Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 25.04.2017.

Posted in Vijesti

KRAPINA – Aplikacija VISION ONE, koja na jednom mjestu umrežava brojne turističke sadržaje, odnosno povezuje aplikacije različitih kategorija interesa predstavljena je u utorak 25. travnja 2017.  godine u Krapini. Skidanjem aplikacije jednostavno i brzo moguće je pretražiti interesne kategorije. U izborniku su vijesti, manifestacije, smještaj, gastro ponuda, turistička ponuda, znamenitosti, suvenirnica, brošure, galerija, kontakt, društvene mreže i poveznice. U planu je i mogućnost ocjenjivanja sadržaja, primjerice osoblja i jela u restoranima ili kafićima, mogućnost kupovine unutar aplikacije, a bit će i multijezična. U kalendaru će biti sve manifestacije, a korisnici koji žele, o njima će moći dobivati i notifikacije. U aplikaciju je trenutno uključeno preko 70 korisnika iz devet županija te se ona razvija i dalje.

VRBOVEC-Program koalicije HSS-SDP-HNS-Hrvatskih lista za Zagrebacčku županiju za predstojeće lokalne izbore predstavljen je u večernjim satima u utorak, 25.travnja u Vrbovcu. Brojnim stranačkim kolegama obratili su se predsjednici županijskih organizacija Mihael Zmajlivic SDP, Dubravko Ponoš HNS i Damir Hrdaš Hrvatski laburisti. Aktualni župan jedan od najdugovječnijih župana u Hrvatskoj Stjepan Kožič uvjeren je u ponovnu pobjedu i vodstvo županije koja se kroz 15-ak godina potvrdila kao jedna od najuspješnijih županija po mjeri čovjeka. Uz Kožića kao simbola stabilnosti i kontinuiteta, viziju daljnjeg razvoja u sljedecih četiri godine predstavili su i kandidati za zamjenike župana Nadica Žužak i Hrvoje Frankić.

ZAGREB – Ugovor o dodjeli sredstava za sufinanciranje nabave medicinske opreme danas su u prostoru Poliklinike u Zagrebu potpisali župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić i ravnatelj Poliklinike za prevenciju kardiovaskularnih bolesti i rehabilitaciju Goran Krstačić. Time je Županija dodijelila novčana sredstva za nabavu dva digitalna 12-kanalna EKG-a. Zagrebačka županija već duži niz godina sufinancira nabavu medicinske i laboratorijske opreme bolničkih ustanova i poliklinika na području grada Zagreba, s obzirom da nema svoju opće bolnice. Tako je u zadnjih pet godina iz županijskog proračuna za tu svrhu dodijeljeno oko milijun i 700 tisuća kuna, istaknuo je župan  Stjepan Kožić.

ZAGREB – Holdingova podružnica Zagrebačke ceste slavi 70 godina rada. Tim povodom prisjetili su se svih djelatnika koji su sudjelovali u radu ove tvrtke koja svakodnevno brine o svim  zagrebačkim ulicama. Direktor Zagrebačkih cesta, Ante Todorić tom prigodom je istaknuo, kako u ovom trenutku u podružnici radi oko 750 djelatnika koji brinu o javnim prometnim površinama i o sigurnosti svih sudionika u prometu. Čestitke na sedam desetljeća rada uputio je i zagrebačkih gradonačelnik Milan Bandić koji je najavio kako će uskoro Medaljom grada nagradili sve koji su 40 i vise godina radnog staža stekli u Holdingu. Medalju grada tako će primiti oko 180 sadašnjih i bivših zaposlenika Holdinga.

ZAGREB – Jedan od najljepših zagrebačkih prolaza, Oktogon kroz godinu dana poprimit će novi izgled. Danas su započeli radovi vrijedni 2,5 milijuna kuna na sanaciji oštećenog dijela prolaza. Zbog izuzetno velike osjetljivosti posla, izgledno je da će radovi potrajati i duže nego što je predviđeno (12 mjeseci) . Tijekom radova Okrogon će biti otvoren za prolaznike, a grad će se prema najavama pobrinuti za tamošnje obrtnike i trgovce. Inače Oktogon je prvi zagrebački natkriveni pješački prolaz sa središnjom staklenom kupolom i virtajima, na njemu je 1899. godine radilo oko 500 radnika, a cijela građevina je pod krov stavljena u rekordnih 70 dana.

KOPRIVNICA – Danas je održan Poslovni uzlet Grada Koprivnice. Radi se o edukacijama na kojima ekonomski, financijski, marketinški i prodajni stručnjaci kroz radionice, edukacije i panel diskusije nastoje pružiti polaznicima dodatna poslovna znanja i alate za rast i razvoj svog poslovanja. Ovo je treća godina kako se Poslovni uzlet održava u Koprivnici, gradu snažnih industrija, kaže zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnika Mišel Jakšić te ističe kako se sinergijom u gospodarstvu može ostvariti mnogo i upravo zato grad Koprivnica želi u partnerstvu s malim i srednjim poduzetnicima, obrtnicima i OPG-ovima odgovoriti na izazove novog vremena. Nakon panel diskusije „Razvoj poduzetništva u Koprivnici“ održana je radionica „Prodaja za pet“ u kojoj je 20-ak poduzetnika doznalo koje su karakteristike uspješnog prodavača te kontekst procesa prodaje.

ČAKOVEC – Međimurskoj županiji, odnosno Regionalnoj razvojnoj agenciji Međimurja REDEA-i odobren je osamsto tisuća kuna vrijedan projekt u obrazovanju pod nazivom „1,2,3.. Palim lampicu“. Projekt je osmišljen kao rješenje za nedostatak sustavne institucionalne potpore darovitim učenicima i njihovim nastavnicima, odnosno mentorima i stručnim suradnicima u osnovnim i srednjim školama. Projekt koji će trajati dvije godine i bit će uključeno 80-ero učenika, danas je u sjedištu županije u Čakovcu predstavio župan Matija Posavec, pritom ističući da će kroz njegs svoje kompetencije jačati i 118 nastavnika i mentora iz 17 međimurskih škola. Dodajmo i to da je župan Posavec tim povodom u županijskoj Maloj vijećnici upriličio i prijem za darovite i nagrađene učenike iz Ekonomske i trgovačke škole Čakovec- svjetske prvakinje s međunarodnog natjecanja mladih znanstvenika u Stuttgartu Luciju Marković i Evu Perčić te državnog prvaka na natjecanju u Splitu, stolnotenisača Nina Bašu.

ZAGREB – Raspisan je natječaj za dodjelu financijskih potpora za razvoj turizma u Gradu Zagrebu. Pravo na potpore imaju mikro, mala i srednja trgovačka društva, obrti, zadruge i fizičke osobe koje pružaju usluge u turizmu, a imaju sjedište na području Zagreba ili ulažu na području grada. Sredstva su namijenjena za inovacije u turizmu, razvoj turističkih proizvoda, unaprjeđenje kvalitete obiteljskog smještaja, događanja i dr. Najviši pojedinačni iznos potpore je 50.000 kuna. Više informacija o natječaju dostupno je na službenim stranicama grada, a natječaj je otvoren do 15. studenoga.

KARLOVAC – Sporazum o partnerstvu na projektu ,,Susret s rijekom” potpisao je danas u prostorijama Razvojne agencije Karlovačke županije KARLA župan Karlovačke županije lvan Vučić. Karlovačka županija kao prijavitelj, navedeni je projekt zajedno s partnerima (gradovi Karlovac, Ogulin i Ozalj, Javna ustanova Natura Viva, Razvojna agencija Karlovačke županije KARLA, Turistička zajednica grada Ozlja i Ogulina) prijavila na javni poziv Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU “Promicanje održivog razvoja prirodne baštine”.

ZAGREB – Projekt „Regionalni vodoopskrbni sustav Zagrebačke županije – Zagreb Istok“ ukupne vrijednosti 702.189.594 kune uvršten je na Listu strateških projekata Vladinog Povjerenstva za procjenu i utvrđivanje prijedloga strateških projekata. Time su stvoreni preduvjeti da se projekt, koji ima za cilj osigurati priključak na javni vodoopskrbi sustav za 105.000 stanovnika istočnog dijela Zagrebačke županije, financira iz fondova EU. Projektom RVS Zagreb Istok je obuhvaćena gradnja nove, odnosno, rekonstrukcija postojeće javne vodoopskrbne mreže i pripadajućih objekata na području Dugog Sela, Ivanić-Grada, Svetog Ivana Zeline i Vrbovcu te općina Brckovljani, Rugvica, Kloštar Ivanić, Križ, Bedenica Dubrava, Farkaševac, Grade, Preseka i Rakovec. Projekt će se  financirati kroz Operativni program „Konkurentnost i kohezija“. Iz europskih fondova bit će osigurano 481.792.172 kuna ili 68,61% sredstava, a iz nacionalnih izvora 220.397.419 kuna, odnosno 31,39%. Nacionalna komponenta će se sa po 12,55% financirati iz proračuna RH i proračuna Hrvatskih voda, dok će preostalih 6,28% ili oko 44 milijuna kuna osigurati investitor, Vodoopskrba i odvodnja Zagrebačke županije odnosno gradovi i općine uključeni u projekt te Zagrebačka županija.

KOPRIVNICA – Danas su u prostorijama Koprivničko-križevačke županije podijeljena priznanja i proglašeni najuspješniji sudionici projekta „Vuzmena košarica“. Riječ je o programu u sklopu manifestacije „U susret Uskrsu“, kao dio projekta „Pisanica od srca“, a održava se već sedam godina i namijenjena je vrtićima i školama Podravine i Prigorja, kaže direktor županijske Turističke zajednice Zdravko Mihevc te dodaje kako je ove pristiglo je 10 vuzmenih košarica vrtića te isto toliko osnovnih škola, a sve su košarice bile izložene na središnjem koprivničkom trgu prije dva tjedna. Sve se to radi s ciljem očuvanja tradicije podravsko-prigorskog kraja, naglašava koprivničko-križevački župan Darko Koren. Najbolju Vuzmenu košaricu u kategoriji škola ima Osnovna škola Podravsko sunce iz Koprivnice, a kod vrtića Dječji vrtić Smiješak također iz Koprivnice.

VARAŽDIN –  Tradicionalna kampanja „Odaberi svoju školu“ koju Varaždinska županija provodi zajedno s partnerima Županijskom komorom Varaždin, Obrtničkom komorom Varaždinske županije, varaždinskim područnim uredom  zavoda za zapošljavanje i Centrom izvrsnosti za hrvatski jezik započela je poslijepodne, u ponedjeljak, 24. travnja 2017. godine u Osnovnoj školi Novi Marof. Do 8. svibnja učenicima osmih razreda osnovnih škola, predstavit će se sve srednjoškolske ustanove s područja Varaždinske županije, čime će im se značajno olakšati donošenje odluke o nastavku školovanja. Kampanja „Odaberi svoju školu“  nastavlja se danas u 18,00 sati u Osnovnoj školi u Visokom, a sutra u isto vrijeme domaćin će joj biti Osnovna škola „Antuna i Ivana Kukuljevića“ u Varaždinskim Toplicama.

ČAKOVEC – Međimursko veleučilište u suradnji s Međimurskom županijom u sklopu obilježavanja Dana Međimurske županije i Spomendana na Zrinske i Frankopane, danas od 11,00 sati u čakovečkoj zgradi Scheier organizira jedinstvenu manifestaciju. Naime međimurski su studenti pripremili virtualnu šetnju Starim gradom Zrinskih, a kroz kratki vizualni prikaz moći će se doživjeti Stari grad u četiri najvažnija povijesna razdoblja, uz primjenu naočala za virtualnu stvarnost. Ovaj projekt ujedno spaja inovativnost i tradiciju, kao dvije niti vodilje ovogodišnjeg obilježavanja Dana Međimurske županije.

HUM NA SUTLI – Višednevni program povodom Dana općine održava se u Općini Hum na Sutli. Program je započeo u četvrtak, 20. travnja 2017. godine u Narodnoj knjižnici Hum na Sutli manifestacijom Dani Rikarda Jorgovanića, uz dodjelu istoimene književne nagrade, a završava u nedjelju, 30.travnja, sportskim događanjima. Središnje obilježavanje je u utorak 25. travnja 2017. godine, prigodna svečanost, uz dodjelu općinskih priznanja.

KLAGENFURT – Na prvoj ovogodišnjoj sjednici Upravnog odbora Saveza Alpe Jadran prihvaćeni su novi projekti za sufinanciranje, a prijaviteljima iz Koprivničko-križevačke županije odobreno je 10.500 eura. Financirat će se programi LAG-a Podravina, Klastera pčelara Podravina, Folklornog ansambla Koprivnica, Udruge vinara i proizvođača vina Bilikum Križevci, DVD-a Virje i Područne škole Bakovčice iz Koprivnice. Savez Alpe Jadran od 2014. do 2017. za projektne aktivnosti u Koprivničko-križevačkoj ukupno je odobrio 55 tisuća eura, a novi će natječaj za financiranje projekata sredstvima Saveza biti raspisan na jesen.

ZAGREB – Jubilarno, 10. izdanje, Festivala dječje knjige: Uberi priču počinje danas u Parku Stara Trešnjevka. Cilj događanja je da svako dijete s festivala doma dođe sa slikovnicom koju je ubralo sa stabla u parku. Među stablima okićenim knjigama odvijat će se i niz događanja od nastupa pisaca, autora pojedinih slikovnica do zabavljača, kao što su klaunovi, svirači, žongleri i akrobati. U četvrtak 27. travnja izrađivat će se knjige te će djeca tom prilikom svoje tekstove i zapise pretvoriti u prava umjetnička djela u obliku knjige.

loading