Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 25.05.2018.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Po sedmi put u Zagrebu se održava najveća manifestacija popularizacije znanosti u Hrvatskoj, Znanstveni piknik koji će u tri dana biti ispunjen radionicama, eksperimentima, znanstvenim show-programima i izložbama. Sve posjetitelje Otoka Univerzijade na jarunskom jezeru očekuje više od 150 izlagača i znanstveno-zabavnih interaktivnih punktova.  – U naredna tri dana posjetitelji mogu vidjeti programirane robote, simulator letenja putničkim zrakoplovom, simulacije vulkanskih erupcija, a mogu i osluškivati prirodu pomoću odašiljača ili si pak pomoću lemilice izraditi nakit – istaknula je Doris Brkić, organizatorica Znanstvenog piknika. Znanstvenu zabavu ove godine priređuje rekordan broj od tri stotine edukatora na devedeset pozicija, a najviše ih je ih je iz Krapinsko-zagorske županije, županije partnera ovogodišnjeg piknika.  – Na Pikniku prisustvuje osam naših škola sa 145 učenika koji će pokazati što rade u znanstvenom djelu obrazovanja, a više od 250 učenika iz cijele Krapinsko-zagorske županije u ova će se tri dana upoznati sa znanošću – rekao je Željko Kolar, župan Krapinsko-zagorske županije. Znanstveni piknik ove godine predstavlja i projekt Znanstveno-edukativno-zabavnog centra Zagorje koji bi trebao biti smješten u dvorcu Stubički Golubovec u Donjoj Stubici, a koji je prema procjenama vrijedan oko 150 milijuna kuna.

DONJA STUBICA – Gupčev kraj sve više dobiva na značenju, a dobrim dijelom je to zasluga razvoja Donje Stubice koja je posljednjih godinu doživjela velik pomak na svim poljima. Moglo se to čuti na proslavi Dana grada u petak, 5. svibnja 2018. godine, točno godinu dana otkako je na čelo grada došla nova, mlada ekipa koja se prihvatila posla, da bi Dan grada dočekala sa osiguranim sredstvima za investicije od 13,5 milijuna kuna. Uz sredstva za nerazvrstane ceste, svakako je najvažnija kapitalna investicija dječji vrtić Bubamara, za koji je osigurano 5 milijuna kuna, a dvorac Stubički Golubovec kroz 3-4 godine postat će znanstveno – edukacijski zabavni centar, ne samo za Krapinsko-zagorsku županiju, nego cijelu regiju, rekao je gradonačelnik Nikola Gospočić. Dan grada žiteljima Donje Stubice čestitali su ugledni gosti, saborski zastupnik Marko Vešligaj, predsjednica Skupštine Krapinsko-zagorske županije Vlasta Hubicki i župan Željko Kolar. Uz investiciju u dvorac Stubički Golubovec, župan Kolar je na svečanosti najavio i gradnju zaobilaznice kroz Stubički kraj.

ZAGREB – U dvorištu Osnovne škole Dobriše Cesarića u Zagrebu održan je 4. Vrtni festival u povodu Dana škole, Dana Borongaja i Dana Mjesnog odbora Bruno Bušić. U sklopu ovogodišnjeg vrtnog festivala održana su brojna događanja koja su pripremili učenici i djelatnici škole te udruge i stanovnici Borongaja. Tako su, između ostalog, održani turniri u nogometu, odbojci i graničaru, a posjetitelji su mogli sudjelovati i u različitim kreativnim radionicama ili pogledat glazbeno-scensku pripredbu. U sklopu događanja otvoreno je i višenamjensko nogometno igralište s atletskom stazom.

ZAGREB – Konferenciju za novinare ususret aukciji/dražbi za devastiranu zgradu ZABE na lokaciji Paromlinska 1, koju u ponedjeljak, 28. svibnja  organizira Trgovački sud, danas, 25. svibnja 2018. godine je u zgradi Gradske uprave održao zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. U sklopu prostorno planske dokumentacije dva su glavna uvjeta koje budući potencijalni kupac treba zadovoljiti su zadržavanje postojećih gabarita zgrade i vizualni koridor prema katedrali, istaknuo je gradonačelnik Bandić.

ZAGREB – Na predstavljanju projekta Pomoćnici u nastavi – stručni komunikacijski posrednici kao potpora inkluzivnom obrazovanju, faza III, u OŠ Kajzerica prisutne je pozdravila zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević. U projekt je ove školske godine uključeno 228 djece, a kroz 4 godine ukupno 280. U 36 zagrebačkih škola u naredne četiri školske godine zaposlit će se 169 pomoćnika i 6 stručnih komunikacijskih posrednika, a ukupna vrijednost je 31. 711.260 kuna od čega je iz Europskog socijalnog fonda osigurano 20 milijuna, a Grad Zagreb sufinancira projekt sa 11. 711.260 kuna. U okviru predstavljanja, zamjenica gradonačelnika je, zajedno sa zamjenicom  pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje Katarinom Milković i pročelnicom Ureda za programe i projekte Europske unije Mirjanom Zubak, uručila 36 edukativnih pomagala. Cilj projekta je uključivanje učenika s teškoćama u razvoju u njima primjerene programe odgoja i obrazovanja.

ZAGREB – Zagrebačka županija ovog je petka, 25. svibnja 2018. godine u Zagrebu organizirala predstavljanje javnih poziva, u sklopu Programa pripreme i provedbe projekata koji će se financirati iz fondova i programa EU te ostalih izvora u ovoj  godini. Radi se o mjerama tehničke pomoći za prijavu projekta, izradu projektne dokumentacije za projekte , izradu strategije i provedbu projekata razvoja pametnih gradova na području županije te provedbi projekata financiranih iz fondova i programa EU koje su prvenstveno predstavljane predstavnicima jedinicama lokalne samouprave, te pravnim osobama čiji je osnivač ili većinski vlasnik Zagrebačka županija. U proteklom razdoblju realizirano je 286 projekata vrijednosti veće od 11 milijuna kuna, od čega je lani realiziran 101 projekt vrijednosti 4,3 milijuna. Ove godine u županijskom proračunu za tu svrhu osigurano je 3,1 milijun kuna, što će se s obzirom na velik broj projekata, rebalansom proračuna morati povećati, rekao je pročelnik Upravnog odjela za fondove EU, regionalnu i međunarodnu suradnju Velimir Kokot.

VARAŽDIN – Varaždin će sutra, 26. svibnja, biti domaćin 8. Izložbe bučinih ulja Sjeverozapadne Hrvatske i 1. Međunarodne izložbe bučinih ulja Alpe- Adria. Uz Međimursku, Krapinsko zagorsku i Zagrebačku županiju te Grad Zagreb u atriju Županijske palače u Varaždinu i na varaždinskom Franjevačkom trgu prezentirat će se čak 136 uzoraka bučinog ulja, premium kvalitete. Izložba će iznjedriti najbolje uzorke koji će biti nagrađeni zlatnom, srebrnom i brončanom medaljom, a sve s ciljem promocije ovoga kraja na domaćem i inozemnom tržištu. Izložba će biti otvorena sutra u 10,00 sati, u 11,30 će biti proglašeni najbolji uzorci, dok će od 12,00 sati za sve posjetitelje biti upriličena i degustacija, uz prigodnu prodaju.

ČAKOVEC – Nastavlja se program proslave Dana Grada Čakovca. U Ulici kralja Tomislava danas je započeo Festival cvijeća, jagoda i tradicije u organizaciji Grada Čakovca i gradske TZ. OPG- ovi i pojedinci na sajmu do nedjelje, 27. svibnja 2018. godine, nude svoje domaće proizvode, rukotvorine i cvijeće, a izlagača je ove godine oko 120, kaže pomoćnica direktora TZ Grada Čakovca Boška Ban Vlahek. Istovremeno, na Trgu Republike je trajao Festival sporta na kojem su se predstavile sportske udruge grada Čakovca, a sve njih obišao je gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač i njegov zamjenik Zoran Vidović. Dodajmo da će danas u nastavku programa u 18,00 sati početi Utrka grada Čakovca u organizaciji Atletskog kluba Međimurje.

KOPRIVNICA – U Koprivnici se održava 11. Susret malih trgovaca „Mali trgovci-velika važnost za hrvatsko gospodarstvo“ u organizaciji Hrvatske obrtničke komore, a Susret je jutros, 25. svibnja 2018. godine otvorila pomoćnica ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Ana Mandac. Kroz radni dio Susreta razmatrat će se teme od iznimne važnosti za trgovačku struku. Mogućnosti korištenja sredstava EU fondova, psihologija i prava potrošača, ali i trgovaca, upoznavanje obrtnika sa zakonskim obvezama prema Zakonu o zaštiti na radu, samo su neke od njih.

ZAGREB – U cilju ispitivanja zainteresiranosti jedinica lokalne samouprave, Grad Zagreb je uputio javni poziv za iskaz interesa o zajedničkom investicijskom ulaganju u gradnju reciklažnog dvorišta građevnog otpada, te postrojenja za obradu biootpada na području izvan administrativnih granica grada. Grad Zagreb zainteresiran je za lokacije udaljene do najviše 30 kilometara od administrativnih granica Zagreba. Površina zemljišta  potrebna za gradnju reciklažnog dvorišta građevnog otpada trebala bi biti oko 30 tisuća metara četvornih, a površina zemljišta potrebna za gradnju postrojenja za obradu biootpada bi trebala biti oko 80 tisuća metara četvornih. Interes za ovaj poziv jedinice lokane samouprave mogu dostaviti do 30. lipnja ove godine.

KOPRIVNICA – U Koprivničko-križevačku županiju stigla su dva milijuna kuna za sufinanciranju projektno-tehničke dokumentacije EU projekata iz sredstava ESI fondova, a ugovore je s predstavnicima općina, gradova i Koprivničko-križevačke županije potpisala ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac. Koprivničko-križevačka županije dobila je 230 tisuća kuna za projekte rekonstrukcije Područne škole Veliki Poganac i energetske obnove Osnovne škole Ferdinandovac, a predstavnici 12 jedinica lokalne i regionalne samouprave potpisali su ugovore za svoje projekte ukupne vrijednosti 1,8 milijuna kuna. Ministarstvo ovom programom želi pridonijeti bržem društveno-gospodarskom razvoju, prvenstveno slabije razvijenih područja financijskom pomoći u izradi projektne i tehničke dokumentacije za lokalne razvojne projekte, temeljene na strateškim razvojnim dokumentima.

KRAPINA – Projekt Krapinsko-zagorske županije – Baltazar, dobio je priznanje u Austriji za poticanje socijalne uključivosti. Natječaj za ovo priznanje raspisala je Udruga Inkluzija iz Klagenfurta, a od 21 prijavitelja, kriterije je zadovoljilo 15. Među dva prijavljena hrvatska projekta je i Baltazar iz Krapinsko-zagorske županije kojim će se u osnovnim i srednjim školama Krapinsko-zagorske županije do 2020. godine osigurati potrebna podrška za 60 učenika s teškoćama u razvoju putem zapošljavanja 60 pomoćnika u nastavi.

ZAGREB – Predstavljanje javnih poziva Zagrebačke županije, u sklopu Programa pripreme i provedbe projekata koji će se financirati iz fondova i programa EU te ostalih izvora u 2018. godini, održat će se u petak, 25. svibnja 2018. godine u Zagrebu. Predstavljanje javnih poziva sukladno navedenim mjerama, a koje će Županija ubrzo raspisati, namijenjeno je predstavnicima jedinica lokalne samouprave te pravnim osobama kojima je osnivač ili većinski vlasnik Zagrebačka županija.

GORNJE JESENJE – Sajam udruga Krapinsko-zagorske županije, 13. po redu, održava se ove subote 26. svibnja 2018. godine, u Gornjem Jesenju. Za sudjelovanje se prijavilo 40 udruga s područja županije te se očekuje oko 200 sudionika. Cilj Sajma je okupljanje aktivnih udruga s područja županije, njihovo povezivanje te predstavljanje njihova rada. Sajam udruga organizira Mreža udruga Zagor, u partnerstvu s Udrugom distrofičara Krapina, Bedekovčanskom udrugom mladih, Multimedijalnim centrom Stub – klub, Udrugom Petrože – Krušljevo Selo i Udrugom mladih Feniks. Sajam se održava uz potporu Općine Jesenje, Krapinsko – zagorske županije i Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

ZAGREB –  Treće izdanje projekta Art Park u centru Zagreba, između Tomićeve, Ilice i Strossmayerovog šetališta, od 25. svibnja 2018. godine ponovno će oživjeti uzbudljivim cijeloljetnim programom. Tijekom trodnevnog otvorenja, međunarodno poznati umjetnici će oslikavati zidove i panele u parku, posjetitelji će se družiti uz Dj session, a program će upotpuniti ciklokino projekcija te edukativni sadržaj ovogodišnjeg Pedalafesta, najvećeg događaja povezanog s kulturom urbanog bicikliranja u ovom dijelu Europe.

loading