Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 25.08.2015.

Posted in Vijesti

ČAKOVEC – U Međimurskoj županiji danas su boravili predsjednik Vlade RH Zoran Milanović i ministar zdravlja Siniša Varga. Premijer i ministar su zajedno s županom Međimurske županije Matijom Posavcem i ostalim županijskim dužnosnicima održali radni sastanak na kojem je bio prezentiran rad županije tijekom ove godine. Premijer je obišao i Županijsku bolnicu Čakovec, gdje je krajem srpnja pušten u rad dio rekonstruiranog operacijskog trakta, obnovljene operacijske dvorane te nabavljen novi CT uređaj. Svoj boravak u Međimurju premijer MIlanović je završio na gradilištu Doma zdravlja koji se nalazi u neposrednoj blizini čakovečke bolnice. Projekt je vrijedan oko 37 milijuna kuna, a u Domu zdravlja će biti smještena 47 ordinacija opće, dentalne, ginekološke medicine i medicine rada. Premijer Milanović pohvalio je rad bolnice i županije, rekavši da u budućnosti vidi veću decentralizaciju, ali ne kroz same regije, već kroz veća sredstva i obaveze koje s njima dolaze.

ZAGREB – Treću godinu za redom Grad Zagreb osigurao je besplatne udžbenike osnovnoškolcima, a prvi put i svim zagrebačkim srednjoškolcima. Uz to udžbenike će dobiti i 1.400 učenika s poplavljenih područja Županjske Posavine te stotinjak djece iz najugroženijih hrvatskih obitelji putem Caritasa. Ukupna je vrijednost oko 90 milijuna kuna, a dio je to gradske pronatalitetne politike, ističe gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić. Podsjetimo, ukupno nešto manje od 100.000 djece u 200-injak škola s prvim danom nove školske godine dočekat će udžbenici na klupama, a na odgovorno korištenje istih prvi će se put ove godine obvezati i roditelji. Naime, da će njihovo dijete na kraju školske godine vratiti očuvane udžbenike ili će u protivnom morati nadoknaditi štetu i kupiti nove, roditelji će zajamčiti svojim potpisom.

VARAŽDIN – Grad Varaždin je uputio javni poziv svim poljoprivrednim proizvođačima i poljoprivrednim zadrugama i udrugam da se prijave za subvencije koje se dodjeljuju u sklopu  poticanja poljoprivredne proizvodnje.  Ukupna vrijednost  subvencija je  50 tisuća kuna, a realizirat će se kroz 4. različita programa. S 8 tisuća kuna subvencionirat će se dio troškova nadzora ekološke proizvodnje, a 15 tisuća kuna iznos je subvencije prodaje domaćih poljoprivrednih proizvoda na Gradskoj tržnici Varaždin. Rad poljoprivrednih udruga i zadruga s područja Grada Varaždina subvencionirat će se s 20 tisuća, a subvencija proizvodnje industrijske konoplje bit će 7 tisuća kuna.  Javni poziv sa obrascima za prijavu objavljen je na službenim web stranicama Grada Varaždina, a prijave se primaju do 15. rujna.

ZAGREB – Predstavnike Udruge slijepih Zagreb danas je primio gradonačelnik Zagreba, Milan Bandić. Na sastanku je govora bilo o aktualnim temama i problemima sa kojima se susreću slijepi u Zagrebu. Jedan od najvećih problema svakako je pronalazak posla. Upravo zato Udruga slijepih Zagreb uskoro će krenuti sa proizvodnjom sapuna kroz posebnu Zadrugu što je gradonačelnik pohvalio i naravno podržao. Osim toga najavio je kako će Grad sve učiniti kako bi slijepi mogli nesmetano koračati zagrebačkim ulicama. Na sastanku je dogovorena daljnja suradnja na relaciji Grad – Udruga slijepih, a sa ciljem povećanja kvalitete života slijepih i slabovidnih.

ČAKOVEC –  Broj slobodnih mjesta za upis na sve smjerove na jesenskom upisnom roku objavilo je na svojim stranicama Međimursko veleučilište. Što se tiče upisa na prvu godinu preddiplomskih stručnih studija, slobodnih je mjesta ostalo još 8 redovnih te 44 izvanredna, a također je ostalo još šest dodatnih mjesta namijenjenih stranim državljanima. To se odnosi na smjerove Računarstvo gdje je otvoreno još 32 mjesta, zatim smjer Menadžment turizma i sporta sa pet upisnih mjesta i smjer Održivog razvoja sa 21 slobodnim upisnim mjestom.

ZAGREB -Zagreb će uskoro dobiti ulicu koja će nositi ime velikom umjetnika i kantautora, Arsena Dedića. Njegovo ime, danas je i službeno uvršteno u Fond imena naselja ulice i trgova na prijedlog gradskog Odbora za imenovanje Naselja, ulica i trgova. Osim toga, na području Gradske četvrti Gornji, odnosno Donji grad uskoro će biti imenovana ulica Janka Bobetka.

KRAPINA – Javni poziv za podnošenje prijava za obavljanje poslova pomoćnika u nastavi za djecu s teškoćama u odgojno-obrazovnim ustanovama raspisala je Krapinsko-zagorska županija. Projektom je predviđeno zapošljavanje nezaposlenih osoba u osnovnim i srednjim školama, koje su partneri u projektu „Baltazar2“, a zaposlit će se 83 osobe. U projekt su uključene 32 zagorske škole, a radni odnos sklapa se na devet mjeseci. Prijave se šalju na Hrvatski zavod za zapošljavanje, Područni ured Krapina, a detalji su objavljeni na web stranicama županije.

SOKOLOVAC – Završena je izgradnja sekundarne vodoopskrbne mreže sjeverne cjeline Općine Sokolovac vrijedna 5 milijuna i 70 tisuća kuna. Svečanom otvaranju prisustvovali su uz ostale i  predsjednik Županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije  Damir Felak i zamjenik župana Darko Sobota . Zahvaljujući ovom projektu  ostvarena je mogućnost priključka na sustav zdrave i pitke vode za stanovnike naselja Donjara, Grdak, dijela  Velikog Botinovca, Malog Botinovca, Malog Poganca , Lepavine, Domaja i dijela Sokolovca. Devedeset posto sredstava za realizaciju projekta osigurale su Hrvatske vode, a preostali iznos od 10 posto Koprivničko – križevačka županija i Općina Sokolovac.

ZAGREB – Ispraćena je posljednja skupina od 22 djece, za koje je Grad Zagreb organizirao besplatno ljetovanje, u sklopu kojeg im je puna pansionska usluga, 24-satni stručni pedagoški nadzor i zdravstvena skrb, kao i brojni drugi sadržaji. Ukupno je u organizaciji Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom te Gradskog ureda za branitelje na ljetovanje ove godine otišlo oko 2.500 djece te osoba s invaliditetom, za što je iz gradskog proračuna izdvojeno oko 2,5 milijuna kuna, kazao je dočekavši djecu iz Gunje na povratku s ljetovanja, gradonačelnik Milan Bandić. Minorna su to sredstva u odnosu na ono što demonstriramo, a to su socijalna osjetljivost i odgovornost te solidarnost s onima kojima je pomoć najpotrebnija, naglasio je Bandić.

loading