Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 25.09.2019.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Većinom glasova vijećnika Skupštine Zagrebačke županije na sjednici održanoj ove srijede, 25. rujna prihvaćen je prvi rebalans ovogodišnje županijskog proračuna koji sada ukupno iznosi 802 milijuna 792 tisuće kuna što je za oko 9, 6 milijuna odnosno 1% manje od prethodno planiranog iznosa od 812 milijuna 153 tisuće kuna. Do smanjenja proračuna došlo je zbog prolongiranja nekih od EU projekata. Uz to prihvaćeno je izvršenje županijskog proračuna u prvih šest mjeseci ove godine koji je u prihodovnoj strani izvornog proračuna realiziran u iznosu od 190 milijuna kuna dok su rashodi iznosili 130 milijuna kuna. To je realizacija proračuna od gotovo 50% planiranog, od čega se prihodi od poreza i prireza na plaće ostvaruje sa čak 56% te time pokazuje stabilnost gospodarstva Županije, istaknuo je župan Kožić.

ČAKOVEC – U organizaciji Večernjeg lista i Međimurske županije u utorak, 24. rujna 2019. godine ispred zgrade Međimurske županije predstavljen je Digitalni autobus, kojim se nastojalo informirati javnost o procesima digitalizacije i njezinom utjecaju na transformaciju društva. Autobus je u Čakovcu privukao veliku pozornost građana kojima je pružena mogućnost da se kroz tri info pulta informiraju i educiraju o korištenju digitalnih platformi i tehnologije u svakodnevnom životu, točnije kroz područja poslovanja, poduzetništva, obitelji, života i obrazovanja, mogli su na primjerima u praksi vidjeti kako koristiti sve dostupne tehnologije. Projekt Digitalnog autobusa u Čakovcu podržao je ministar uprave Ivan Malenica koji je naveo Međimursku županiju kao dobar primjer učinkovite javne uprave. Potporu projektu dao je i župan Međimurske županije Matija Posavec koji je istaknuo da ovakve akcije mogu potaknuti da što više građana uđe u digitalni svijet koji im značajno olakšava život.

ZABOK – Povodom Dana policije, koji se obilježava 29. rujna, ove srijede 25. rujna 2019. godine vijence je kraj spomenika poginulim pripadnicima MUP-a, ispred zgrade PU krapinsko-zagorske u Zaboku, položila delegacija Krapinsko-zagorske županije na čelu sa županom Željkom Kolarom. – Imena šest poginulih policajaca nalaze se na ovom spomeniku, a upravo su zagorski policajci bili poznati u Domovinskom ratu jer su bili na svim bojištima te ih se cijenilo kao hrabre i dobre borce – istaknuo je načelnik Policijske uprave Krapinsko-zagorske Darko Car. Župan Kolar je čestitao svim pripadnicima policije Dan Sv. Mihovila. – Pohvaljujem ovu tradiciju prisjećanja i obilježavanja Dana policije uz obitelji i prijatelje poginulih policajaca, bitno je prisjetiti se njihovog nemjerljivog doprinosa za slobodnu i neovisnu Hrvatsku – istaknuo je Kolar dodajući je stanje sigurnosti u županiji na visokom nivou upravo zbog požrtvovnosti policajaca koji svakodnevno brinu o građanima. Na obilježavanju su, uz obitelji poginulih policajaca, bili i gradonačelnici Krapine i Zaboka Zoran Gregurović i Ivan Hanžek te predstavnici braniteljskih udruga Krapinsko-zagorske županije.

 

DONJI VIDOVEC – Međimurska županija kao jedna od vodećih kontinentalnih županija, kada je u pitanju kontinuirani rast turističkih brojki, uskoro će dobiti novu turističku atrakciju. Riječ je o vidikovcu s odmorištem za bicikliste u Svetoj Mariji za koji je danas, 25. rujna 2019. godine, u Donjem Vidovcu Ugovor, s izvođačem radova, potpisao župan Međimurske županije Matija Posavec. Izgradnja vidikovca s odmorištem dio je projekta Centra izletničkog turizma i još jedan korak u jačanju turističke ponude donjeg Međimurja, a sve s ciljem još jačeg pozicioniranja Međimurja na cikloturističkoj karti Hrvatske i Europe. Inače, riječ je o projektu vrijednom 606 tisuća kuna, kojeg financijski podupire i Ministarstvo turizma, a koji ima za cilj dodatno promovirati ovaj prekrasan kraj oko dviju rijeka te ljepotu i vrijednosti naselja i atrakcija koje postoje u donjem Međimurju. Sve to rezultirat će jačanju cjelokupne turističke ponude Međimurja i njegovom snažnijem pozicioniranju kao vodeće kontinentalne županije u segmentu turizma, mišljenja je župan Matija Posavec. Rok za izgradnju vidikovca, visine do 8 metara izgrađenog od hrastovih trupaca, je 15. studenoga ove godine.

KOPRIVNICA – Dodjela nagrada Turističke patrole u organizaciji Večernjeg lista i Grada Koprivnice održana je danas, u srijedu, 25. rujna 2019. godine, u Koprivnici, a na svečanosti su uručene nagrade Šampionima turizma 2019. te tradicionalne Večernjakove zvjezdice najboljim restoranima u Hrvatskoj. Ova je godine otvorena nova stranica Turističke patrole s tradicijom dugom više od 30 godina te su otkrivane čari manje poznatih hrvatskih odredišta, ističe glavni urednik Večernjeg lista Dražen Klarić te naglašava kako su Večernjakovi reporteri od srpnja do rujna istražili 20 morskih i isto toliko kontinentalnih destinacija, a titulu najbolje destinacije kontinentalne Hrvatske ponijela je Koprivnica. Gradonačelnik Mišel Jakšić kaže kako je ovo dokaz da se u Koprivnici turizam ne događa, već se razvija planski te je ova titula priznanje svim građanima i turističkim djelatnicima. U kategoriji najbolje destinacije jadranske Hrvatske pobjedu je odnijela Lumbarda, općina na otoku Korčuli.

ZAGREB – Nakon predstavljanja djela Joana Miroa, Auguste Rodina, Alberta Giacomettija i drugih međunarodnih umjetnika u razdoblju od 2014. godine do danas, u sklopu ciklusa Najveći kipari 20. stoljeća Umjetnički paviljon od 26. rujna predstavlja najslavnijeg američkog kipara prošlog stoljeća Alexandera Caldera. Riječ je o jednom od najznačajnijih predstavnika kinetičke umjetnosti, obliku umjetničkog izražavanja u kojemu je pokret glavni dio estetike umjetničkog objekta i umjetnosti apstrakcije. Izložba Alexandera Caldera, Magija skulpturalnog pokreta u Umjetničkom paviljonu fokus stavlja na njegovu zrelu fazu stvaralaštva po kojoj je danas prepoznatljiv. Izložba za građane je otvorena od petka, 27. rujna do 05. siječnja 2020. godine. Za vrijeme trajanja izložbe Umjetnički paviljon bit će otvoren za posjetitelje od utorka do nedjelje od 11,00 do 20,00 sati te petkom od 11,00 do 21,00 sat.

ZAGREB – Tržnica Dubec uređena je kako bi se našlo trajno rješenje za prodavače tekstila s okretišta Borongaj. Na šest tisuća četvornih metara nalaze se 52 kućice, a središnji prostor uređen je kao trg kako bi se prostor mogao koristiti i nakon predviđenog rada tržnice. Trenutno je na Tržnici Dubec popunjeno 37 kućica za odjeću u koje je smješteno 22 obrta s Borongaja, 11 kućica predviđeno je za tržničke djelatnosti, a u tijeku je natječaj za zakup. Na Tržnici će biti i Holding centar, gdje će građani uskoro moći bez provizije plaćati komunalne račune ali obaviti i brojne druge poslove. Tu je i 46 parkirnih mjesta za korisnike, 6 parkirnih mjesta za dostavu i 3 parkirna mjesta za osobe sa smanjenom pokretljivošću, a cijeli prostor je pokriven video nadzorom.

ZLATAR BISTRICA – Projektom energetske obnove koji se sufinancira iz Europskog fonda za regionalni razvoj obuhvaćeno je ukupno 25 policijskih postaja i uprava diljem Republike Hrvatske, a ukupna vrijednost tih projekata iznosi preko 100 milijuna kuna. Na području Krapinsko-zagorske županije obnovit će se zgrade Policijskih postaja Zlatar Bistrica i Donja Stubica. Na predstavljanju projekta u Zlatar Bistrici načelnik PU krapinsko – zagorske Darko Car istaknuo je kako je zgrada izgrađena 1957. godine i danas nikako ne zadovoljava svojom energetskom učinkovitošću. Policijska postaja je površine 981 četvorni metar, a projektom energetske obnove, doprinijet će se ne samo zaštiti okoliša, nego i poboljšanju uvjeta rada djelatnika – objasnio je Car. Ukupna vrijednost radova iznosi dva i pol milijuna kuna, a iznos bespovratnih sredstava milijun i 600 tisuća kuna. Krajnji rok za završetak ovog projekta je 20. prosinca 2020. godine.

LEPOGLAVA – U tijeku su radovi na energetskoj obnovi zgrade gradske uprave u Lepoglavi, projekt vrijedan više od  milijun kuna. Grad je dobio potporu Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja koji kroz program “Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora” sufinancira energetsku obnovu zgrade s 610.000 kuna, ali i potporu Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije u iznosu 300.000  kuna. – S ovih dodatno dobivenih 300.000 kuna u velikoj smo mjeri smanjili učešće Grada Lepoglave u financiranju energetske obnove, a sredstva koja su zbog toga ostala u gradskom proračunu moći će se koristiti za druge razvojne projekte i programe- istaknuo je gradonačelnik Marijan Škvarić.

KURŠANEC – Postojeću nadstrešnicu u romskom naselju Kuršanec Lug, gdje svakodnevno 330 djece čeka na autobus koji ih prevozi do Osnovne škole, kako bi se povećala njihova sigurnost, odlučili su obnoviti članovi Vijeća romske nacionalne manjine. Materijal je donirao je Grad Čakovec, a radove su obavili predsjednik Vijeća, Josip Petrović i njegov zamjenik Zdravko Oršuš, uz pomoć Stjepana Ignaca, inače zaposlenog na javnim radovima. Po završetku nadstrešnice, uskoro slijedi i priprema za asfaltiranje autobusnog stajališta koje se nalazi na samom ulasku u naselje. Time će mjesto za čekanje autobusa, djeci pružiti sigurnije i ugodnije ozračje.

KOPRIVNICA – Povodom objavljenog javnog poziva Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost stručnjaci Regionalne energetske agencije Sjever održat će javnu tribinu za građane „Kako ostvariti sufinanciranje fotonaponskih elektrana na obiteljskim kućama?“, koja će se održati u srijedu, 25. rujna u 17,00 sati u prostorima koprivničke Gradske vijećnice. Na tribini će se doznati koji su preduvjeti za financiranja, kao i opravdani troškovi ulaganja, koja je obavezna dokumentacija i kako dostaviti prijavu, a isto tako moći će dobiti i dodatne informacije koje ih interesiraju.

BJELOVAR – Udruga za promicanje kulture DOKUart iz Bjelovara, uz potporu Grada Bjelovara, organizira 14. puta po redu međunarodni festival dokumentarnog filma DOKUart. Program će se odvijati od 5. do 11. listopada u Kulturnom i multimedijskom centru Bjelovar, te će biti prikazano 11 filmova, od čega su tri hrvatske premijere, a program otvara u subotu, 5. listopada u 19,30 sati mađarski dokumentarni film „Lake lekcije“. Istovremeno će se održati i 12. izdanje Malog DOKUarta, nacionalnog natječaja za najbolji dokumentarni film osnovnoškolaca s radionicom, a na ovaj je natječaj pristiglo 40-ak dokumentarnih filmova osnovnoškolskih filmskih družina iz cijele Hrvatske.

loading