Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 25.09.2018.

Posted in Vijesti

ZABOK – U okviru programa obilježavanja Dana Sv. Mihovila, zaštitnika policije, ispred spomenika poginulim zagorskim policajcima u Zaboku jutros, 25. rujna 2018. godine  je položen vijenac i zapaljene su svijeće u znak sjećanja i poštovanja prema njihovoj žrtvi za Domovinu. Uz obitelji poginulih policajaca, svijeće su zapalili načelnik Policijske uprave Krapinsko-zagorske Darko Car, zamjenik gradonačelnika Krapine Branko Varjačić, gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar. Zahvaljujući zagorskim policajcima Krapinsko-zagorska županija prema svim pokazateljima na vrhu u Hrvatskoj, što znači da je sigurno mjesto za život, ali i za ulaganja potecijalnih investitora, izjavio je župan Kolar.

NEDELIŠĆE – Ugovori o energetskim obnovama općinske zgrade Nedelišće, sportskog doma u Mjesnom odboru Macinec te sportskog doma u Mjesnom odboru Slakovec potpisani su danas, 25.rujna 2018. godine, u Nacionalnom gimnastičkom centru ATON u Nedelišću. Danas potpisani ugovori nastavak su dobre suradnje Općine Nedelišće i Međimurske županije te ministarstva graditeljstva, a ulaganja u javne zgrade iznimno su bitna, ističe župan Matija Posavec dok potpredsjednik Vlade RH i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar naglašava kako Međimurska županija ima dobra iskustva u projektima energetskih obnova i u naredne dvije, tri godine na ovom će se prostoru realizirati projekti energetske obnove vrijedni 160 milijuna kuna. Nakon potpisivanja ugovora, održan je radni sastanak čelnika Međimurske županije s potpredsjednikom Vlade i ministrom graditeljstva Predragom Štromarom o međimurskim projektima energetske obnove u narednom razdoblju.

KRAPINA – Skupština Krapinsko-zagorske  županije smijenila je na sjednici u utorak, 25. rujna 2018. godine ravnatelja Županijske uprave za ceste Željka Vincelja. Odluka je sa 22 glasa vijećnika vladajuće koalicije SDP-HNS-Hrvatski laburisti-HSU donijeta bez oporbenih vijećnika HDZ-a, ZDS-a, HSP AS i HSS-a koji su, začuđeni što je župan Željko Kolar prije te točke dnevnog reda napustio sjednicu, nakon stanke odlučili ne sudjelovati u, kako je rečeno, toj političkoj farsi. Sam Željko Vincelj u svojem je obraćanju članovima Skupštine rekao, kako je riječ o političkoj smjeni, jer je odbio zaposliti jednog visokopozicioniranog dužnosnika HNS-a. Inače, za smjenu ravnatelja proceduru je pokrenulo  Upravno vijeće ŽUC-a temeljem nepravilnosti iz nalaza državne revizije iz 2015. godine, a Skupština je bila dužna provesti zakonsku proceduru, rekao je zamjenik župana Anđelko Ferek Jambrek.

BRUXELLES – Na poziv gradonačelnika Bruxellesa Philippe Closea, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić prisustvovao je, u utorak, 25. rujna 7. sastanku gradonačelnika glavnih gradova Europske unije i Europske komisije. Teme  ovogodišnjeg sastanka bile su  Kohezijska politika, Urbana agenda i Javne investicije. Sastanak je održan u Gradskoj vijećnici u Bruxellesu, a prema programu nazočnima su se između ostalih obratili  povjerenica Europske komisije za regionalnu politiku Corina Cretu, gradonačelnika Bruxellesa Philippe Close te predsjednik Europskog odbora regija Karl-Heinz Lambertza.

ZAGREB – CheckPoint Zagreb, centar za zdravlje i edukaciju mladih o spolno odgovornom ponašanju te anonimno i besplatno savjetovanje i testiranje na HIV i hepatitis C, Gradski ured za zdravstvo i Hrvatska udruga za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa osnovali su 2013. godine, a zbog svojih izvrsnih rezultata u edukaciji mladih, sada je dobio i priznanje. CheckPoint Zagreb je naime uvršten u prvi Kompendij dobre prakse odgovora zdravstvenog sektora na HIV u Europskoj regiji Svjetske zdravstvene organizacije, istaknuo je predsjednik udruge HUHIV Tomislav Beganović na konferenciji za medije u utorak, 25. rujna 2018. godine. U punih 5 godina rada, od otvorenja u svibnju 2013. do kraja srpnja 2018., ukupno je individualno savjetovano i educirano više od 8.000 mladih, 5.997 ih je testirano na HIV uz 67 novootkrivenih HIV infekcija, 4.874 ih je testirano na hepatitis C uz 55 novootkrivenih infekcija hepatitisom C. Pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč dodao je da je riječ o iznimnim rezultatima te da je cilj otkriti svaku osobu zaraženu spolno prenosivim bolestima.

ZAGREB – Zašto u Hrvatskoj turizam ne funkcionira tijekom svih 12 mjeseci, zašto ne razvijamo ponudu tijekom cijele godine, što možemo učiniti da se to promijeni te kako ostvariti uspješnu i atraktivnu cjelogodišnju sezonu, samo su neka od pitanja na koja bi odgovore trebala ponuditi konferencija „Može li hrvatski turizam 365?” koja se danas, 25. rujna 2018. godine, održava u Zagrebu pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i Hrvatske gospodarske komore te u organizaciji tvrtke Julius Rose. Riječ je o turističkoj konferenciji koja se bavi cjelogodišnjim turizmom u Hrvatskoj te je okupila eminentne turističke stručnjake iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, Mađarske, Crne Gore, Italije i Srbije te Portugala. Konferencija je namijenjena predstavnicima turističkih i gospodarskih institucija te svim osobama i subjektima koji jesu, ili bi tek mogli biti, uključeni u hrvatski turizam.

ZAGREB – Klinici za dječje bolesti Zagreb u Klaićevoj stigla je donacija od 30 tisuća kuna za uređenje i opremanje laboratorija za citodijagnostiku. Riječ je o vrijednoj donaciji koja će ubrzati oporavak malih pacijenata koji na liječenje dolaze iz Zagreba i okolice, ali i s područja cijele Hrvatske. Donaciju su ravnatelju bolnice Goranu Roiću uručili jedan od direktora tvrtke donatora Robert Bajs i gradonačelnik Milan Bandić.

KOPRIVNICA – U sjedištu Koprivničko-križevačke županije jutros, utorak, 25. rujna 2018. godine, upriličen je prijem za uspješne orače Sašu Viška i Josipa Martinovića koji su na 16. natjecanju u oranju Republike Hrvatske osvojili ekipno prvo mjesto. Martinović je osvojio treće mjesto u kategoriji pluga premetnjaka, a Višak je najboljih hrvatski orač u kategoriji plugova ravnjaka. Saša Višak je već dva puta kao pobjednik državnih natjecanja predstavljao Hrvatsku na svjetskim natjecanjima: 2016. u Engleskoj, a prošle godine o Keniji. Podravsko-prigorski orači godinama su u samom vrhu, na što su posebno ponosni u Koprivničko-križevačkoj županiji, naglašava župan Darko Koren. Saša Višak kao pobjednik u kategoriji plugova ravnjaka predstavljat će Hrvatsku na 66. svjetskom natjecanju u oranju, koje će se iduće godine održati u Sjedinjenim Američkim Državama.

VARAŽDIN – Policijska uprava varaždinska ovog tjedna u sklopu obilježavanja blagdana svetog Mihaela – Dana policije, provodi niz aktivnosti. Obilježavanje je započelo jutros, 25. rujna 2018. godine polaganjem vijenaca na spomen obilježje stradalima u Domovinskom ratu na Gradskom groblju Varaždin, nastavljeno svetom misom u varaždinskoj katedrali te polaganjem cvijeća u spomen sobi i kod spomen panoa Policijske uprave varaždinske, a nakon toga je u HNK Varaždin održana svečana akademija u povodu Dana policije. Dodajmo kako će se u povodu Dana policije u četvrtak, 27. rujna 2018. godine od 10,00 do 12,00 sati, održati Taktičko-tehnički zbor Policijske uprave varaždinske na Kapucinskom trgu u Varaždinu, na kojem će se izložiti policijska vozila, oprema i tehnika te prezentirati rad policije.

ZAGREB – U prostorijama Turističke zajednice Zagrebačke županije predstavljen je program manifestacije „Dani Jelačića“ koja će se održavati od subote, 29. rujna do subote 20. listopada u Zaprešiću. Tijekom više od 20 dana trajanja ove već tradicionalne manifestacije, sve posjetitelje Zaprešića, grada bana Josipa Jelačića, očekuje u istinu bogat i šarolik program prilagođen svim dobnim skupinama. Tako će za najmlađe biti organizirana 15. romobilijada, održat će se kreativne radionice, izložbe, predavanja o banu Josipu Jelačiću, brojne predstave te raznovrsna sportska natjecanja i koncerti kao i već po 20. put Međunarodni sajam gospodarstva.

ZAGREB – Romantičnu jesensku večer u planetariju Tehničkog muzeja Nikola tesla organiziraju u utorak, 25. rujna 2018. godine u 18,00 sati uz  popularno predavanje za građanstvo na temu „Jesen i zvjezdano nebo nad nama“. Predavač je Zvonimir Drvar, voditelj planetarija. Bit će riječi i o tome kako se astronomski određuje početak jeseni koja ove godine počinje u nedjelju 23. rujna u 3 sata i 54 minute po našem vremenu. Glazbenu pratnju u planetariju predstavljat će Marija Župančić Horvat i Sara Župančić na violinama.

KRAPINA – Radovi na prometnoj infrastrukturi, na području Grada Krapine su u tijeku, a posebno su značajne investicije Hrvatskih cesta. Među njima je sanacija i rekonstrukcija nadvožnjaka kod Separacije na Zagorskoj magistrali, procijenjene vrijednosti 6,8 milijuna kuna, za što je već raspisan natječaj, a u tijeku je i postupak Javne nabave za sanaciju i rekonstrukciju nadvožnjaka na Zagorskoj magistrali kod sajmišta u Polju Krapinskom. Također, u tijeku je i rješavanje imovinsko pravnih odnosa za rekonstrukciju državne ceste D 74 koja vodi od Žutnice prema Gorjaku i Jesenju. – Očekujemo da bi natječaj mogao biti raspisan u drugoj polovici iduće godine – rekao je za Radio Kaj gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović.

VARAŽDIN – Policijska uprava varaždinska ovog tjedna u sklopu obilježavanja blagdana svetog Mihaela – Dana policije, planira  niz aktivnosti. Obilježavanje započinje danas u 8 sati polaganjem vijenaca na spomen obilježje stradalima u   Domovinskom  ratu na Gradskom groblju Varaždin, nastavlja se svetom misom u varaždinskoj katedrali te  polaganjem cvijeća u spomen sobi i kod spomen panoa Policijske uprave varaždinske, a svečana akademija u povodu Dana policije počet će u 11,30 sati u HNK Varaždin.

ZAGREB – Milijun eura vrijedan EU projekt In cultura veritas predstavljen je ovog utorka, 25. rujna 2018. godine u Zagrebačkoj županiji. Projekt se provodi u okviru prekograničnog programa suradnje INTERREG V-A Slovenija – Hrvatska, a bavi se unapređenjem valorizacije kulturne baštine i vinarstva u funkciji razvoja turizma prekograničnog područja između Zagrebačke županije i subregija Obsotelje i Kozjansko u Sloveniji. Zagrebačka županija vodeći je partner s hrvatske strane uz Muzejsko-dokumentacijski centar i Udrugu hrvatskih putničkih agencija, dok su tri partnera sa slovenske strane Razvojna agencija Sotla, Občina Šmarje pri Jelšah i Kmetijsko gozdarski zavod Maribor. – Ovo je prvi EU projekt kojem je zagrebačka županija vodeći partner – istaknuo je pročelnik Upravnog odjela za fonodove EU, regionalnu i međunarodnu suradnju Velimir Kokot. Na području Zagrebačke županije aktivnosti projekta provodit će se na području gradova Sveti Ivan Zelina, Jastrebarsko i Samobor. Projekt će se provoditi do 30. studenoga 2020. godine, za što su predviđena sredstva od 1.003.317 eura od čega je 85% sredstava osigurano iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a 15% je financijski doprinos partnera.

IVANEC – Više kapitalnih projekata na gradnji i uređenju infrastrukture provodi se ovih dana na ivanečkom području. Među tim projektima svakako se izdvajaju rekonstrukcija 3 kilometra ceste na relaciji Prigorec-Izletište i skijalište Jarki-izvorište Šumi, te gradnja odnosno rekonstrukcija dobavnog vodovoda Žgano vino- vodosprema Pahinsko. Radove je danas, 25. rujna 2018. godine, obišao gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić.  Rekonstrukcija prometnice vrijedna je 4 milijuna i sto tisuća kuna i financira se mahom EU sredstvima, a vrijednost trenutne faze radova  gradnje dobavnog vodovoda Žgano vino- vodosprema Pahinsko je 1, 8 milijuna kuna.

ZABOK – Ovom poreznom reformom hrvatska Vlada ne ispunjava svoje predizborno obećanje o smanjenu jedinstvene stope PDV-a i nije riječ ni o kakvoj istinskoj reformi, već samo kozmetičkoj promjeni, odnosno „žongliranju s poreznim stopama“, rečeno je u utorak, 25. rujna 2018. godine u Zaboku, na press konferenciji SDP-ovih potpredsjednika Hrvatskog sabora Siniše Hajdaša Dončića i saborskog zastupnika Marka Vešligaja. Uz to zastupnik Vešligaj naglašava, kako će ovakva reforma koristiti samo 2% građana s najvišim plaćama, a za 62% zaposlenih, s plaćama do 6.000 kuna, plaće se rasti do svega 30 kuna. Hajdaš Dončić i Vešligaj nisu zadovoljni ni prijedlogom Zakona o brdsko-planinskim područjima, koja će se odrediti, bez jasnih kriterija, odlukom Vlade RH, tako da je upitno hoće li općine i gradovi Krapinsko-zagorske županije uopće ući u kategoriju brdsko-planinskih područja.

ČAKOVEC- Zajednica sportskih udruga Čakovca, zajedno s Gradskim društvom Crvenog križa Čakovec i Gradskim poduzećem EKOM, organizira dobrovoljno darivanje krvi pod nazivom „Čakovečki sportaši daruju krv“. Dobrovoljno darivanje krvi, održat će se sutra, 26. rujna 2018. od 9 do 12 sati u prostorima Gradskih bazena Marija Ružić u Čakovcu. Nakon uspješno provedene akcije darivanja krvi u veljači, na plemeniti čin dobrovoljnog darivanja krvi, pozvani su svi članovi sportskih klubova s područja Grada Čakovca.

KOPRIVNICA – Koprivnički su gradski vijećnici donijeli novu odluku o načinu parkiranja na javnim površinama. Tako je parkiranje u središtu Koprivnice za korisnike mjesečnih i godišnjih karata ograničeno na dva sata dnevno, promijenjene su i zone kod pojedinih parkirališta te su Basarićekova, Školska i Starčevićeva od sada parkirališta druge zone. Stanarske i godišnje karte izdaju se u Gradskom komunalnom poduzeću Komunalac koje upravlja parkiralištima, a nova odluka donijela je i prigodne popuste za godišnje parkirne karte: korisnici će platiti kartu za 11 mjeseci dok će jedan mjesec parkiranja biti besplatan.

loading