Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 25.07.2017.

Posted in Vijesti

TUHELJSKE TOPLICE –Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić susrela se danas sa slovenskim ministrom ekonomskog razvoja i tehnologije Zdravkom Počivalšekom u Tuheljskim Toplicama. Tema sastanka bila su aktualna gospodarska zbivanja. Slovenija je treći najznačajniji partner Hrvatske, a tijek investicija između dvije zemlje je značajan, istaknula je ministrica Dalić, dok je slovenski ministar ekonomskog razvoja i tehnologije Zdravko Počivalšek dodao da je Hrvatska također značajan trgovački partner Slovenije. Ministri su zaključili kako je obveza i Hrvatske i Slovenije omogućiti poduzetnicima da i u buduće još lakše surađuju, a oboje su zadovoljni što je Hrvatska zemlja partner predstojećem Međunarodnom obrtničkom sajmu u Celju.

ZAGREB – Nacrt prijedloga Strategije razvoja Urbane aglomeracije Zagreb za razdoblje do 2020. godine kojim se određuju ciljevi i prioriteti razvoja za urbano područje, predstavljen je u prostorijama ZgForum-a, uoči javne rasprave koja je planirana od 14. kolovoza. Urbana aglomeracija Zagreb obuhvaća tri županije, Grad Zagreb, dio Zagrebačke i dio Krapinsko-zagorske županije, odnosno 30 jedinica lokalne samouprave, od čega 11 gradova i 19 općina, i najveće je urbano područje u Hrvatskoj. Pokriva površinu od 2.826 četvornih kilometara na kojoj živi 1.086.528 stanovnika, odnosno nešto više od četvrtine ukupnog stanovništva Hrvatske. Rezultirao je odabirom 9 strateških projekata – Integrirani prometni sustav za Grad Zagreb, Zagrebačku i Krapinsko-zagorsku županiju, Program Sava, Tračnička veza grad Zagreb-Međunarodna luka Zagreb – Velika Gorica, Greenway – državna biciklistička ruta br. 2, Regionalni centar kompetencija za turizam i ugostiteljstvo, Obrtničko poduzetnički strukovni centar – OPSC, Sveučilišni kampus Borongaj, Newlight – rekonstrukcija i dogradnja sustava javne rasvjete, te Žičara Sljeme. Javna prezentacija strategije bit će 29. kolovoza.

ZAGREB – Izgradnja stambenih zgrada u novozagrebačkom naselju Podbrežje ide prema planu. Prva faza radova koja obuhvaća izgradnju 608 stanova trebala bi završiti u prosincu ove godine. Na 16 tisuća četvornih metara u Podbrežju Grad Zagreb planira izgraditi sveukupno 11 stambenih zgrada od 9 etaža s ukupno 1800 stanova, dva vrtića, osnovnu školu, kulturno-informativni centar, bazenski kompleks i sportsku dvoranu te parkove i igrališta za djecu i mlade.

ZAGREB – Do kraja ovoga tjedna bit će gotovi radovi na Prilesju koji bi trebali rasteretiti i smanjiti gužve na rotoru Bukovačka Petrova, a koji vodi prema KBC-u Zagreb. Posljednjih nekoliko tjedana radilo se  na Spojnoj cesti rekao je iz gradskog ureda za izgradnju grada Krunoslav Tepeš naglasivši kako se radilo na 200 m prometnica, postavljena je javna rasvjeta te je izveden javni kanal. Nakon ove prve faze radova počinje se raditi na rekonstukciji križava Bukovačke i Petrove. Kada radovi budu gotovi na snagu stupa nova regulacija prometa. Svi radovi trebali bi biti gotovi do početka nove školske godine, a vrijednost radova je 3 milijuna kuna.

KRIŽEVCI – Nakon prijema u sjedištu Koprivničko-križevačke županije i Grada Koprivnice, jutros je prijem za vatrogasce koji su bili na izvanrednoj dislokaciji u Splitsko-dalmatinskoj županiji održan i u Križevcima. Tradicija križevačkog dobrovoljnog vatrogastva duga 143 godine te 35 godina profesionalnog, još jednom je pokazala svoju snagu, ističe zapovjednik vatrogasne postrojbe Križevci Ivan Matosović, a da posao vatrogasca nije nimalo lak, slaže se zamjenik križevačkog gradonačelnika, ujedno profesionalan vatrogasac Mario Martinčević. Križevački vatrogasci u Splitsko-dalmatinskoj županiji odradili su vrhunskih posao, zahvalivši na svemu, naglašava gradonačelnik Mario Rajn. Križevački vatrogasci nakon borbe s vatrenom stihijom u Splitsko-dalmatinskoj županiji ljetne dane provode na dislokaciji na otoku Pagu.

ZAGREB – Brojne ulice i trgovi diljem Zagreba uskoro bi mogle nositi imena istaknutih hrvatskih književnika. Dogovoreno je to, između ostaloga na danas održanom sastanku novoizabranog predsjednika  Društva hrvatskih književnika Đure Vidmarovića i zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića. Tako će se već na sljedećem skupštinskom odboru za imenovanje naselja ulica i trgova naći neki prijedlozi. Dogovoreno je i kako će se krenuti i s uređenjem grobnica istaknuti književnika koji nemaju nasljednike. Pročelnik gradskog ureda za kulturu, Ivica Lovrić rekao je i kako će se krenuti sa popularizacijom književnika koji su rođeni u Zagrebu ili su pisali o Zagrebu. Uz to dogovoreno je kako će grad Zagreb pripomoći u rješavanju imovinsko pravnih odnosa za prostor društva književnika.

VARAŽDIN – Preventivne sistematske preglede na temelju Programa za provođenje preventivnih sistematskih pregleda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata na području Republike Hrvatske  provodi i Opća bolnica Varaždin.  Cilj je što ranije otkrivanje onkoloških, kardiovaskularnih i drugih nezaraznih bolesti kod hrvatskih branitelja, koji se u velikom broju odazivaju na preventivne sistematske preglede. Pregledi su započeli početkom ovog mjeseca odaziv je vrlo velik, a branitelji su jako zadovoljni kažu u varaždinskoj općoj bolnici. Nositelj programa je Ministarstvo Hrvatskih branitelja i Ministarstvo zdravstva, a provoditelj programa na području Varaždinske županije je Opća bolnica Varaždin.

ČAKOVEC – Operativnu akciju pod nazivom “Nadzor teretnih automobila i autobusa“ provode ovog tjedna i prometni policajci Policijske uprave međimurske. Kontrola teretnih automobila i autobusa odvija se do nedjelje, 30. srpnja na području svih policijskih uprava i usklađena je sa akcijama Europske unije za ovu godinu, a treba reći da će ju sutra, 26. srpnja od 8 do 15 sati međimurski policajci provesti zajedno s kolegama iz PU varaždinske.

ZAGREB – Na londonskm atletskom stadionu Queen Elizabeth Olympic Parku od 14. do 23. srpnja  na Svjetskom atletskom prvenstvu za osobe s invaliditetom Hrvatsku su predstavljali 11 atletičara i 2 atletičarke koji su se doma vratili s ukupno osvojenih 5 medalja. Svoj debi na velikom sportskom natjecanju imao je i izbornik hrvatske atletske reprezentacije Damjan Sedić koji je izuzetno zadovljan nastupom sportaša. Zlatnu medalju u skoku u dalj u kategoriji T20 osvojila je aktualna paraolimpijska pobjednica Mikela Ristoski, srebrnu medalju u bacanju diska u kategoriji F57 osvojio je Miroslav Petković i Zoran Talić u skoku u dalj u kategoriji T20 dok su brončane medalje osvojili  Ivan Katanušić  u bacanju diska u kategrorji F44 na svom prvom nastupu na Svjetskom prvenstvu te Velimir Šandor u disku u kategoriji F 52.

KRAPINA – Prijem za Jakova Ivaneka, svjetskog juniorskog prvaka u savate boksu održan je danas u uredu krapinsko-zagorskog župana Željka Kolara. Pobjedom protiv borca iz Francuske, Jakov Ivanek, inače član savate kluba „Đidara“ iz Zaboka, na Svjetskom juniorskom prvenstvu u savate boksu održanom u Varaždinskim Toplicama od 150 natjecatelja iz dvadesetak zemalja, osvojio je zlato u kategoriji do 75 kg. – To je jedan strahovito velik uspjeh pogotovo jer u ovim sportovima nema velike pozornosti od strane medija ali ni sponzora – naveo je župan Kolar i dodao da su se sa izgradnjom sportske dvorane u Zaboku i uvjeti treniranja poboljšali te čestitao Jakovu Ivaneku na zlatnoj medalji i Tamari Gašpert na brončanoj. Jakov trenira savate 4 godine, a planira se i dalje baviti tim sportom bez obzira što će, kako kaže, sada biti teže jer ulazi u seniore.

ZAGREB – Uspješno su završene IV. Hrvatske svjetske igre – amatersko sportsko natjecanje na kojem je sudjelovalo oko 1200 Hrvata i njihovih potomaka iz cijelog svijeta. Završetkom ovih igara, kako kaže predsjednik izvršnog odbora hrvatskog svjetskog kongresa Vinko Sabljo počele su pripreme za V. igre koje će biti održane u Zagrebu, 2020. godine. Cilj je logistički, brojem sudionika i organizacijom nadmašiti ovogodišnje igre pa upravo zato već sada dogovoreno pokroviteljstvo Grada Zagreba. Uz to, Grad Zagreb osigurat će prostor za rad Kongresa. Gdje će se naći prostor za kongres – koji će se prostirati na 50-ak m2, još uvijek nije poznato. Inače, prva dva izdanja hrvatskih svjetskih igara održana su 2006. i 2010. godine u Zadru, a Zagreb je bio domaćin prije tri godine.

ZAGREB – Grad Zagreb i ove godine će biti pokrovitelj Lipovljanskih susreta koji će biti održani od 25. do 27. kolovoza. Riječ je o jedinstveno manifestaciji nacionalnih manjina u Hrvatskoj. Ove godine zemlja partner manifestacije je Italija. Grad Zagreb prošle godine za ovu  manifestaciju izdvojio je 150 tisuća kuna.

loading