Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 25.04.2019.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Predstavnike Družbe braće hrvatskog zmaja, predvođene Neviom Šestićem, velikim meštrom, u povodu obilježavanja 100. godišnjice prijenosa zemaljskih ostataka Zrinskog i Frankopana u Hrvatsku ovog četvrtka. 25. travnja 2019. godine u zgradi Gradske uprave primio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Grad Zagreb podržava svečanost obilježavanja ove obljetnice, koja će biti održana 30. svibnja 2019. godine svečanim mimohodom od zgrade HAZU preko Zrinjevca do prvostolnice, te će biti održana svečana Akademija Družbe, rekao je veliki meštar Nevio Šestić. Uz to, Grad Zagreb će otkupiti i monografiju Zrinki- Frankopana, koju će dobiti osnovnoškolske i srednjoškolske knjižnice te knjižnice Grada Zagreba, istaknula je pomoćnica pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje Katarina Milković.

KRIŽEVCI – Ugovor o darovanju nekretnina u vlasništvu RH Bjelovarsko-križevačkoj biskupiji ovog četvrtka, 25. travnja 2019. godine, u Križevcima su potpisali ministar državne imovine Goran Marić i biskup Bjelovarsko-križevačke biskupije msgr. Vjekoslav Huzjak. Vlada RH je na svojoj 142. sjednici početkom veljače, donijela odluku o darovanju nekretnina od gotovo 29 tisuća metara četvornih na prostoru nekadašnje križevačke vojarne, procijenjene vrijednosti 6,680 milijuna kuna. Nekretnine, odnosno zemljište za koje je potpisan ugovor, daruju se Biskupiji za izgradnju svetišta Svetog Marka Križevčanina sa svim pratećim sadržajima. – Sveti Marko Križevčanin bit će prvi hrvatski svetac koji će dobiti svetište u svojoj zemlji, rekao je biskup Huzjak. Za vrijednost darovanih nekretnina, umanjit će se obveza Republike Hrvatske prema Katoličkoj Crkvi s osnova oduzete imovine u vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine koju nije moguće vratiti, a sukladno Ugovoru između Svete Stolice i RH o gospodarskim pitanjima.

ZAGREB – Javni poziv investitorima za iskazivanje interesa za sudjelovanje u razvoju i realizaciji projekta „Blok Badel“ uputio je Grad Zagreb. Projektom je obuhvaćen prostor cijelog gradskog bloka površine oko 30.000 metara četvornih, na sjeveru omeđen Vlaškom ulicom, Trgom Eugena Kvaternika i Ulicom Pavla Šubića na istoku, Martićevom ulicom na jugu te Ulicom Marijana Derenčina na zapadu. Sjeverni dio bloka je izgrađen i u privatnom vlasništvu dok je južni dio u vlasništvu Grada Zagreba i na njemu se nalaze građevine iz industrijskog razdoblja zagrebačke arhitekture koje nisu više u funkciji, a imaju obilježja kulturnog dobra. Svrha projekta je učiniti ovaj prostor novim dijelom identiteta grada i središtem odvijanja značajnih poslovnih, turističko-ugostiteljskih i kulturno-umjetničkih događanja te mjestom za kvalitetan život njegovih današnjih i budućih stanovnika. Zainteresirani investitori pismo namjere mogu dostaviti u pisanom obliku,  do 10. svibnja, Gradskom uredu za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša.

ZAGREB – U okviru redovnog programa podizanja kvalitete života djece hrvatskih branitelja, Grad Zagreb i ove godine provodi projekt Dan za radost u sklopu kojeg se djecu osnovnoškolske dobi uključuje u razne zabavno-obrazovne programe kako bi što kvalitetnije proveli slobodno vrijeme. S južnog parkirališta Gradske uprave grupu djece branitelja, njih 40-ak,  na jednodnevni izlet u Muzej krapinskih neandertalaca u Krapini ispratio je ovog četvrtka, 25. travnja 2019. godine zagrebački gradonačelnik Milan Bandić najavivši kako će tijekom ljetnih praznika za 250 mališana hrvatskih branitelja i ove godine biti organizirano besplatno ljetovanje u odmaralištima zagrebačkog Crvenog križa. Za djecu su na izletu organizirane i zabavno-edukativne radionice pod stručnim vodstvom.

VARAŽDIN – Peti Festival matematike Varaždinske županije, velika smotra matematičkog znanja, vještina, stvaralaštva, kreativnosti i inovativnosti, svečano će biti otvoren u četvrtak, 25. travnja u Gospodarskoj školi Varaždin. Na Festivalu, drugom događanju u sklopu Dana Europskog centra za darovite – Centara izvrsnosti Varaždinske županije, sudjelovat će 1.300 učenika i oko 200 mentora iz gotovo svih osnovnih i srednjih škola s područja Varaždinske županije, ali i Zagrebačke, Međimurske, Krapinsko-zagorske, Koprivničko-križevačke, Osječko-baranjske, Požeško-slavonske, Vukovarsko-srijemske i Virovitičko-podravske županije, kao i 13 ekipa iz 2 osnovne škole iz susjedne Republike Slovenije. Tema ovogodišnjeg festivala je „Turizam Varaždinske županije“.

ZAGREB – Na zagrebačkom Strossmayerovom trgu od 25. travnja do 5. svibnja 2019. godine održat će se Welcome spring festival – festival pozitivnih promjena. Poučna predavanja, kreativne radionice, koncerti, zabava i druženja oplemenit će ovu zagrebačku zelenu oazu u središtu grada s ciljem podizanja svijesti i educiranja o održivom razvoju i zaštiti okoliša svih generacija u suradnji s lokalnom i regionalnom  zajednicom, brojnim udrugama, školama i fakultetima. Uz sve to ovo je prvi Festival u Zagrebu na kojem ugostitelji neće koristiti jednokratnu plastiku.

ZAGREB –  Lokacije za kupanje za predstojeću sezonu od 1. lipnja do 15. rujna 2019. godine na kupalištima Jarun i Bundek dobile su zeleno svjetlo zagrebačke Gradske skupštine. Na Jarunu su uz dosadašnje plaže za ovu godinu određene za kupanje i plaže Veliko jezero, Malo jezero i Otok Univerzijade, na kojima lani kakvoća vode nije bila zadovoljavajuća. Na Bundeku kupanje je dozvoljeno na plažama Veliko jezero – istočna obala, Veliko jezero – zapadna obala i Veliko jezero – južna obala.

ČAKOVEC – Program Dana Međimurske županije 2019. traje do 30. travnja, datuma kada su 1671. godine Petar Zrinski i Fran Krsto Frankopan, boreći se za samostalnost Hrvatske, pogubljeni u Bečkom Novigradu. Taj se datum obilježava kao Dan Međimurske županije, a Hrvatski ga je sabor 2011. godine proglasio Spomendanom. Spomendan će 30. travnja u Zagrebu tradicionalno biti obilježen mimohodom povijesnih postrojbi te prijavkom Zrinske grade Čakovec predsjedniku Hrvatskog sabora ispred Zagrebačke katedrale, nakon čega će biti služena sveta misa. Raznovrstan program Dana Međimurske županije obuhvaća više od 20 događaja u devet dana, a središnji događaj bit će Svečana sjednica Skupštine Međimurske županije prigodom koje će biti uručena i najprestižnija županijska priznanja Nagrade Zrinski te Povelje župana Međimurske županije. Večeras će se s početkom u 19,00 sati u zgradi Scheier održati večer uz poeziju sa Stridonama i Zborom umirovljenika Nedelišća.

SVETI IVAN ZELINA – Otvorenje izložbe „Navik on živi k izgine pošteno“ održat će se u četvrtak, 25. travnja 2019. godine u Muzeju Sveti Ivan Zelina s početkom u 19, 00 sati. U ime Zagrebačke županije otvorenju izložbe prisustvovat će predsjednik Županijske skupštine Damir Mikuljan.

loading