Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 25.07.2019.

Posted in Vijesti

ČAKOVEC – U Čakovcu je održana 171. sjednica Vlade RH. U ovom mandatu ovo je jedanaesta sjednica Vlade izvan Zagreba, a ujedno, Vlada je u Čakovec stigla po drugi put u svojoj povijesti. Na dnevnom redu sjednice Vlade ukupno je 26 međimurskih projekata ukupne vrijednosti 3 milijarde i 400 milijuna kuna, među kojima su veliki infrastrukturni zahvati poput obilaznica Čakovca, Murskog Središća, Nedelišća i Preloga, mostova kod Murskog Središća i Kotoribe, te rekonstrukcije nekoliko državnih cesta. Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković sa ministrima i suradnicima posjet Međimurskoj županiji započeo je u jutarnjim satima u Prelogu te Murskom Središću, gdje je u društvu domaćina gradonačelnika Ljubomira Kolareka i Dražena Srpaka obišao brojne značajne investicije te uspješne poduzetnike, a u Čakovcu je uoči sjednice Vlade održao sastanak s gradonačelnikom Stjepanom Kovačem županom Matijom Posavcem koji navodi kako ovaj kraj u 28 godina nije imao veliku pozornost državne vlasti, no ostvareni su respektabilni rezultati. – Slušajte naše prijedloge, prihvatite naše inicijative, surađujmo zajedno na kvalitetniji način, jer mi Međimurci želimo put suradnje i ravnomjernog razvoja Hrvatske, poručio je župan Međimurske županije Matija Posavec. – Međimurje je jedna od razvijenijih hrvatskih regija koja ne posustaje u daljnjem stvaranju što bolje poduzetničke klime istaknuo je tijekom sjednice predsjednik Vlade Andrej Plenković, te istaknuo najznačajnijih pet projekata koji će se realizirati u Međimurju. To su 450 milijuna kuna vrijedno ulaganje u izgradnju cestovne infrastrukture rješavanje izgradnja nove dnevne bolnice i kirurgije vrijednosti 53 milijuna kuna, ulaganje u Stari grad Zrinskih vrijednosti 35 milijuna kuna, 65 milijuna kuna izgradnja poduzetničke infrastrukture te izgradnja i dogradnja desetak dječjih vrtića.

ZAGREB – Rano jutros krenuli su radovi na Ilici kod Vrapča. Riječ je o sanaciji sjevernog kolnika Ilice u dužini od 500 metara, na dijelu od Vrapčanske ulice do Ulice Majke Terezije. Kako je istaknuo tehnički direktor Zagrebačkih cesta, Josip Turković bit će uklonjeno četiri tisuće četvornih metara starog asfalta. „Obnovit ćemo asfalt, slivnike i zamijeniti stare rubnjake te iscrtati novu horizontalnu signalizaciju. Vrijednost radova je oko 800 tisuća kuna“, rekao je Turković. Prema najavama, radovi bi trebali okončati do kraja tjedna, a kako se promet u zoni radova privremeno odvija dvosmjerno iz Grada upozoravaju na moguće gužve te mole sve sudionike u prometu za strpljenje i razumijevanje do okončanja zahvata.

VARAŽDIN – Novi Zakon o vinu definira četiri vinogradarske regije Dalmacija, Istra, središnja Hrvatska te istočna Hrvatska. Varaždinska županija s još sedam sjevernih županija te gradom Zagrebom dio je Udruge Bregovita Hrvatska, a za predstavnika Varaždinske županije te ujedno i zamjenika predsjednika Udruge izabran je Josip Tržec iz Brezničkog Huma. Cilj osnivanja Udruge je unapređenje vinogradarstva i vinarstva te promidžba vina regije Središnja bregovita Hrvatska, a kroz izravnu suradnju s Hrvatskom agencijom za poljoprivredu i hranu i njenih regionalnih ureda, kroz rad u Savjetu za vinogradarstvo i vinarstvo pri Ministarstvu poljoprivrede. Regionalne organizacije ujedno postaju „službeni“ partner tijela izvršne vlasti u provedbi nacionalnog postupka zaštite oznaka izvornosti i oznaka zemljopisnog podrijetla vina.

KOPRIVNICA – Grad Koprivnica sufinancirat će i dalje troškove prijevoza u željezničkom prometu redovitim studentima s prebivalištem na području Grada i to u visini 30% troškova iznosa cijene pretplatne karte za dnevna putovanja redovnih studenta, počevši od 1. listopada ove godine. Za ovu je namjenu u akademskoj godini 2018./2019. iz gradskog proračuna izdvojeno 53.141 kuna, dok je u ovogodišnjem proračunu za ovu namjenu osigurano 100 tisuća kuna.

KRAPINA – Otvaranje ponuda pristiglih na natječaj za radove na izmještanju željezničko-cestovnog prijelaza Dolac u Krapini zakazano je za 29. srpanj, a gradonačelnik Zoran Gregurović uvjeren je da će Grad dobiti prihvatljivu ponudu. Troškovnik je napravljen prošle godine, a svjesni činjenice povećanja cijena, u Gradu su spremni osigurati potrebna dodatna sredstva u proračunu. Najveći trošak bit će željeznička signalizacija, odnosno, oprema za prijelaz, dok manji dio troškova čini izgradnja ceste, nogostupa i javne rasvjete. Troškova željezničke opreme, sa 75%, financirat će HŽ infrastruktura, dok će preostalih 25% financirati Grad, koji će u stopostotnom iznosu financirati izgradnju ceste, nogostupa i javne rasvjete, navodi gradonačelnik Gregurović.

ZAGREB – U Galeriji ULUPUH-a do 27. srpnja može se razgledati Izložba polaznika radionice Recikliramo, kreiramo, stvaramo projekta „Kreativni 54+“. Riječ je o izložbi radova koji su nastali kroz tri ciklusa radionica u kojima su osobe starije životne dobi iz Grada Zagreba upoznale se s tehnikama oslikavanja, dizajniranja i slikanja na svili, dizajniranja predmeta od vune i dizajna proizvoda od otpadne kože te ručno izradili nove, jedinstvene i suvremene predmete. Cjelokupni projekt financiran je sredstvima Europskog socijalnog fonda i Ministarstva kulture RH.

loading