Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 25.08.2017.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Start 4. biciklističkog maratona za kornatske vatrogasce Zagreb – Vodice, koji se održava u spomen na poginule vatrogasce rano jutros 25. kolovoza 2017. godine, označio je  kod fontana novozagrebačke Arene zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Trodnevni maraton, dužine 340 kilometara, vozi 60-ak biciklista iz cijele Hrvatske u tri etape od Zagreba preko Korenice i Stankovaca do Vodica u organizaciji DVD-a Sesvetski Kraljevec i Biciklističkog kluba Sutla.

ZAGREB – U zagrebačkom Plavom uredu počelo je potpisivanje ugovora o korištenju potpora inovatorima za što je Grad izdvojio 500 tisuća kuna. Riječ je o potporama za komercijalizaciju inovatorskih projekata koje je ove godine dobilo čak 27 projekata od kojih je većina osvojila nagrade kako na domaćim, tako i na međunarodnim sajmovima Kao i svake godine, inovacije su vrlo raznolike, od uređaja za održavanje kvalitete vode do hidratantne kreme s ekstraktom lista zelene stevije. Potpore koje ostvaruju inovatori iznose od 10.000 do 40.000 kuna.

ZABOK – Zagorski vatrogasci jučer su se vratili kući, nakon što su od ponedjeljka boravili na dislokaciji u Benkovcu, gdje su svojim dalmatinskim kolegama pomagali u borbi s požarima koji su harali tim područjem. Akcije gašenja požara vodio je zamjenik zapovjednika zagorske javne vatrogasne postrojbe, Ivica Petriček koji je istaknuo da je 18 vatrogasaca iz Krapinsko-zagorske županije sudjelovalo u gašenju požara, a dodatne poteškoće imali su i zbog minskih polja. Umorne vatrogasce kod dobrovoljnog vatrogasnog društva Pavlovec u Zaboku dočekao je župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar. Moram reći da smo ponosni na njih – istaknuo je župan KolarOsim u Šibensko-kninskoj, zagorski vatrogasci sudjelovali su u gašenju požara i na području Splitsko-dalmatinske te Zadarske županije. Ukupno je na sve tri dislokacije bilo angažirano 60% profesionalnih vatrogasaca iz JVP Zabok i Krapina, te 40% dobrovoljnih vatrogasaca iz ostalih vatrogasnih društava.

KRAPINA – Na trodnevnom radnom sastanku s članovima savjeta mladih iz raznih dijelova Hrvatske, sudjelovali su i predstavnici Savjeta mladih Krapinsko – zagorske županije, Željka Cvrtila i Vedran Kašić. Na sastanku su predstavili koncept provođenja projekta Regionalnog programa za mlade, te iskustva u provođenju dosadašnjih Regionalnih programa za mlade u Krapinsko-zagorskoj županiji. Radni sastanak održan je u organizaciji Savjeta mladih Grada Varaždina, Grada Varaždina te Turističke zajednice Grada Varaždina.

VARAŽDIN – Udruga za organizaciju natjecanja orača Varaždinske županije i Savjetodavna služba u podružnici Grada Zagreba u suradnji s Varaždinskom županijom danas u Varaždinu održava 12. Natjecanje orača Varaždinske županije. Natječe se četvero najboljih orača, a početku oranja nazočili su i čenici Varaždinske županije, župan Radimir Čačić i njegov zamjenik Tomislav Paljak. Natjecanje ima edukativni karakter, podsjetio je organizator iz Savjetodavne službe Dario Padro i dodao da će najbolji orači imati priliku pokazati svoje vještine 2. rujna 2017. godine na 15. Državnom natjecanju orača koje će se održati pod pokroviteljstvom Grada Zagreba.

VARAŽDIN – Varaždinskoj županiji odobren je projekt “Ja mogu”, namijenjen osiguravanju pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u razvoju. Tako će od početka nove školske godine pomoćnike u nastavi imati 53 djece u 24 škole Varaždinske županije- 19 osnovnih i 5 srednjih. Na Otvorenom pozivu Ministarstva znanosti i obrazovanja za bespovratna sredstva iz Europskog socijalnog fonda, projekt “Ja mogu” dobio je maksimalnih 100 bodova, a vrijednost mu  je 10.691.224,80 kuna, što je maksimalan mogući iznos prihvatljivih troškova. Od toga čak 92 posto čine bespovratna sredstva dok će se 8 posto sredstava osigurati iz županijskog proračuna. Provodit će se 4 godine i u tom će periodu obuhvatiti ukupno 73 djece s teškoćama u razvoju.

VARAŽDIN – U Vladi Republike Hrvatske potpisano je 24.kolovoza 2017. godine 28  ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova u financijskom razdoblju 2014. – 2020. godine, a koji se odnose na razvoj poslovne infrastrukture i očuvanje kulturne i prirodne baštine. Ukupna vrijednost potpisanih ugovora iznosi 670 milijuna kuna, a od toga je 331 milijun kuna je namijenjen za zdravstvo. Gotovo 50 milijuna kuna otišlo je u Opću bolnicu Varaždin i to za projekt izgradnje jednodnevne kirurgije, odnosno dnevne bolnice, a projekt su ovog petka 25.kolovoza 2017. godine javnosti zajedno predstavili ravnatelj Opće Bolnice Varaždin Nenad Kudelić i župan Varaždinske županije Radimir Čačić. Radi se o projektu kojim ćemo obnoviti, ali i opremiti dnevnu bolnicu u kojoj se već sada liječi 50 posto pacijenata, napomenuo je Kudelić. Uz to, moramo obnoviti i hitni prijem, jer se radi o istom objektu, napomenuo je župan Čačić. Inače, dnevna bolnica u Varaždinu mjesečno obradi između tri i četiri tisuće pacijenata.

ČAKOVEC – Lokalna akcijska grupa Međimurski doli i bregi organizira treći fotografski natječaj pod nazivom „Moji doli i bregi“ na koji svi zainteresirani mogu poslati svoje fotografije. Fotografije se do 15. rujna 2017. godine šalju na adresu elektronske pošte LAG-a s naznakom lokacije na kojoj je snimljena fotografija, imenom i prezimenom i datumom rođenja autora, adresom elektronske pošte i brojem telefona. Ocjenjivački žiri izabrat će najbolje tri fotografije koje će potom biti i nagrađene.

ĐELEKOVEC – U redovnom obilasku školskih ustanova u Koprivničko-križevačkoj županiji, zamjenik župana Ratimir Ljubić obišao je Osnovnu školu Mihovila Pavleka Miškine u Đelekovcu. S ravnateljicom Sonjom Vuljak održao je sastanak o provedenim aktivnostima i planovima za naredno razdoblje. Koprivničko-križevačka županija izdvojila je 250 tisuća kuna za zamjenu dotrajale i stare stolarije u ovoj školi, a pomaže školi i u uvođenju e-dnevnika, nabavi namještaja i opremanju blagovaonice i učionica, dok je zamjenik Ljubić naglasio kako škola i dalje može računati na suradnju i podršku Koprivničko-križevačke županije.

loading