Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 25.10.2017.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Ususret četvrtoj sjednici zagrebačke Gradske skupštine gradonačelnik Milan Bandić komentirao je rebalans proračuna o kojem će zastupnici raspravljati sutra, 26. listopada 2017. godine. – Nema povećanja plaća, nego zbog pulsiranja grada moramo zaposliti nove nastavnike, profesore i tete u vrtiću – rekao je Bandić, komentirajući navode da se rebalansom sredstva sa kapitalnih projekata prenamijenjuju za plaće zaposlenih. Komentirajući smanjenje sredstava za izgradnju žičare sa 50 na 5 milijuna kuna, gradonačelnik je naglasio kako je sa Ministarstvom graditeljstva dogovorena izgradnja dodatne stanice i garaže na Vidikovcu pa će radovi zasigurno potrajati pola godine duže te bi trebali biti gotovi do sredine 2019. godine. Uz to, dodao je, kako se time samo prati dinamika radova. – U ovoj godini smo dovršili rekonstrukciju pruge Mihaljevac – Dolje i srušili smo postojeću žičaru – rekao je Bandić, istaknuvši kako je u tijeku izrada projektnog zadatka teška 11 milijuna kuna, kao i nabava opreme od 18 milijuna kuna. Vrijednost samih radova, za koje će natječaj biti objavljen do kraja godine, bit će oko 180 milijuna kuna. – Kako se radovi budu izvodili tako ćemo osiguravati sredstva – zaključio  je Bandić. Gradonačelnik je između ostalog najavio i kako će od 01. siječnja sljedeće godine sa radom početi novi gradski uredi, za demografiju, obrazovanje, mlade i sport i kulturu.

ZAGREB – Zagrebačka županija ove srijede, 25. listopada 2017. godine domaćin je okruglom stolu na temu „Programske osnove i kriteriji projekta ‘Županije – prijatelji djece’“. U projektu sudjeluje 10 županija, a na ovom sastanku radna skupina, uz pomoć županijskih koordinatora, finalizira kriterije projekta. Kriterija je deset, kao što su  poticanje populacijske politike, socijalne skrbi za djecu, obrazovanje, slobodno vrijeme, zdravstvene usluge i sigurnost djece.  Status „Županija – prijatelj djece“, ovisit će i o broju gradova i općina – prijatelja djece, istaknula je  voditeljica Radne skupine i  dopredsjednica Saveza društava Naša djeca Hrvatske Sonja Borovčak. U projekt je, među ostalima uključena i Zagrebačka županija, koja je spremna za ovaj status, naglasila je  zamjenica župana Nadica Žužak. Prema tim kriterijima, u svibnju 2018. godine dodjeljivat će se javna priznanja „Županije – prijatelji djece“ kojima će se omogućiti potpunije i brže ostvarenje prava i potreba djece priznata Konvencijom UN-a o pravima djeteta te poticati stvaranje zajednica i društva prijatelja djece.

VARAŽDIN – Dan dobrovoljnih davatelja krvi u Republici Hrvatskoj obilježava se 25. listopada 2017. godine. Upravo danas Varaždinska županija u suradnji sa županijskim Društvom crvenog križa organizirala je prijem za višestruke dobrovoljne darivatelje kako bi im zahvalila na njihovoj humanosti. U županijskoj palači u Varaždinu ugostio ih je zamjenik župana Robert Vugrin. Dodajmo tome da su župan Varaždinske županije Radimir Čačić i njegov zamjenik Robert Vugrin danas prijepodne darivali krv na odjelu za transfuzijsku medicinu Opće bolnice u Varaždinu. Svoj boravak u Općoj bolnici župan Čačić iskoristio je i za obilazak adaptiranog prostora otorinolaringologije, te prostora u koje će biti smješteni magnetska rezonanca i CT uređaj koji uskoro stižu u varaždinsku bolnicu.

ZAGREB – U prizemlju Stomatološke poliklinike Zagreb, otvorena je novouređena ambulanta za dječju i preventivnu stomatologiju koja predstavlja iskorak u brizi za djecu jer je prilagođena na način da kod djece maksimalno smanji strah od stomatologa i pregleda. – Čekaonicu i ordinaciju dijeli otvoreni prostor kroz koji djeca mogu vidjeti da doktori nikoga ne muče i da postupak nije strašan, a sama čekaonica je opremljena igračkama, knjigama i ostalim zabavnim i edukativnim materijalima namijenjenima djeci – naglasila je Petra Nola Fuchs, ravnateljica Poliklinike. Stomatološka poliklinika Zagreb Program prevencije karijesa djece predškolske i školske dobi provodi već 12 godina čime je obuhvaćeno više od 12.000 djece u 27 vrtića i 22 osnovne škole.

ZAGREB – Zagrebačka županija kreće s isplatom 7,2 milijuna kuna bespovratnih potpora za 212 poduzetnika. Potpore se dodjeljuju za početak poslovanja poduzetnika i za žene poduzetnice, dok se kapitalne pomoći dodjeljuju za povećanje konkurentnosti za proizvodne i za neproizvodne djelatnosti. Ukupno je zaprimljeno 308 zahtjeva, od kojih je odobreno 212 potpora. – Početkom godine za ovaj natječaj Županija je  osigurala 3,2 milijuna kuna, ali zbog velikog interesa poduzetnika nedavnim rebalansom proračuna sredstva su povećana za 125% odnosno ukupno 7,2 milijuna kuna – istaknuo je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić. Poduzetnici kojima je dodijeljena potpora mogu odmah započeti s nabavom i ne moraju čekati dostavu ugovora. Više informacija o korištenju potpora dostupno je na mrežnoj stranici Županije.

ZAGREB – Odabran je najbolji rad na natječaju za izgled budućeg dječjeg vrtića u novozagrebačkom naselju Podbrežje. Ocjenjivački sud jednoglasno je najboljim ocijenio rad Nike Dželalije, Ive Martinis i Krešimira Renića te ih je nagradio sa 39 tisuća kuna. Pobjedničkim radom predviđena je gradnja zgrade na dvije etaže, a rad prema mišljenju ocjenjivačkog suda odiše funkcionalnošću i estetikom.  Na natječaj su stigla 33 rada.

ZAGREB – Pod pokroviteljstvom Grada Zagreba u Centru za kulturu Trešnjevka bit će održana besplatna multimedijska akademija namijenjena osobama treće životne dobi. Program traje od 25. listopada do 20. prosinca 2017. godine, a polaznici će u 20 školskih sati naučiti više o pametnim telefonima, fotografiranju, snimanju video sadržaja te korištenju društvenih mreža.

ZAGREB – Okrugli stol „Programske osnove i kriteriji projekta ‘Županije – prijatelji djece’“ održat će se u srijedu, 25. listopada 2017. godine u prostorijama Zagrebačke županije u Zagrebu. U projektu sudjeluje 10 županija, a na ovom će sastanku radna skupina uz pomoć županijskih koordinatora finalizirati kriterije projekta. Prema tim kriterijima moći će se dodjeljivati javna priznanja „Županije – prijatelji djece“ kojima će se omogućiti potpunije i brže ostvarenje prava i potreba djece priznata Konvencijom UN-a o pravima djeteta te poticati stvaranje zajednica i društva prijatelja djece.

VARAŽDIN – Varaždinsko gradsko vijeće jučer je na svojoj sjednici većinom glasova donijelo odluku o kupnji bivše Varteskove robne kuće u samom centru grada. Da bi grad došao u vlasništvo ove vrijedne nekretnine, odnosno kuće Ritz  koja je zaštićena kao spomenik kulture,  potrebno je izdvojiti 11 milijuna i 600 tisuća kuna. Grad će taj novac osigurati kroz HBOR-ov  program kreditiranja infrastrukturnih ulaganja. U zgradu će biti preseljena Gradska knjižnica i čitaonica „ Metel Ožegović“ koja već godinama radi u neadekvatnom prostoru. Na dnevnom redu sjednice varaždinskog Gradskog vijeća bila su izvješća o radu trgovačkih društava u vlasništvu Grada Varaždina. Većinom glasova prihvaćena su izvješća Varkoma, Parkova, Termoplina, Vartopa, Čistoće, Tehnološkog parka, Gradske tržnice, Aquacityja, Zone Sjever,Centra kompetencija za obnovljive izvore energije, Razvojne agencije Sjever, VELV-a u likvidaciji i Varaždinskih vijesti.

ČAKOVEC – Ugovore vrijedne oko 5,2 milijuna kuna kojima se kreće s izvođenjem građevinskih radova na rekonstrukciji odjela neonatologije i prostora rađaone u Županijskoj bolnici Čakovec potpisao je jučer ravnatelj bolnice Robert Grudić s predstavnicima međimurskih tvrtki koje su izabrane na javnom natječaju. U ovoj se bolnici godišnje realizira oko 1200 poroda, stoga je rekonstrukcija i modernizacija neophodna za pružanje kvalitetnijih uvjeta majki i djece. Do kraja 2017. planirano je izvođenje radova u vrijednosti od 2,6 milijuna kuna, a rok za završetak radova je 120 kalendarskih dana. Inače, radovi će se financirati iz Proračuna Međimurske županije. Radi se i na tome da se za Odjel pedijatrije nabavi uređaj za dječju gastroskopiju, kao i da se od 1. siječnja iduće godine više ne naplaćuje očevo prisutnost pri porodu.

KRAPINA – Natječaj za dodjelu potpora tradicionalnim i umjetničkim obrtima raspisala je Krapinsko-zagorska županija. Potpore se odobravaju za kupnju strojeva, opreme, alata, poboljšanje uvjeta rada radionice, uređenje poslovnog prostora te za izradu promidžbenog materijala, stručno osposobljavanje vlasnika i zaposlenih u obrtu. Namijenjene su obrtnicima koji obavljaju djelatnost na tradicijski način uporabom tradicijskih materijala i tehnologija, sukladno Pravilniku o tradicijskim, odnosno umjetničkim obrtima Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva. Natječaj je otvoren do 07. studenog 2017, a sve dodatne informacije mogu se naći na web stranici županije.

NOVIGRAD PODRAVSKI – Osnovnu školu profesora Blaža Mađera u Novigradu Podravskom posjetio je zamjenik koprivničko-križevačko župana Ratimir Ljubić. Ravnateljica Lidija Peroš tom je prilikom Ljubiću predstavila opremu dobivenu u sklopu pilot projekta e-Škole. Novigradska škola dobila je dvije pametne ploče i 30 tableta kojima će se služiti prilikom održavanja nastave, prvenstveno tijekom satova matematike, fizike, kemije i biologije.

loading