Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 25.11.2015.

Posted in Vijesti

KOPRIVNICA – Danas je u Gradskoj vijećnici održana konstituirajuća sjednica Dječjeg gradskog vijeća Grada Koprivnice. Vijeće čine učenici od 4. do 8. razreda koprivničkih osnovnih škola i Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Podravsko sunce. U narednom dvogodišnjem mandatu dječja gradonačelnica Koprivnice bit će Hana Živko, odlučili su tako dječji vijećnici u trećem sazivu Dječjeg gradskog vijeća Koprivnice. Poboljšanje uvjeta u školama ono je na što će biti stavljen naglasak u narednom mandatu, kaže novoizabrana dječja gradonačelnica Hana Živko. Za zamjenicu je izabrana Lorena Klarić, a tajnica je Karla Filipić. Dječje gradsko vijeće Grada Koprivnice pokrenuto je 2009. godine, a aktivno sudjeluje u predlaganju mjera i aktivnosti usmjerenih kvalitetnijem životu djece, a nesebičnu im podršku od samog početka pruža Grad Koprivnica.

ČAKOVEC – Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježit će u subotu, 28. studenog Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Međimurske županije s povjerenstvima gradova Čakovec, Mursko Središće i Prelog te s povjerenstvima općina Nedelišće, Sveti Martin na Muri, Belica i Dekanovec. U tim će mjestima u subotu biti postavljeni štandovi s promotivnim lecima s ciljem ukazivanja na problem obiteljskog nasilja, tj. nasilja nad ženama. Tog će dana u podne u zgradi Scheier u Čakovcu biti održana i prigodna tribina na temu nasilja. U povodu današnjeg dana, Povjerenstvo je pripremilo i preventivni video uradak naziva „Odbijam biti statistika“, ističe predsjednica Povjerenstva Josipa Carović.

ZAGREB – Do kraja ovog tjedna točnije do subote, sve gradske ulice u središtu grada bit će ukrašene božićnim dekoracijama. Ove godine za to je iz gradske blagajne izdvojeno 3 milijuna i 700 tisuća kuna, upola manje nego lani, kada je potrošeno gotovo 7 milijuna kuna. Ipak i ove godine bit će novih ukrasa. Prema riječima zamjenika pročelnika za prostorno uređenje, Alana Ordulja, duž Bogovićeve, Gajeve, Petrićeve i obližnjih ulica postaviti će se 24 LED zastave dužine 20 metara kao nebeski svod. Postaviti će se i stilizirani svijetleći borovi oko stupova javne rasvjete na Trgu bana Jelačića. Iako će ukrašavanje kao i prijašnjih godina biti u širem centru grada, u planovima je da se ubuduće počnu ukrašavati i ostale gradske četvrti.

KRAPINA – Posebno priznanje Hrvatskog muzejskog društva za pedagoško-edukacijski projekt u 2014. godini koji se provodi u Muzeju krapinskih neandertalaca dodijeljeno je ravnateljici Muzeja Hrvatskog zagorja Vlasti Krklec, muzejskoj savjetnici i autorici projekta „Ljetna geološka škola“. Prošle godine „Ljetna geološka škola“ održala se petnaestu godinu za redom, a do sada u njoj je sudjelovalo oko tisuću polaznika, od predškolske dobi do studentskih generacija. Ovim projektom koji objedinjuje igru, zabavu i učenje u Muzeju i Nalazištu Hušnjakovo u Krapini, popularizira se geološka i paleontološka znanost, te se ostvaruje didaktička uloga muzeja i razvija potreba za očuvanjem kulturne i prirodne baštine.

ZAGREB – Javni natječaj za prikupljanje poduzetničkih zahtjeva za kredit kroz Program „Kreditom do uspjeha 2014.“ Mjera 1. – Kreditom do konkurentnosti raspisala je Zagrebačka županija, a otvoren je do iskorištenja sredstava. Radi se o Programu Ministarstva poduzetništva i obrta kojeg zajednički provode Ministarstvo i Zagrebačka županija, a prema odluci Ministarstva kreditni potencijal za Županiju iznosi 63 milijuna kuna. Poduzetnicima će se subvencionirati kamate, a prednost pri dodjeli subvencija imat će projekti proizvodne djelatnosti, projekti od značaja za gospodarski razvoj Županije te projekti kojima se otvaraju nova radna mjesta. Najniži iznos kredita je 100 tisuća, a najviši 5 milijuna kuna o čemu se poduzetnik dogovara s bankom koju izabere i koja mu nudi najpovoljnije uvjete.

VARAŽDINSKE TOPLICE – Vrt dječjeg vrtića “Tratinčica” iz Varaždinskih Toplica proglašen je “Najljepšim školskim vrtom Republike Hrvatske 2015.” u kategoriji  dječjih vrtića na natječaju Hrvatske radio televizije. “Tratinčica”  se natjecala u konkurenciji 130 škola i vrtića Hrvatske. Zeleni pojas vrtića “Tratinčica” već je osnivanjem, 2012. godine, postao zaštitnim znakom topličkog vrtića. Vrt je sustavno nagrađivan što je rezultiralo podjelom na nekoliko terasa. Osim povrtnjaka stručna komisija je tijekom dva posjeta “Tratinčici” i razgledu njihova vrta pri ocjenjivanju u obzir uzela i pojas lavande, hotel za kukce, mjesto za kompostiranje, voćnjak sa starim sortama voćaka, sunčani sat na dvorištu te kamenjar sa starim stepenicama.

ČAKOVEC – Novi članovi Savjeta mladih Grada Čakovca za razdoblje od 2015. do 2019. godine izabrani su na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća. Za članove Savjeta mladih mogu biti birane osobe u dobi od navršenih petnaest do navršenih trideset godina života, a predlažu ih udruge koje se bave mladima, učenička vijeća, studentski zborovi, pomladci političkih stranaka. Pristiglo je jedanaest kandidatura, a u novi sastav Savjeta mladih izabrani su Blanka Herman, Matija Kikelj, Berta Korunek, Hrvoje Krištofić, Franka Krnjolul, Ivana Mesarić, Tihana Miri, Dino Vabec i Jurica Vidović.

KOPRIVNICA – Projekt Veliko srce koprivničkog djeteta uvršten je među najbolje akcije za djecu u Hrvatskoj u 2015. godini. Službeno priznanje Društvu Naša djeca Koprivnica i koprivničkom Dječjem gradskom vijeću koji su osmislili i vodili ovaj projekt uručena je na godišnjem Savjetovanju koordinatora akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece“. Na konferenciji se okupilo 106 gradova i općina koji sudjeluju u Akciji. U ime sve djece Hrvatske uvodni pozdravni govor održale su članice Dječjeg gradskog vijeća Koprivnice Lea Miloš i Lorena Klarić. Na svečanosti su proglašeni i novi članovi mreže gradova i općina koji posebno dobro skrbe o pravima djeteta na lokalnoj razini, a to su Lipik i Solin te Vidovec.

loading