Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 25.11.2016.

Posted in Vijesti

ZAGORSKA SELA – Investicija od preko 8 milijuna kuna, u Dom za stare i nemoćne Sv. Katarina u Zagorskim Selima, završena je za samo godinu dana i ovoj će pograničnoj općini, gdje se rijetko otvaraju radna mjesta, donijeti posao za 15-ero djelatnika. Dom za stare i nemoćne obiteljski je dom obitelji Štvanek koji pruža smještaj za 50-ero korisnika.  Dom za stare i nemoćne, ističući vrijednost ovakvih privatnih inicijativa, otvorio je u petak 25. studenoga 2016. godine, povodom Dana općine Zagorska Sela, župan Krapinsko-zagorske županje Željko Kolar. dom-kolardom-kodrnja

OROSLAVJE – Drugi Zagorski obrtničko-gospodarski sajam otvoren je u Domu kulture u Oroslavju. Sajam okuplja 50-ak izlagača, zajednički ga organiziraju Grad Oroslavje i LAG „Zeleni bregi“, Udruga mladih Feniks, Udruženje obrtnika gradova Donja Stubica, Oroslavje i općina Marija Bistrica, Gornja Stubica te Stubičke Toplice. Cilj ovog sajma je promocija gospodarstva, s naglaskom na malo i srednje poduzetništvo i obrtništvo te osnaživanje, povezivanje i poticanje gospodarstvenika te plasman njihovih proizvoda i usluga krajnjim potrošačima.oro-sajam

ZAGREB – Model pomoći Grada Zagreba u stambenom zbrinjavanju mlađih znanstvenika na projektu Podbrežje predstavljen je u Rektoratu zagrebačkog Sveučilišta.Zagrebačko Sveučilište ima oko 970 novaka koji bi mogli postati docenti i biti zainteresirani za ovu mjeru, istaknuo je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. U okviru Zagrebačkog modela stanogradnje, programa namijenjenog Sveučilištu, kupcima stanova, Grad će subvencionirati kamatu stambenih kredita tako da će oni plaćati kamatnu stopu od 2%. To je na 10 godina za stan od 50 do 80 četvornih metara između 10 i 20 tisuća eura uštede ili točnije 222 eura po četvornom metru. Radi se o stambenom naselju Podbrežje, obuhvata 19,4 hektara u kojem se planiraju izgraditi samostojeće stambene i poslovne građevine, dvije predškolske ustanove, škola, kulturno informativni centar, bazenski kompleks i sportska dvorana, parkovi i igrališta.

VARAŽDIN – Prijedlog proračuna Varaždinske županije za 2017. godinu u iznosu od 204,7 milijuna kuna, prihvaćen je većinom glasova vijećnika županijske skupštine Varaždinske županije na današnjoj sjednici. Župan Varaždinske županije Predrag Štromar objasnio je  kako su po novim zakonima proračuni konsolidirani i u njima su i sve institucije, uključujući i bolnice, u vlasništvu županije. Tako je proračun za iduću godinu 871 milijun kuna. Županija o tim novcima međutim ne odlučuje, ali je takvo zakonodavstvo pa izgleda da proračun jako raste. Realni proračun Varaždinske županije, kad se izdvoje decentralizirana sredstva koja kroz proračun idu školama i bolnicama je 60-ak milijuna kuna rekao je Štromar. Uz više drugih tema, vijećnici su danas raspravljali i o strategiji upravljanja i raspolaganja imovinom u vlasništvu Varaždinske županije za razdoblje od 2017. do 2022. godine, te saslušali i izvješće o  nezaposlenosti i zapošljavanju na području županije od siječnja do rujna ove godine.

ZAGREB – Jedinstvena, još nikada viđena izložba „Orašar- najljepša božićna bajka“  na kojoj je predstavljena povijest jednoga od najslavnijih baleta bit će otvorena u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt od ove nedjelje, 27. studenog. Orašar, najpopularniji balet P.I. Čajkovskog ovom izložbom pružit će bajkoviti pogled na scenografiju i kostime vodećih europskih kazališnih kuća počevši od njegove praizvedbe sve do danas. Izloške su, uz ostale, posudili  zagrebački HNK , Arhiv HAZU, Državni muzej za kazalište i glazbu iz Sankt Peterburga, Državni balet iz Berlina i milanska Scala. Autori izložbe su Vesna Ledić, Arijana Koprčina i Saša Šekoranja. Uz to bit će izložen velik broj lutaka orašara iz privatnih kolekcija, a organizirani su i brojni popratni sadržaji, od modne revije, predavanja, radionica,stručnih vodstva na hrvatskom i engleskom jeziku, ekskluzivnih suvenira do glazbenih slušaonica. Po prvi puta MUO će biti otvoren i nedjeljama, a izložba će biti otvorena do 26. veljače 2017.

KOPRIVNICA – Na Smart City Expo Svjetskom kongresu u Barceloni boravili su predstavnici Grada Koprivnice predvođeni zamjenicom gradonačelnika Melitom Samoborec. Cilj ovakvih manifestacija koje se održavaju jednom godišnje je na jednom mjestu okupiti istraživače i akademsku zajednicu, investitore, inovatore i javnu upravu, a ovogodišnjem kongresu prisustvovalo je gotovo 17 tisuća posjetitelja, 420 govornika, 591 izlagač i 600 gradova. U usporedbi s velikim svjetskim gradovima argumentirano se može tvrditi kako Koprivnica prati trendove, no u Koprivnici žele biti još bolji i raditi na nekim inovativnim rješenjima koja će biti primjenjiva u drugim sredinama, zaključuje zamjenica gradonačelnika Melita Samoborec. Grad Koprivnica ove je godine u rujnu stekao prestižan certifikat ISO 37120 – platinasti.

ČAKOVEC – „Zlouporaba sredstava ovisnosti i nasilničko ponašanje u obitelji“ glavna je tematika ovogodišnjeg obilježavanja 25. studenog, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, koji će obilježiti danas u Međimurju. O raznim aspektima nasilja, bit će riječi na edukativnoj tribini u Velikoj vijećnici Međimurske županije koja će započeti u 12,00 sati. Tema tribine je povezana i s mjesecom borbe protiv ovisnosti, tako da na zajednički način obrađujemo dvije teme važne za našu zajednicu, kaže zamjenica međimurskog župana Sandra Herman i podsjeća da je Županija od nedavno jedna od potpisnica Europske povelje o ravnopravnosti spolova na lokalnoj razini. Osim tribine, diljem Međimurja, točnije u Čakovcu, Nedelišću i Belici, danas će biti postavljeni i promotivni štandovi, a sve s ciljem informiranja javnosti o problemu svih vrsta nasilja.

ZAGREB – Otvoreni poziv za dostavu projektnih prijedloga za energetsku obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja raspisao je Europski fond za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. Poziv i uvjeti natječaja dostupni su na mrežnoj stranici Zagrebačke županije. U okviru ovog Poziva osigurano je 152 milijuna kuna radi smanjenja potrošnje energije za grijanje/hlađenje kroz integrirani pristup. Najniži iznos bespovratnih sredstava koji se može dodijeliti za financiranje prihvatljivih troškova pojedinačnog projektnog prijedloga je 80 tisuća kuna, a najviši 10 milijuna kuna. Projektni prijedlozi za prvi privremeni poziv mogu se podnositi od do 20. veljače 2017.

ZAGORSKA SELA – Dan općine Zagorska Sela bit će obilježen svečanom sjednicom, danas u 18,00 sati u dvorcu Miljana. Tome je u 15,00 sati prethodilo svečano otvorenje Doma za starije i nemoćne osobe Sv. Katarina u Zagorskim Selima.

loading