Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 25.10.2019.

Posted in Vijesti

ZLATAR BISTRICA – Predsjednik Vlade Andrej Plenković pustio je ovog petka, 25. listopada 2019. godine u promet dionicu brze ceste od Bedekovčine do Zlatar Bistrice. Vrijednost dionice brze ceste duge oko 6,5 kilometara, projektirane za brzinu od 100 km/h, je 114 milijuna kuna bez otkupa zemljišta, a investicija je to Hrvatskih cesta. Uz predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, današnjem puštanju u promet ove za Zagorje izrazito važne prometnice bili su i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković te brojni državni i dužnosnici iz Krapinsko-zagorske županije. – Ova cesta će pojačati protok ljuti iz Zlatar Bistrice i okolice te će doprinijeti kvaliteti života u Krapinsko-zagorskoj županiji – istaknuo je Plenković. Prva dionica brze ceste, od Mokrica do Bračka, puštena je u promet u listopadu 2015. godine, a u veljači 2017. godine u promet je puštena dionica od čvora Bračak do Bedekovčine koja je stajala 120 milijuna kuna. Cesta bi u dogledno vrijeme trebala krenuti i dalje, prema Mariji Bistrici sa spojem na Breznički Hum, što je konačni cilj.

ZAGREB – U sklopu obilježavanja 29. obljetnice ustrojavanja Prve gardijske brigade Hrvatske vojske ‘Tigrovi’, u auli Gradske uprave postavljena je izložba ratnih fotografija „Za Hrvatsku kao Tigar“. Riječ je prvom događanju kojim će se obilježiti stvaranje postrojbe za posebne namjene MUP-a s bazom u Rakitju 1990. koja će godinu nakon ponijeti ime Prva gardijske brigada ‘Tigrovi’. Ratni put brigade prikazan je kroz stotinjak fotografija nastalih gotovo na svim bojišnicama za vrijeme Domovinskog rata. „S ponosom i radošću prisjećamo se tih velikih ljudi i njihovih velikih zasluga u obrani svoje domovine i vječno smo zahvalni na žrtvi koju su podnijeli za slobodu koju danas uživamo“, rekao je Tomo Medved, ministar branitelja. Izložba će u predvorju Gradske uprave biti postavljena do 11. studenoga. „Dok je Tigrova i hrvatskih brigada Hrvatska će biti slobodna i suverena država“, istaknuo je gradonačelnik, Milan Bandić.

IVANIĆ GRAD/KRIŽ- Završene radove na obnovi svlačionica, sanitarija  i nove fasadne stolarije na dvorani u sklopu Srednje škole Ivana Šveara u Ivanić-Gradu ovog petka, 25. listopada 2019. godine, obišao je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.  Ukupna vrijednost ovih radova je 2 milijuna 300 tisuća kuna od čega je Grad Ivanić Grad sudjelovao sa 445 tisuća kuna, a županija je osigurala preostali iznos. – Ovime su svakako znatno bolji uvjeti za 800 učenika, ali i sve one sportske klubove koji koriste ovu dvoranu- rekao je župan Kožić. Dobru suradnju sa Zagrebačkom županijom na obnovi gradskih školskih objekata potvrdio je gradonačelnik Javor Bojan Leš.  Nakon toga župan Stjepan Kožić obišao je i završene radove na fasadi i stolariji OŠ Milke Trnine u Križu za što je u županijskom proračunu izdvojeno 2,1 milijun kuna.

ČAKOVEC – Podaci Zavoda za statistiku pokazuju da je lani u odnosu na 2017. godinu najveći porast zaposlenosti, od 10,09 posto, odnosno za oko 3.000 osoba, bio u Međimurskoj županiji. Međimurska županija u 2018. godini bilježi pozitivan gospodarski rast što pokazuje niz pokazatelja koji utječu na porast zaposlenosti. Investicije poduzetnika povećale su se  za čak 38,7 %. Uvoz je povećan za 13,2 %, a izvoz za 14,3 % s tim da je trgovinski suficit 2,6 milijardi milijuna kuna. Rasla je i prosječna mjesečna neto plaća koja za 2018. godinu iznosi 4.822 kune što je 7,5 % više u odnosu na 2017. godinu.

ZAGREB – Održana je 10. sjednica Odbora za hrvatske branitelje Zagrebačke županije na kojoj su se članovi osvrnuli na ovogodišnji Dan hrvatskih branitelja u Velikoj Gorici te raspravljali o Komemoraciji na zapadno-slavonskom ratištu Trokut Novska kao i programima za hrvatske branitelje koji se planiraju provesti u 2020. godini. Članovi Odbora će se pridružiti polaganju vijenaca u Pokupskom u povodu Dana Svih Svetih te će sa svojim udrugama sudjelovati u obilježavanju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i  Dana sjećanja na žrtvu Škabrnje.

DARUVAR –  S obzirom na zastoj radova uzrokovanih problemima izvođača radova na dogradnji Češke Osnovne škole Komenskog i Dječjeg vrtića Ferde Mravenca te adaptaciji terapijsko-rekreacijskog bazena i pratećih prostora u Daruvarskim toplicama, bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs boravio je u radnom posjetu Daruvaru te je tom prilikom održao radne sastanke i obišao navedena gradilišta. Prema riječima župana Bajsa, ići će se prema raskidu ugovora s izvođačem ovih 10 milijuna kuna vrijednih radova s obzirom da su prošli svi zadanih rokova i da se trenutno na gradilištima uopće ne radi. Nakon rješavanja svih pravnih pitanja, župan Bajs najavljuje da će se krenuti u novu javnu nabavu za ove radove te će se zatražiti od Državne komisije i hitno uvođenje novih izvođača radova.

VARAŽDIN – Povodom Dana dobrovoljnih darivatelja krvi Varaždinska županija tradicionalno je priredila prijem za dobrovoljne darivatelje krvi kao znak zahvale i poštovanja tim plemenitim ljudima. Prijem je organiziran ovog petka, 25. listopada u županijskoj palači u Varaždinu. Istog dana  zamjenik župana Robert Vugrin, u pratnji pročelnice Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i civilno društvo Lovorke Horvat, posjetio je Odjel za transfuzijsku medicinu Opće bolnice Varaždin  darovao krv.

ZAGREB – Zagrebačka filharmonija i ove godine prati Chaplinove nijeme filmove. U godini kada obilježavamo 130. obljetnicu rođenja Charlieja Chaplina orkestar Zagrebačke filharmonije pod ravnanjem maestra Krešimira Batinića uživo će izvoditi glazbu uz projekciju kultnih filmskih klasika Mališan i Pasji život. Projekcije se održavaju u Ludoj kući, 2. studenoga. „Ta dva filma imala su najveći uspjeh a glazbu je napisao sam Charlie Chaplin koji nije bio samo glumac već i skladatelj“, naglasio je Mirko Boch, ravnatelj Zagrebačke filharmonije. Projekcija filma Pasji život kreće u 18,30, a Mališana od 20,00 sati.

ZAGREB – Zimsko računanje vremena započinje u noći sa subote, 26. listopada, na nedjelju, 27. listopada. Kazaljke na satovima potrebno je pomaknuti jedan sat unatrag i to sa 3 na 2 sata. Kako pomicanje satova ne bi utjecalo na važeći autobusni i tramvajski raspored vožnje, ZET-ove stručne službe su pripremljene za koordiniranje noćnog prometa.  Prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, na motornim vozilima i danju moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla.

KOPRIVNICA – I Grad Koprivnica podržava akciju „Kolektivna sadnja drveća u Hrvatskoj“, no u suradnji s brojnim ustanovama osmišljena je aktivnost „Rastimo zajedno“ u sklopu koje organiziraju sadnju autohtonih sadnica voćaka kod koprivničkih gradskih bazena. Posadit će se 80-ak sadnica autohtonih voćaka koje su donirala djeca i roditelji iz osnovnih i srednjih škola, djeca dječjih vrtića i gradskih ustanova, a cilj današnje akcije je da djeca iz prakse uče o biljnom svijetu te važnosti očuvanja okoliša. Voćnjak će postati mjesto škole prirode o kojem će zajedno voditi brigu učenici, učitelji i djelatnici koprivničkog Komunalca tijekom cijele godine, a svake će se godine dosađivati novim sadnicama.

loading