Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 25.06.2019.

Posted in Vijesti

ZAGREB – U povodu Dana državnosti, ovog utorka 25. lipnja, na zagrebačkom Mirogoju ispred Središnjeg križa branitelja, na grob prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana te kod Zajedničke grobnice za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata na Krematoriju, predsjednica RH-a Kolinda Grabar Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i predsjednik Vlade Andrej Plenković kao  i izaslanstvo Grada Zagreba predvođeno gradonačelnikom Milanom Bandićem položili su vijence i zapalili svijeće. Dan državnosti Republike Hrvatske obilježava se 25. lipnja, na dan kada je 1991. godine Hrvatski sabor donio ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske proglašavajući je samostalnom i neovisnom državom. Nakon toga svi su prisustvovati svetoj misi za Domovinu u crkvi svetog Marka, a svečani prijem povodom Dana državnosti na Pantovčaku danas s početkom od 18,30 sati  organizira predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović gdje se očekuje veliki broj gostiju iz političkog, kulturnog, sportskog i drugih sfera javnog života.

ZABOK – Moto športsko društvo Zabok organizator je utrke zajedničkog prvenstva Hrvatske i Slovenije u motocrossu koja se održava u utorak, 25. lipnja na poznatoj motocross stazi Vučak. Ovom sportskom manifestacijom organizator se pridružio proslavi Dana državnosti, a posjetiteljima i ljubiteljima ovog sporta pridružili su se i ugledni gosti, među kojima su bili  saborska zastupnica Marija Puh i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić koji je kao pokrovitelj i otvorio utrku. Za naslove prvaka u klasama od početnika i juniora do seniora i veterana bori se rekordan broj od 130  slovenskih i hrvatskih vozača.

ZAGREB – Na 8. sastanku gradonačelnika glavnih gradova Europske unije koji se ove godine održava u Londonu u utorak, 25. lipnja, na poziv gradonačelnika Londona Sadiqa Khana, sudjeluje zamjenica gradonačelnika Zagreba Jelena Pavičić Vukičević. Svrha sastanka je raspraviti i pronaći rješenja za izazove i situacije s kojima se susreću europske metropole. Također, izmjenom iskustava i najboljih praksi gradova, kao i predstavljanjem onoga što gradovi trebaju od Europske unije, potrebno je ojačati EU Urbanu agendu i izravni dijalog kao najbolji način za postizanje rješenja.

ČAKOVEC – Obilježavanje Dana državnosti, u utorak, 25. lipnja 2019. godine, organizirala je Međimurska županija. Program je počeo svetom misom za domovinu u župnoj crkvi Svetog Nikole biskupa u Čakovc, a položeni su vijenci i zapaljene svijeće kod Spomen obilježja poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata. Tom prigodom govore su održali  Stjepan Horvat, predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Međimurske županije i Matija Posavec, župan Međimurske županije, nakon čega je molitvu za branitelje predvodio gvardijan čakovečkog franjevačkog samostana fra Željko Železnjak.

ZAGREB –  U sklopu Zagreb Classic festivala na prostoru Trga kralja Tosmislava u prekrasnom ambijentu tamošnjeg parka, u utorak 25. lipnja 2019. godine, u povodu Dana državnosti, koncert pod nazivom „Neka sjaji sunce svima“ priredit će Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske Lado. Dva dana kasnije nastupaju Zagrebačka filharmonija i glazbenik Tonči Huljić. Svi programi su besplatni te zbog lijepog ambijenta i ugođaja izazivaju veliko zanimanje publike kojoj je poseban užitak praćenje vrhunskog glazbenog programa pod vedrim nebom sjedeći na travnjaku.

IVANEC – Punkt posebnog dežurstva opće/obiteljske medicine Doma zdravlja Varaždinske županije ponovno je dostupan u zgradi Doma zdravlja u Ivancu. Posebno dežurstvo organizirano je subotama od 15,00 do 20,00 sati te nedjeljom i praznikom od 8,00 do 20,00 sati. Dežurat će tim opće/obiteljske medicine i to u vrijeme kad ordinacije opće i obiteljske medicine ne rade. Ovime će biti osigurana bolja dostupnost zdravstvene zaštite stanovnicima šireg ivanečkog i lepoglavskog područja. Riječ je o drugom punktu posebnog dežurstva u Varaždinskoj županiji. Naime, posebno dežurstvo opće/obiteljske medicine Dom zdravlja organizira i u Varaždinu, u krugu Opće bolnice Varaždin u zgradi broj šest, također subotama popodne, nedjeljom i praznikom.

MARIJA BISTRICA – Već tradicionalno, na Dan državnosti, 25. lipnja, u Mariji Bistrici održava se susret umirovljenika Krapinsko-zagorske županije. Ove godine, riječ je o 26. susretu, na kojem se obično okupi oko 2000 zagorskih umirovljenika. Inače, Matica umirovljenika Krapinsko-zagorske županije ima nešto manje od 10 000 članova, a cilj njihova okupljanja u Mariji Bistrici je prvenstveno duhovna obnova, a potom i druženje i zabava, kako bi očuvali svoje zajedništvo. Nakon programa na središnjem marijabistričkom trgu, umirovljenici će sudjelovati pri svetoj misi te nastaviti svoje druženje.

VELIKA GORICA – Povodom obilježavanja Dana hrvatskih branitelja Zagrebačke županije, delegacija Županije u četvrtak, 27. lipnja 2019. godine odat će počast poginulim braniteljima polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen obilježju na mostu na rijeci Kupi (Općina Pokupsko) s početkom u 10,00 sati. Ovogodišnji grad domaćin obilježavanja Dana branitelja Zagrebačke županije je Velika Gorica gdje će se u četvrtak održati otvorenje izložbe ratne zbirke crteža Ivana Lackovića Croate pod nazivom „CRVENO i CRNO“ u Pučkom otvorenom učilištu s početkom u 19,00 sati. Centralna svečanost obilježavanja Dana hrvatskih branitelja Zagrebačke županije održat će se u subotu, 29. lipnja 2019. godine s početkom u 11,00 sati na Trgu dr. Franje Tuđmana u Velikoj Gorici.

KOPRIVNICA – 15. Dan povrća Koprivničko-križevačke županije održat će se u subotu, 6. srpnja 2019. godine, a uz stručna predavanja u planu je i promotivno-prodajna izložba na koprivničkom Zrinskom trg te nagrađivanje najljepše uređenih izlagačkih prostora. Također, kao i svake godine bit će organiziran obilazak poljoprivrednika koji se bave povrtlarskom proizvodnjom. Koprivničko-križevačka će županija u sklopu manifestacije predstaviti nove mjere subvencije proizvodnje povrća, a svi zainteresirani za sudjelovanje prijaviti se mogu do srijede, 26. lipnja u Upravnom odjelu za gospodarstvo, komunalne djelatnosti i poljoprivredu Koprivničko-križevačke županije.

NOVI MAROF – Tradicionalna, ove godine već 6. manifestacija „Vilinsko igrišče“ kod zvonika u Kamenoj Gorici, ove godine bila je posvećena Slavi Pupek, nedavno preminuloj zvonarici tog zvonika. Brojni su mještani i gosti imali priliku uživati u bogatom programu Dramskih družina Ozana iz Visokog i „Videki” KUD-a Marof koje su posjetitelje upoznale s mitskim bićima usmenih predaja: vilama sojenicama, Palčekom i babom Jagom. O vilinskom bilju i cvjetnim mirisima govorila je vrsna poznavateljica bilja Nada Starčević Lopac, a pjesnikinja Katarina Zadrija iz Vrbovca kazivala je stihove na kajkavštini. „Vilinsko igrišče” dio je ovogodišnjeg programa „Antunova v Marofu“ koje završava u subotu, 29. lipnja, kada Udruga Mladi za Marof od 10,00 sati organizira 14. biciklijadu „Šic na bic“, koja je postala jedna od najpopularnijih na ovim područjima. Posljednji program bit će „Petrovo u Oštricama“, od 16,30 sati, sa svetom misom i otvorenjem Tominove hiže te izložbom rukotvorina Udruge žena Oreh.

loading