Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 25.10.2018.

Posted in Vijesti

HVAR – Zagorje – Bajka na dlanu proglašena je najuspješnijom turističkom destinacijom kontinentalne Hrvatske na “Danima hrvatskog turizma”, koji se održavaju u Hvaru, a nagradu je primio krapinsko-zagorski župan i predsjednik Turističke zajednice KZŽ Željko Kolar. Velik uspjeh postigle su i Terme Tuhelj – Vodeni planet, koje su proglašene najboljom atrakcijom u kategoriji destinacije za rekreaciju i zabavu, dok su Krapinske Toplice proglašene najuspješnijom destinacijom zdravstvenog turizma. Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice bila je također među tri finalista u kategoriji SPA/liječilište godine, dok je Hotel Well u Tuheljskim Toplicama proglašen jednim od tri najbolja wellness hotela u Hrvatskoj. Drugi dio nagrada dodijelit će se večeras, 25. listopada, za 10 najboljih u turizmu.

ZABOK – Velik uspjeh u borbi protiv organiziranog kriminala ostvarila je Policijska uprava Krapinsko-zagorska u njihovoj najvećoj akciji u posljednjih 20 godina koja je rezultirala uhićenjem 17 osoba i zapljenom veće količine droge, procijenjene vrijednosti od 50 milijuna kuna. O ovoj, međunarodnoj akciji u kojoj je sudjelovalo ukupno 190 policijskih službenika, danas, 25. listopada 2018. godine bilo je govora na press konferenciji održanoj u Zaboku. Istraga je započela 2016. godine te je utvrđeno da je droga proizvedena u tajnim laboratorijima na području Španjolske i Hrvatske odakle je bila krijumčarena u više država Europske unije. Koordiniranom akcijom zaplijenjeno je između ostalog 55 kilograma marihuane, 666 stabljika konoplje u rastu i pet moderno opremljenih laboratorija. Na press konferenciji govorili su načelnik Policijske uprave krapinsko – zagorske Darko Car, voditelj grupe za droge Policijske uprave Krapinsko-zagorske Darko Poznić, voditelj Službe kriminaliteta droga Uprave kriminalističke policije Dražen Rastović te šef operacija Odijela organiziranog kriminala Španjolske Manuel Robles Fernandez.


VARAŽDIN – Na Danima hrvatskog turizma koji se održavaju na Hvaru, Varaždinu je dodijeljeno priznanje za ulazak u top 3 destinacije kontinentalne Hrvatske, a Ivica Labaš, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Varaždin osvojio je priznanje Čovjek – ključ uspjeha za vatrogasca godine. Varaždinskom vatrogascu Labašu, nagradu je uručio direktor Hrvatske turističke zajednice Kristijan Staničić. Ivica Labaš 18 je godina na čelu Javne vatrogasne postrojbe grada Varaždina.

ZAGREB – U Zagrebačkom Holdingu predstavljene su u četvrtak, 25. listopada nove elektroničke usluge. Riječ je o novoj platformi e-usluge koja je priključena mrežnoj stranici Zagrebačkog Holdinga gdje će korisnici još lakše, preko svog računala kod kuće, moći pregledavati i upravljati jedinstvenim uplatnicama, primati elektronske jedinstvene uplatnice u e-građani pretinac, mijenjati korisničke podatke i adrese dostave računa, zahtjeve za preknjiženje preplaćenih iznosa i niz drugih prednosti i to besplatno.  Više informacija objavljeno je na mrežnim stranicama Zagrebačkog Holdinga.

JASTREBARSKO – Svečano obilježavanje Dana dobrovoljnih darivatelja krvi u organizaciji Društva Crvenog križa Zagrebačke županije održano je u večernjim satima ovog četvrtka, 25. listopada u Jastrebarskom. Bila je to prilika da se svim jubilarcima koji su krv darivali više desetaka pa i stotinu puta oda priznaje i kaže hvala. Priznanja i zahvalnice uručio je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić. U Zagrebačkoj županiji u 2017. godini premašen je planiran broj prikupljenih doza krvi, tako da je umjesto planiranih 10.800 prikupljeno 11.889 doza što je 1.089 doza više. Zagrebačka županija godinama pomaže i potiče rad društava Crvenog križa, a tako će biti i ubuduće istaknuo je župan Stjepan Kožić.

ZAGREB – S ciljem senzibiliziranja javnosti o važnosti cijepljenja protiv raka vrata maternice i HPV-a te zaštite i unaprjeđenja spolnog zdravlja mladih, u prostorijama Nastavnog zavoda za javno zdravstvo doktor Andrija Štampar održana je u četvrtak, 25. listopada javna tribina naziva „Tko se ne bi cijepio protiv raka“. Gradski ured za zdravstvo je sa suradnicima još 2007. godine pokrenuo Program prevencije tog zloćudnog raka od kojeg u Hrvatskoj godišnje obolijeva oko 370 žena, a umire njih više od 100. Riječ je o visokim brojkama uzme li se u obzir činjenica da postoji  učinkovito i besplatno cjepivo koje se nalazi u redovitom godišnjem programu cijepljenja za djevojčice i dječake osmih razreda osnovne škole. Ipak, u Gradu Zagrebu još uvijek nisu zadovoljni procijepljenošću školaraca. „U školskoj godini 2017./2018. procijepljenost djevojčica i dječaka osmih razreda u gradu Zagrebu je tek 18 posto, čime nismo zadovoljni znamo li podatak da je procijepljenost u primjerice Švedskoj ili Portugalu čak 80 posto“, istaknula je zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Mirela Šentija Knežević.

ZAGREB – Sve je spremno za legendarni zagrebački malonogometni turnir Kutija šibica – jednog od najstarijih i najvećih turnira u ovom dijelu Europe. Ovogodišnje, 48. izdanje turnira počinje 24. studenog a finale će biti održano 30. prosinca u Domu sportova. Prijave za turnir, kako za muške tako i za ženske ekipe bit će moguće od 05. do 12. studenog, a izvlačenje parova bit će održano 15. studenog. Kako ističe ravnatelj Ustanove za upravljanje sportskim objektima i organizator natjecanja, Marinko Tomić, malonogometni turnir Kutija šibica igrat će se diljem Zagreba. „Turnir će biti približen svim kvartovima. Igrat će se u Trnskom, Dubravi na Pešćenici i u Domu sportova“, najavio je Tomić te istaknuo kako je nagradni fond turnira 320 tisuća kuna.

ZABOK – U sklopu manifestacije „Dani Ksavera Šandora Gjalskog“  u srijedu, 24. listopada 2018. godine je u Zaboku održana promocija knjige „Senje o Gjalskom“  Nevenke Miškulin koja je objedinila dugogodišnji dramski rad s učenicima u osnovnoj školi prikazom kratkih scenskih igra, dinamičnim dijalozima i duhovitim monolozima koji su djeci otkrivali život u dvorcu Gredice, njegovo djetinjstvo, radni dan, suprugu Vilmu, sluškinju Doricu,  oca i odnos sa slugama, život u okolici dvorca, gastronomiju onog vremena i stare navade. Drugi dio knjige sadrži i rezultate zajedničkog rada s učenicima na istraživanju kajkavskog narječja i lokalnog govora – mali kajkavski rječnik i razlikovnu gramatiku zabočkog govora. Nevenka Miškulin je učiteljica u mirovini, članica Ogranka Matice hrvatske u Zaboku i dugogodišnja koordinatorica Male nagrade Gjalski. Izdavač knjige je Ogranak Matice hrvatske u Zaboku. O autorici i knjizi su govorili urednica Sandra Babnik Lončar, Željka Horvat Vukelja i Ivana Kurtović Budja.

FERDINANDOVAC – Prostor Osnovne škole Ferdinandovac obišli su koprivničko-križevački župan Darko Koren i njegov zamjenik Ratimir Ljubić. U školskoj sportskoj dvorani zamijenjen je pod, a radovi vrijedni 150 tisuća kuna, financirani su iz županijskog proračuna. Župan Koren je naglasio kako Županija u sklopu svojih mogućnosti kontinuirano ulaže u školsku infrastrukturu, a idući važan projekt u koji je uključila ferdinandovačku školu je energetska obnova cijele zgrade. Prošli je tjedan potpisan ugovor za izradu glavnog projekta, a u planu je i rekonstrukcija grijanja u Područnoj školi Crnec, koja je u sklopu škole Ferdinandovac, za što je u županijskom proračunu osigurano 50 tisuća kuna.

DONJI KRALJEVEC – Organizacijom 3. međunarodnog ocjenjivanja voćnih vina u Donjem Kraljevcu, Centar dr. Rudlof Steiner nastavlja s ovom lijepom tradicijom. Uzorci se zaprimaju do 8. studenog, ocjenjivanje će se održati u prostorijama Centra, u četvrtak 12. studenog 2018., pred stručnim povjerenstvom sastavljenim od certificiranih enologa, ocjenjivača vina, dok će se dodjela diploma održati 17. studenog na Međimurskom sajmu poduzetništva u Nedelišću „MESAP JESEN 2018″.

loading