Skip to content

Manifestacija Krapinsko-zagorske županije 100% zagorsko 17. i 18. rujna 2021. u Zagrebu

Vijesti Radija Kaj, 25.10.2016.

Posted in Vijesti

ZABOK – Otvorenjem izložbe slika Dalibora Paraća u Velikoj galeriji grada Zaboka, u ponedjeljak, 24. listopada 2016. godine počeli su tradicionalni Dani Ksavera Šandora Gjalskog. Izložbu je otvorio župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, koji je tom prilikom istaknuo da je grad Zabok ovog tjedna centar kulture ne samo za područje cijele Krapinsko-zagorske županije, već i šire.dani-dalskoga-kolar

ZAGREB – Drugi po redu Hrvatski zdravstveni kongres „Budućnost zdravstvene industrije“ održava se danas u Zagrebu. Riječ je o jednodnevnoj konferenciji, tematski posvećenoj reformi hrvatskog zdravstvenog sustava, jačanju privatnog sektora i promicanju novih revolucionarnih tehnologija u zdravstvu. Cilj konferencije jest pokrenuti zdravi dijalog o problematici hrvatskog zdravstva i odgovoriti na goruća pitanja koji bi dugoročno postavili budućnost hrvatske zdravstvene industrije na zdrave noge. Konferencija se održava u organizaciji Poslovnog dnevnika, a namjera je potaknuti javnu raspravu o mjerama nužnima za stvaranje održivog zdravstvenog sustava u Hrvatskoj, ali i promovirati sve uspješne mjere i poslovne inicijative koje se u tom sektoru već provode.

POJATNO – Šuma od čak 113. 870 stabala sačuvana je akcijom osnovnoškolaca Zagrebačke županije i prikupljanjem starog papira u prošloj školskoj godini. Sudjelovali su učenici 44 osnovne škole koji su prikupili ukupno 198.130 kg starog papira, a drugu godinu za redom bilo je 56 učenika PŠ Rakitovec prikupili su najviše, 608 kg po učeniku odnosno ukupno 34.080 kg. Ovaj projekt četvrtu godinu za redom podržava Zagrebačka županija, a nagrade za šest najuspješnijih škola danas je u PŠ Pojatno uručio župan Stjepan Kožić. Među najuspješnijima, uz Rakitovec, su PŠ Buševec, Pojatno, Donja Lomnica Mraclin i Dubranac, koje je Županija nagradila s kompletom informatičke opreme koji se sastoji od interaktivne pametne ploče i projektora, ukupne vrijednosti 53 tisuće kuna.

ZAGREB – Dvodnevnu Međunarodnu radionicu Priprema integralnih teritorijalnih ulaganja  na kojoj sudjeluje oko 100 sudionika iz Hrvatske i Slovenije te predstavnici Europske komisije i stručnjaci iz Nizozemske, Češke, Poljske i Njemačke, danas su u Kući Europe otvorili zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, šef predstavništva Europske komisije u RH Branko Baričević i ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac. Radionicu organizira Grad Zagreb u suradnji s Europskom komisijom, Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije, te Službom Vlade Republike Slovenije za razvoj i europsku kohezijsku politiku, a sufinancirana je u sklopu instrumenta TAIEX peer to peer – financijskog instrumenta za tehničku pomoć i razmjenu informacija. Radi se o novom modelu kojim se iz proračuna EU dobivaju sredstva za integrirani urbani razvoj. U Hrvatskoj u projekt je uključeno 7 gradova koji  imaju na raspolaganju 350 milijuna eura. Grad Zagreb prvi je grad u Republici Hrvatskoj kojem je odobreno korištenje navedenog instrumenta Europske komisije. Tri su ključna programa za Zagreb, zapošljavanje mladih, urbani održivi razvoj i kvaliteta života, rekao je gradonačelnik Milan Bandić.

ZAGREB –  Iako je najveći upravitelji zagrebačkih višestambenih zgrada bivša Holdingova podružnica Gradsko stambeno-komunalno gospodarstvo, u posljednjih su 20-ak godina, od kada im zakon to dopušta, na tržištu i privatnici. U Zagrebu ih djeluje stotinjak, što pravnih što fizičkih osoba. Upravitelji upozoravaju da građani često traže prava, ali zanemaruju svoje obveze, pa su tako problem i oni koji pričuvu uopće ne žele plaćati. Onima koji ne plaćaju slijedi tužba i ovrha. Upravitelji savjetuju da minimalna pričuva mora pokriti osnovne troškovi zgrade, ali je poželjno dodati i koju kunu više da bi mogli s vremena na vrijeme urediti zgradu te izbjeći kvarove i hitne intervencije, koji su skupi.

BOL NA BRAČU – Dani hrvatskog turizma, tradicionalni skup turističkih djelatnika ove će se godine, 26. i 27. listopada, održati u Bolu na otoku Braču u organizaciji Ministarstva turizma, Hrvatske gospodarske komore i Hrvatske turističke zajednice. Na dvodnevnom skupu analizirat će se turistička sezona 2016. te najaviti glavne aktivnosti za pripremu turističke 2017. godine. Na tradicionalnom susretu turističkih djelatnika, koji okuplja više od tisuću sudionika, i ove će godine biti održana dodjela turističkih nagrada pojedincima, predstavnicima turističke industrije i najboljim odredištima. Organizatori skupa su Ministarstvo turizma, Hrvatska turistička zajednica i Hrvatska gospodarska komore.

ČAKOVEC – Nakon što je završena izmjena kanalizacijskih i vodovodnih cijevi u sklopu projekta Aglomeracija Čakovec, završeni su radovi na asfaltiranju i uređenju Zrinsko- frankopanske ulice u Čakovcu. Podsjetimo, tijekom ljeta zamijenjene su kanalizacijske cijevi u dužini od 800 metara, a početkom mjeseca počeli su radovi na obnovi prometnice. Na mjestu gdje je ova, vrlo prometna ulica bila raskopana, postavljeni su novi rubnici te je položen novi asfaltni sloj. Ukupna vrijednost radova je oko milijun kuna.

ZAGREB – Početkom ovog tjedna oko gradskih groblja počeli su raditi štandovi s cvjetnim aranžmanima, a ususret blagdanu Svih svetih. Kako kažu cvjećari pokraj Mirogoja, koji su tamo cijele godine, cijene će biti nešto više nego inače. Povoljniji aranžmani moći će se naći u trgovačkim centrima koji prije Svih svetih nude posebne akcije na svijeće i lampaše.U tjednu prije samog blagdana najviše se ljudi opskrbljuje upravo lampašima, a mnogi i taj tjedan koriste da odu na groblja prije nego počnu gužve.

BEDEKOVČINA  – Zelena tržnica bit će otvorena u Bedekovčini u subotu, 29. listopada. Iz Općine je upućen poziv vlasnicima poljoprivrednih gospodarstava koji imaju interes za prodaju svojih proizvoda na zelenoj tržnici da se predbilježe u općinskom upravnom odjelu. Također je upućen poziv i žiteljima Bedekovčine i šire okolice da svojim dolaskom na zelenu tržnicu podrže ovaj projekt. Na dan otvorenja tržnica će raditi u vremenu od 8,00 do 13,00 sati

KOPRIVNICA – Vatrogasna zajednica Koprivničko-križevačke županije dobila je novi čamac, poklon Hrvatske vatrogasne zajednice. Vrijednost čamca s opremom i prikolicom je 100 tisuća kuna, a bit će korišten za vrijeme poplava, koje su učestale na ovom području, te će se koristiti za prijevoz osoba s ugroženih područja. Čamac će se koristiti i za obuku vatrogasaca, a Hrvatska vatrogasna zajednica poklonila je ovaj čamac zahvaljujući aktivnom sudjelovanju vatrogasaca iz Koprivničko-križevačke županije tijekom poplava u Gunji, poplava na području županije prije dvije godine i za vrijeme migrantske krize prošle godine. Uz to, Vatrogasna zajednica Koprivničko-križevačke županije početkom godine dobila je spasilački čamac, vrijedan 73 tisuće kuna, a financirala ga je Koprivničko-križevačka županija.

TRNOVEC – Svečanost obilježavanja Dana kruha i Dana zahvalnosti za plodove zemlje bit će danas upriličena u Dječjem vrtiću Zeko u Trnovcu. Obilježavanje će, uz promociju i podjelu radnih listova, obuhvatiti i kratak dječji glazbeno-scenski program, a djeca će uz pomoć žena iz Udruge Trnovečko srce sudjelovati u izradi trnovečke makovnjače i drugim zanimljivim aktivnostima. Događanju će  prisustvovati i župan Varaždinske županije Predrag Štromar.

loading