Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 25.08.2016.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Projekt, ZRIN.G.REEN koji će se u Petrinji  održati ove nedjelje, 28. kolovoza predstavljen je danas u zagrebačkoj Gradskoj upravi . Tema manifestacije je  Hrvatska zajedno; Zrinska gora-Kvarner-terme Topusko – Hrvatsko zagorje; u spomen na Nikolu Šubića Zrinskog i 450. obljetnicu bitke za Siget. Bit će to cjelodnevno druženje u sklopu kojeg će biti održani brojni kulturno-zabavni, sportsko rekreacijski, eko i etno sadržaji te degustacije i brojne radionice za sve uzraste, rekao je zahvalivši Gradu Zagrebu na potpori gradonačelnik  Petrinje Darinko Dumbović.

ZAGREB – U Zagrebačkoj županiji u predstojećoj školskoj godini bit će omogućena još  kvalitetnija stručna pomoć učenicima s teškoćama u razvoju, s obzirom da su iz Europskog socijalnog fonda odobrena veća financijska sredstva za projekt „Prsten potpore“ . Projektom će se osigurati stručna pomoć za učenike s teškoćama u razvoju angažiranjem 92 stručno osposobljena pomoćnika u nastavi u ukupno 32 osnovne i srednje škole Zagrebačke  županije, ističe župan Stjepan Kožić. Ukupna vrijednost projekta „Prsten potpore“ je 4 milijuna 242 tisuća , od čega bespovratna sredstava iz Europskog socijalnog fonda iznose 2, 5 milijuna,  a preostalih milijun 742 tisuće kuna  županija će osigurati sama ili djelomično putem Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova.

ZAGREB – Stambeno poslovni blok na maksimalno devet nadzemnih i nekoliko podzemnih etaža uskoro će niknuti neposredno uz Muzej suvremene umjetnosti u novozagrebačkom kvartu Središće. Prva je faza već počela izgradnjom jednog trgovačkog centra, koji se navodi kao stastavni dio novog kompleksa, koji će se nalaziti na zelenoj, trenutno neizgrađenoj površini omeđenoj ulicama Ede Murtića, Julija Knifera, Stonskom te Avenijom Dubrovnik, istočno od MSU. Investitor je već dobio potrebne dozvole, lokacijsku i građevinsku, a prije nekoliko dana s Gradom su dogovorili da im se komunalni doprinos umanji za iznos koji će uložiti u izgradnju prometnica i javne rasvjete na navedenoj parceli. Ukupno se u bloku predviđaju tri građevine, bit će 546 parkirnih mjesta u garaži te još 210 na vanjskom parkiralištu, a broj stambenih jedinica bit će 400.

RIJEKA – Manifestacija „100% zagorsko“, sutra i prekosutra, 26. i 27. kolovoza, bit će održana u Rijeci. Riječ je manifestaciji prodajno-izložbenog karaktera koja će zagorsku bajku i ove godine pokušati preslikati na riječki Korzo. Manifestacija će sutra trajati od 8,00 do 22,00 sata, dok će u subotu završiti u 14,00 sati. Kroz to će vrijeme 47 izlagača Riječane i njihove goste upoznati s ponudom i turističkim kapacitetima Krapinsko-zagorske županije, a bit će organizirane i cjelodnevne animacije za posjetitelje, poput prezentacije života krapinskih neandertalaca, vožnje kočijom, prikaza borbi vitezova, kao i bogat kulturno-umjetnički program. U sklopu manifestacije bit će održan i susret gospodarstvenika Primorsko-goranske i Krapinsko-zagorske županije, te donacija tradicijskih drvenih igračaka Dječjem vrtiću na Kantridi u sklopu projekta zagrebačkog Etnografskog muzeja i Radija Kaj „Dajmo djeci korijene i krila“.

ZAGREB – Za poticanje rekonstrukcije postojećih objekata javne namjene u gradovima i općinama, sa svrhom povećanja energetske učinkovitosti, Zagrebačka županija dodijelit će 2 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Projekt se provodi u sklopu strategije povećanja energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u cilju očuvanja okoliša i smanjenja potrošnje fosilnih goriva. Zgrade javne namjene su zgrade državnih upravnih i drugih tijela, tijela lokalne i regionalne samouprave, zgrade za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje, te za više obrazovanje, zgrade za stanovanje zajednica, zgrade sportskih udruga i organizacija, zgrade kulturnih namjena poput kina, kazališta i muzeja, bolnice i druge ustanova namijenjene zdravstveno-socijalnoj i rehabilitacijskoj svrsi. Javni poziv, koji je otvoren do 1. prosinca,  objavljen je na web stranici Zagrebačke županije.

VARAŽDIN – Među 11 regionalnih koordinatora  koji su u Osijeku potpisali ugovore o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte pružanja pomoći i potpore svim potencijalnim prijaviteljima s ciljem što snažnijeg privlačenja EU sredstava je i Agencija za razvoj Varaždinske županije. AZRI je za projekt „Razvoj mreže podrške korisnika ESI fondova“ dodijeljeno   milijun i 208 tisuća kuna bespovratnih sredstva iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. AZRA je u svom radu usmjerena jednako na sve potencijalne prijavitelje na EU natječaje, s područja Varaždinske županije, posebno na općine i gradove, te samu Varaždinsku županiju, koji će izravno biti uključeni u provedbu projekta kojemu je konačni cilj privući što više sredstava iz EU fondova.

ČAKOVEC – Gradilište, odnosno radove na 2. fazi izgradnje objekta Doma zdravlja Čakovec obići će danas prijepodne, uz ravnatelja Doma zdravlja Branka Vrčića te predstavnike izvođača radova, župan Međimurske županije Matija Posavec. Podsjetimo, nakon što je prije mjesec dana svečano potpisan Ugovor o izvođenju radova, krenulo se u nastavak ove investicije ukupne vrijednosti više od 30 milijuna kuna koja će građankama i građanima Međimurja osigurati viši stupanj zdravstvene skrbi.

KOPRIVNICA – Koprivničko-križevačkoj županiji odobren je za sufinanciranje projekt „Prilika za sve 2“. Njime će se u predstojećoj školskoj godini zaposliti 37 pomoćnika u nastavi za 50 učenika s teškoćama u razvoju u osnovnim i srednjim školama kojima je Županija osnivač. Tako će se osigurati stručna podrška učenicima s teškoćama u razvoju kako bi se ravnopravno uključili u rad i obrazovni sustav. Nositelj projekta je Koprivničko-križevačka županija, a partneri 16 osnovnih i šest srednjih škola te PORA Razvojna agencija Podravine i Prigorja. Ukupna vrijednost projekta je nešto više od 2 milijuna kuna, a Koprivničko-križevačkoj županiji odobreno je 95% bespovratnih sredstava Europske unije, odnosno 1,9 milijuna za provođenje projekta narednih 12 mjeseci.

ZAGREB – Ukupno 32 spasioca brinu svako ljeto o sigurnosti kupača na Jarunu i Bundeku. Ovo ljeto imali su čak 93 intervencije, a iako sezona kupanja još nije gotova. Osim što spašavaju ljude, brinu i za čistoću okoliša, ali su i izvor informacija jer svi posjetitelji uvijek se prvo obrate njima. Svi su spasioci studenti i svjesni su odgovornosti koju posao nosi, no kako ističu, uživaju u onome što rade. Ponosno ističu da je voda na Jarunu jako kvalitetna što dokazuje i Plava zastava koja se vijori na četiri plaže.

loading