANEC – S obzirom na aktualnu epidemiološku situaciju, Gradsko društvo Crvenog križa Ivanec traži volontere koji su na terenu spremni pomoći ljudima u nevolji. Svi koji se prijave MORAJU proći edukaciju o samozaštitnom i zaštitnom ponašanju. U svojim volonterskim aktivnostima bit će obilježeni službenom odjećom Crvenog križa i morat će koristiti zaštitnu opremu i ponašati se na siguran način. Gradsko društvo sa svim će volonterima potpisati ugovor o volontiranju. Svi koji se žele prijaviti i pomoći sugrađanima mogu to učiniti putem aplikacije/prijavnice koja je dostupna linkom na stranici Grada Ivanca.

KOPRIVNICA – Pučka kuhinja pri Gradskom društvu Crvenog križa Koprivnica za starije osobe koje nisu korisnici koprivničkih socijalnih programa, a članovi su koprivničkog društva dostavlja tople obroke prema cjeniku koji je objavljen na njihovim Internet stranicama. Također, organiziraju i dostavu potrebnih lijekova te nužnih prehrambenih i higijenskih namirnica za starije i nemoćne osobe, kroničnim bolesnicima te osobama u potrebi, a koprivnička Socijalna samoposluga otvorena je svake srijede od 11,00 do 12,00 sati.

loading